El Govern insta a fer un consum responsable d'aigua davant la preocupant persistència de la sequera

Imagen del artículo El Govern insta a fer un consum responsable d'aigua davant la preocupant persistència de la sequera

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Des de finals de 2020, el règim de pluges està sent inferior a l'habitual i, actualment, els embassaments de les conques internes estan al 30% de la seva capacitat, aproximadament a la meitat que fa un anyDurant el 2022, la dessalinització, la regeneració i l'ús de pous de sequera recuperats han aportat un total de 160 hm³ d'aigua, gairebé l'equivalent a l'embassament de Sau, alentint així el descens de reservesL'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va obrir, la setmana passada, una nova línia d'ajuts per a millorar l'abastament d'aigua als municipis, amb una dotació de 15 milions d'euros

El Govern ha analitzat avui la preocupant situació de sequera que viu el país i ha aprofitat per fer una nova crida a l'estalvi i el consum responsable d'aigua, davant de la falta de precipitacions dels darrers mesos. Els embassaments de les conques internes estan al 30% de la seva capacitat (la meitat que fa un any) i des del mes d'octubre de 2021 està activat el Pla de Sequera, una eina que permet gestionar l'escassetat d'aigua de manera anticipada i que es revisa mensualment. Actualment, són 515 els municipis que estan en situació d'alerta, pertanyents a 27 comarques, xifra que representa una població de 6,7 milions d'habitants.

La situació actual és preocupant i, en cas que no es produeixin precipitacions en les pròximes setmanes, es podria entrar en l'escenari d'excepcionalitat entre finals de març i principis d'abril, haver d'aplicar mesures molt més restrictives que les actuals i ajustar l'oferta d'aigua a la disponibilitat limitada de les reserves.

Actuacions dutes a terme pel Govern

Les reserves, però, estarien molt més baixes si no s'haguessin desplegat mesures al llarg del 2022. El Govern ha activat en aquest període totes les mesures disponibles per garantir l'aigua i, de fet, s'ha assolit una xifra rècord mai vista en la producció i aportació de recursos d'aigua no convencionals a les principals xarxes d'abastament. En aquest sentit, s'han aportat al sistema Ter-Llobregat, que concentra el gruix de la població de Catalunya, més de 160 hm³ d'aigua nova durant el 2022 (63 hm³ de la dessalinització, 43,2 de la regeneració d'aigua i 54 hm³ d'aqüífers i pous de sequera recuperats), quantitat que equival aproximadament a l'embassament de Sau ple. Sense aquestes aportacions ja estaríem en situació d'emergència i amb mesures serveres de restricció per al consum.

Des de finals del mes de desembre de 2022, l'ACA, en coordinació amb el Departament de Salut i l'AMB, està duent a terme proves per aportar aigua regenerada al tram final del riu Llobregat i disposar així de més recurs. D'aquesta manera, en cas que la sequera s'agreugi, es disposarà de més recurs (que haurà de ser potabilitzat) i s'evitarà alliberar més aigua des dels embassaments.

Ajuts per al món local

A més de les mesures desplegades pel Govern per disposar de més aigua, també s'estan impulsant mesures per ajudar el món local. L'ACA, el passat 9 de gener de 2023, va convocar una nova línia d'ajuts, amb una dotació de 15 milions d'euros, per millorar l'abastament d'aigua en alta dels municipis. Aquesta xifra se suma als més de 100 milions d'euros que s'han destinat entre 2016 i 2022.

Pel que fa als ajuts per al transport d'aigua en camions cisterna i l'execució d'obres d'emergència, durant 2022 s'han destinat més de 600.000 euros a través de dues línies d'ajuts, atorgant un total de 72 subvencions. Per al 2023, està previst resoldre una altra línia d'ajuts d'aquestes característiques, amb una dotació de 800.000 euros.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
8660 {"title":"El Govern insta a fer un consum responsable d'aigua davant la preocupant persistència de la sequera","published_date":"2023-01-17","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/77d2cdb1-a181-4944-8ad5-748fa5a919bc.webp","id":"8660"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-01-17/8660-govern-insta-fer-consum-responsable-aigua-davant-preocupant-persistencia-sequera https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.