El sector de l'economia 'silver' a Catalunya creix un 30% des d'abans de la pandèmia

Imagen del artículo El sector de l'economia 'silver' a Catalunya creix un 30% des d'abans de la pandèmia

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

  1. Un estudi d'ACCIÓ identifica 700 empreses especialitzades en productes i serveis dirigits a les persones majors de 55 anys, que facturen prop del 4% del PIB català i ocupen més de 51.000 treballadors directament vinculats a aquesta àrea
  2. Més de la meitat d'aquestes companyies estan especialitzades en l'àmbit 'silver' específicament i es dediquen principalment als serveis assistencials (35%) i a la salut (28%)
  3. L'estudi també ha identificat 37 oportunitats concretes de negoci per a les empreses catalanes dedicades a l'economia 'silver' en 33 països d'arreu del món vinculades a tecnologies com la digital health, la bioenginyeria i la medicina regenerativa, i el big data i la intel·ligència artificial
  4. Catalunya compta amb 700 empreses dedicades a l'economia silver, un sector que ha crescut un 29% des d'abans de la pandèmia (en comparació amb les xifres recollides l'any 2018, les darreres disponibles). És una de les principals conclusions d'un estudi d'ACCIÓ -l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball- que radiografia aquest sector. L'economia silver engloba aquelles activitats empresarials que s'especialitzen en productes i serveis adreçats a les persones majors de 55 anys, així com les oportunitats d'innovació per donar resposta a les necessitats d'aquest segment de la població.

    D'acord amb l'informe d'ACCIÓ, les empreses catalanes que treballen en l'àmbit de l'economia silver facturen 9.700 milions d'euros directament vinculats a aquest sector (un 27% del total del volum de negoci d'aquestes companyies), una xifra equivalent al voltant del 4% del PIB de Catalunya. D'aquesta manera, la facturació d'aquestes empreses vinculada a l'àmbit silver creix un 8,4% respecte a la registrada el 2017, un augment per sobre del de l'economia catalana en aquest període, malgrat la pandèmia. El document també conclou que aquestes empreses donen feina a més de 51.000 persones en l'àmbit silver, que representen el 45% del total de les plantilles globals d'aquestes empreses. Més del 12% de les empreses ocupen més de 250 persones en total.

    Més de la meitat d'aquestes empreses (el 56%) estan especialitzades en l'àmbit silver específicament, és a dir, aquesta activitat suposa més del 50% de les seves vendes totals. Per segments d'activitat, els més rellevants són els serveis assistencials (residències i centres de dia; serveis de càtering, assistència domiciliària, etc) i la salut (serveis especialitzats, productes farmacèutics, tecnologies mèdiques, etc), ja que s'hi dediquen el 35% i el 28% de les empreses respectivament. Altres segments del negoci silver a Catalunya inclouen els productes i serveis centrats en l'envelliment actiu, i l'autonomia i la qualitat de vida.

    El document també ha identificat 41 startups catalanes que elaboren productes o serveis dirigits a la gent gran. Les startups en gran manera s'especialitzen en l'aplicació de les noves tecnologies a l'àmbit silver, com és el cas de la digitalització (big data, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, etc), la nova economia digital (fintech o fotònica), la indústria avançada (robòtica i fabricació additiva) o les tecnologies mèdiques, per exemple. A banda d'empreses, l'ecosistema silver català també està format per centres tecnològics, universitats, associacions, clústers i entitats públiques.

    Tendències demogràfiques que impacten el sector

    El creixement de l'economia silver està estretament vinculat a l'envelliment de la població. En aquest sentit, actualment més de 1.000 milions de persones al món tenen més de 60 anys i es preveu que aquesta xifra creixi fins a més de 1.770 milions l'any 2040. És a dir, la gent gran passarà de representar el 13% del total de la població al 19%. A Catalunya, prop d'un terç de la població té més de 55 anys, i un 6% supera els 80, mentre que la taxa de dependència és del 29%, xifres que s'alineen amb les mitjanes europees i espanyoles.

    A escala mundial, s'estima que l'Àsia concentrarà el gruix de l'envelliment de la població. Més de 900 milions de persones tindran més de 60 anys l'any 2030 al continent asiàtic i alhora, la seva capacitat de despesa es duplicarà, sobretot a la Xina (on creixerà un 35%) i a l'Índia (+16%). A Europa, en canvi, tot i el grau d'envelliment de la població, el creixement de la capacitat de despesa serà menor que a l'Àsia, però, tot i això, arribarà als 5,18 bilions de dòlars el 2030.

    Oportunitats globals per a les empreses catalanes

    L'estudi d'ACCIÓ també ha identificat 37 oportunitats concretes de negoci per a les empreses catalanes dedicades a l'economia silver en 33 països d'arreu del món. Més de la meitat d'aquestes oportunitats estan vinculades a tecnologies com la digital health, la bioenginyeria i la medicina regenerativa, i el big data i la intel·ligència artificial. Per sectors, es concentren en l'alimentació, la salut, els serveis assistencials, la cosmètica i la cura personal, les finances, el transport o els esports, entre d'altres.

    Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

    Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat

    Facebook @acciocat

    Linkedin ACCIÓ

    Youtube ACCIÓ


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
8578 {"title":"El sector de l'economia 'silver' a Catalunya creix un 30% des d'abans de la pandèmia","published_date":"2023-01-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/43fa199a-79b7-4597-ba0c-951cd44e912c.webp","id":"8578"} catalunya Empresa i Treball https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-01-11/8578-sector-economia-silver-catalunya-creix-30-des-pandemia https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.