El Memorial Democràtic recorda les víctimes de l'Holocaust a través de diversos actes amb estudiants d'arreu de Catalunya

Imagen del artículo El Memorial Democràtic recorda les víctimes de l'Holocaust a través de diversos actes amb estudiants d'arreu de Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que té lloc cada 27 de gener, el Memorial Democràtic ha organitzat diverses activitats arreu de Catalunya, o bé hi participa. Més de 1.300 estudiants de 40 centres educatius intervindran en aquestes propostes educatives.

La gent corrent

Cada any, els estudiants que s'afegeixen a aquesta commemoració treballen un mateix lema. Enguany és 'La gent corrent', que es refereix als perpetradors, els col·laboradors, els espectadors i els rescatadors; però també a les víctimes que van ser perseguides simplement per ser persones corrents que formaven part d'un grup determinat que va patir el genocidi nazi. L'objectiu és que els joves coneguin aquesta realitat i hi reflexionin; també, que la portin al present i que es plantegin quin és el paper dels ciutadans com a agents del canvi, en un món on encara hi ha prejudicis i discriminació normalitzada, tot i que sovint de manera encoberta.

Arran del lema "La gent corrent", els alumnes de diversos centres educatius han realitzat un audiovisual de manera col·laborativa, que s'emetrà simultàniament el dia 27 als instituts i les escoles que ho desitgin. A més, Sònia Soldevila, estudiant del cicle formatiu de grau superior Disseny i Edició de Publicacions Impreses i Multimèdia de l'Institut Caparrella de Lleida, ha dissenyat el logotip que acompanya totes les iniciatives d'enguany de la commemoració en memòria de les víctimes de l'Holocaust.

Activitats previstes

23 de gener, 10 h

Acte amb estudiants al Teatre de l'Escorxador (Lleida)

Xerrada col·loqui amb Nora Gaon, investigadora del Museu dels Resistents del Gueto (Galilea, Israel). Lectura d'històries de vida de "gent normal i corrent" durant l'Holocaust i d'un manifest; encesa d'espelmes, i minut de silenci musicat. Passi del documental Stanbrook i interpretacions musicals.

Amb la participació de Jordi Font, director del Memorial Democràtic; Claudi Vidal, director dels Serveis Territorials d'Educació a Lleida, i Sandra Castro, regidora de Drets Civils, Cooperació, Educació i Feminismes.

Organitzen: Memorial Democràtic, Ajuntament Lleida i CRP Segrià.

24 de gener, 10 h

Acte amb estudiants al Teatre Societat 'Unió Jonquerenca' (la Jonquera, Girona)

Amb la participació de Nora Gaon, investigadora del Museu dels Resistents del Gueto (Galilea, Israel), i Enric Pujol, director del Museu Memorial de l'Exili (MUME).

Organitzen: MUME i Memorial Democràtic.

25 de gener

Sessió dedicada a la memòria de les víctimes de l'Holocaust a la Filmoteca (Barcelona)

S'adreça a estudiants de 3r i 4t d'ESO, batxillerat i cicles formatius.

Organitzen: Filmoteca de Catalunya, Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Departament d'Educació i Memorial Democràtic

Cerimònia del record a la plaça de Sant Jaume (Barcelona, 18 h)

Encesa d'espelmes en memòria dels col·lectius de víctimes als camps d'extermini nazis. Lectura de textos i interpretacions musicals.

Hi participaran l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart.

Organitzen: Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya

26 de gener

Acte institucional amb estudiants en record de les víctimes del genocidi nazi, al Parlament de Catalunya (Barcelona, 18 h)

Organitzen: Parlament de Catalunya amb la col·laboració del Memorial Democràtic i el Departament d'Educació

27 de gener

Trobada de premsa amb Nora Gaon al Col·legi de Periodistes de la demarcació de Girona (10 h)

Organitza: Oficina del Parlament Europeu i Memorial Democràtic

Ofrena floral dels alumnes ambaixadors júniors del Parlament Europeu a les llambordes stolpersteine, per recordar els gironins deportats als camps de concentració nazi (Girona, 11.30 h)

Acte amb estudiants al Museu d'Història dels Jueus (Girona). Sessió "Holocaust: el deure social de recordar", amb els ambaixadors júniors del Parlament Europeu de l'Institut Ermessenda de Girona.

Hi participaran Nora Gaon, investigadora del Museu dels Resistents del Gueto (Galilea, Israel); Josep Maria Terricabras, ex diputat al Parlament Europeu, filòsof i catedràtic emèrit de la Universitat de Girona; Jordi Font, director del Memorial Democràtic, i Alfons Aragoneses, director general de Memòria Democràtica.

Organitzen: Oficina del Parlament Europeu i Memorial Democràtic, amb el suport del Museu d'Història dels Jueus i l'Ajuntament de Girona

Nora Gaon

Nora Gaon ha treballat dues dècades al museu Beit Lohamei HaGuetaot (Casa dels Lluitadors del Gueto, Israel), organitzant i dirigint seminaris i produint materials educatius en castellà sobre l'Holocaust.

Ha participat en conferències nacionals i internacionals relacionades amb l'Holocaust a Israel, Europa, Amèrica del Sud i Estats Units.

Els seus temes de recerca són la resistència jueva durant l'Holocaust (especialment, la resistència espiritual), l'art a l'Holocaust, la memòria i l'educador humanista Janusz Korczak. La seva línia d'investigació més recent gira al voltant de la relació entre la memòria, l'oblit i l'Holocaust.

Algunes de les seves publicacions són Resistencia espiritual durante el Holocausto (Museo del Holocausto, Buenos Aires Argentina); El Holocausto como práctica social (Centro De Estudios y Documentación sobre racismo y xenofobia, Donosti), o Janusz Korczak, educador humanista (Universidad ORT, Montevideo, Uruguai).

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
8741 {"title":"El Memorial Democràtic recorda les víctimes de l'Holocaust a través de diversos actes amb estudiants d'arreu de Catalunya","published_date":"2023-01-23","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/a439a4ce-edec-4cf0-938c-ea4aa4ed1e5b.webp","id":"8741"} catalunya Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-01-23/8741-memorial-democratic-recorda-victimes-holocaust-traves-diversos-actes-estudiants-arreu-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.