Campuzano: "L'experiència de les Balears mostra com el model de concertació aporta estabilitat i qualitat als serveis socials"

Imagen del artículo Campuzano: L'experiència de les Balears mostra com el model de concertació aporta estabilitat i qualitat als serveis socials

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El titular de Drets Socials s'ha reunit amb la seva homòloga balear i ha visitat entitats socials a MallorcaA les trobades amb el Govern balear i el Consell Insular s'ha coincidit amb la necessitat de reclamar el traspàs de la gestió i els fons de l'Ingrés Mínim Vital i s'ha lamentat l'infrafinançament en dependència

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha fet aquest dimecres una visita institucional a Palma per conèixer de primera mà el model de concertació de serveis socials de les Illes Balears, com a referent davant el Projecte de llei d'acció concertada de Catalunya en què treballa el seu Departament. Campuzano s'ha reunit amb la consellera d'Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago Rodríguez. "L'experiència de les Balears mostra com el model de concertació aporta estabilitat i qualitat als serveis socials", ha observat el conseller.

Campuzano ha estat acompanyat en la visita a les Illes Balears pel secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós i March; el secretari d'Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens i Mèlich, i la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls Carol. Per part de la consellera Santiago, ha participat a la trobada el secretari general de la Conselleria d'Afers Socials i Esports, Xavier Bacigalupe Blanco; el director general de Planificació, Equipaments i Formació, Juan Manuel Rosa González, i el director general d'Atenció a la Dependència, Gori Molina Paniagua.

En la trobada, també s'ha abordat la situació del sistema de la Dependència, sobre el qual Campuzano ha lamentat que "Catalunya, com les Illes Balears, pateix un infrafinançament crònic per part del Govern espanyol", i ha afegit que "els recursos que caldran els propers anys per atendre l'envelliment de la població no es poden sostenir amb el model actual". Un altre tema ha estat el de l'encaix de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) amb altres rendes, com la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) catalana i la Renda Social Garantida balear, i s'ha coincidit en la necessitat del traspàs de fons i gestió de l'MV, tant per criteris d'eficiència de gestió com per agilitzar els tràmits a la ciutadania.


El sistema de concertació de serveis

El model balear de sistema de concertació de serveis fixa una relació amb les entitats a partir d'uns preus públics per plaça i dona prioritat a la qualitat i el valor del servei, que han d'estar prestats per entitats de serveis socials degudament autoritzades i acreditades. El servei es concerta sobre preus taxats i mitjançant oferta pública, a partir de la qual l'administració pot, fins i tot, limitar l'accés a entitats del tercer sector social per a determinats serveis.

El 2018 es va aprovar la Llei de serveis a les persones en l'àmbit social a les Illes Balears, que canvia el sistema de contractació i relació de les administracions amb entitats i empreses que desenvolupen prestacions i serveis a les persones en l'àmbit social, amb la finalitat de proveir d'uns serveis de qualitat la ciutadania. Estableix la fórmula de la concertació social per a uns determinats serveis i prestacions que complementen la prestació pública directa i que prèviament són considerats objecte de concertació. Els fixa un finançament, un accés i control administratiu públic La Llei també preveu el conveni singular, que recull les mateixes condicions que la concertació però sense oferta pública, en casos de singularitat d'una entitat en el tipus de prestació, el seu caràcter innovador o el territori on el presta, com és el cas, a les Illes Balears, de Projecte Home. L'aplicació de la Llei també permet ampliar més àgilment el nombre de places concertades segons necessitats sobrevingudes i també la concertació de places encara no construïdes, quan la planificació detecta mancances de cobertura de serveis.

La Conselleria d'Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears ha valorat molt positivament el model, ja que considera que ha permès el creixement i l'estabilitat de serveis, sobretot en salut mental, atenció primerenca o atenció a la dependència. A més de l'àmbit social, la concertació es realitza també en altres àmbits, com el de l'orientació professional per a la inserció laboral de les persones vulnerables.

Institut Mallorquí d'Afers Socials

Posteriorment, el conseller s'ha reunit amb representants de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que ha implantat a Mallorca el sistema de concertació de serveis. La presidenta de l'IMAS i consellera de Drets Socials del Consell Insular de Mallorca, Sofia Alonso Bigler, ha destacat en la trobada que la concertació dels serveis permet garantir la seva continuïtat i donar estabilitat, tant als professionals que hi treballen com a les persones que atenen.

En la reunió s'ha tractat el Pacte per a la Discapacitat que IMAS i entitats del Tercer Sector Social van signar el passat mes de novembre, que preveu una millora de les condicions de la concertació amb un increment dels concerts fins als sis anys, la consolidació d'una pujada del 14% del preu plaça i un augment de les condicions salarials del personal del sector. Campuzano ha explicat que a Catalunya s'ha reprès el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, amb l'objectiu de marcar un full de ruta per donar resposta a les actuals necessitats d'aquest col·lectiu i garantir-ne els seus drets.

Visita a entitats

Posteriorment, el conseller ha visitat l'entitat de referència en l'àmbit de la discapacitat a Mallorca Esment per conèixer les instal·lacions i els serveis que ofereix aquest centre de formació i d'inserció laboral, que compta amb espais de formació, un cafè-restaurant on treballen alumnes i un obrador on hi fan pa i dolços que envien a diversos restaurants de l'entitat. A més, la fundació disposa de més de 60 habitatges per a persones amb discapacitat, i la comitiva ha visitat alguns dels que es troben a la planta superior de l'edifici d'Escola.

A la tarda, la comitiva s'ha trobat amb Espiral Serveis i ha conegut la seva acció destinada a la infància, la joventut i les famílies. Espiral és una entitat social que des del 2003 treballa per la igualtat d'oportunitats i per dinamitzar l'educació no formal. Té en marxa programes d'intervenció socioeducativa i d'educació en el lleure, centrant sobretot la seva acció a les barriades del Coll d'en Rabassa, S'Arenal i el Molinar, a la Platja de Palma.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
8592 {"title":"Campuzano: \"L'experiència de les Balears mostra com el model de concertació aporta estabilitat i qualitat als serveis socials\"","published_date":"2023-01-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/be6a1bf0-bd71-4f82-87f8-525ac316a86c.webp","id":"8592"} catalunya Drets Socials https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-01-11/8592-campuzano-experiencia-balears-mostra-model-concertacio-aporta-estabilitat-qualitat-als-serveis-socials https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.