Drets Socials organitza una jornada amb el món local per a establir un model comú d'abordatge del sensellarisme

Imagen del artículo Drets Socials organitza una jornada amb el món local per a establir un model comú d'abordatge del sensellarisme

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Un centenar de persones participen en una sessió de treball sobre l'atenció a les persones sense llar mitjançant equips territorials formats per professionals de diversos àmbitsLa jornada també ha tractat sobre les enquestes i els recomptes de persones sense llar que permetin dimensionar l'abast d'aquest fenomen

Drets Socials ha celebrat aquest matí la jornada "Model d'acompanyament i atenció a les persones sense llar: Gestora de casos". Aquesta sessió de treball ha servit per aprofundir amb un centenar de professionals dels ens locals -referents d'atenció al sensellarisme-, en el sistema per acompanyar les persones sense llar i en el funcionament dels equips que en fan el seguiment.

La jornada s'emmarca en el procés d'implementació del Marc d'acció per a l'abordatge del sensellarisme a Catalunya 2022-2025, que impulsa i coordina el Departament de Drets Socials. Aquest document és l'instrument del Govern de la Generalitat per construir un model d'actuació integral i consensuat en aquest àmbit arreu del país. L'objectiu principal és atendre i acompanyar les persones en situació de sensellarisme durant el seu procés de recuperació mitjançant accions de prevenció i d'apoderament, d'acord amb les seves necessitats, expectatives i diversitat perquè puguin desenvolupar un projecte de vida digne.

El Marc d'acció estableix tres grans eixos d'intervenció: l'adquisició d'espais residencials, la implementació d'un sistema d'atenció i, finalment, el disseny d'un model d'acompanyament i d'apoderament de les persones en situació de sense llar i de sense sostre. En aquest sentit, les competències i les tasques que està impulsant Drets Socials es vinculen directament amb la implementació d'un sistema d'atenció i amb el disseny d'un model que garanteixi les condicions d'equitat i d'igualtat del servei arreu del territori.

Per aquest motiu, mitjançant el Contracte Programa amb el món local el Departament ha activat una línia de finançament específica d'abordatge del sensellarisme. Més enllà de la dotació econòmica, que enguany és de 13,39M€, aquesta línia de treball inclou, entre d'altres actuacions, la creació de gestores de casos en què participen diversos agents implicats en aquesta tasca. Fins ara s'han constituït 9 gestores territorials que impulsen 40 programes que engloben, en conjunt, una cinquantena d'ens locals, entre municipis i consells comarcals.

Les funcions principals de les gestores de casos són prioritzar les persones més adients per ser ateses en cada tipologia de servei, fer el seguiment de la seva evolució i establir criteris de funcionament quan coexisteixin diversos projectes a la mateixa regió social. També han d'oferir solucions personalitzades per afavorir la inclusió social de les persones en situació de sense llar.

Aquests equips estan formats per un representant del Departament de Drets Socials, els referents de sensellarisme de les diferents àrees bàsiques de serveis socials, un representant de la policia local o dels Mossos d'Esquadra, un especialista en salut mental i addiccions, i altres perfils professionals en funció de les necessitats (infància, ocupació...).

La jornada ha tingut lloc aquest matí a la Casa del Mar de Barcelona i ha comptat amb la participació de la directora general de Serveis Socials, Mariona Homs i Alsina. En el decurs de la seva intervenció, la directora ha destacat que el sensellarisme "és una de les expressions més crues i devastadores de les desigualtats socials, perquè talla d'arrel la possibilitat de desenvolupar un projecte de vida digne, invisibilitza les persones i no només les condemna a la precarietat i a la mancança de béns materials bàsics, sinó que, a més, fomenta l'aporofòbia, que estigmatitza i encasella les persones sense llar"

La sessió de treball ha comptat també amb el testimoni de Gina Marín Nogueras, de la Fundació Arrels, que ha tractat sobre els recomptes i censos de persones sense llar. Un dels objectius inclosos a la línia de treball que finança el Departament mitjançant el contracte programa amb els ens locals és justament l'elaboració d'enquestes i recomptes que permetin dimensionar l'abast d'aquest fenomen quantitativament i qualitativa. Tot seguit, Albert Sales ha exposat el model d'acompanyament a les persones sense llar, basat en el housing first, i n'ha detallat les intervencions en cadascuna de les fases d'atenció: contacte i vincle, acollida, recuperació i sortida i estabilització.

En el decurs de la jornada també s'han donat a conèixer les noves formacions adreçades als professionals dels ens locals que prepara el Departament. Aquestes propostes aborden l'elaboració de plans locals per a l'abordatge del sensellarisme, la intervenció social amb persones en situació de carrer, com dur a terme la intervenció amb dones en situació de carrer o l'elaboració de censos i recomptes.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9340 {"title":"Drets Socials organitza una jornada amb el món local per a establir un model comú d'abordatge del sensellarisme","published_date":"2023-02-23","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/f588c013-bb1c-494f-aedf-9c6a52a2e268.webp","id":"9340"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-02-23/9340-drets-socials-organitza-jornada-mon-local-establir-model-comu-abordatge-sensellarisme https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.