El Govern inicia els tràmits per aplicar la limitació del preu dels lloguers només 12 dies després que s'aprovés la llei

S'engega el procediment necessari per declarar les zones de mercat residencial tensionat en aquells municipis on hi ha greus dificultats d'accés a l'habitatgeEl Govern també aprova el Pla de Seguretat fins al 2025 i destinarà més de 10 milions d'euros a desplegar la Comissaria Virtual dels Mossos d'EsquadraL'Executiu engega la campanya "L'aigua no cau del cel" per conscienciar el conjunt de la població que bona part de l'aigua que avui es consumeix no prové de la pluja, sinó que és reutilitzada

Imagen del artículo El Govern inicia els tràmits per aplicar la limitació del preu dels lloguers només 12 dies després que s'aprovés la llei

El Govern ha iniciat el procediment preparatori per delimitar les zones de Catalunya on s'aplicarà la limitació del preu del lloguer prevista a la Llei estatal pel dret a l'habitatge, que va entrar en vigor el 26 de maig. Només 12 dies després, el Govern ja ha començat els tràmits necessaris per definir aquestes zones, pas previ a posar un topall a les rendes, i ha instat el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a recuperar l'índex català de referència del preu del lloguer. Es tracta de l'índex que ja es va fer servir per limitar els preus del lloguer amb la normativa pionera que Catalunya va impulsar l'any 2020 en matèria de contenció de lloguers (Llei 11/2020) i que el Tribunal Constitucional va tombar.

"Anem més tard del que voldríem perquè Catalunya va ser pionera en aquesta qüestió, però el Govern espanyol en va frenar el desplegament amb un recurs davant del Tribunal constitucional. Malauradament, massa vegades el progrés a Catalunya queda frenat per formar part de l'Estat", ha denunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu.

La voluntat del Govern és aplicar la nova llei "al més aviat possible" i així donar resposta a les necessitats dels ciutadans de Catalunya que tenen problemes per accedir a un habitatge digne a un preu raonable. "S'han perdut massa mesos en una decisió que no beneficiava ni les famílies treballadores, ni els joves ni la gent gran, i és per això que amb la màxima celeritat possible el Govern de Catalunya torna a posar la maquinària en marxa perquè la limitació del preu del lloguer torni a ser vigent", ha assegurat Plaja.

La nova llei estatal disposa que les administracions competents en matèria d'habitatge, és a dir, la Generalitat, podran declarar, d'acord amb els criteris i procediments establerts en la seva normativa, les zones de mercat residencial tensionat. I estableix, a més, que la declaració ha d'anar precedida d'un procediment preparatori per a l'obtenció d'informació sobre la situació del mercat residencial de la zona, que és el que ara s'ha iniciat.

Pla d'estalvi i eficiència energètica als edificis públics 2023-2027

Durant la reunió d'avui, el Govern també ha pres noves mesures per minimitzar la despesa energètica en els edificis públics. Concretament, ha aprovat el Pla d'estalvi i eficiència energètica fins a l'any 2027. El document estableix com a objectius una reducció en el consum d'energia i en les emissions amb efecte d'hivernacle del 16,43%, i un estalvi del 13,3% en la factura energètica de la Generalitat, amb la finalitat d'avançar cap a la fita fixada per la normativa europea de disminuir un 32,5% el consum d'energia l'any 2030 en relació amb l'any 2007.

Les mesures que incorpora el Pla van des de les millores de les instal·lacions, els canvis d'equips i l'aprofitament de les energies renovables per a usos tèrmics fins a la realització de campanyes per a la sensibilització del personal treballador de l'administració, el foment de la mobilitat sostenible o l'avenç en la centralització i sistematització de la informació energètica de la Generalitat. Cada departament, amb el suport de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), durà a terme les actuacions necessàries per garantir el compliment d'aquests objectius.

Addicionalment, el Pla incorpora també la col·locació d'almenys 168 MW d'instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic en cobertes d'edificis i equipaments públics fins al 2027, una tasca que assumirà l'Energètica a mesura que es vagi desplegant.

Pla de seguretat 2025 i comissaria virtual dels Mossos

L'Executiu també ha donat llum verda al pla que fixa els eixos en les polítiques de seguretat fins al 2025. El document impulsat pel Departament d'Interior dona resposta a l'objectiu de garantir un model de seguretat que vetlli pels drets i llibertats, especialment en situacions de màxima vulnerabilitat.

Entre les accions previstes, destaquen la creació d'una unitat operativa especialitzada en ciberseguretat i la intensificació de la col·laboració amb el CTTI i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. En aquest aspecte, també s'incorpora l'increment de les plantilles encarregades de la lluita contra la ciberdelinqüència o la creació de la Regió Policial Virtual fruit de l'aprovació del nou decret d'estructura de Mossos d'Esquadra.

El mercat il·legal de marihuana a Catalunya és una altra de les amenaces prioritàries. En aquest sentit, el pla preveu impulsar les proves pilot i adquisició de noves tecnologies associades a la teledetecció de les plantacions il·legals de marihuana.

El pla també aposta per polítiques actives d'igualtat, com ara la reserva del 40% de places per a dones en les diferents convocatòries dels cossos operatius del Departament d'Interior i l'increment del 15% en la formació específica per a la prevenció i lluita contra els delictes d'odi i discriminació.

I encara en matèria de seguretat, el Govern ha aprovat destinar més de 10,5 milions d'euros al desenvolupament de la Comissaria Virtual dels Mossos, que s'anirà desplegant progressivament. Els tràmits per presentar denúncies per furts i les autoritzacions de menors per viatjar a l'estranger seran els primers serveis que s'implementaran.

Campanya de conscienciació per la sequera

Finalment, el Govern ha engegat una campanya específica per conscienciar el conjunt de la població que "independentment d'on visquin, la seva col·laboració és absolutament imprescindible per a l'estalvi de l'aigua". Tot i que les precipitacions dels últims dies han sigut més generoses que les dels mesos anteriors, continuen sent insuficients i no fan canviar els estats actuals en relació amb la sequera. Precisament per això, la campanya apel·la a la responsabilitat col·lectiva de tothom en l'ús diari de l'aigua i recorda que bona part de l'aigua que avui s'està utilitzant no ha caigut del cel, perquè només amb aquesta no n'hi hauria prou, sinó que és reutilitzada.

En aquest sentit, el claim principal de la campanya és L'aigua no cau del cel i recorda que "estalviar-la és cosa de tothom". Tal com ha explicat la portaveu Plaja, la campanya busca fomentar l'estalvi, però també vol posar en relleu les dificultats que comporta la manca de pluges: "Cal tenir clar que el fet que continuï arribant aigua no és un miracle sinó fruit d'inversions i planificació".

La campanya de l'ACA i la Secretaria de Difusió fa servir la imatge d'un cubell vermell buit per conscienciar sobre una sequera perllongada que ha de suposar un canvi d'hàbits, però, sobretot, una nova relació amb l'aigua.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
765 {"title":"El Govern inicia els tràmits per aplicar la limitació del preu dels lloguers només 12 dies després que s'aprovés la llei","published_date":"2023-06-06","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"gov_agreements","category_text":"Acuerdos de Gobierno","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/ccfff097-0212-49cd-b60d-81626263a1a9.webp","id":"765"} catalunya Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/gov_agreements/2023-06-06/765-govern-inicia-tramits-aplicar-limitacio-preu-lloguers-nomes-12-dies-despres-aproves-llei https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.