ANUNCIO sobre aprobación definitiva del Reglamento de uso del Espacio Joven de Peralada.

Aprovat inicialment i efectuat el tràmit d'informació pública del Reglament d'ús de l'espai jove de Peralada ha esdevingut aprovat definitivament. Per mitjà del present anunci es publica el text íntegre de la norma, d'acord amb l'art. 66 del ROAS, que es transcriu a continuació:

 

 

REGLAMENT MUNICIPAL D'ÚS DE L'ESPAI JOVE DE PERALADA

 

 

I. DISPOSICIONS GENERALS

 

Article 1. Objecte

Aquest reglament té per objectiu regular el funcionament i els usos de l'Espai Jove de Peralada. L'Espai Jove és un equipament dirigit als joves que ha de vertebrar les polítiques de joventut del municipi, oferint serveis especialment pensats a partir de les seves necessitats com són:

Zona d'estudi amb ordinadors, punt d'Informació Juvenil, sala d'esbarjo, punt de trobada, per tal d'ajudar a les persones joves en el seu procés de formació, i a desenvolupar la seva creativitat, així com a millorar la cohesió social al municipi.

Es pretén també impulsar l'associacionisme, l'intercanvi d'experiències, la trobada i la comunicació entre el joves. L'Espai Jove serà l'equipament on els joves puguin dur a terme iniciatives pròpies i on també se'n desenvolupin d'altres impulsades pels tècnics i la regidoria de Joventut.

 

Article 2. Subjecte

L'Espai Jove s'adreça a la població juvenil del municipi. S'entén com a població jove, les d'edats compreses entre els 12 i 29 anys, ambdós incloses.

 

Article 3. Descripció de l'espai Jove de Peralada

L'Espai Jove de Peralada és un equipament públic i de titularitat municipal i disposa de la següent relació d'espais:

1.- Recepció (punt d'informació) i sala polivalent a l'entrada, amb ordinadors i taula d'estudi/ reunions.

2.- Aula d'esbarjo (jocs de taula, taula de ping-pong).

 

Article 4. Calendari d'obertura i horaris

1. L'Espai Jove es regirà pel calendari laboral local aprovat i si be es podran acordar altres tancaments per vacances i dies festius.

2. Els horaris (i qualsevol variació que es faci) s'exhibiran en un lloc visible des de l'exterior. També es penjaran al web municipal i altres suports informatius disponibles.

3. L'espai Jove obrirà al públic en els següents dies i horari:

De dilluns a divendres de 16:30 a 18:45 hores.

Aquest horari es podrà modificar en casos excepcionals de mutu acord amb els responsables municipals.

 

 

II. GESTIÓ I ORGANITZACIÓ DE L' EQUIPAMENT

 

Article 5. Gestió i organització

5.1. Gestió de l'equipament

La gestió de l'equipament, activitats i serveis correspon a la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Peralada, que podrà executar-la directament o indirectament mitjançant una empresa o entitat gestora.

Són funcions relatives a aquesta gestió:

1. Vetllar pel bon funcionament i la conservació de les seves instal·lacions i serveis.

2. Vetllar pel compliment efectiu d'aquest Reglament.

3. Vetllar pel funcionament dels diferents serveis generals del centre, com ara els d'administració, informació, vigilància, manteniment, consergeria i neteja.

5.2. Gestió d'activitats i serveis

La gestió de les activitats i serveis que es duguin a terme en l'equipament, correspon a l'Administració pública, entitat o persona física responsable de les mateixes.

5.3. Competències de l'Ajuntament

Per a l'exercici de les funcions de gestió dels equipaments, activitats i serveis, l'Ajuntament gaudirà, en el marc de la normativa reguladora de les Entitats Locals, de les competències pròpies de l'Administració Pública.

5.4. Control d'accés als equipaments  

L'accés als equipaments serà controlat i eventualment impedit pel personal municipal o de l'entitat gestora designada, que hi estigui adscrit, de conformitat amb allò que preveu aquest reglament, la Llei catalana 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives.

 

 

III. REGIM D'ÚS DELS ESPAIS PER PART D'ENTITATS, INSTITUCIONS O PERSONES FÍSIQUES

D'acord amb el present Reglament, entitats i persones físiques poden sol·licitar l'ús dels espais municipals per a la realització de les seves activitats o d'activitats destinades a la població.

El criteri d'elecció d'activitats es basarà en la demanda dels joves, en l'interès per a promocionar alguna disciplina o coneixement, i en el cost. Es potenciaran les activitats de creació, donant importància a què tinguin continuïtat i que siguin interactives. Es potenciaran també totes les activitats que tinguin interès pels joves, això inclou temes com:

Salut, habitatge, cohesió social, treball, emprenedoria juvenil, mobilitat internacional, oci i creació artístic.

 

Article 6. Sol·licitants

6.1 Els diferents espais de l'Espai Jove municipal poden ser utilitzats per entitats inscrites al Registre Municipal d'Entitats de l'Ajuntament de Peralada o altres registres oficials o per empreses inscrites al registre corresponent, seguint els procediment de sol·licitud que s'estableixen en aquest reglament.

6.2 També estarà permès l'ús dels espais per part de persones físiques.

 

Article 7. Procediment per a la sol·licitud d'utilització dels espais

7.1 Totes les sol·licituds s'han de presentar per escrit a les Oficines municipals o via telemàtica a través de la Seu electrònica de la Corporació, amb una antelació mínima de 15 dies a l'inici de l'activitat.

7.2 Per a la tramitació de les sol·licituds l'Ajuntament pot requerir la documentació que consideri necessària a les persones interessades.

7.3 L'Ajuntament autoritzarà per escrit o via telefònica la utilització de l'espai o denegarà motivadament la petició tenint en compte els antecedents d'utilització de l'entitat o persona física sol·licitant.

7.4 L'autorització municipal contindrà literalment les condicions, la temporalitat i la finalitat de la cessió, així com el règim d'ús específic d'aparells, infraestructures, serveis comuns, etc.

 

Article 8. Criteris per a la cessió d'espais

8.1 L'Ajuntament, mitjançant resolució de l'òrgan competent, autoritzarà la cessió d'espais a societats, entitats, institucions o persones físiques per a la realització d'activitats dirigides a la població jove que promoguin valors i actituds d'acord amb els objectius definits a l'article 1.

8.2 L'Ajuntament, per raons d'interès públic, podrà denegar, modificar o deixar sense efecte, mitjançant resolució expressa i motivada, l'autorització d'ús dels espais. En cas de modificació o anul·lació d'autoritzacions d'ús, serà preceptiva l'audiència prèvia dels interessats. La denegació, modificació o anul·lació de l'autorització no suposarà, en cap cas, el dret dels interessats a ésser indemnitzats, sense perjudici de l'eventual interposició per aquests del recurs que estimin convenient.

8.3. En el cas de que hi hagi més d'una petició per a un espai determinat en una mateixa data/hora, la tramitació d'aquestes sol·licituds es farà per estricte ordre cronològic. Si bé es prioritzaran les activitats que tinguin una major repercussió en el municipi. També es tindrà en compte aquelles activitats que tinguin continuïtat i les activitats d'interès general obertes a la població jove en general així com la puntualitat, l'aprofitament de l'espai/servei i el bon ús registrat en reserves anteriors.

8.4 Les autoritzacions s'atorgaran també per a activitats periòdiques (a partir de 4 hores mensuals) per a un màxim d'un any de durada. Passat aquest termini, caldrà renovar la sol·licitud. Les autoritzacions d'un espai no crearan cap dret, precedent, avantatge o reserva per a anys o usos posteriors a la seva finalització, si es dóna el cas de presentar-se més peticions.

8.5 Per participar a les activitats i tallers que es duguin a terme a les dependències de l'espai jove les persones menors de 18 anys hauran d'estar autoritzades pels seus pares, tutors o qui en tinguin la guarda legal.

 

Article 9. Convenis d'ús

L'Ajuntament podrà establir convenis d'ús dels diferents espais amb les entitats o persones físiques que ho sol·licitin que regirà les condicions específiques d'ús dels espais per part de l'entitat, essent el present Reglament d'aplicació subsidiària.

 

Article 10. Deures dels sol·licitants i organitzadors d'activitats

10.1 Les entitats o persones autoritzades per fer ús dels espais són responsables de qualsevol desperfecte o perjudici que el desenvolupament de l'activitat autoritzada pugui ocasionar en el bens o interessos municipals i/o col·lectius, a banda de respondre, en els termes legalment establert, dels danys a tercers i béns aliens.

10.2 Per a la realització d'activitats obertes al públic, s'haurà de comptar amb una pòlissa de responsabilitat civil que garanteixi, en quantitat suficient, la reparació dels possibles danys a les persones, els materials i les instal·lacions.

10.3 Els peticionaris hauran de designar en la sol·licitud un responsable o responsables de les activitats, que tindran cura que aquestes es desenvolupin de conformitat amb les normatives generals d'aplicació respectant el present Reglament i complint les indicacions dels responsables administratius municipals i agents de l'autoritat. També hauran de vetllar per a que les instal·lacions quedin en perfecte estat per al seu ús posterior i hauran de romandre a l'equipament - i perfectament localitzables - durant el decurs de l'activitat.

10.4 Les Sales cedides en ús només restaran a disposició de les entitats o persones organitzadores de les activitats en els horaris previstos. Els grups o associacions que vulguin utilitzar l'Espai Jove fora de les hores d'obertura de l'Equipament, hauran d'anar a recollir la clau d'entrada a les oficines del Centre de Turisme Cultural Sant Domènec i/o als vigilants municipals, signar un full de lliurament i en finalitzar l'activitat, deixar-la puntualment a les mateixes oficines, tornant a signar el full.

 

 

IV. NORMES D'UTILITZACIÓ DE L'EQUIPAMENT

L'objectiu bàsic és aconseguir que les persones usuàries s'impliquin en el funcionament de l'equipament, tinguin cura del seu estat de conservació i el visquin com un espai que els pertany, potenciant al màxim el seu caràcter públic i obert. Cal establir unes mesures per garantir el bon ús i la conservació de les instal·lacions, el respecte entre les persones usuàries.

 

Article 11 . Normativa interna

11.1. Les persones usuàries han de facilitar una bona convivència i respecte mutu. Cal mantenir un actitud correcta i evitar comportaments o activitats que puguin interferir en el bon funcionament dels serveis o molestar a la resta de persones usuàries:

-Totes les persones usuàries s'han de registrar prèviament, amb el formulari d'inscripció. En cas de menors d'edat, l'autorització la farà el pare/mare/tutor-a

- Queda prohibit fumar.

-Queda prohibit menjar o beure a qualsevol sala de l'equipament, (excepte si l'activitat proposada pels professionals ho requereix i es fan responsables de la neteja posterior).

- Queda prohibit utilitzar qualsevol de les sales de l'espai Jove per a finalitats religioses, polítiques i activitats que impliquin festes de caràcter exclusiu i/o privat.

- Quedar prohibit desenvolupar comportaments incívics que molestin els altres participants i malmetin les instal·lacions o el material.

- L'usuari/a es compromet un cop hagi finalitzat l'activitat a deixar el material de les sales, de la mateixa manera que s'ha trobat a l'inici de l'acte.

- L'usuari/a podrà utilitzar els ordinadors disponibles en la sala TIC en totes les seves capacitats i de forma gratuïta, amb les següents limitacions:

- No es podrà connectar a pàgines web o xats pornogràfics, pedòfils, racistes o altres que atempten contra la integritat de les persones, especialment infants i joves.

- No es podran obrir carpetes d'ús personal o d'entitat als discs durs dels ordinadors.

- Cada persona o entitat s'haurà de gravar els seus documents en un sistema de memòria extern.

- No es podran baixar programes, salva pantalles o imatges per l'escriptori ni fer-los residents o instal·lar-los als ordinadors.

- No es podran modificar la configuració dels ordinadors ni de la xarxa en totes les seves vessants.

- En cas d'ocupació de tots els ordinadors i que hi hagi usuaris esperant-se per utilitzar el servei, la utilització d'aquesta serà d'un màxim de 45 minuts.

- L'Ajuntament no es fa responsable de cap objecte personal de les persones usuàries.

Els objectes oblidats es guardaran un període màxim de dos mesos i si no han estat reclamats es podran traslladar a la deixalleria municipal.

- Queda prohibida l'entrada d'animals a l'edifici (excepte gossos pigall).

- Queda reservat el dret d'admissió, el qual permet a un establiment públic admetre o refusar l'entrada a una persona, grup de persones o entitats per motius concrets i objectius, sempre que no siguin discriminatoris o contraris als drets fonamentals.

- L'incompliment d'aquest Reglament pot implicar la pèrdua del dret a utilitzar l'Espai Jove.

 

Article 12. Règim disciplinari

Les faltes que cometin els usuaris de l'espai jove es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

12.1 Tindran la consideració d'infraccions lleus:

- El tracte incorrecte de paraula a qualsevol usuari, personal o tècnic municipal.

- Provocar aldarulls o causar danys lleus a la instal·lació, el material o l'equipament per un import inferior a 300 euros. La valoració dels danys, sempre que s'estimi oportú, recaurà en els Serveis Tècnics de l'Ajuntament.

- L'incompliment de les obligacions dels usuaris, quan la seva conseqüència no doni lloc a la qualificació de greu.

12.2 Tindran la consideració d'infraccions greus:

- L'incompliment reiterat d'algunes de les obligacions dels usuaris previstes al reglament.

- El mal tracte a altres usuaris o empleats de la instal·lació.

- Causar danys greus a la instal·lació, el material o l'equipament per un import superior

- a 300 euros. La valoració dels danys, sempre que s'estimi oportú, recaurà en els Serveis Tècnics de l'Ajuntament.

- Originar per imprudència o negligència accidents greus per a si mateix o per a altres persones.

- El falsejament intencionat de les dades relatives a identitat, edat, etc.

- La suplantació d'identitat

- La reincidència en incompliments qualificats de lleus.

12.3 Tindran la consideració d'infraccions molt greus:

- Agressions físiques

- Abús sexual

- Assetjament

- Consumir drogues

- Consumir begudes alcohòliques

- Robar

- Fumar. D'acord amb la Llei 10/1991, de 10 de maig, de modificació de la Llei 20/1985, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència, les activitats amb menors de 18 anys es consideren centres d'ensenyament en el lleure, per la qual cosa és prohibit el consum de substàncies com el tabac i l'alcohol.

 

Article 13. Règim de sancions

Segons la naturalesa de les infraccions comeses, s'aplicaran les sancions següents:

- Faltes lleus:

- Amonestació escrita i avís al pare/mare/ tutor-a en cas de tractar-se d'un menor d'edat.

- Faltes greus:

- Multa de 30 a 600 euros.

- Prohibició d'entrada a l'equipament per un període de fins a 14 dies

- Faltes molt greus:

- Multa de 601 a 3.000 euros.

- Prohibició d'entrada a l'equipament per un període de 3 mesos i un dia a 1 any.

 

Article 14. Menors d'edat

Quan els autors de les infraccions siguin menors d' edat, respondran dels incompliments els pares, els tutor/es o els qui en tinguin la guarda legal. Les faltes, es posaran en coneixement, en tot cas, dels pares, tutors/es o guardadors/es així com l'avís d'expulsió.

 

Article 15. Rescabalament de danys

Amb independència de la imposició, si s'escau, de la sanció que correspongui, qui deteriori o malmeti, de forma voluntària o no, el material o les instal·lacions del equipaments municipals, vindrà obligat a pagar import de la substitució o reparació de l'element deteriorat o malmès. A aquests efectes el responsable serà requerit per l'Ajuntament, que podrà fer efectiu el rescabalament per via de constrenyiment. Previ informe favorable dels serveis municipals competents, la persona responsable dels danys podrà ser autoritzada a substituir el pagament esmentat per l'execució directa dels treballs de rescabalament.

 

Article 16. Potestat sancionadora

La potestat sancionadora correspondrà a l'Alcalde dins de l'àmbit de les seves competències, sense perjudici de donar trasllat a les Autoritats judicials i administratives, en el cas de què puguin constituir un objecte constitutiu de delicte o falta, de les conductes i infraccions la sanció de les quals i inspecció tinguin atribuïdes legal o reglamentàriament, sempre prèvia incoació de l'expedient administratiu corresponent, de conformitat amb l'article 70 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Publiques, i els articles 25 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic.

 

 

Disposició final - Entrada en vigor

El present Reglament entrarà en vigor un cop transcorregut el termini de quinze dies hàbils, comptats a partir de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Província de Girona, segons estableix l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 de abril, i continuarà vigent mentre no s'acordi la seva derogació o modificació.

 

Peralada, 25 d'abril de 2024

 

Miquel Brugat Vilanova

Alcalde president

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
22372 {"title":"ANUNCIO sobre aprobación definitiva del Reglamento de uso del Espacio Joven de Peralada.","published_date":"2024-05-08","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"22372"} catalunya administración local,Ayuntamiento de Peralada,DOGC,DOGC 2024 nº 9158 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-05-08/22372-anuncio-aprobacion-definitiva-reglamento-uso-espacio-joven-peralada https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.