El conseller Campuzano anuncia l'ampliació de la Xarxa Òmnia: "La capacitació digital és clau per a la inclusió social"

Imagen del artículo El conseller Campuzano anuncia l'ampliació de la Xarxa Òmnia: La capacitació digital és clau per a la inclusió social

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Es crearan 4 Punts Òmnia nous i un projecte itinerant per ampliar-ne l'abast territorialEls punts renovaran tot el maquinari per modernitzar-lo i millorar-ne l'accessibilitatActualment hi ha 112 punts operatius, que organitzen 5.000 activitats anuals amb 30.000 participants

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha anunciat l'ampliació de la Xarxa de Punts Òmnia "per ser present al conjunt del territori: arribar a la Catalunya sencera també és això". "La capacitació digital és clau per a la inclusió social. Ens hem de conjurar per fer aquest salt endavant que necessitem contra la bretxa digital, perquè no quedi ningú fora del sistema de protecció social pel fet de desconèixer les eines TIC", ha afirmat el conseller aquest divendres, quan ha inaugurat la Jornada Òmnia 2023. Es tracta d'un esdeveniment anual dedicat a les persones professionals que treballen en aquest punts, així com a les entitats socials i ajuntaments que els gestionen en aliançaamb el Departament.

La Xarxa Òmnia comptarà amb 4 punts nous aquest any, previstos a Santa Coloma de Gramenet, el barri de la Prosperitat de Barcelona, Mataró i Balaguer, i arribarà als 116 Punts Òmnia operatius. A més, es renovarà íntegrament el maquinari considerant l'accessibilitat universal per garantir la inclusió de les persones amb discapacitat. D'altra banda, es dissenyarà el projecte Òmnia itinerant per facilitar el servei en aquells territoris que tenen més dificultats per disposar d'un agent de capacitació digital i dinamització comunitària, amb la intenció que es pugui posar en marxa el 2024. L'import global de l'actuació és de prop de 3 milions d'euros. "Necessitem equipaments socials per al segle XXI, i amb aquests objectius, que volem complir al llarg d'aquest any, ens en podem sortir", ha afirmat el conseller.

Els 112 punts operatius actualment van acollir 5.000 activitats l'any passat, amb 30.000 persones usuàries que van participar en cursos i formacions. Campuzano ha recordat que fa més de 30 anys de la creació de la xarxa: "Es va posar en marxa per apropar la informàtica a la ciutadania, en una època en què s'albirava la societat de la informació, i els impulsors segurament no eren conscients de la transformació que implicava el que estaven començant". Actualment, quan s'arrosseguen les conseqüències de successives crisis, aquesta xarxa té encara més importància perquè està vinculada a l'activitat laboral i a la capacitat per fer les gestions digitals i "connectar-se al món". El titular de Drets Socials ha destacat la tasca fonamental dels Punts Òmnia per la capacitació digital, en un món on cada vegada hi ha més tràmits que es poden fer per Internet, molts relacionats amb la protecció social. Ha vist necessari transcendir l'àmbit del Departament i col·laborar amb altres conselleries des dels Punts Òmnia, ja que les persones que hi treballen són "els especialistes en la dimensió social de les TIC".

Ha presentat al conseller el director general d'Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs, que també s'ha encarregat de cloure la jornada. "Els Punts Òmnia són agents de la comunitat: els seus dinamitzadors i dinamitzadores donen resposta a les necessitats del territori en un procés constant d'escolta activa i diàleg amb tothom qui participa de la programació de les activitats dels Òmnia", ha destacat Godàs.

Jornada anual

La Jornada Òmnia 2023 s'ha celebrat a l'auditori del Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, amb més d'un centenar d'assistents. Aquesta cita ofereix un espai de trobada anual per a totes les persones vinculades al programa Òmnia amb l'objectiu de reflexionar i debatre sobre temàtiques pedagògiques i tecnològiques d'actualitat. També permet crear vincle i compartir experiències entre les persones que configuren la xarxa.


Després de la benvinguda institucional, ha tingut lloc la conferència 'La propera revolució social' a càrrec del Genís Roca, que assessora administracions i empreses en processos de transformació social i cultura digital. Seguidament, la jornada ha comptat amb una sessió sobre projectes comunitaris realitzats dins la Xarxa Òmnia, i amb el joc experimental 'Data Control Wars', mentre que la cloenda de la jornada ha anat a càrrec del director general Godàs.

Xarxa Òmnia

La Xarxa Òmnia és un programa universal impulsat per la Generalitat de Catalunya,a través del Departament de Drets Socials, per a laintervenció social i comunitària. Amb l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), pretén millorar i afavorir, tant individualment com col·lectivament, la inclusió i la vinculació de les persones a la comunitat.

El Programa Òmnia ofereix a la ciutadania espais i equipaments tecnològics de titularitat pública en espais de diferents titularitats: equipaments de la Direcció de la Generalitat d'Acció Comunitària de Catalunya (DGACC), municipals, centres penitenciaris, biblioteques i locals d'entitats socials sense finalitat de lucre. Cada Punt Òmnia compta amb el suport d'una persona professional que dinamitza el punt del seu territori i assessora les persones que hi participen.

Segueix l'actualitat del Departament a les xarxes:

Twitter @dsocialscat | Instagram @dsocialscat

Facebook @dsocialscat | Youtube Drets Socials


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9362 {"title":"El conseller Campuzano anuncia l'ampliació de la Xarxa Òmnia: \"La capacitació digital és clau per a la inclusió social\"","published_date":"2023-02-24","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/b17f62c3-5d6e-454d-b7fa-1e029ef2fdf3.webp","id":"9362"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-02-24/9362-conseller-campuzano-anuncia-ampliacio-xarxa-omnia-capacitacio-digital-clau-inclusio-social https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.