El Govern augmenta de 747 a 1.239 euros mensuals els ajuts per accedir a les residències de gent gran

  1. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, destaca que amb aquest augment del 66% s'avança cap a la "universalització" de l'accés a aquests centres i es redueixen les llistes d'espera
  2. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, anuncia que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assistirà dijous al senat per "defensar l'amnistia i l'autodeterminació davant la dreta reaccionària que només pensa en Catalunya per generar crispació"
  3. El Govern també aprova un ajut de 800.000 euros a l'agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins al Pròxim Orient per donar resposta a la situació d'emergència humanitària a Gaza
  4. Imagen del artículo El Govern augmenta de 747 a 1.239 euros mensuals els ajuts per accedir a les residències de gent gran

    El Govern ha aprovat avui un decret llei que augmenta en 500 euros les prestacions econòmiques vinculades (PEV) per accedir a les residències. Es tracta dels ajuts que reben les persones amb dependència per pagar un centre acreditat quan no poden accedir a una plaça amb finançament públic de la Generalitat. Fins ara, l'import màxim que rebien les persones beneficiàries d'aquests ajuts era de 747 euros mensuals i ara, amb l'increment, es podran percebre fins a 1.239 euros. Així, si es pren el preu de referència d'una plaça residencial (2.002 euros/mes) el nou import màxim de la prestació permetrà cobrir prop del 62% del cost d'una plaça, en comptes del 37,2% que suposava fins ara. La mesura beneficiarà tant els nous usuaris com les més d'11.000 persones que avui ja reben una PEV.

    En la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha remarcat la capacitat transformadora del Decret aprovat avui: "Amb aquesta reforma, avancem en la universalització de l'accés a una plaça de residència i ho fem en un context de llista d'espera preocupant que ens hem compromès a reduir de manera significativa". Per al conseller, poder sufragar amb diners públics fins al 62% del cost d'una plaça residencial, en el cas de les rendes més baixes, "facilita l'accés de tothom" i "reforça el dret de les persones a decidir a quina residència volen anar i on volen viure l'etapa final de la seva vida".

    El conseller també ha instat l'estat espanyol a "assumir d'una vegada les seves responsabilitats en el finançament de la dependència". Segons Campuzano, "el sistema ha fet fallida" i no es pot endarrerir més una reforma que doni resposta a la situació actual i futura que planteja el repte demogràfic de l'envelliment.

    Cal destacar que fa més d'onze anys que no s'actualitzaven les quanties econòmiques associades a les PEV, i encara es mantenien vigents els imports establerts el 2012. Amb aquestes millores, el Govern vol alleugerir l'impacte econòmic que suposa per a les famílies assumir el cost associat a una plaça residencial, especialment les que tenen menys ingressos. Per implementar-les, s'estima que caldrà incrementar el pressupost destinat a aquesta partida en 55 milions d'euros l'any vinent, per destinar-hi un total de 178,5 milions d'euros.

    El Departament de Drets Socials preveu que el nombre de persones beneficiàries d'una PEV incrementarà i passarà de les 11.377 persones que en gaudien el setembre de 2023 a més de 16.300 persones que ho podrien fer l'any vinent, un 43% més que actualment. Així, es podria reduir en prop de 5.000 persones la llista d'accés a una plaça de residència per a gent gran.

    El Decret llei aprovat avui també inclou canvis normatius que facilitin l'accés als centres d'atenció especialitzada a les persones amb discapacitat. En aquest sentit, s'ha acordat suprimir el copagament en els serveis de centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual o física.

    Aquesta mesura es fa necessària perquè les persones beneficiàries d'aquests recursos, amb un grau de dependència elevat, gaudeixen en molts casos de complements que acaben repercutint en l'import en concepte de copagament, fins i tot en els casos de famílies amb renda baixa. La gratuïtat d'aquests serveis d'atenció diürna permetrà a aquestes persones i a les seves famílies disposar de més recursos per mantenir una atenció al domicili correcta, i d'aquesta manera retardar al màxim la seva institucionalització.

    El cost de referència dels serveis de centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual o física fixat a la cartera de serveis socials és avui de 740 euros al mes. La supressió del copagament per part de les famílies implicarà que el Departament de Drets Socials destini al pressupost de 2024 una partida extra de més de 500.000 euros per assumir-ne el cost.

    El president Aragonès defensarà l'amnistia i l'autodeterminació al Senat

    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assistirà dijous al senat per "defensar els grans consensos del país sobre l'amnistia i l'autodeterminació davant la dreta reaccionària que només pensa en Catalunya per generar crispació".

    Plaja ha reiterat que el Govern "no deixarà mai cap espai buit" on pugui defensar "la resolució del conflicte i el consens de la societat catalana al voltant d'una qüestió fonamental com la fi de la repressió".

    "No deixarem en mans del PP i els seus presidents autonòmics un debat sobre l'amnistia quan ells han estat uns dels principals promotors de la repressió política contra l'independentisme", ha advertit, ja que "ningú, ni el govern espanyol ni cap partit estatal ni cap president autonòmic defensarà millor l'amnistia que el president de la Generalitat".

    Balanç de les 100 mesures per al foment del català

    La portaveu Plaja també ha explicat l'estat de compliment de les 100 mesures per la llengua en què estan treballant tots els Departaments. Respecte de l'anterior seguiment, fa tres mesos, augmenten tant les mesures finalitzades com les mesures en desenvolupament mitjà o avançat. En total, 20 ja estan finalitzades, 69 estan en desenvolupament mitjà o avançat i només 11 en tasques inicials.

    Com a novetats, destaquen la creació d'una nova línia de foment del català en l'àmbit dels videojocs, la celebració de les jornades "Un Palau de pel·lícula" al Palau de la Generalitat el pròxim 28 d'octubre, i l'estrena de la versió actualitzada del Parla.cat, espai virtual d'aprenentatge.

    D'altra banda, la consellera Serret viatjarà aquest divendres a Brussel·les per continuar la ronda de contactes que està fent amb tots els Governs de la Unió Europea per abordar l'oficialitat del català a les institucions. Ahir mateix va ser a Madrid, on es va reunir amb tres ambaixadors d'estats membres i va poder constatar que no hi ha vetos i, per tant, la carpeta avança. El mateix divendres, la consellera presentarà una campanya comunicativa dirigida a la ciutadania europea i que es podrà veure als 27 estats membre.

    800.000 euros d'ajut humanitari a Gaza

    En matèria d'Acció Exterior, el Govern ha aprovat atorgar un ajut de 800.000 euros a l'agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins al Pròxim Orient per donar resposta a la situació d'emergència humanitària a Gaza.

    La directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, es va reunir ahir amb la directora executiva de l'Agència de l'ONU per als refugiats palestins a Espanya, Raquel Martí, que va deixar clar que la prioritat ara mateix és que s'obrin els passos fronterers i que es declari un alto el foc que permeti a la comunitat humanitària prestar els serveis indispensables a la població de Gaza.

    Per tot plegat, el Govern convocarà, per al pròxim 25 d'octubre, el Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència per coordinar la resposta de tots els actors de la cooperació catalana davant d'aquest conflicte entre Hamàs i Israel.

    Encara en l'àmbit d'acció exterior, el Govern ha aprovat el nomenament del delegat del Govern als Estats Andins, amb seu a Colòmbia. Antoni Vicens i Vicens Amb el nomenament de Vicens, que és el 21è delegat a l'exterior, el Govern ja té representació institucional a tots els països de la Unió Europea i pràcticament a tot el continent americà.

    "Tenim més delegacions que mai, el Govern ha fet un esforç molt gran els últims 12 mesos per desplegar aquesta xarxa i fer-la plenament operativa: s'han nomenat 5 nous delegats, s'han inaugurat seus i la previsió és avançar encara més amb el desplegament abans d'acabar l'any", ha remarcat Plaja.

    El Govern també ha aprovat avui el canvi de seu de la Delegació del Govern al Brasil, que es trasllada de Brasília a Rio de Janeiro. També el canvi de nom de la Delegació del Govern al Senegal, que passa a dir-se Delegació del Govern a l'Àfrica Occidental.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
781 {"title":"El Govern augmenta de 747 a 1.239 euros mensuals els ajuts per accedir a les residències de gent gran","published_date":"2023-10-17","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"gov_agreements","category_text":"Acuerdos de Gobierno","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/10\/17\/15\/05\/3f0e03db-ebd6-4ef5-ba1d-233b4b36eb0b.jpeg","id":"781"} catalunya Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/gov_agreements/2023-10-17/781-govern-augmenta-747-1-239-euros-mensuals-ajuts-accedir-residencies-gent-gran https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.