Consum resol més del 42 % de les reclamacions per acord de mediació durant el 2022

Imagen del artículo Consum resol més del 42 % de les reclamacions per acord de mediació durant el 2022

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El 21 de gener es commemora el Dia Europeu de la Mediació, un dels procediments extrajudicials de resolució de conflictes que, juntament amb l'arbitratge, permet resoldre un nombre important de reclamacions de consum de manera senzilla i gratuïta

Durant el 2022, l'Agència Catalana del Consum ha resolt el 42,45 % de les reclamacions per mitjà de mediacions que es van tancar amb un acord entre les parts en conflicte, és a dir, amb una solució satisfactòria tant per a la persona consumidora com per a l'empresa reclamada. En total, l'Agència ha dut a terme 7.582 mediacions.

Aquest percentatge de resolució per la via de l'acord de mediació és manté en una dada similar a la de l'any anterior (2021: 41,4 %) i, per tant, confirma la recuperació de la tendència prèvia a la pandèmia de la COVID-19, quan l'estat d'alarma decretat va afectar greument els terminis de resolució dels sistemes alternatius de resolució de conflictes de consum, és a dir, tant la mediació com l'arbitratge de consum.

El sector dels subministraments bàsics de llum, aigua i gas és el que més casos ha resolt per acord de mediació el darrer any (33,78 % respecte del total de reclamacions resoltes per mediació), seguit del sector del transport aeri (19,57 %) i, en tercera posició, el sector dels serveis de telefonia i internet (18,64 %).

 

Dia Europeu de la Mediació

Cada 21 de gener se celebra el Dia Europeu de la Mediació, coincidint amb l'aniversari de l'aprovació de la primera recomanació sobre mediació familiar per part del Comitè de Ministres del Consell d'Europa.

La mediació és un dels procediments extrajudicials de resolució de conflictes que, juntament amb l'arbitratge, permet resoldre un nombre important de reclamacions de consum de manera senzilla i gratuïta. Amb la mediació s'evita la confrontació i el recurs a la via judicial, ja que les parts en conflicte intenten arribar voluntàriament a un acord amb l'ajuda d'una persona mediadora que té el deure de ser imparcial.

Per tant, davant d'un conflicte de consum, és a dir, quan sorgeix un problema relacionat amb la compra d'un producte o la contractació d'un servei, els consumidors i les consumidores poden presentar una reclamació i els organismes públics de consum ofereixen l'ajuda de professionals de la mediació per tal que la persona consumidora i l'empresa arribin a una solució acceptable per a les dues parts.

En els darrers anys, la mediació ha esdevingut l'instrument mitjançant el qual es resolen la majoria de les reclamacions que es presenten davant dels serveis públics de consum.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10802 {"title":"Consum resol més del 42 % de les reclamacions per acord de mediació durant el 2022","published_date":"2023-01-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/dia-mediacio-2023.jpg_1172691498.webp","id":"10802"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-01-20/10802-consum-resol-mes-42-reclamacions-acord-mediacio-durant-2022 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.