El català i tots els seus accents, fil conductor de la Diada i els actes institucionals del Govern

Els actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya s'iniciaran el dia 7 de setembre amb el lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat i s'allargaran fins el mateix dia 11 amb l'acte institucionalEl cartell de la Diada, igual que l'any passat, ha sorgit d'una acció participativa amb què el Govern ha volgut reivindicar novament el talent creatiu del paísEl Govern ha aprovat avui l'avantprojecte de llei de l'Institut de la Filmoteca de Catalunya i la posada en marxa d'un Pla de Retorn per als catalans que viuen a l'exterior i que volen tornar

El Govern ha presentat aquest migdia, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la imatge i els actes institucionals de la Diada Nacional d'aquest any. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha presentat el cartell de la Diada que porta per títol "Roig, vermell, grana, carmesí" i és obra de Palouzié Studio. "Si aquest Govern ha defensat i promogut des del primer dia de legislatura, la nostra llengua, enguany aprofita també una data tan assenyalada com és la Diada perquè sigui precisament el català, i la seva diversitat, el fil conductor de la Diada i també els actes institucionals. Amb el lema "El català: una llengua, molts accents" el cartell fa servir les varietats dialectals per dibuixar la bandera de Catalunya i, sobre fons groc, quatre geo-sinònims en vermell configuren les barres de la senyera. "En un moment en q la llengua al països catalans està sent greument atacada, directament perseguida com estem veient al País Valencià i a les Balears, nosaltres li donem tot el protagonisme també per la Diada Nacional" ha explicat la portaveu del Govern.

Imagen del artículo El català i tots els seus accents, fil conductor de la Diada i els actes institucionals del Govern


Així, a més de les publicacions a les xarxes socials i les insercions publicitàries en suports exteriors i mitjans de comunicació, com a novetat d'enguany el Govern ha buscat la col·laboració d'altres institucions per portar la imatge de la Diada Nacional a edificis oficials, parcs naturals, monuments i altres espais emblemàtics de tot Catalunya. Segons Plaja, "volem que aquest cartell tothom se'l senti seu, els ciutadans podran dissenyar el seu propi cartell de la Diada imprimir-lo, descarregar-lo i compartir-lo a les xarxes socials a través del web elmeuaccent.cat". Aquest any, per primera vegada, el cartell permet la interacció digital a través de la realitat augmentada descarregant l'aplicació Artivive des de qualsevol dispositiu mòbil.

Com l'any passat, la imatge institucional de la Diada ha sorgit d'una acció participativa amb què el Govern ha volgut reivindicar novament el talent creatiu del país. Un concurs públic organitzat amb el suport de l'Associació de Directors d'Art i Dissenyadors Gràfics del FAD, on s'hi ha pogut presentar qualsevol creador dels camps del disseny, l'art o la comunicació visual. Hi han concorregut 53 candidats anònims i un jurat, format a parts iguals per representants de l'Administració i del sector, n'ha escollit el guanyador.

La portaveu del Govern ha explicat que els actes institucionals s'iniciaran el dia 7 de setembre amb el lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat i s'allargaran fins el mateix dia 11, amb l'acte institucional. L'executiu, a proposta del president ha concedit aquest la Medalla d'Or de la Generalitat a la cantant balear Maria del Mar Bonet; a l'activista cultural i editor valencià Eliseu Climent; i a la poeta terrassenca Marta Pessarrodona pel seu "compromís amb la llengua i la cultura", segons ha explicat la portaveu. "Així doncs, el màxim guardó de la Generalitat reconeix enguany, també tots els accents de la llengua catalana i els referents que han permès que, avui, el català tingui l'estatus que té en àmbits com les arts, la música, la literatura, el món editorial o l'activisme" ha conclòs Plaja.

Plaja: "Hem superat l'estiu amb la sequera més greu que ha patit Catalunya"

També durant la roda de premsa, la portaveu del Govern ha fet una valoració de la situació de sequera que des de fa més de dos mesos viu Catalunya i que supera "en durada i intensitat la del 2008". Segons Plaja, "la feina feta per aquest Govern a través del Pla Especial de Sequera i l'esforç d'estalvi de la ciutadania ens ha permès superar un període crític pel que fa el consum d'aigua amb garantia de subministrament per a tots els usos". "Les reserves continuen sent molt baixes, però un cop superat el període estival i finalitzada la campanya de reg a mitjans d'octubre s'espera que la corba descendent s'alentirà" ha explicat la portaveu del Govern.

Patrícia Plaja ha volgut destacar "l'esforç de contenció de la majoria de la població en el consum d'aigua, com ho evidencien les dades de consum dels municipis de les conques internes de manera molt majoritària, que tot i estar en ple estiu es contenen i fins i tot en alguns casos baixen per sota de la dotació màxima permesa en cada escenari".

Aprovat l'avantprojecte de llei de l'Institut de la Filmoteca de Catalunya

En la primera reunió del Govern d'aquest curs, s'ha aprovat l'avantprojecte de llei de l'Institut de la Filmoteca de Catalunya, que ara haurà de seguir el tràmit parlamentari. La llei permetrà consolidar la Filmoteca com a equipament nacional dedicat a la conservació, preservació i difusió del patrimoni i la cultura cinematogràfiques. L'avantprojecte té com a finalitat dotar aquest equipament de personalitat jurídica pròpia i consolidar la institució com el pilar de la preservació de la memòria fílmica de Catalunya i la difusió de la cultura cinematogràfica.

D'altra banda, en matèria de política exterior, el Govern treballa per afavorir el retorn dels catalans emigrats, i els seus descendents, amb l'objectiu de recuperar talent i donar una resposta pràctica, a totes les derivades que suposa retornar al país d'origen.  Per això, avui s'ha aprovat la posada en marxa d'un Pla de Retorn per als catalans que viuen a l'exterior i que volen o es plantegen tornar a Catalunya. Actualment hi ha aproximadament mig milió de catalans vivint a fora, però en els últims anys hi ha hagut un retorn considerable per diversos motius. El Govern vol posar totes les eines que té a la seva disposició per facilitar aquest retorn, i també per fomentar-lo.

Ficheros adjuntos

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
774 {"title":"El català i tots els seus accents, fil conductor de la Diada i els actes institucionals del Govern","published_date":"2023-08-29","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"gov_agreements","category_text":"Acuerdos de Gobierno","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/38653.webp","id":"774"} catalunya Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/gov_agreements/2023-08-29/774-catala-seus-accents-fil-conductor-diada-actes-institucionals-govern https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.