Conseller Nadal: "Incrementem un 13,5% el pressupost amb fons propis per a recerca i universitats, el que representa una millora substancial"

Imagen del artículo Conseller Nadal: Incrementem un 13,5% el pressupost amb fons propis per a recerca i universitats, el que representa una millora substancial

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El pressupost de 1.620 milions d'euros del Departament de Recerca i Universitats permet recuperar els nivells previs a la crisi i augmentar les partides per finançament, infraestructures i talent Per primera vegada, l'aportació a les universitats públiques supera els 1.000 milions d'eurosEl nou pressupost preveu una partida superior als 45 milions d'euros per al desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya

El conseller Joaquim Nadal i Farreras ha destacat la millora del pressupost per al Departament de Recerca i Universitats que disposarà d'un total de 1.620 milions d'euros, amb un creixement del 13,5% pel que fa als fons propis. El conseller Nadal ha destacat que aquests pressupostos posen fi a una etapa prèvia d'infrafinançament ja que "representen una millora substancial, i caldrà que es mantingui en el futur aquesta tendència d'increment per donar resposta efectiva a les necessitats del sistema". El conseller ha posat en valor el retorn a l'etapa pre-crisi i ha expressat que "amb els1.620 milions d'euros de pressupost ens situem en un estadi que reverteix l'etapa de les retallades i ens posem en un punt de partida que serà ben acollit per tot l'ecosistema d'universitats i recerca".

La millora del pressupost permet que, per primera vegada, l'aportació a les universitats públiques superi els 1.000 milions d'euros, tant pel que fa al finançament com a les inversions en infraestructures. En aquest sentit, el pla d'infraestructures universitàries creix en 15 milions fins arribar als 51 milions i, de cara al futur, el conseller Nadal ha avançat que el Departament dissenyarà un pla pluriennal d'inversions que permetrà a les universitats "avançar amb més previsió i major seguretat".

Pel que fa a l'àmbit de la recerca, també augmenten les aportacions als centres de recerca i les grans infraestructures de recerca que multipliquen, gràcies a la seva competitivitat, els fons que reben del Departament: "Els centres de recerca a dia d'avui tenen més pes científic que els pressupostos que tenen els reconeixen. Són competitius en ells mateixos, capaços de captar recursos i de situar-se en l'esfera dels grans centres de recerca europeus i mundials". En aquest sentit, el conseller Nadal ha posat en valor el que ha definit com a "projecte estratègic d'abast europeu" d'implantació a Barcelona d'un "centre Fraunhoffer per constituir un nou pol de recerca en l'àmbit de la biomedicina i la bioenginyeria" que també és una aposta clau en l'estratègia de transferència de coneixement. El projecte per l'establiment de la seu la principal organització de recerca aplicada del món, a Catalunya, amb un finançament inicial de 2 milions d'euros, suposarà una inversió final de 17 milions d'euros.

En la seva intervenció davant els representants dels grups parlamentaris, el conseller Nadal també ha posat de relleu la necessària complementarietat i sinergia entre l'àmbit universitari i el de la recerca en benefici mutu: "La suma de tots és la que explica la fortalesa del món de la ciència a Catalunya, perquè no hi ha recerca sense universitats i no hi ha universitats sense recerca, són vasos comunicants" ha insistit el conseller.

Eixos dels nous pressupostos

Els pressupostos del 2023 del Departament de Recerca i Universitats posen les persones en el centre de les polítiques apostant pel talent, l'equitat i la igualtat de gènere en el sistema de coneixement. En aquest sentit com a principal novetats, destaca el nou pla per al relleu generacional i contra la precarització a desplegar en els pròxims tres anys a les universitats públiques i que, en aquest primer any, estarà finançat amb 15 milions d'euros. Així mateix, les universitats rebran més de 116 milions d'euros per consolidar els augments retributius al personal de les universitats públiques.

Pel que fa a les convocatòries per atreure i retenir talent, que sumen més de 138 milions d'euros, destaca el nou augment pel programa ICREA de contractació d'investigadors excel·lents (que sumarà 6,2 milions d'euros més) i els prop de 3 milions de les convocatòries per a postdocs (que sumen un total de 11,2 milions d'euros) destinats a estabilització dels doctors.

En l'àmbit de l'equitat en l'accés a la universitat, es destinen prou de 2 milions d'euros per equiparar el preu públic de les segones i successives titulacions al preu de les primeres titulacions universitàries, així com per ampliar als estudiants amb matrícula d'honor dels cicles formatius de grau superior (CFGS) l'exempció de pagar els preus universitaris de primer curs, tal i com ja passa amb els provinents de Batxillerat.

Pel que fa a les polítiques d'igualtat de gènere, el pressupost contempla més d'un milió d'euros per ampliar l'exempció de matrícula universitària a víctimes de violència, així com per desenvolupar l'estratègia d'igualtat de gènere en la ciència i la promoció de la recerca en l'àmbit de la igualtat de gènere. En quant a l'àmbit de política lingüística, està previst continuar impulsant les actuacions per al desplegament del Pla d'enfortiment de la llengua catalana en centres de recerca i universitats amb l'aportació de més de 9 milions d'euros.

Centres de recerca, grans infraestructures i transferència de coneixement

En l'àmbit de la recerca i el foment de la innovació i la transferència de coneixement, el conseller Nadal ha refermat que el nou pressupost redobla l'aposta del Govern per la ciència catalana.

El desplegament Llei de la ciència de Catalunya, aprovada el desembre de 2022, és fixa com una de les grans prioritats del Departament per a l'any 2023, destinant més de 40 M€ a la posada en marxa de les principals estratègies previstes en la norma marc del sistema de coneixement de Catalunya. "Finançarem la recerca a les universitats i als centres amb aportacions específiques a projectes estratègics com ara el nou complex de recerca sobre benestar planetari destinat a combatre l'emergència climàtica, humana i social del Mercat del Peix o el desplegament de la futura anella quàntica i el pol de tecnologies quàntiques que es lidera des de l'ICFO", ha reblat el conseller.

Aquestes estratègies de desplegament de la Llei de la ciència passen per un pla universitari en recerca i transferència d'excel·lència i actuacions coordinades en matèria d'igualtat de gènere a la ciència, de ciència oberta i d'innovació i transferència de coneixement. En aquesta línia, els programes de recerca d'excel·lència a les universitats disposaran d'una dotació de 24, milions d'euros per tal de reconèixer, promoure i consolidar la recerca duta a terme a les universitats, així com per fomentar la generació i valoració de coneixement d'impacte.

El suport al sistema de centres de recerca s'incrementa al nou pressupost per a 2023 amb partides per valor de més de 90 milions d'euros destinades al funcionament i a les inversions dels centres de recerca, que inclou un augment del finançament basal dels centres CERCA de prop de 5 milions d'euros. A més, les infraestructures de recerca es veuran beneficiades amb una nova convocatòria competitiva de cofinançament de projectes singulars dotada amb 9 milions d'euros que se suma a les aportacions a grans infraestructures científiques del país i als centres de recerca per valor de prop de 10 milions. En aquest sentit, el conseller Nadal ha recordat "el suport al Sincrotró ALBA per al projecte d'un nou Sincrotró d'alta generació a Catalunya i alBarcelona Supercomputing Center (BSC)en el seu pla per acollir el supercomputador MareNostrum5".

Pel que fa a l'impuls de la transferència tecnològica des del sistema de coneixement a les empreses i el conjunt de la societat, dobla les aportacions per a fons d'inversió i convocatòries. Altres accions destacades en l'àmbit de l'impuls de la recerca són la nova convocatòria de projectes Singulars 2023-2026, amb una dotació de 14 milions d'euros, i el desplegament d'una nova convocatòria temàtica centrada en la recerca contra el canvi climàtic en coordinació conjuntament amb el Departament d'Acció Climàtica i dotada amb 4,2 milions d'euros.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9092 {"title":"Conseller Nadal: \"Incrementem un 13,5% el pressupost amb fons propis per a recerca i universitats, el que representa una millora substancial\"","published_date":"2023-02-03","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/157bd879-c2a8-491e-896f-e0af6a7ef475.webp","id":"9092"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-02-03/9092-conseller-nadal-incrementem-13-5-pressupost-fons-propis-recerca-universitats-representa-millora-substancial https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.