El Govern acaba amb totes les retallades que afectaven el personal docent dels centres educatius

També ha aprovat la millora de les condicions de treball de tot el personal penitenciari i el model de seguretat en un acord que no es renovava des de fa gairebé 20 anysL'oferta d'ocupació pública s'amplia amb 9.033 noves places

Imagen del artículo El Govern acaba amb totes les retallades que afectaven el personal docent dels centres educatius


El Consell Executiu ha ratificat l'acord del Departament d'Educació del passat 25 de gener amb els sindicats docents Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT) per millorar les condicions laborals del professorat, que suposa revertir la totalitat de les retallades en matèria de personal docent.

Segons la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, l'acord es concreta en tres mesures: "el reconeixement del primer estadi docent a partir dels sis anys (en les retallades havia quedat fixat a partir del novè any de carrera docent), l'equiparació salarial dels professors tècnics d'FP i del cos de mestres de taller d'arts plàstiques i disseny i la reducció calendaritzada de dues hores lectives per a majors de 55 anys".

Amb aquestes mesures, el Departament d'Educació ha revertit totes les retallades en matèria de drets laborals del personal docent de la darrera dècada, després que en els dos cursos anteriors ja es van assolir la reducció de l'hora lectiva per a tots els docents, la conversió de terç de jornada en mitja jornada o la reducció de ràtios.

La primera de les mesures tindrà un cost econòmic de 55,04 milions d'euros per a l'any 2024, 23,59 milions per a 2025 i 21,67 milions per a 2026, i una afectació directa a 43.649 docents.

El pacte també beneficiarà el personal dels centres concertats, que percep les seves retribucions a través del pagament delegat.

Ara també se'ls retornarà el reconeixement al cap dels sis anys, amb una inversió superior als 14 milions d'euros.

A banda, es determina l'equiparació salarial al personal docent del cos de professors tècnics d'FP i del cos de mestres de tallers d'arts plàstiques i disseny que no disposen de la titulació necessària per integrar-se al cos de professors d'ensenyament secundari segons la normativa estatal. Aquesta mesura requereix una inversió de 6,59 milions d'euros.

Finalment, l'acord conté la reducció de dues hores lectives per a majors de 55 anys amb més de 15 anys de serveis prestats en centres educatius públics, que es calendaritzaran en dos cursos.

Així, el curs 2024-2025 per als majors de 60 anys, amb un cost d'entre 1,73 i 2,42 milions d'euros. A partir del curs 2025-2026 la reducció de dues hores lectives serà per als docents majors de 55 anys.

Acord també en l'àmbit penitenciari

El Govern ha aprovat el nou model organitzatiu i la millora de les condicions de treball 2024-2027 per a tot el personal penitenciari de Catalunya.

El nou model, acordat amb els sindicats de l'àmbit penitenciari, suposa una millora del servei i de les condicions laborals dels 4.900 treballadors i treballadores amb la voluntat de continuar reforçant el model penitenciari català.

El Govern destinarà 30 milions d'euros per fer efectiu aquest primer acord de condicions de treball per al personal penitenciari que s'aprova des del 2006.

La portaveu, Patrícia Plaja, ha destacat la confluència de tres acords bàsics en aquest acord: "millores laborals, reforç de la seguretat i reconeixement de la tasca que fan les persones treballadores dels centres penitenciaris".

El pacte també concreta diferents mesures en matèria de seguretat pel que fa a formació pràctica, procediments de treball, equipaments i sistemes de seguretat, i gestió i organització.

Les millores recollides en aquest acord en el terreny laboral i de seguretat signifiquen un reforçament significatiu del model penitenciari català i dels professionals que hi treballen en aquest servei públic.

"En aquests anys, la societat i, en conseqüència, el sistema penitenciari català, han canviat significativament i calia adequar les condicions laborals del personal a aquesta nova realitat, així com garantir una major eficiència de la prestació del servei públic", ha afegit Plaja.

El nou text és resultat del treball fet amb les organitzacions sindicals al grup de treball de personal penitenciari i de la intensa negociació que s'ha dut a terme les darreres setmanes i, en especial, en el marc de la mediació amb el Departament d'Empresa i Treball i el Departament de Justícia per assolir un acord que posés fi a la convocatòria de vaga anunciada.

Llum verda a l'oferta d'ocupació pública del 2024 amb 9.033 places

El Govern ha aprovat l'oferta d'ocupació pública ordinària de la Generalitat de Catalunya per al 2024 amb un total de 9.033 places, que inclou 4.425 places de personal docent, 1.645 de personal estatutari de salut i 918 del cos de Mossos d'Esquadra.

El nombre de places de l'oferta deriva de l'aplicació de la taxa de reposició (diferència entre altes i baixes de personal de l'any 2023), que és de 6.476 places, més 1.657 que corresponen a la denominada taxa específica.

Aquesta taxa específica té per objecte assolir la reducció de la temporalitat estructural del sector docent, per donar compliment a l'objectiu de reduir la taxa de temporalitat estructural a l'Administració per sota del 8%.



Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
808 catalunya Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/gov_agreements/2024-04-30/808-govern-acaba-retallades-afectaven-personal-docent-centres-educatius https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.