ANUNCIO sobre aprobación definitiva del establecimiento del Servicio público local de atención integral a los ancianos de Santa Eugènia de Berga y el Proyecto de Reglamento de este Servicio público.

L'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga, en sessió plenària del dia 13 de maig de 2024, va aprovar inicialment l'establiment del servei públic local d'atenció integral a l'àmbit rural (SAIAR) de Santa Eugènia de Berga i el seu Reglament de funcionament.

Atès que no s'han presentat al·legacions en el termini d'informació pública endegat mitjançant anuncis publicats en el BOPB del dia 17 de maig de 2024, al diari El 9 Nou el 20 de maig de 2024 i al DOGC el 22 de maig de 2024, així com en el tauler d'edictes d'aquest Ajuntament durant els dies 23 de maig al 4 de juliol de 2024, ambdós inclosos, en virtut de l'acord plenari anterior, es considera aprovat DEFINITIVAMENT l'establiment del servei i el seu reglament de funcionament.

 

Contra el present acord, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar pels interessats un recurs contenciós-administratiu, davant la Sala del Contenciós - Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos comptats a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciós - Administrativa.

 

 

"REGLAMENT DEL SERVEI PÚBLIC MUNICIPAL SERVEI D'ATENCIÓ INTEGRAL A LA GENT GRAN A L'ÀMBIT RURAL DE SANTA EUGÈNIA DE BERGA

 

 

TÍTOL PRIMER: DISPOSICIONS GENERALS

 

Capítol 1r. Objecte

 

Article 1r

L'objecte del reglament de règim jurídic, de prestació del servei i de règim interior del servei públic municipal Servei d'Atenció Integral a la Gent Gran a l'Àmbit Rural de Santa Eugènia de Berga, a prestar des del Centre del servei a Santa Eugènia de Berga, és establir els criteris, normes, directrius i disposicions per al correcte funcionament del centre i l'òptim desenvolupament dels serveis que des d'aquest es prestin.

 

Article 2n

El reglament de règim interior conté les àrees temàtiques establertes a la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials i al Decret 15/2008, de 29 de juliol, pel qual s'aprova la Cartera de Serveis Socials.

 

Capítol 2n. Denominació i titularitat

 

Article 3r

La denominació del servei municipal és Servei d'Atenció Integral a la Gent Gran a l'Àmbit Rural de Santa Eugènia de Berga, a prestar des del Centre del servei a Santa Eugènia de Berga.

 

Article 4t

La titularitat del servei públic municipal Servei d'Atenció Integral a la Gent Gran a l'Àmbit Rural de Santa Eugènia de Berga correspon a l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga.

 

Article 5è

5.1 El servei públic municipal Servei d'Atenció Integral a la Gent Gran a l'Àmbit Rural de Santa Eugènia de Berga és un servei de caràcter social inscrit en el registre d'entitats, serveis i establiments socials del Departament de drets socials amb el número de registre d'entitat S08208, i es regula segons les disposicions del Decret 15/2008, de 29 de juliol, pel qual s'aprova la Cartera de Serveis Socials, i segons el conveni subscrit en data 5 de desembre de 2023 entre l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga i el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

5.2 Aquest servei està integrat a la Cartera de Serveis Socials pendent del seu desplegament normatiu. En el període d'espera, però, serà d'aplicació en el Decret 182/2003, de 22 de juliol, de regulació dels serveis d'acolliment diürn de centres de dia per a gent gran, amb caràcter orientatiu.

 

Capítol 3r. Característiques generals

 

Article 6è

6.1 El Servei d'Atenció Integral a la gent gran en l'Àmbit Rural és un servei que atén les necessitats assistencials, en l'entorn habitual i proper de les usuàries, facilitant serveis tant d'atenció primària com especialitzada a domicili i/o amb caràcter ambulatori.

6.2 El centre es constitueix en una plataforma de serveis com un recurs que proveeix diferents programes d'atenció. Aquesta atenció es realitza de forma continuada i integral a les expectatives i necessitats de la persona gran, en les diferents etapes d'evolució cap a la dependència i de suport a la seva família o persona cuidadora, donant suport a la continuïtat en el desenvolupament de les activitats diàries en el seu entorn immediat, des d'una disciplina comuna per a l'assistència i comptant amb els serveis existents en el territori.

6.3 Per a la prestació dels serveis d'acolliment diürn assimilats a centre de dia s'oferiran els següents serveis, bàsics i obligatoris: acolliment i convivència, manutenció, atenció personal en les activitats de la vida diària, higiene personal, readaptació funcional i social recuperació del hàbits d'autonomia, dinamització sociocultural, activitats de lleure, suport personal, social i familiar, fisioteràpia (no de tractament sanitari per patologia aguda) seguiment i prevenció de les alteracions de la salut.

6.4 Es prestaran tallers amb continguts terapèutics dos cops per setmana amb una 1,5h de duració, amb almenys 8 usuaris.

6.5 Com a serveis ambulatoris té com a funció oferir el servei de podologia, transport adaptat, casal inclusiu i tallers terapèutics.

6.6 Té com a destinataris les persones grans de 65 anys o excepcionalment persones menors amb dependència, que necessitin organització, supervisió i assistència en el desenvolupament de les activitats de la vida diària i que veuen complementada la seva atenció en el seu entorn social i familiar. Més concretament:

a) Assimilable a centre de dia: persones més grans de 65 anys, que tot desitjant romandre en les seves llars, és veuen afectades per un deteriorament físic, cognitiu o per una dificultat social que els minva la capacitat d'autonomia per a la realització d'activitats de la vida diària, i que hagin sol·licitat el reconeixement d'algun grau de dependència (en cas de les places públiques).

b) Tallers terapèutics: persones més joves de 65 anys que a causa d'una malaltia o accident, pateixen seqüeles cròniques i necessiten una reeducació i/o manteniment per a la seva independència

c) Serveis ambulatoris: persones més grans de 65 anys que, sense haver sol·licitat ni obtingut el reconeixement d'algun grau de dependència desitgin obtenir els serveis ambulatoris descrits.

6.7 Disposa de personal tècnic i d'atenció directe suficient per a donar resposta a les necessitats de les persones ateses.

 

 

TÍTOL SEGON: NORMES DE FUNCIONAMENT DE L'ESTABLIMENT

 

Capítol 1r. Prestació i recepció de serveis

 

Article 7è

Són de caràcter obligatori, per als usuaris del servei assimilable a centre de dia, els serveis següents:

a) L'acolliment i convivència: Suposa la permanència, amb caràcter temporal i un mínim de 4 hores diàries, en un entorn d'assistència i relació substitutiu de la llar durant el dia.

b) La manutenció: Suposa servir els àpats corresponents, en la qualitat, quantitat i varietat adients a les necessitats de les persones ateses i amb l'atenció a les necessitats nutricionals individuals en funció de les afeccions estructurals, orgàniques i metabòliques de les persones grans.

c) L'atenció personal en les activitats de la vida diària: És la prestació de cures de suport, ajut o suplència en aquelles necessitats que la persona gran no satisfaci autònomament.

d) Els hàbits d'autonomia: Són l'estimulació de les capacitats funcionals d'acord amb les condicions biopsicosocials individuals.

e) Dinamització sociocultural: Suposa l'aplicació d'un programa d'activitats que estimulin les capacitats creatives i de relació de les persones grans.

f) Suport sociofamiliar: Afavorir les relacions de la família amb l'usuari i amb el seu entorn.

g) Garantir l'assistència sanitària: Procurar el seguiment de l'evolució de les alteracions físiques i cognoscitives i de les dependències que se'n derivin per a prevenir problemes de salut nous.

h) Higiene personal: Comporta l'aplicació d'accions per mantenir a la persona en la situació de salut més satisfactòria.

 

Article 8è

El Servei s'adaptarà al desenvolupament normatiu del mateix anunciat a la Cartera de Serveis Socials

 

Capítol 2n. Normes de capteniment

 

Article 9è

9.1 L'accés als serveis que presta el centre haurà d'estar conforme en el Pla Individual d'Atenció PIA, si correspon, o dels serveis socials bàsics titulars del servei (independent de la gestió del centre).

9.2 L'usuari del centre tindrà assignat un pla d'activitats, el qual serà modificat i adaptat en funció de la de les circumstàncies fisicopsíquiques de la persona.

 

Article 10è

La persona usuària del servei de Centre de Serveis haurà de portar una muda, i el material d'higiene personal que és consideri necessari, en el moment de l'ingrés al centre. A instàncies de la coordinació assistencial, l'usuari o el seu representant, procedirà a la substitució tant de les peces de roba com del material d'higiene que és sol·liciti.

 

Article 11è

No és permet fumar a l'interior de l'edifici, en compliment de la legislació vigent.

 

Article 12è

Les visites respectaran els horaris i les condicions establertes per fer-ho, especialment evitaran interferir en el normal funcionament del Centre de Serveis però es facilitaran al màxim possible.

 

Article 13è

Els familiars i/o persona responsable de l'usuari en el moment de l'ingrés d'aquest, aportaran l'informe mèdic, social i informes complementaris que es demanin per complementar la informació necessària per tal de poder portar a terme una intervenció òptima. A ser possible els informes (mèdic i social) efectuats com a màxim en els tres mesos anteriors a l'ingrés.

 

Article 14è

Si en el moment de d'ingrés l'usuari estigués seguint algun tractament mèdic, de recuperació funcional o règim dietètic específic, ho posarà en coneixement de la directora o al personal que porta a terme els serveis.

 

Article 15è

Els seus familiars i/o persona responsable estant obligats a informar al personal responsable de servei qualsevol canvi en l'estat de salut de l'usuari.

 

Article 16è

Expressament no inclou el servei dels tallers l'adquisició dels medicaments que precisi l'usuari, que hauran d'adquirir-se al seu càrrec.

 

Article 17è

17.1 L'usuari, o el seu representant si és el cas, atorguen als professionals del Centre de Serveis les facultats de:

a) Mantenir un fitxer amb dades actualitzades de l'estat de salut, la medicació i el tipus de dieta que l'usuari necessita.

b) Sol·licitar al metge/metgessa de capçalera i amb el consentiment explícit de l'usuari o el seu representant, aquella informació sanitària que es consideri d'interès,

c) Informar, igualment amb consentiment previ, els professionals sanitaris que habitualment l'atenen, de l'evolució de l'usuari en referència a la seva salut o a les activitats del propi centre.

d) Administrar les medicacions que pertoquin en horari d'assistència de l'usuari al centre.

e) Atendre en primera instància els esdeveniments de salut que succeeixin durant la seva estada al centre.

f) En absència de la responsable higiènic sanitari aquests esdeveniments serien atesos pels professionals de l'Àrea bàsica de Santa Eugènia de Berga.

17.2 Quan l'usuari es trobi en un estat de malaltia que cursi amb símptomes febrils, vòmits i diarrea o altres símptomes similars no podrà assistir al centre. Si es detecta al centre s'avisarà a la persona responsable perquè vingui a buscar l'usuari.

 

Article 18è

Els familiars i/o persona responsable hauran de conèixer la normativa del centre, i en cas d'acord, firmar el contracte d'ingrés previ a l'ingrés de l'usuari.

 

Article 19è

L'efectivitat d'aquest contracte d'ingrés resta sotmesa a un període de prova de 15 dies, durant el qual ambdues parts podran resoldre'l voluntàriament. El període de prova es pot allargar sempre que els responsables del Centre de Serveis ho creguin necessari.

 

Article 20è

En el contracte d'ingrés s'especificarà el dia d'inici del servei, la freqüència i l'horari que seguirà cada usuari.

 

Article 21è

L'horari d'assistència al centre quedarà expressament pactat en el moment d'ingrés i aquest no podrà ser, per als usuaris del servei assimilable a centre de dia inferior a 4 diàries. En cas de modificació de l'horari s'haurà de pactar prèviament amb els professionals del centre.

 

Capítol 3r. Suggeriments i reclamacions

 

Article 22è

Els usuaris podran formular suggeriments i reclamacions, manifestats per escrit i degudament signats, en relació al funcionament del centre i en base a l'aplicació de les disposicions del reglament de règim i de la normativa reguladora del servei. Les reclamacions s'efectuaran mitjançant els fulls de reclamacions normalitzats i es podran adreçar, si es desitja, directament al departament competent de la Generalitat.

 

 

TÍTOL TERCER: SISTEMA HORARI DE FUNCIONAMENT DE L'ESTABLIMENT, DE VISITES I DE SORTIDES

 

Capítol 1r. Horari de funcionament

 

Article 23è

El Centre de Serveis està en funcionament de dilluns a divendres, excepte els dies festius . El Centre de Serveis funcionarà 9 hores al dia, tots el dies laborables de l'any, de dilluns a divendres.

 

Article 24è

24.1. L'activitat estarà oberta de les 8:30h del matí fins a les 18:30h de la tarda de dilluns a divendres.

24.2 L'entrada podrà ser a partir de les 8:30h i la sortida com a màxim a les 18:30h. Ja que, de 8h a 8:30h i de 18:30h a 18h es fa servei de transport adaptat. Els dies de tallers terapèutics el transport s'augmentarà a les 11 com entrada i a les 15h com a sortida.

24.3. Els usuaris dels serveis ambulatoris podran acudir al centre realitzar-hi les activitats de les quals participin el temps necessari per realitzar-les, sense que regeixin per a ells les regulacions establertes a l'apartat anterior

 

Article 25è

L'horari de les activitats assistencials serà el que s'exposarà cada moment al mateix centre, sens perjudici de les variacions que puguin donar-se en funció de possibles imprevistos.

 

Article 26è

26.1. La direcció del centre facilitarà en tot moment l'horari d'activitats als usuaris i als seus familiars i el farà públic al mateix centre de manera destacada

26.2. Aquest horari, i les seves modificacions, haurà de ser aprovat per l'Ajuntament com a titular que és del servei.

 

Capítol 2n. Règim d'entrada i sortida

 

Article 27è

L'establiment és un centre obert i, conseqüentment, els usuaris podran entrar i sortir lliurement sempre que no es destorbi el normal funcionament de la les activitats, quedant el Centre de Serveis exempt de qualsevol tipus de responsabilitat en cas de pèrdua o accident.

 

Article 28è

Caldrà notificar al personal assistencial el període d'absència del centre, si es preveu que aquest comprengui el moment del dinar. Així mateix, caldrà notificar l'horari de sortida i de reincorporació

 

 

TÍTOL QUART: DRETS I DREUS DELS USUARIS

 

Capítol 1r. Drets dels usuaris

 

Article 29è

29.1 Són drets dels usuaris el següents:

a) Que es respecti la seva dignitat, llur benestar i llur autonomia i intimitat.

b) La confidencialitat de les dades i de les informacions que constin en llurs expedients.

c) Rebre informació prèvia amb relació a qualsevol intervenció que els afecti a fi que, si escau, hi puguin donar llur consentiment específic i lliure.

d) Accedir a llurs expedients individuals.

e) Exercir la llibertat individual per a ingressar i romandre a l'establiment i per a sortir-ne, llevat les limitacions establertes per la legislació vigent.

f) Conèixer el reglament intern del servei, i especialment, els seus drets i deures. Rebre una atenció personalitzada.

g) Accedir a l'atenció social, sanitària, farmacèutica, psicològica, educativa i cultural, en condicions d'igualtat respecte a l'atenció que reben els altres ciutadans.

h) Comunicar i rebre lliurement informació.

i) Secret de les comunicacions.

j) Presentar suggeriments, queixes i reclamacions i rebre resposta.

k) Gaudir de la intimitat i la privacitat en les accions de la vida quotidiana.

l) Considerar com a domicili l'establiment residencial on viuen i mantenir la relació amb l'entorn familiar, convivencial i social, tot respectant les formes de vida actuals.

m) Participar en la presa de decisions del centre que els afectin individualment o col·lectivament.

n) Tenir objectes personals significatius per a personalitzar l'entorn on viuen.

o) Exercir lliurement els drets polítics i la pràctica religiosa.

p) Obtenir facilitats per a fer la declaració de voluntats anticipades.

q) Rebre de manera continuada la prestació dels serveis.

r) No ésser sotmesos a cap mena d'immobilització o restricció de la capacitat física o intel·lectual per mitjans mecànics o farmacològics sense prescripció facultativa i supervisió, llevat que hi hagi un perill imminent per a la seguretat física dels usuaris o de terceres persones.

s) Conèixer el cost dels serveis que reben i, si escau, conèixer la contraprestació de l'usuari o usuària.

29.2 L'exercici d'aquests drets també implica el respecte pel funcionament del servei i el seu personal, així com a la llibertat de les altres persones.

 

Capítol 2n. Obligacions dels usuaris

 

Article 30è

Són obligacions dels usuaris i, si s'escau, dels seus representants les següents:

a) Respectar la dignitat i les funcions del personal d'atenció directa i de suport al Centre de Serveis, de la resta d'usuaris i dels seus representants legals o de fet, així com observar les normes elementals de convivència.

b) Assistir regularment i de forma puntual a les activitats establertes.

c) Participar i col·laborar en el programa individual establert per la Direcció de l'establiment, seguint les pautes que aquest pugui establir.

d) Contribuir a finançar les despeses del servei en cas que no estiguin subvencionats, o en la part que ho estiguin, abonant les quotes de la taxa que ordeni i fixi l'Ajuntament

e) Sol·licitar, en el seu cas, la baixa com a usuari, de la forma establerta reglamentàriament.

f) L'incompliment de les obligacions podrà donar lloc a l'extinció de la relació derivada del contracte d'assistència, prèvia audiència de l'interessat i el seu representant legal o de fet.

 

Article 31è

Són obligacions dels representants legals o de fet les següents:

a) Facilitar la documentació legal, personal, mèdica i de tot tipus de l'usuari, que li sigui demanada per el Centre de Serveis i signar els contractes d'assistència.

b) Signar les autoritzacions i conformitats que siguin indispensables pel funcionament terapèutic de l'usuari o la subvenció de les activitats i programes que es destinin al mateix.

c) Comprometre's personalment a que l'usuari assistirà amb regularitat i puntualitat al centre, que complirà les normes d'aquest i les seves obligacions.

d) Autoritzar expressament les sortides de l'usuari del Centre acompanyat o ell sol, com activitat terapèutica i d'integració social.

e) Facilitar les medicacions, instruccions específiques, assistencials i mèdiques del centre, per poder ser incorporades en el seu programa individualitzat.

f) Atendre tots aquells requeriments que s'efectuïn des del Centre de Serveis, per tal de col·laborar en la tasca rehabilitadora i integradora de la persona assistida.

g) Donar compliment a les directrius que per part de l'equip de professionals li sigui donades a efectes rehabilitadors i integradors de la persona assistida.

h) Sol·licitar, en el seu cas, la baixa de l'usuari, de la forma establerta reglamentàriament.

i) L'incompliment reiterat d'aquestes obligacions serà motiu d'exclusió de la persona atesa, a la vista de la proposta de la Direcció del Servei, tenint en compte la normativa aplicable i la prèvia audiència de l'usuari afectat o el seu representant legal o de fet.

 

 

TÍTOL CINQUÈ: SISTEMA D'ADMISSIÓ I BAIXA D'USUARIS

 

Capítol 1r. Sistema d'admissió.

 

Article 32è

32.1. Els interessats en assistir al Centre com a usuaris del servei assimilable a centre de dia, o els qui desitgin que assisteixi un familiar o persona tutelada, hauran de complir els següents requisits:

a) Que l'usuari compleixi les condicions establertes en la descripció dels destinataris del servei (art. 6.3 i concordants del present reglament)

b) Facilitar tota la documentació que el centre de serveis exigeixi

c) Que l'usuari o el seu representant legal o de fet signi el contracte tipus d'assistència amb l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga

d) Tenir un familiar de referència que es responsabilitzi del seu seguiment o tutoria legal, si s'escau.

32.2. Entre les dades i documentació exigible hi figurarà:

- La manifestació de la lliure voluntat d'ingrés de la persona que hagi de ser beneficiària i, en cas que aquesta no pugui expressar-la, la demanda i motivació de l'ingrés per part de la majoria de familiars de primer grau - cònjuge i els descendents - o, a falta d'aquests, qualsevol altre familiar, persona que se'n responsabilitzi, o representant legal.

- Fotocòpia del DNI.

- Certificat d'empadronament

- Fotocòpia de la cartilla sanitària

- Domiciliació bancària de la quota de la taxa municipal degudament omplerta

- Declaració expressa de poder fer front a la quota de la taxa municipal per mitjans propis o aliens

- Un informe dels serveis socials municipals bàsics si el creu necessari la Comissió de Seguiment

- Un informe mèdic, efectuat dintre els tres mesos anterior a la sol·licitud, que haurà de contenir com a mínim:

a) Dades personals

b) Malalties actives

c) Al·lèrgies i contraindicacions

d) Medicació prescrita

e) Regim dietètic

f) Atencions d'infermeria que necessita

 

Article 33è

Les sol·licituds presentades seran valorades per una Comissió de seguiment i control integrades pels següents membres:

- L'Alcalde o regidor en qui delegui

- La persona directora tècnica del centre de serveis

- El/la treballador/a social municipal

La comissió valorarà si el sol·licitant reuneix les condicions exigides i d'ésser així demanarà a la persona que vol ser ingressada que es presenti al reconeixement i valoració de la seva situació física, psíquica, social per part dels professionals del Centre de Serveis, dins el termini màxim de 10 dies des d'haver rebut la comunicació. Si no es compleix el termini esmentat, es podrà considerar desistida la sol·licitud.

 

Article 34è

S'estableixen com a criteris d'exclusió.

- Persones incontinents que no accepten l'ús de bolquers.

- Presentar trastorns de conducta que generin auto i/o hetero agressions físiques i/o verbals.

- Presentar trastorns de conducta que interfereixin en les dinàmiques del Centre de Serveis.

 

Article 35è

Obtinguda la condició de destinatari, tindran preferència de ser admeses les persones que, en igualtat de condicions, presentin les circumstàncies següents:

- En primer lloc, una la Comissió de valoració acrediti -mitjançant puntuació ponderada- una major necessitat dels serveis que presta el centre

- En segon lloc, una major antiguitat en l'empadronament

 

Article 36è

36.1 La condició de beneficiari s'obté en el moment que es formalitza el contracte assistencial.

36.2 El contracte assistencial pot establir-se amb caràcter privat o bé ser el que es deriva del programa d'acolliment diürn de la Generalitat de Catalunya.

36.3 Tanmateix, la condició de beneficiari resta sotmesa a un període de prova de 15 dies durant els quals ambdues parts poden resoldre unilateralment el contracte assistencial.

 

Article 37è

El procediment d'ingrés serà el següent:

- L'ingrés s'efectuarà amb la signatura del contracte assistencial.

- En cas que el beneficiari no hagi manifestat la lliure voluntat d'ingrés i en qualsevol moment que no pugui manifestar el seu consentiment de permanència d'ingrés, el responsable del Centre de Serveis procedirà a la pertinent comunicació del fet al Jutjat en els termes establerts en l'article 7 del Decret 184/1996, de 23 de juliol, de regulació del Sistema Català de Serveis Socials.

- En el moment de l'ingrés, el beneficiari portarà l'aixovar que se l'indiqui per part dels responsables del Centre de Serveis.

- L'efectivitat d'aquest contracte resta sotmesa a un període de prova de 15 dies durant el qual ambdues parts poden resoldre'l unilateralment havent-se, en tot cas, de retornar la garantia si aquesta es fixa en l'ordenació de la taxa del servei. El Centre de Serveis podrà allargar el període de prova si ho considera oportú.

- El cobrament de les quotes mensuals estipulades en contraprestació pels serveis establerts en el pacte segon i en relació a la freqüència setmanals de l'usuari, serà segons la taxa fixada en l'Ordenança Fiscal municipal de Santa Eugènia de Berga vigent en cada moment.

- L'esmentada mensualitat es realitzarà mitjançant domiciliació bancària.

- El cobrament de la quota mensual serà integra si l'usuari ha fet l'ús del servei durant una setmana com a mínim.

 

Capítol 2n. Sistema de baixes

 

Article 38è

Les baixes dels usuaris del Centre de Serveis es poden ocasionar pels motius següents:

1. Per renúncia expressa de l'usuari. En aquest cas l'usuari, o el seu representant, ho haurà de comunicar per escrit a la direcció del centre en un termini mínim de 15 dies, fent constar la seva lliure i voluntària decisió.

De no complir-se aquest termini, atès el perjudici econòmic que s'origina en quedar una plaça desocupada, la direcció del Centre de Serveis farà ús del dipòsit de garantia que s'hagi fixat.

2. Per defunció. En aquest cas el familiar o representant de l'usuari s'encarregarà de donar-lo de baixa per escrit a la direcció del Centre de Serveis.

3. Al requeriment de l'entitat titular, motivada per una de les causes de suspensió o cessament de la prestació del servei, previstes en aquest reglament. En aquest cas l'entitat titular emetrà la comunicació motivada a l'usuari - o al seu representant- amb la indicació del termini màxim per deixar la plaça, que no serà inferior a 30 dies.

4. Per desaparició de les causes que van motivar l'admissió. En aquest cas la direcció del Centre de Serveis derivarà l'usuari i/o representant legal a la Treballadora Social del seu Municipi per tal de que sigui informat dels possibles serveis més adequats a les seves característiques.

 

 

TÍTOL SISÈ: SISTEMES DE PRESTACIÓ DE SERVEIS I DE PREUS

 

Article 39è

La prestació dels serveis es durà a terme d'acord amb els següents tipus d'estada i situacions:

1. Tipus d'estada

a) Estada permanent mínim 4 hores: Es considera quan l'usuari assisteix al Centre per a una estada fixa i continuada.

b) Estada temporal: Es considera quan l'usuari assisteix al Centre per a un estada de durada temporal limitada i predeterminada.

2. Situacions d'estada dins el tipus d'estada permanent:

a) Estada activa: Es consideren totes els estades sempre que les absències no superin els 10 dies naturals.

b) Reserva activa: Es considera quan l'usuari hagi d'absentar-se de manera justificada per més de 10 dies i menys d'un mes.

c) Reserva passiva: Es considera quan l'usuari hagi d'absentar-se de manera justificada per més d'un mes, sempre que es concedeixi a sol·licitud de l'interessat, per motius de salut o assistencials, degudament avaluats per la Comissió de seguiment i control.

 

Article 40è

Els preus per a la prestació dels serveis són els que hagi determinat l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga en la corresponent ordenança fiscal, i es regiran pel que en ella s'estableixi.

 

Article 41è

41.1 És considerat servei complementari qualsevol servei que, sense ser dels establerts com a obligatoris en el present reglament, es presti des del centre Centre de Serveis.

41.2 Entre els serveis complementaris s'inclouen els esmentats com a tals en el present reglament, sens perjudici que des del centre se'n puguin prestar d'altres a petició dels usuaris o dels seus representants.

41.3 El cost del servei complementari serà comunicat prèviament a l'usuari o representant i, obtinguda la seva conformitat, s'abonarà mitjançant pagament en efectiu o domiciliació bancària establerta en el contracte assistencial.

 

 

TÍTOL SETÈ: CAUSES DE SUSPENSIÓ O CESSAMENT DE LA PRESTACIÓ DEL SERVEI I RÈGIM DISCIPLINARI

 

Capítol 1r. Causes de suspensió o cessament de la prestació del servei

 

Article 42è

Són causes de suspensió o cessament de la prestació del servei les següents:

- Per incompliment de qualsevol de les normes establertes en aquest reglament.

- Per incompliment dels deures i obligacions.

- Per absència no notificada superior als 15 dies.

- Per incorre en alguna de les infraccions qualificades de molt greus, contingudes en l'apartat de règim disciplinari d'aquest reglament.

 

Capítol 2n. Règim disciplinari

 

Article 43è

El règim disciplinari implica al propi usuari, així com a les persones que el visitin.

 

Article 44è

En la valoració de les infraccions que es produeixin i en les sancions a aplicar, en el cas del usuari, s'hauran de tenir en compte les circumstàncies de la persona quan a l'edat, estat físic i psíquic, nivell de formació, així com la transcendència dels fets.

 

Article 45è

Els beneficiaris del Centre de Serveis seran els responsables dels danys o perjudicis que, per acció o omissió, pateixin les instal·lacions, així com de les alteracions d'ordre que es produeixin, causades per ells mateixos o per les persones que els visitin.

 

Article 46è

Sens perjudici de la responsabilitat administrativa, civil o penal en què poguessin incórrer per aquests actes o omissions, el titular del Centre de Serveis podrà exigir, davant els jutjats i tribunals corresponents, la pertinent denúncia del fet causant de la infracció

 

Capítol 3r. Qualificació de les infraccions.

 

Article 47è

Les infraccions es classifiquen en molt greus, greus i lleus.

 

Article 48è

Són infraccions molt greus, les següents:

a) La reiteració de tres o més infraccions greus.

b) L'agressió física, mals tractes, abusos i humiliacions vers les persones usuàries o vers el personal

c) Falsejar o ocultar declaracions o aportar dades inexactes en relació amb la condició de l'usuari per obtenir-ne un benefici.

d) La sostracció de béns o qualsevol classe d'objectes de les instal·lacions, del personal o de qualsevol usuari o visitant.

 

Article 49è

Són infraccions greus:

a) La reiteració de tres o més infraccions lleus.

b) La utilització de les instal·lacions en general per fins aliens a la seva funció i no degudament autoritzats.

c) La descurança o negligència, no imputable a l'edat o les condicions físiques o psíquiques de la persona, en l'ús del mobiliari, parament, i objectes de propietat aliena.

d) La demora en la satisfacció de la quota del servei.

e) La manca de respecte, els insults i, en general, un comportament incorrecte vers les persones usuàries o vers el personal.

f) Destorbar intencionadament les activitats que es realitzen en l'establiment.

g) Negar-se a rebre i a signar la notificació d'una amonestació escrita.

 

Article 50è

Són infraccions lleus:

a) Les accions que alterin la convivència entre els usuaris com buscar enfrontaments, disputes, proferir amenaces verbals, efectuar difamacions.

b) No respectar els hàbits de vida dels usuaris i els horaris del Centre de Serveis.

 

Capítol 4t. Règim de sancions

 

Article 51è

Les sancions que s'imposaran als usuaris i les seves visites que incorrin en alguna de les infraccions classificades en el capítol anterior dependran de quina sigui la seva gravetat i s'aplicaran segons allò que estableixen els articles següents:

 

Article 52è

Per infraccions molt greus s'aplicaran:

a) Quan la infracció correspongui a danys materials, l'Ajuntament exercirà les accions previstes a la normativa que regula el seu patrimoni per al rescabalament dels perjudicis ocasionats.

b) La pèrdua de la condició d'usuari amb la conseqüent expulsió.

c) La prohibició de l'entrada a l'establiment dels familiars o altres persones, quan hagin estat els causants de la infracció.

 

Article 53è

Per infraccions greus s'aplicaran:

a) Les accions de rescabalament dels perjudicis econòmics o patrimonials ocasionats.

b) La restricció de les visites als familiars o altres persones, quan hagin estat els causants de la infracció.

 

Article 54è

Les infraccions lleus no comporten la imposició de sancions, sinó que únicament comportaran amonestacions de caràcter verbal, i en cas de reincidència, per escrit.

 

 

TÍTOL VUITÈ: RÈGIM JURÍDIC DEL REGLAMENT

 

Article 55è

La regulació de tot allò no previst en el present Reglament serà competència del titular del servei, sempre en el marc de les disposicions del Departament de Drets Social en la matèria.

 

 

DISPOSICIÓ FINAL

Aquest reglament, aprovat inicialment pel Ple de l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga, en sessió de data 13 de maig de 2024, entrarà en vigor l'endemà de la publicació íntegra del text -un cop aprovat definitivament- al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, i es mantindrà vigent mentre no se n'adopti la seva derogació expressa."

 

 

Santa Eugènia de Berga, 11 de juliol de 2024

 

Cristian Parras Fernández

Alcalde president

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
333530 {"title":"ANUNCIO sobre aprobación definitiva del establecimiento del Servicio público local de atención integral a los ancianos de Santa Eugènia de Berga y el Proyecto de Reglamento de este Servicio público.","published_date":"2024-07-18","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletín Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"333530"} catalunya administración local,Ayuntamiento de Santa Eugènia de Berga,DOGC,DOGC 2024 nº 9207 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-07-18/333530-anuncio-aprobacion-definitiva-establecimiento-servicio-publico-local-atencion-integral-ancianos-santa-eugenia-berga-proyecto-reglamento-servicio-publico https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.