La Unió Europea i el Consell d'Europa aplaudeixen la implementació de la Barnahus de Drets Socials a Catalunya

Imagen del artículo La Unió Europea i el Consell d'Europa aplaudeixen la implementació de la Barnahus de Drets Socials a Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La directora de la DGAIA ha explicat el model català en una jornada a Madrid amb representants europeus"Amb la Barnahus, tenim cura dels infants i els seus drets quan més ho necessiten, i evitem la seva revictimització", destaca Cabanes

Responsables d'Infància de la Unió Europea i del Consell d'Europa han felicitat avui la Generalitat per la implementació que ha fet a Catalunya el Departament de Drets Socials del model Barnahus, la Unitat integrada d'atenció als infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. La directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), Ester Cabanes i Vall, ha explicat l'experiència catalana en una jornada organitzada a Madrid pel Consell d'Europa amb la intenció d'estendre a tot l'Estat espanyol serveis basats en el model Barnahus. Cabanes ha destacat que la Barnahus es va iniciar a Catalunya amb un projecte pilot a Tarragona el 2020, i que fruit dels bons resultats, Drets Socials obrirà aquest 2023 un total de 12 serveis més arreu del territori.

"Amb la Barnahus, tenim cura dels infants i els seus drets quan més ho necessiten, i evitem la seva revictimització. És una aposta de país per aplicar la perspectiva d'infància, canviant el model d'atenció i donant realitat al principi d'interès superior de l'infant", ha destacat la directora, que durant la jornada ha rebut consultes i felicitacions de responsables de diferents països europeus. Des del 2020, s'hi han atès 526 casos (el 48% de tipus intrafamiliar), i les dades han mostrat que s'ha incrementat la detecció de casos, respecte a altres territoris. Per això, els pressupostos de 2023 del Departament compten amb una nova dotació de 4,6 milions d'euros que permetrà desplegar el model Barnahus d'atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual, fins a tenir 13 serveis a Catalunya.

La Barnahus (casa dels infants, en islandès) ofereix als infants i adolescents víctimes de violència sexual i a les seves famílies un entorn amable i l'acompanyament d'un equip pluridisciplinari. El servei s'encarrega del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i evita la seva revictimització, minimitzant la contaminació del testimoni i garantint les millors condicions per si l'equip d'assessorament tècnic penal rep l'encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial. El projecte, liderat pel Departament de Drets Socials, mitjançant la Direcció General de l'Atenció a la Infància i l'Adolescència, es fa en coordinació amb els departaments de Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes.

El bon funcionament del projecte pilot a Tarragona ha empès el Govern a estendre'n el model amb la projecció d'unitats arreu del territori i amb l'aprovació de l'Estratègia Barnahus per a l'abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l'adolescència a Catalunya. Aquesta iniciativa té com a objectius la prevenció, la detecció precoç, l'atenció i la recuperació dels infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals mitjançant una actuació i una intervenció coordinades i eficaces dels departaments de la Generalitat.

Jornada del Consell d'Europa

El projecte del Consell d'Europa, de promoure la creació de serveis com la Barnahus a tot l'Estat espanyol, comptarà amb suport de finançament de la Unió Europea i dona suport a que el Govern espanyol promogui legislació rellevant, així com polítiques i eines, per introduir el model Barnahus. En l'acte hi ha participat la responsable de Drets dels Infants del Consell d'Europa, Régina Jensdóttir; el cap de la unitat DG REFORM de la Comissió Europea, Sébastien Renaud; la Ministra espanyola de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, entre altres personalitats i representants del Consell d'Europa i de països com Islàndia, Eslovènia i el Consell d'Estats de la Mar Bàltica (CBSS), a més de diferents territoris de l'Estat espanyol. En la jornada, la Fiscal en cap de Tarragona, Maria José Osuna Cerezo, ha explicat la experiència i les bones pràctiques que s'ha donat al territori amb la Barnahus.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9170 {"title":"La Unió Europea i el Consell d'Europa aplaudeixen la implementació de la Barnahus de Drets Socials a Catalunya","published_date":"2023-02-10","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/269b4a02-a0be-4212-bdb0-a4ba4253ad8a.webp","id":"9170"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-02-10/9170-unio-europea-consell-europa-aplaudeixen-implementacio-barnahus-drets-socials-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.