El Govern agilitza els tràmits i fixa el calendari de pagaments a la pagesia
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
- El president Aragonès demanarà avui mateix al president Sánchez que el govern espanyol "prengui decisions valentes i decidides per preservar el model agrícola" i donar resposta a les necessitats del sector
- La portaveu Plaja assegura que el Govern estudia les reivindicacions del sector perquè "es converteixin en fites assolides", fins i tot les que no són de la seva competència
- L'Executiu incrementa un 5,4% la renda de suficiència de Catalunya fins a arribar als 755,82 euros mensuals
- També s'aprova el Projecte de llei d'organització de l'Administració i del seu sector públic per actualitzar el model organitzatiu dels departaments de la Generalitat
El Govern ha analitzat, en la seva reunió setmanal, els treballs que està duent a terme el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per donar resposta a les reivindicacions que els representants del sector agrari, format per la Plataforma 6F i les diverses organitzacions agràries, van traslladar dimecres passat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i al mateix conseller, David Mascort, després de la tractorada de pagesos fins a Barcelona. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que "alguns dels treballs sobre la pagesia ja s'havien iniciat i d'altres han començat arran de les demandes del sector".
Entre els acords presos avui, destaca l'anunci que el Govern ajorna la posada en marxa de qualsevol nou tràmit que depengui de la Generalitat perquè "sabem que l'excés de burocràcia és un dels principals esculls que té el sector" ha explicat la portaveu del Govern. A més, se sol·licitarà al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació posposar l'aplicació del Quadern Digital d'Explotació fins al 2026, tal com preveu Europa. El Departament d'Acció Climàtica ja va aconseguir una moratòria d'un any perquè no entrés en vigor el 2023, tal com tenia previst el Ministeri. I, en aquest sentit, es demanarà també flexibilitzar l'entrada de dades perquè només calgui fer-ho un cop a l'any i només amb la informació imprescindible. Paral·lelament, s'estan estudiant procediments per a la simplificació interna per fer les declaracions més senzilles, basades en declaracions responsables.
La portaveu del Govern ha assegurat que "volem ser al costat de la pagesia en les seves demandes perquè volem que deixin de ser-ho i es converteixin en fites assolides". "Tenim contactes amb totes les sensibilitats del sector primari perquè el Govern parla amb tothom i es reuneix amb tothom per a trobar solucions no puntuals, sinó estructurals a problemes que fa massa anys estan enquistats" ha dit Patrícia Plaja. En aquest sentit, la portaveu ha explicat que avui mateix el president de la Generalitat, Pere Aragonès, traslladarà totes les reivindicacions de la pagesia al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè "els volem acompanyar en les seves reivindicacions a Madrid, i també ho farem a Europa".
El Govern també ha fixat el calendari de pagaments dels diferents ajuts al sector efectuats l'any 2023, que van ascendir a 213,75 milions d'euros, i la previsió per a l'actual, que s'enfilaran fins al voltant de 273 milions d'euros, 42,5 dels quals ja es van satisfer durant la primera quinzena de gener. Per tipologia, els ajuts associats agrícoles (arròs, tomàquet, cultius proteics, fruits de closca, llegums i olivera) es pagaran aquest febrer; els ajuts associats ramaders (boví, oví i cabrum), entre el març i el juny; els ajuts dissociats, entre gener i maig; els ecorègims (pastura, herbacis, llenyosos i biodiversitat/arròs), entre març i abril; per al sector vitícola (reestructuració de la vinya), entre febrer i setembre; ajuts a la sostenibilitat entre gener i setembre; i per fer front a la sequera, també entre gener i setembre.
També avui el Govern ha aprovat avui concedir 12,5 milions d'euros en ajuts als municipis pesquers catalans per a promoure l'Economia Blava sostenible mitjançant projectes de cooperació local durant els pròxims 5 anys. Encara en matèria d'ajuts el Govern ha autoritzat incrementar fins als 2,6 milions els ajuts al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal per a les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV).
S'incrementa l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC)
D'altra banda, el Govern ha aprovat el decret llei que recull l'increment de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) per mitigar situacions de necessitat i privació econòmica de la ciutadania de Catalunya. L'any passat, després de 10 anys, es va augmentar per primera vegada un 8% i aquest any es torna a pujar, un 5,4%.
Així, aquest indicador de prestacions socials de caràcter econòmic augmenta fins als 755,82 euros mensuals, que equivalen a 9.069,83 anuals. "Tornem a demostrar que amb aquest Govern tot és possible i fem que les coses passin, aquest anunci no és menor" ha assegurat la portaveu el Govern. "La lluita contra la pobresa i l'exclusió social és un dels compromisos més ferms d'aquest Govern, que treballa per enfortir la cohesió social i reduir les desigualtats econòmiques i la pobresa extrema de la població de Catalunya" ha reblat Plaja.
En l'àmbit normatiu, el Govern ha aprovat avui el Projecte de llei d'organització de l'Administració que té per objectius simplificar estructures, aportar claredat a l'organització i no duplicar estructures. Aquest projecte de llei conté 102 articles i haurà de seguir el seu tràmit al Parlament.
- Etiquetas:
- Direcció General de Comunicació