El PIB català creix un 5,5% l'any 2022, dos punts per sobre de la zona euro

Imagen del artículo El PIB català creix un 5,5% l'any 2022, dos punts per sobre de la zona euro

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El darrer trimestre de l'any, l'economia catalana sobrepassa en un 0,4% els nivells del quart trimestre del 2019 i se situa així per sobre dels valors prepandèmiaEl sector de serveis i la construcció continuen impulsant l'economia catalana, que creix un 0,3% intertrimestral el quart trimestreLa taxa de temporalitat assoleix mínims (14,5%) i se situa a nivells semblants a la mitjana europeaLa inflació canvia de tendència el quart trimestre i es modera fins al 5,2% el darrer mes de l'any

Segons l'estimació d'avanç que elabora l'Idescat, l'any 2022 l'economia catalana va créixer un 5,5%, al mateix ritme que l'economia espanyola i dos punts per sobre de la zona euro (3,5%). La recuperació del turisme estranger i l'evolució favorable del mercat de treball han permès apuntalar el creixement de l'economia, en un context advers per la guerra a Ucraïna, la crisi energètica, les tensions inflacionistes, l'alça en els tipus d'interès i l'afebliment de les principals economies de l'entorn.

El quart trimestre del 2022 el PIB català ha experimentat un creixement positiu (0,3% intertrimestral), superior al que s'esperava i per sobre dels països de l'entorn, mentre que en termes interanuals la pujada és del 3,3%. L'economia catalana supera així els valors previs a la pandèmia, amb un volum de PIB un 0,4% superior al del quart trimestre del 2019, un ritme de recuperació que se situa entre la zona euro (que està un 2,4% per sobre) i l'economia espanyola (que encara se situa un 0,9 % per sota dels volums previs).

La informació econòmica més recent suggereix un afebliment del consum i de l'activitat. Amb tot, s'espera que l'activitat guanyi dinamisme a partir de la primavera, a mesura que les tensions en els mercats de l'energia afluixin, continuïn millorant els problemes d'aprovisionament i es reforci el desplegament dels fons NGEU. No obstant això, la incertesa es manté elevada, sobretot per la possibilitat d'una inflació més persistent i pels efectes de l'enduriment de la política monetària.

Dinamisme a la construcció i sobretot als serveis

El quart trimestre els serveis anoten un increment intens (5,5% interanual), tot i que a un ritme més suau que el del tercer trimestre (7,5%). El creixement d'aquest sector es va normalitzant progressivament, després de l'impacte de la pandèmia. L'augment ha estat molt generalitzat per subsectors, però destaca especialment el dinamisme de les activitats professionals i tecnològiques. En el conjunt del 2022, els serveis avancen un 8,0%.

També convé destacar la recuperació del turisme estranger al llarg del 2022, que ha continuat apropant-se progressivament als valors prepandèmia. Així, l'arribada de turistes estrangers en l'acumulat fins al novembre se situa a prop del 80% de l'any 2019.

La construcció segueix amb un creixement notable (4,8% interanual), però amb perspectives d'alentiment per la pujada dels costos financers i per l'encariment dels costos de producció. En termes anuals la construcció creix un 4,7%.

La indústria i el sector agrari mostren descensos, en un context d'encariment dels costos de producció i climatologia adversa

Durant el 2022 el VAB industrial manté una tendència de descens interanual que se situa en el -3,0% el quart trimestre. L'afebliment del sector va començar a partir de la segona meitat del 2021, pels problemes de subministrament a escala global i pel fort encariment energètic i d'altres inputs. L'evolució és força desigual per branques, on el dinamisme dels productes farmacèutics contrasta amb la feblesa de la indústria tèxtil, la indústria química i les altres indústries manufactureres (incloses, entre d'altres, la fusta i el suro, la refinació de petroli o la fabricació de mobles). En termes anuals la indústria cau un 2,5%.

El VAB del sector agrari retrocedeix un 14,8% interanual i encadena cinc trimestres amb una tendència negativa. El sector està molt afectat per l'encariment dels costos intermedis (energia, pinsos i fertilitzants, entre d'altres) i la climatologia adversa, amb efectes negatius sobre la producció agrícola. En conjunt del 2022 el retrocés se situa en el 13,7%.

L'ocupació desaccelera el seu creixement

Durant el quart trimestre del 2022, l'ocupació EPA desaccelera el creixement fins a un 0,6% interanual, mentre que l'afiliació també perd ritme però encara mostra un augment significatiu (2,8% interanual). La taxa de temporalitat segueix a la baixa, arran de la reforma laboral, i assoleix un nou mínim (14,5%), per primera vegada en línia amb la zona euro (on la temporalitat se situa al voltant del 15%).

L'alentiment en l'ocupació ha provocat un lleu repunt de la taxa d'atur fins al 9,9%, des del 9,3% del tercer trimestre. Ara bé, en el conjunt del 2022, la taxa d'atur ha estat d'un 9,7%, la taxa anual més baixa des del 2008. La taxa d'atur també puja a Espanya durant el quart trimestre (fins al 12,9%), mentre que a la zona euro es manté estable en el 6,5%.

Els preus més continguts de l'energia i les matèries primeres moderen la inflació

La inflació es redueix al desembre (5,2%) gràcies a la moderació dels preus de l'energia i de les matèries primeres. Per grups, destaca el fort creixement de preus dels aliments (13,4% interanual) i la davallada dels preus del grup de l'habitatge (-2,5%), que inclou part del component energètic. La mesura del topall del gas en el mercat elèctric, coneguda com a excepció ibèrica, ha situat les inflacions catalana i espanyola entre les més baixes de la zona euro. No obstant això, la inflació subjacent continua creixent (6,5% el desembre), perquè els augments dels costos de producció derivats de l'encariment de les matèries primeres s'han traslladat en part a preus finals.

L'índex de preus industrials (IPRI) es modera fins al 14,3% interanual el mes de desembre, després d'assolir un màxim l'agost (29,8%).

En aquesta Nota de Conjuntura, s'inclouen dos requadres: un primer, amb una valoració dels principals factors que condicionaran l'evolució de l'economia catalana i l'entorn l'any 2023, realitzada pels membres del Consell Assessor en Política Econòmica de Catalunya (CAPEC); i un segon requadre amb l'anàlisi del PIB i el PIB per habitant de les demarcacions territorials l'any 2020.

La Nota de conjuntura corresponent al quart trimestre del 2022 es pot consultar al web del Departament d'Economia i Hisenda.



Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9096 {"title":"El PIB català creix un 5,5% l'any 2022, dos punts per sobre de la zona euro","published_date":"2023-02-03","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/e867b170-cb21-40e3-a118-4eb964dc056e.webp","id":"9096"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-02-03/9096-pib-catala-creix-5-5-any-2022-dos-punts-zona-euro https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.