El Consell d'Europa reconeix les polítiques en Drets Sexuals i Reproductius que impulsa el departament d'Igualtat i Feminismes

Imagen del artículo El Consell d'Europa reconeix les polítiques en Drets Sexuals i Reproductius que impulsa el departament d'Igualtat i Feminismes

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El comitè sobre Igualtat i No Discriminació valora molt positivament l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Drets ReproductiusL'organisme europeu destaca, entre altres, la cobertura universal del dret a l'avortament i diferents campanyes per combatre la discriminacióLa relatora de l'informe, Petra Stienen, conclou que el govern català "aborda les diferents formes de discriminació amb una ferma determinació i un enfocament especialment avançat i inclusiu".


Catalunya obté un reconeixement destacat en el darrer informe que ha elaborat el comitè sobre Igualtat i No Discriminació del Consell d'Europa. El document explica algunes de les polítiques més innovadores en el desplegament dels drets sexuals i reproductius a tot Europa i destaca les polítiques del departament d'Igualtat i Feminismes. En concret, el document explica que el Govern de Catalunya "ha identificat la igualtat de gènere entre els elements centrals dels seus objectius" i per això va crear el Departament d'Igualtat i Feminismes l'any 2021. Entre les diferents mesures impulsades pel govern català, es subratlla l'Estratègia Nacional pels Drets Sexuals i Reproductius, liderada per Igualtat i Feminismes i en què hi participen vuit departaments més del Govern.

L'informe recorda que a Catalunya l'interrupció voluntària de l'embaràs es considera un dret i que el mètode farmacològic i quirúrgic fins la setmana 14 està cobert pel sistema sanitari públic català.També es fa ressò de l'augment de clíniques i hospitals públics que practiquen avortaments i qualifica aquest increment "d'extremadament positiu, en un context de reducció de la infraestructura d'atenció a l'avortament a la majoria de països europeus".

El document del Consell Europeu també elogia el Pla de Defensores dels Drets Humans, que inclou un servei d'assessorament jurídic gratuït per a entitats defensores dels drets humans que desenvolupen la seva tasca a Catalunya, amb l'objectiu de proporcionar un primer acompanyament a organitzacions que reben discriminacions, agressions i atacs . L'informe destaca que s'hi inclouen accions contra l'assetjament contra l'avortament i que Igualtat i Feminismes lidera accions "pro-actives contra col·lectius antigènere que intenten limitar els drets de les dones". En aquest sentit, esmenta la denuncia presentada el passat mes d'octubre contra una plataforma antiavortista que es concentrava davant tres clíniques de Barcelona i també la obertura d'un expedient sancionador als organitzadors de l'autobús transfòbic "Hazte Oir".

L'informe també fa esment a l'atenció que es presta a les persones transgènere i al pla d'acció per combatre la pressió estètica que prepara el departament i conclou que el govern català "sembla abordar les diferents formes de discriminació amb una ferma determinació i un enfocament especialment avançat i inclusiu".

Els deures europeus

L'informe ha estat elaborat per la senadora i representant de la delegació dels Països Baixos al Consell d'Europa, Petra Stienen, i va acompanyat d'una resolució que va ser aprovada per unanimitat pel comitè sobre Igualtat i No Discriminació el passat 23 de gener. Ara, la resolució serà elevada el proper mes d'abril al plenari de l'associació parlamentària del Consell d'Europa, per a la seva aprovació definitiva.

La resolució resol que la igualtat de gènere està lluny d'aconseguir-se a Europa i alerta del retrocés d'alguns drets en els discursos polítics de certs estats membres. El text proposa una vintena de recomanacions als països europeus, entre les quals: prioritzar els drets sexuals i reproductius de les dones i promoure la investigació científica en àrees relacionades amb la sexualitat i la reproducció; millorar els serveis d'atenció a la salut sexual, reforçar la cooperació amb les entitats socials o prevenir la pobresa menstrual, entre altres. Finalment, fa una crida als Estats perquè l'educació sexual sigui obligatòria i formi part dels currículums escolars en tots els nivells.

L'estratègia catalana sobre Drets Sexuals i Reproductius

L'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Drets Reproductius catalana garanteix i aprofundeix en els drets sexuals i reproductius ja existents, com l'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs per a totes les dones i en totes les regions sanitàries o la millora de l'accés als serveis de reproducció assistida (amb parella o sense, sigui quina sigui l'orientació sexual i la identitat de gènere). També promou nous drets com l'accés gratuït a l'anticoncepció de llarga durada, l'equitat menstrual o la garantia de respecte al tipus de part volgut, que inclou respectar les decisions, el cos, la salut i els processos emocionals de les dones.




"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9147 {"title":"El Consell d'Europa reconeix les polítiques en Drets Sexuals i Reproductius que impulsa el departament d'Igualtat i Feminismes","published_date":"2023-02-10","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/b7919e8c-8639-4923-9b9b-35fa687376fa.webp","id":"9147"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-02-10/9147-consell-europa-reconeix-politiques-drets-sexuals-reproductius-impulsa-departament-igualtat-feminismes https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.