El Govern, sobre els pressupostos: "Si no hi ha cap gir de guió, hi haurà acord"

Imagen del artículo El Govern, sobre els pressupostos: Si no hi ha cap gir de guió, hi haurà acord

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

  1. La portaveu Plaja considera que el pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la situació dels exiliats "obre la porta al reconeixement" de l'existència d'una "causa general contra el moviment independentista"
  2. L'Executiu dona llum verda al Projecte de llei d'elaboració de disposicions normatives, que simplificarà procediments per tal que la resposta normativa a problemes econòmics o socials pugui ser més ràpida
  3. En l'àmbit de la Salut, el Govern ha aprovat avui millorar les retribucions del personal resident d'infermeria resident en formació de l'Institut Català de la Salut i del Sistema Sanitari integral de Catalunya
  4. El Govern considera que no hi ha cap escull perquè no es pugui materialitzar l'acord de pressupostos amb el PSC i confia que podrà tancar-lo "molt aviat". La portaveu de l'Executiu, Patrícia Plaja, ha assegurat que "ja no hi ha motius objectius perquè la negociació s'allargui" i que el Govern "ho té tot a punt" per convocar un Govern extraordinari de manera immediata per aprovar els comptes del 2023. Mentrestant, ha dit Plaja, les reunions continuen per acabar de redactar els pocs serrells que queden.

    Durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu, la portaveu ha remarcat que aquest acord de pressupostos serà "compatible" entre totes les parts que el configurin, en referència a l'acord "ferm i tancat" amb el Grup Parlamentari d'En Comú Podem, que el Govern "ha tingut present al llarg de totes les negociacions amb la resta de formacions" i que "respectarà del primer a l'últim punt"

    Pel que fa a les negociacions amb Junts, Plaja ha reiterat que la voluntat i la predisposició del Govern per arribar a un acord és "total, màxima" i ha lamentat que la manca de voluntat negociadora i les dificultats per poder agendar reunions de treball han alentit molt els treballs amb aquest grup parlamentari. Malgrat les dificultats evidents, però, la portaveu ha valorat que ja hi ha un acord que inclou 54 mesures que sumen 2.600 milions d'euros i ha confiat que, passi el que passi en la negociació amb el PSC, es pugui tancar també un acord amb Junts: "Si tenen interès a ser presents en el disseny final de la llei més important del curs polític, el Govern continua disposat a seguir fent créixer els acords que ja hem assolit", ha afegit.

    Pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

    La portaveu del Govern ha valorat el pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la situació dels exiliats i ha considerat que "obre la porta al reconeixement" de l'existència d'una "causa general contra el moviment independentista" per part dels estaments judicials de l'Estat espanyol. El Tribunal afirma que les euroordres es poden denegar si hi ha una vulneració de drets fonamentals a un grup identificable de persones. Per a la portaveu, aquest és un element "rellevant" de la sentència del TJUE, ja que es pot incloure l'independentisme dins d'aquesta definició.

    La portaveu també ha volgut expressar, en nom del Govern, "el màxim suport al president Puigdemont, al conseller Lluís Puig i a la resta d'exiliats que continuen lluitant per demostrar davant la justícia europea la persecució política que pateixen" i ha reiterat el desig que tots els exiliats i exiliades retornin "al més aviat possible". Per aquest motiu, ha afegit, el Govern "continuarà treballant per aconseguir l'amnistia" en paral·lel a totes les causes que segueixen en marxa. 

    Elaboració de normes més àgil i ràpida

    Pel que fa als acords presos durant la reunió del Consell Executiu, la portaveu Plaja ha destacat l'aprovació del Projecte de llei d'elaboració de disposicions normatives. Aquesta nova llei regula i millora el procediment per tirar endavant disposicions normatives, és a dir, projectes de llei, decrets legislatius, decrets llei o ordres del Govern. Els objectius principals, ha assenyalat Plaja, són "incrementar els mecanismes d'avaluació i rendició de comptes i també agilitzar la tramitació administrativa del procediment normatiu". El Projecte de llei, que encaixa plenament en les pràctiques de Bon Govern impulsades des del principi de la legislatura, ja s'ha presentat a la pràctica majoria dels grups parlamentaris. 

    La nova llei simplifica procediments perquè "la resposta normativa a problemes econòmics o socials pugui ser més ràpida, mantenint i reforçant les garanties de transparència, participació i retiment de comptes a la ciutadania", ha assegurat la portaveu. A més, el text unificarà la regulació sobre aquesta matèria, ara dispersa entre diverses normes, en una sola legislació i s'hi incorpora que la ciutadania pugui opinar sempre sobre l'abast i les prioritats de noves iniciatives normatives. Això es fa a través de la informació pública, el tràmit específic a través del qual les persones interessades exerceixen el seu dret a participar en el procediment d'elaboració de disposicions normatives.

    Com a novetat, també destaca l'obligació de desplegar reglamentàriament les lleis en el termini d'un any en cas que les disposicions normatives no incorporin un termini concret. Finalment, la norma contempla desenvolupar metodologies per avaluar l'impacte normatiu, prioritzant aquelles que fan referència als col·lectius més vulnerables.

    Retribucions més justes per al personal resident d'infermeria

    D'altra banda, el Govern també ha aprovat avui millorar les retribucions per al personal resident d'infermeria resident en formació de l'Institut Català de la Salut i del Sistema Sanitari integral de Catalunya. Aquestes retribucions seran homogènies per als professionals residents d'infermeria de tot el Sistema de Salut de Catalunya i tindran efectes des de l'1 de gener d'enguany.

    La retribució anual, distribuïda en catorze pagues, per a les infermeres residents de primer any serà de 17.160,45 euros i per a les de segon any, de 18.558,91 euros. Pel que fa a la retribució de segon any, es compon de dos imports: el sou, de 17.184,17 euros, i el complement de grau de formació, de 1.374,74 euros, que és el 8% de l'import del sou.

    Segons ha remarcat la portaveu Plaja, aquest increment retributiu dona resposta a la demanda dels professionals d'infermeria residents en formació de Catalunya de disposar d'aquesta millora salarial, que ja es va reconèixer mitjançant l'Acord de Govern de l'1 de desembre de 2020 a la resta de les professions sanitàries de formació especialitzada pel sistema de residència.  

    Aquestes millores s'emmarquen dins del conjunt de mesures en què es treballa des del Govern i, en especial, des del Departament de Salut, com són el Protocol i la Taula d'harmonització de les condicions laborals dels professionals del SISCAT, aprovats l'11 de gener d'enguany. Aquests instruments van arribar després de l'acord històric del passat 23 de desembre per millorar les condicions laborals dels treballadors adscrits al III Conveni laboral del SISCAT. Un acord que Salut va fer possible amb la injecció de 460 milions d'euros el 2023 per millorar les condicions laborals dels treballadors. 

    Encara en l'àmbit de la Salut, el Govern també ha aprovat invertir 5,2 milions d'euros en recerca i innovació els pròxims 4 anys. Aquesta és la partida que es destinarà a la convocatòria 2023 de subvencions del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS 2022-2027), l'instrument de planificació i coordinació que defineix les línies generals de la recerca i la innovació en salut del Govern.  

    Mònica Castellà Pujadó, nova delegada del Govern al Japó

    D'altra banda, el Govern ha aprovat el nomenament de Mònica Castellà Pujadó com a primera delegada del Govern al país nipó. Castellà complementarà la representació institucional del Govern a l'Àsia, juntament amb el delegat a Corea del Sud, Jaeyeok Yoon Kang, nomenat el passat mes de setembre. Mònica Castellà ha estat seleccionada després d'haver participat en el concurs convocat pel Departament d'Acció Exterior i Unió Europea per cobrir aquesta plaça. 

    Finalment, el Govern ha aprovat altres acords durant la reunió d'aquest matí, entre els quals destaca la creació del Programa per implementar les noves mesures en matèria d'avaluació ambiental. El Programa, que suposa la incorporació de 24 persones, vol donar resposta a l'increment d'expedients previstos arran de la simplificació administrativa en la implantació d'energies renovables que va suposar l'entrada en vigor del Reial decret llei 6/2022, de 29 de març. L'Executiu també ha tirat endavant una inversió de 12 milions d'euros al Barcelona Supercomputing Center per completar el projecte AINA. D'aquesta manera, el Govern referma la seva aposta per aquest projecte estratègic per "ensenyar" català a la tecnologia i garantir que la ciutadania pugui participar plenament en aquesta llengua en el món digital.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
746 {"title":"El Govern, sobre els pressupostos: \"Si no hi ha cap gir de guió, hi haurà acord\"","published_date":"2023-01-31","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"gov_agreements","category_text":"Acuerdos de Gobierno","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/d42bbc16-2b3d-4cfd-9a5b-e9bd2524f8b8.webp","id":"746"} catalunya Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/gov_agreements/2023-01-31/746-govern-pressupostos-hi-cap-gir-guio-hi-haura-acord https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.