El Govern considera que "avui s'hauria d'haver oficialitzat el català a Europa" i exigeix al govern espanyol que "compleixi els compromisos"

La portaveu Plaja remarca que el Govern "no para ni pararà mai de treballar per la llengua a Europa, al Congreso i a dins del nostre país"Es declara la situació d'emergència per sequera els 12 municipis que depenen de l'embassament de Darnius Boadella, a l'Alt Empordà, entre els quals Figueres, Roses o CadaquésEl Pla de Govern s'apropa al 60 % de compliment, sis mesos després de superar l'equador de la legislatura

Imagen del artículo El Govern considera que avui s'hauria d'haver oficialitzat el català a Europa i exigeix al govern espanyol que compleixi els compromisos

El Govern considera que "avui s'hauria d'haver oficialitzat l'ús del català a Europa" i no s'ha fet "perquè el govern espanyol ha fet la feina tard i malament, a contrarellotge". Ho ha afirmat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu i després que el Consell de la Unió Europea hagi ajornat la decisió d'oficialitzar el català a les institucions europees. Plaja ha remarcat que "exigim al govern espanyol que compleixi els compromisos. Ha fallat a més de 10 milions de ciutadans europeus".

Des del Govern, la portaveu ha explicat que "a Europa, al Congreso, i dins del nostre país, aquest Govern no para ni pararà mai de treballar per la llengua". Plaja ha apuntat que "nosaltres hem fet la feina" i que "estem parlant amb tots els representants de tots els països per tal que entenguin els motius pels quals el català ha de ser oficial a la Unió Europea". La portaveu ha recordat que a la reunió d'aquest dimarts a Brussel·les el "govern espanyol tenia el deure de fer tot el que està al seu abast perquè el Consell de la UE posés fi a l'anomalia democràtica".

D'altra banda, el Govern celebra el "pas endavant respecte al català al Congrés", on des d'aquest dimarts els diputats i diputades el poden parlar en les seves intervencions. La portaveu ha recordat que "aquest Govern va posar el català com un dels temes prioritaris" en el marc de l'estratègia de negociació amb l'Estat i que "continuarem exigint a l'Estat que incorpori el català en tots els seus circuits, com a llengua oficial que és".

En aquest sentit, Plaja ha explicat que "el català és una prioritat per a aquest Govern" i que des de l'inici d'aquesta legislatura s'ha entrat en una nova etapa "on posem el català al capdavant i treballem en polítiques concretes". La portaveu ha anunciat que aquest dissabte comença a Barcelona una acció itinerant que voltarà per 16 ciutats de Catalunya per sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de fer servir el català amb tothom, a tot arreu. Aquesta acció forma part de la campanya de la Queta, "Provem-ho en català".

Imagen del artículo El Govern considera que avui s'hauria d'haver oficialitzat el català a Europa i exigeix al govern espanyol que compleixi els compromisos

Darnius Boadella, en emergència per sequera

Pel que fa a la sequera, la portaveu Plaja ha explicat "que no afluixa" i que les pluges dels darrers dies i les previsions de cara a la tardor no sembla que "reverteixin la complexa situació en què ens trobem". Els principals embassaments es troben ara per ara al 23 % de la seva capacitat, després d'haver estat al 31 % amb les pluges de maig i juny.

Davant d'això, Plaja ha informat que la Comissió Interdepartamental de Sequera, reunida aquest matí, ha anunciat que passen de l'excepcionalitat a l'estat d'emergència per sequera els 12 municipis que depenen de l'embassament de Darnius Boadella, a l'Alt Empordà. S'adopta aquesta mesura pel descens, fins al 17 %, de l'aigua d'aquest embassament. Els municipis que en depenen són: Cabanes, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d'Empordà.

La Comissió també ha proposat l'entrada en excepcionalitat per sequera de l'aqüífer de Carme Capellades, a Igualada, i l'alerta a l'aqüífer del Baix Ter que fins ara estava en normalitat i que afecta una trentena de municipis.

El director de l'ACA, Samuel Reyes, que ha comparegut juntament amb la portaveu, ha remarcat que "des del Govern no ens agrada fer restriccions i, per això, les fem de la forma més acurada possible, molt quirúrgica". Reyes ha recordat que "és una sequera que dura 3 anys i que en els embassaments ha entrat la meitat de l'aigua" del que és habitual. Tot i això, ha destacat que "estem millor perquè tenim infraestructures i gestionem molt millor l'aigua".

60 % compliment del pla de Govern

A la reunió del Consell Executiu també s'ha analitzat aquest matí el grau de compliment de la legislatura. La portaveu ha explicat que l'assoliment del Pla de Govern s'apropa al 60 % de compliment, sis mesos després de superar l'equador de la legislatura. És una xifra que suposa nou punts més des de l'últim balanç fet el 21 de març, ara fa sis mesos.

En concret, el 95 % de les mesures i de les submesures que preveu el Pla de Govern - que es divideix en 19 àmbits- s'estan executant i el 16 % ja estan finalitzades. La transformació verda i la feminista són les que més han avançat des de l'inici del mandat, amb un compliment del 62 % i 60 % respectivament. La portaveu ha remarcat que aquestes dades "són una eina per fiscalitzar la tasca que fa el Govern i respon a la voluntat de transparència i retiment de comptes de l'Executiu."

Precisament, relacionat amb la transformació feminista, el Govern ha aprovat destinar aquest dimarts prop de 7 milions i mig d'euros a la prevenció de les violències masclistes en l'àmbit municipal i comarcal.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
777 {"title":"El Govern considera que \"avui s'hauria d'haver oficialitzat el català a Europa\" i exigeix al govern espanyol que \"compleixi els compromisos\"","published_date":"2023-09-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"gov_agreements","category_text":"Acuerdos de Gobierno","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/43018-govclipping-espana-cataluna-acuerdos-gobierno.webp","id":"777"} catalunya Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/gov_agreements/2023-09-19/777-govern-considera-hauria-haver-oficialitzat-catala-europa-exigeix-govern-espanyol-compleixi-compromisos https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.