ANUNCIO por el que se hace pública la aprobación definitiva de la modificación de los estatutos de la Mancomunidad de Municipios de El Bages para el Saneamiento.

De conformitat amb el que disposa l'article 50 del Decret 244/2007, de 6 de novembre, pel qual es resgila la constitució i la demarcació territorial dels municipis, de les entitats muncipals descentralitzades i de les mancomunitats de Catalunya, mitjançant el present anunci es posa en públic coneixement que l'Assemblea General de la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament, en sessió ordinària celebrada el 25 de març de 2024, va acordar, amb el vot favorable de la unanimitat dels membres assitsents a la sessió, la qual representava la majoria absoluta del nombre legal de membres que integren aquest òrgan, l'aprovació definitiva de la modificació dels seus estatuts , en els termes que es transcriuen literalment a continuació pel que fa a la seva part resolutiva:

 

"3.- APROVACIÓ DEFINITIVA, SI ESCAU, DE LA MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS DE LA MANCOMUNITAT.

 

Primer.- Aprovar definitivament la modificació dels estatuts de la Mancomunitat de municipis del Bages per al Sanejament que en virtut de la modificació passa a denominar-se "Mancomunitat del Bages i del Moianès per l'Aigua", d'acord amb el text que es transcriu literalment a l'Annex del present acord, els quals entraran en vigor transcorreguts 15 dies a partir del dia següent al de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona.

 

Segon.- Ordenar la publicació dels estatuts al tauler d'anuncis electrònic de la Mancomunitat, al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i d'una ressenya al Butlletí Oficial de l'Estat.

 

Tercer.- Comunicar el present acord als municipis integrants de la Mancomunitat així com a tots els organismes oficials que correspongui.

 

Quart.- Procedir a la inscripció dels estatuts al Registre del Sector Públic Local de Catalunya, així com en qualsevol altre en què sigui procedent per la naturalesa de les previsions contingudes en els estatuts.

 

 

ANNEX

TEXT REFÓS DELS ESTATUTS DE LA MANCOMUNITAT DEL BAGES I DEL MOIANÈS PER L'AIGUA

 

ESTATUTS DE LA MANCOMUNITAT DEL BAGES I DEL MOIANÈS PER L'AIGUA.

 

CAPÍTOL I

Constitució de la Mancomunitat

 

Article 1er.- Constitució de la Mancomunitat.

1. Els municipis de Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Avinyó, Balsareny, Callús, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellnou de Bages, El Pont de Vilomara i Rocafort, Fonollosa, Gaià, Marganell, Monistrol de Montserrat, Navarcles, Navàs, Rajadell, Sant Fruitós de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet ,Santpedor i Súria, tots ells de la comarca del Bages, i de Calders, Collsuspina i Santa Maria d'Oló de la comarca del Moianès, i tots aquells que s'hi integrin, d'ambdues comarques en un futur, constitueixen una MANCOMUNITAT VOLUNTARIA, com Entitat Administrativa, amb personalitat jurídica i capacitat d'obrar plenes, de conformitat amb les previsions contingudes en els articles 87.2 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya (en endavant EAC), 44 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de règim local (en endavant LBRL), 115 a 122 del Decret Legislatiu 2/2003 de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Municipal i de règim local de Catalunya (en endavant TRLLMRLC) i 48 a 50 del Decret 244/2007, de 6 de novembre, pel qual es regula la constitució i la demarcació territorial dels municipis, de les entitats municipals descentralitzades i de les mancomunitats de Catalunya (en endavant DCDT).

2. Amb la constitució de la Mancomunitat els municipis atribueixen a aquesta les seves competències sobre la part del cicle hidràulic corresponent al sanejament en alta, és a dir, la gestió dels col·lectors en alta i de les plantes de tractament d'aigües residuals, així com el control dels abocaments a clavegueram i col·lectors, i també sobre els serveis i les instal·lacions que hi estan vinculats.

Els ajuntaments integrants de la Mancomunitat poden, per acord adoptat pels seus plens amb el vot favorable de la majoria absoluta del seu número legal de membres, atribuir l'exercici de les seves competències per a la captació, abastament i potabilització de l'aigua. En aquest supòsit, l'Assemblea General de la Mancomunitat haurà d'acceptar l'atribució de la competència.

3. La Mancomunitat està constituïda en entitat local de l'aigua de conformitat amb l'article 2.9 del Decret Legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya.

 

CAPÍTOL II

Denominació, domicili, fins i personalitat

 

Article 2n. Denominació, domicili i àmbit territorial.

Aquesta mancomunitat es denomina Mancomunitat del Bages i del Moianès per l'Aigua.

La seu i domicili de la Mancomunitat del Bages i del Moianès per l'Aigua estarà situada a Manresa, al carrer Montserrat 1-7, 1er 1ª ,la qual podrà ser canviada per acord de l'Assemblea General havent-se de publicar al butlletí oficial pertinent i al tauler d'anuncis de la seu electrònica de la Mancomunitat, sense que sigui necessari procedir a la modificació d'aquests estatuts.

El seu àmbit territorial d'actuació comprèn la totalitat dels termes municipals dels municipis que en cada moment integrin la Mancomunitat i podrà estendre's a la totalitat dels municipis de les comarques del Bages i del Moianès que manifestin la seva voluntat de formar part de la Mancomunitat.

 

Article 3er. Finalitat i objecte.

1.- La Mancomunitat ha estat constituïda per a la gestió més eficient dels recursos hídrics, de les obres i les actuacions hidràuliques i per a la prestació dels serveis relacionats.

2.- Respecte dels ajuntaments que hagin atribuït la competència respectiva, constitueix l'objecte de la Mancomunitat la gestió i explotació dels sistemes públics de sanejament d'aigües residuals, sistemes d'abastament d'aigua en alta i de subministrament d'aigua en baixa, així com la reutilització de les aigües regenerades i el retorn de l'aigua al medi, activitats que constitueixen la gestió integrada de l'aigua al seu àmbit territorial, per a la qual cosa la Mancomunitat té plena capacitat.

 

Article 4rt.- Personalitat i potestats.

1.- La Mancomunitat tindrà, d'acord amb la legislació local vigent, plena personalitat jurídica i capacitat d'obrar per l'exercici de les competències atribuïdes per aquests estatuts i pel compliment dels fins en ells assenyalats i conseqüentment podrà adquirir, posseir, reivindicar, permutar i gravar tota classe de bens, celebrar contractes, conferir encàrrecs, gestionar les instal·lacions mancomunades, obligar-se, interposar recursos, i exercitar les accions previstes en les lleis. També podrà gestionar el cànon de l'aigua, o figura anàloga, de ser legalment procedent.

2.- Dins de l'esfera de les seves competències li correspondran en tot cas:

a. Les potestats reglamentària i d'autoorganització.

b. Les potestats tributària i financera.

c. La potestat de programació o planificació.

d. Les potestats d'investigació, delimitació i recuperació d'ofici dels seus bens.

e. La potestat expropiatòria.

f. La presumpció de legitimitat i l'executivitat dels seus actes.

g. La potestat d'execució forçosa i sancionadora.

h. La potestat de revisió d'ofici dels seus actes i acords.

i. Les prelacions i preferències i demés prerrogatives reconegudes a la Hisenda pública pels crèdits de la mateixa, sense perjudici de les que corresponguin a les Hisendes de l'Estat i de les Comunitats Autònomes, així com la inembargabilitat dels seus bens i drets en els termes previstos a les lleis.

 

CAPÍTOL III

Dels òrgans de govern i administració.

 

Article 5è.- Òrgans de govern.

Els òrgans de govern de la Mancomunitat, que seran representatius dels ajuntaments que la constitueixin, són els següents:

1.- L'Assemblea General.

2.- La Presidència.

3.- La Vice-Presidència.

4.- La Comissió especial de comptes.

Aquests òrgans tenen la condició de necessaris, sense perjudici de la creació d'altres òrgans, que amb caràcter de complementaris, pugui acordar crear la Mancomunitat.

 

Article 6è.- De l'Assemblea General.

1.- L'Assemblea General és l'òrgan representatiu de govern i administració de la Mancomunitat.

Estarà formada per representants de tots i cadascun dels ajuntaments que integren la Mancomunitat, que seran designats per les respectives corporacions municipals per acord de l'òrgan competent, en el que també es designara un/a susbstitut/a per a cada representant, pels casos d'absència o malaltia de la persona representant titular.

2.- Per a integrar l'Assemblea General, l'Ajuntament de Manresa, designarà quatre membres. La representació de la resta d'ajuntaments que integrin la Mancomunitat i dels que en el futur puguin adherir-s'hi, vindrà determinada pel següent escalat, segons els habitants de dret del municipi, d'acord amb la darrera revisió padronal:

- Municipis fins a 5.000 habitants: 1 representant per a cada municipi.

- Municipis de 5001 habitants en endavant: 2 representants per a cada municipi.

El mandat dels membres de l'Assemblea General de la Mancomunitat s'extingirà al cessar en el càrrec municipal, que legitima la possibilitat de la seva elecció, o bé, perquè així ho acordi el Ple del seu Ajuntament respectiu.

En el cas de substitució d'un membre de l'Assemblea General, el nou membre de la mateixa s'entendrà designat fins la resta de la durada del mandat.

3.- A cada representant dels ajuntaments que integren la Mancomunitat li correspondrà un vot.

4.- A la finalització del mandat dels ens locals mancomunats, els òrgans de govern continuaran regint la Mancomunitat en règim de funcions, el qual determina que solament es podran prendre decisions relatives a l'administració ordinària i no es podran adoptar acords pels que legalment s'exigeixi una majoria qualificada, fins a la constitució de la nova Assemblea General una vegada hagin estat designats els nous representants per part dels ens locals mancomunats.

 

Article 7è. Competències de l'Assemblea General.

1.- Corresponen, en tot cas, a l'Assemblea General de la Mancomunitat, les atribucions que li corresponen al Ple dels municipis de règim comú en la legislació de règim local i en concret les següents atribucions:

a. El control i la fiscalització dels òrgans de govern.

b. Modificació dels seus estatuts i dissolució de la Mancomunitat.

c. Admissió de nous membres i separació o exclusió dels que ja hi siguin.

d. Els acords relatius a la creació d'òrgans desconcentrats i l'adopció o modificació de la seva bandera, ensenya o escut.

e. L'aprovació del reglament orgànic i de les ordenances.

f. La determinació dels recursos propis de caràcter tributari; l'aprovació i modificació dels pressupostos, la disposició de despeses en matèria de la seva competència i l'aprovació dels comptes; tot això d'acord amb el que disposa el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret legislatiu 2/2004 de 5 de març.

 g. L'aprovació de les formes de gestió dels serveis i dels expedients per a i associar-se.

h. L'acceptació de la delegació de competències feta per altres administracions públiques.

i. El plantejament de conflictes de competències a altres entitats locals i altres administracions públiques.

j. L'exercici d'accions judicials i administratives i la defensa de la corporació en matèries de competència de l'Assemblea General.

k. La declaració de lesivitat i revisió d'ofici dels actes de la Mancomunitat.

l. L'alteració de la qualificació jurídica dels béns de domini públic.

m. Els contractes d'obres, subministrament i de serveis, els contractes de concessió d'obres, els contractes de concessió de serveis i els contractes administratius especials, quan el seu valor estimat superi el 10% dels recursos ordinaris del pressupost o en qualsevol cas la quantia de 6 milions d'euros, inclosos els de caràcter plurianual quan la seva duració sigui superior a 4 anys, eventuals pròrrogues incloses, sempre que l'import acumulat de totes les anualitats superi el percentatge indicat, referit als recursos ordinaris del pressupost del primer exercici, i la quantitat assenyalada.

n. La celebració de contractes privats, l'adjudicació de concessions sobre béns de la Mancomunitat i les adquisicions de béns immobles i drets subjectes a la legislació patrimonial quan el pressupost base de licitació, superi el 10% dels recursos ordinaris del pressupost o l'import de 3 milions d'euros, així com l'alienació del patrimoni quan el seu valor superi el percentatge i la quantia indicades.

o. La concertació de les operacions de crèdit la quantia de les quals acumulada, dins de cada exercici econòmic, excedeixi del 10 per cent dels recursos ordinaris del Pressupost -excepte les de tresoreria, que li correspondran quan l'import acumulat de les operacions vives en cada moment superi el 15 per cent dels ingressos corrents liquidats en l'exercici anterior- tot això de conformitat amb el que disposa el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

p. L'aprovació dels projectes d'obres i serveis quan sigui competent per a la seva contractació o concessió, i quan encara no estiguin previstos en els pressupostos.

q. Aquelles altres que hagin de correspondre a l'assemblea perquè la seva aprovació requereixi una majoria especial.

r. Fixar el règim i nombre del personal laboral i l'aplicació i la quantia de les seves retribucions.

s. Aprovar la plantilla, la relació de llocs de treball, les retribucions de personal de conformitat amb el pressupost aprovat per l'Assemblea i el nombre i règim del personal directiu i eventual.

t. Les altres que expressament li confereixin les lleis i/o els plens dels ajuntaments membres de la Mancomunitat.

2.- Correspon, igualment, a l'Assemblea la votació sobre la moció de censura al president o presidenta i sobre la qüestió de confiança plantejada per aquest o aquesta, que seran públiques i es realitzaran mitjançant crida nominal en tot cas, i es regeixen pel que disposa la legislació electoral general.

3.- L'Assemblea podrà delegar l'exercici de les seves atribucions en el president o presidenta en els termes previstos en la legislació de règim local.

 

Article 8è.- Convocatòria i règim de sessions.

1.- Els requisits de celebració de les sessions referits a quòrum d'assistència i informes previs sobre adequació a la legalitat, així com els debats, votacions i precs i preguntes en l'Assemblea es regiran pel que preveuen els apartats següents, i en el no previst en ells, per la legislació sobre règim local que sigui aplicable, en relació als plens dels ajuntaments.

2.- L'Assemblea de la Mancomunitat celebrarà sessió ordinària com a mínim trimestralment.

3.- L'Assemblea celebrarà sessió extraordinària quan així ho decideixi el president o presidenta o ho sol·liciti la quarta part, com a mínim, del nombre legal de membres de la Mancomunitat, sense que cap vocal pugui sol·licitar-ne més de tres anualment. En aquest últim cas, la celebració de la mateixa no podrà demorar-se més de quinze dies hàbils des que va ser sol·licitada, no podent incorporar l'assumpte a l'ordre del dia d'una sessió ordinària o d'una altra extraordinària amb més assumptes si no ho autoritzen expressament els/les sol·licitants de la convocatòria.

Si el president o presidenta no convoqués l'assemblea extraordinària sol·licitada pel nombre de vocals indicat dins el termini assenyalat, quedarà automàticament convocada per al desè dia hàbil següent al de la finalització del termini esmentat, a les dotze hores, el que serà notificat pel secretari/a de la Mancomunitat a tots els membres de la mateixa al dia següent de la finalització del termini esmentat anteriorment. En absència del president o presidenta o de qui legalment hagi de substituir, l'Assemblea quedarà vàlidament constituïda sempre que concorri el quòrum d'un terç dels membres de ple dret i en aquest cas serà presidida pel membre de l'Assemblea de major edat d'entre els presents.

4.- Les reunions de l'Assemblea s'han de convocar, com a mínim, amb dos dies hàbils d'antelació, entre convocatòria i celebració, excepte les extraordinàries que ho hagin estat amb caràcter urgent, la convocatòria de les quals amb aquest caràcter haurà de ser ratificada per l'Assemblea.

La documentació íntegra dels assumptes inclosos en l'ordre del dia, que hagi de servir de base al debat i, si escau, votació, haurà de figurar a disposició dels membres de l'Assemblea, des del mateix dia de la convocatòria, a la Secretaria de la Corporació.

Qualsevol membre de l'Assemblea podrà, en conseqüència, examinar-la i fins i tot obtenir còpies de documents concrets que la integrin, però els originals no podran sortir del lloc en què es trobin posats de manifest.

En la convocatòria es farà constar l'ordre del dia i s'acompanyarà l'esborrany de l'acta de la sessió anterior.

5.- Per a la vàlida celebració de les sessions de l'Assemblea de la Mancomunitat serà necessària l'assistència d'un terç del nombre legal dels seus membres. Aquest quòrum s'ha de mantenir durant tota la sessió.

En tot cas, es requerirà l'assistència del president o presidenta i del secretari o secretària o de qui legalment els substitueixin.

6. El vot dels i de les representants a l'Assemblea General és personal i intransferible i tenen el dret i el deure d'assistir a les sessions personalment.

De conformitat amb el que determina l'article 46.3 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, quan concorrin situacions excepcionals de força major, de greu risc col·lectiu, o catàstrofes públiques que impedeixin o dificultin de manera desproporcionada el normal funcionament del règim presencial de les sessions de l'Assemblea, aquesta podrà, apreciada la concurrència de la situació descrita pel president/a o de qui vàlidament el/la substitueixi a l'efecte de la convocatòria de conformitat amb la normativa vigent, constituir-se, celebrar sessions i adoptar acords a distància per mitjans electrònics i telemàtics, sempre que els seus membres participants es trobin en territori espanyol i quedi acreditada la seva identitat. Així mateix, es tindrà que assegurar la comunicació entre ells en temps real durant la sessió, disposant-se els mitjans necessaris per a garantir el caràcter públic o secret de les mateixes segons procedeixi legalment en cada cas.

Als efectes anteriors, es consideren mitjans electrònics vàlids les audioconferències, videoconferències, o altres sistemes tecnològics o audiovisuals que garanteixin adequadament la seguretat tecnològica, l'efectiva participació política dels seus membres, la validesa del debat i votació dels acords que s'adoptin.

 

Article 9è. Quòrum d'adopció d'acords.

1.-Els acords s'adoptaran, com a regla general, per majoria dels membres presents, que serà quan els vots positius superin als negatius.

2.- Quan es produeixin votacions amb resultat d'empat, s'efectuarà una nova votació i, si persisteix l'empat, decidirà el vot de qualitat del president o presidenta, sense perjudici del deure d'abstenció en els casos que preveu la legislació vigent.

3.- Es requerirà el vot favorable de la majoria absoluta del nombre legal de de membres de l'Assemblea en els supòsits determinats per la legislació vigent en règim local i sectorial o en aquests estatuts

 

Article 10è. - De la Presidència.

1.- El president o presidenta de la Mancomunitat, de la seva Assemblea General i de la Comissió Especial de Comptes serà elegit o elegida per l'Assemblea, d'entre els membres de la mateixa, d'acord amb les següents regles:

a) L'elecció es produirà el dia de la constitució de l'Assemblea.

b) Constituïda l'Assemblea, es procedirà a l'elecció del president o la presidenta, d'entre aquells membres de ple dret que la integrin i que manifestin la seva voluntat d'optar a exercir la presidència, mitjançant el vot favorable de la majoria absoluta del nombre de vots. Si en la primera votació no s'obtingués la majoria indicada, es procedirà a efectuar una nova votació i si, en aquesta segona votació cap candidat no obté majoria absoluta, resultarà elegit aquell que hagi obtingut major nombre de vots. En cas d'empat es resoldrà per sorteig.

2.- El president o presidenta de la Mancomunitat cessarà:

a) Quan perdi la seva condició de vocal.

b) Quan perdi la condició de membre corporatiu de l'Ajuntament que representi.

c) Per renúncia al càrrec de president o presidenta. En aquest cas, haurà de formular renúncia per escrit davant l'Assemblea de la Mancomunitat, la qual haurà d'adoptar l'acord de presa de coneixement dins dels deu dies següents. La renúncia no suposarà la pèrdua de la condició de vocal.

3.- En qualsevol d'aquests tres casos, l'Assemblea de la Mancomunitat nomenarà un nou president o presidenta d'acord amb les normes establertes en l'apartat 1 del present article.

4.- El president o presidenta podrà ser destituït/da en virtut de sentència judicial ferma i mitjançant el procediment que contemplen els articles 197 i 197 bis de la Llei Orgànica 5/1985 de 19 de juny, de Règim Electoral General respecte de la moció de censura i la qüestió de confiança aplicable als ajuntaments.

5.- En finalitzar el seu mandat, la persona que ostenti la Presidència de la Mancomunitat, podrà continuar en funcions als sols efectes de l'administració ordinària fins la presa de possessió de la persona que la substitueixi en el càrrec.

 

Article 11è.- Competències de la Presidència.

1.- El president o presidenta de la Mancomunitat presidirà tots els seus òrgans col·legiats i ostentarà totes les competències que la legislació de l'Estat o de la Generalitat de Catalunya atribueixen als alcaldes o alcaldesses dels ajuntaments.

En particular, correspondran al president o presidenta de la Mancomunitat les següents atribucions:

a) Representar la Mancomunitat.

b) Dirigir el govern i l'administració mancomunada.

c) Convocar i presidir les sessions de l'Assemblea, excepte els supòsits previstos en la legislació de règim local i en la legislació electoral general, i de qualsevol altre òrgan necessari o complementari, quan així s'estableixi en disposició legal o reglamentària, i decidir els empats a

d) Dirigir, inspeccionar i impulsar els serveis i obres de la Mancomunitat.

e) El desenvolupament de la gestió econòmica d'acord amb el pressupost aprovat, disposar despeses dins dels límits de la seva competència, concertar operacions de crèdit, amb exclusió de les que preveu l'article 177.5 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, sempre que aquelles estiguin previstes en el pressupost i el seu import acumulat dins de cada exercici econòmic no superi el 10 per cent dels seus recursos ordinaris, llevat les de tresoreria que li correspondran quan l'import acumulat de les operacions vives en cada moment no superi el 15 per cent dels ingressos corrents liquidats en l'exercici anterior, ordenar pagaments i rendir comptes; tot això de conformitat amb el que disposa el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

f) Exercir la direcció superior de tot el personal, i acordar el seu nomenament.

g) L'exercici de les accions judicials i administratives i la defensa de la Mancomunitat en les matèries de la seva competència, fins i tot quan les hagués delegat en un altre òrgan i, en cas d'urgència, en matèries de la competència de l'Assemblea, i en aquest supòsit donant compte a la mateixa en la primera sessió que celebri per a la seva ratificació.

h) La iniciativa per proposar a l'Assemblea la declaració de lesivitat en matèries de la competència de la Presidència.

i) Adoptar personalment, i sota la seva responsabilitat, en cas de catàstrofe o d'infortunis públics o greu risc dels mateixos, les mesures necessàries i adequades donant compte immediat a l'Assemblea.

j) Sancionar les faltes de desobediència a la seva autoritat o per infracció de les ordenances municipals, llevat dels casos en què aquesta facultat estigui atribuïda a altres òrgans.

k) L'aprovació dels projectes d'obres i de serveis quan sigui competent per la seva contractació o concessió i estiguin previstos en el pressupost.

l) L'atorgament dels permisos d'abocament llevat que les lleis sectorials ho atribueixin expressament a un altre òrgan de la Mancomunitat.

m) Actuar com a òrgan de contractació en els contractes d'obres, subministrament i de serveis, els contractes de concessió d'obres, els contractes de concessió de serveis i els contractes administratius especials, quan el seu valor estimat no superi el 10% dels recursos ordinaris del pressupost ni en qualsevol cas la quantia de 6 milions d'euros, inclosos els de caràcter plurianual quan la seva duració no sigui superior a 4 anys, eventuals pròrrogues incloses, sempre que l'import acumulat de totes les anualitats no superi ni el percentatge indicat, referit als recursos ordinaris del pressupost del primer exercici, ni la quantitat assenyalada.

n) La celebració de contractes privats, l'adjudicació de concessions sobre béns de la Mancomunitat, adquisicions de béns immobles i drets subjectes a la legislació patrimonial quan el pressupost base de licitació, no superi el 10% dels recursos ordinaris del pressupost ni l'import de 3 milions d'euros, així com l'alienació del patrimoni, quan el seu valor no superi els percentatge ni la quantia indicades.

o) Ordenar la publicació, execució i fer complir els acords de la Mancomunitat.

p) Aprovar l'oferta pública d'ocupació d'acord amb el Pressupost i la plantilla aprovats per l'Assemblea General, aprovar les bases de les proves per a la selecció del personal i pels concursos de provisió de llocs de treball i distribuir les retribucions complementàries que no siguin fixes i periòdiques.

q) Les altres que expressament li atribueixin les lleis i els presents estatuts i aquelles que la legislació de l'Estat o de la Generalitat de Catalunya assignin a la Mancomunitat i no atribueixin a altres òrgans.

2.- La Presidència pot delegar l'exercici de les seves atribucions, excepte les de convocar i presidir les sessions de l'Assemblea, decidir els empats amb el vot de qualitat, la concertació d'operacions de crèdit, la direcció superior de tot el personal, la separació del servei dels funcionaris i l'acomiadament del personal laboral, i totes les que preveu expressament la normativa que li sigui d'aplicació en relació a les que contempla la llei reguladora de bases de règim local per l'alcalde o alcaldessa.

 

Article 12è.- De la vicepresidència.

1.- La Mancomunitat tindrà un mínim d'un vicepresident o vicepresidenta i un màxim de dos.

2.- Els membres de la vicepresidència seran nomenats pel president o presidenta de la Mancomunitat, qui determinarà el seu nombre i les persones candidates a escollir entre els membres de l'Assemblea General.

3.- Les vicepresidències es perdran pel seu cessament, renúncia o quan perdin la condició de regidors/es.

4.- Correspon als membres de la Vicepresidència de la Mancomunitat, per ordre del seu nomenament en el supòsit que n'hi hagi més d'un, substituir en la totalitat de les seves funcions el president o presidenta en els casos d'absència, malaltia o impediment que impossibiliti a aquest/a per a l'exercici de les seves atribucions, així com exercir les funcions del president o presidenta en els supòsits de vacant o aquelles altres que la Presidència li delegui per resolució.

5.- En finalitzar el seu mandat, la persona que ostenti la Vicepresidència de la Mancomunitat, podrà continuar en funcions als sols efectes de l'administració ordinària fins la presa de possessió de la persona que la substitueixi en el càrrec.

 

Article 13è Funcions públiques necessàries en la Mancomunitat

1.- Les funcions públiques necessàries seran exercides per funcionaris i funcionàries d'habilitació de caràcter nacional de la subescala que correspongui a la plaça i es cobrirà per alguna de les fórmules previstes en la normativa vigent.

2.- Les funcions públiques reservades podran ser exercides accidentalment per personal funcionari de la Mancomunitat en els supòsits i mitjançant el procediment legalment establert per la normativa d'aplicació.

Les atribucions, competències i obligacions de la persona titular de la Secretaria i de la Intervenció-Tresoreria seran les assenyalades per la legislació vigent de règim local i sectorial.

 

Article 14è.-La Comissió especial de comptes.

1.- La comissió de comptes tindrà les atribucions i efectuarà el seu funcionament d'acord amb el que s'estableix als articles 58 i 101 del decret Legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei Municipal i de règim local de Catalunya.

2.- El nombre màxim d'integrants d'aquesta comissió, serà el de la quarta part dels representants dels ajuntaments integrats a la Mancomunitat, renovant-se anualment aquesta composició per tal de permetre que durant el mandat corporatiu tots els representants dels ajuntaments mancomunats hagin tingut l'opció de formar part d'aquesta Comissió. La designació de membres es competència de l'Assemblea General a proposta del president.

3.- La Comissió Especial de Comptes s'haurà de reunir necessàriament abans de l'1 de juny de cada any per examinar i informar el Compte General de la Mancomunitat.

 

CAPÍTOL IV

Prestació i regulació del servei.

 

Article 15è.- Prestació del servei.

1.- En particular i pel que fa a les finalitats contemplades a l'article 3r dels Estatuts, la Mancomunitat del Bages i del Moianès per l'Aigua, assumeix la prestació dels serveis de gestió i explotació dels sistemes d'evacuació i tractament d'aigües residuals dins del seu àmbit territorial com a forma  de gestió associada de serveis municipals de caràcter obligatori i essencial.

2.- També podrà assumir altres serveis del cicle integral de l'aigua en el moment en què els ajuntaments membres li atribueixin les respectives competències.

3.- La prestació d'aquests serveis es podrà dur a terme per qualsevol  dels mitjans de gestió previstos d'acord amb la legislació vigent.

 

CAPÍTOL V.

Recursos econòmics.

 

Article 16è.- Recursos econòmics.

1.- Els recursos econòmics de la Mancomunitat estaran constituïts per:

- Els recursos que la Generalitat de Catalunya atribueixi a aquesta Mancomunitat, com administració actuant.

- Ajudes de l'Estat, Generalitat i d'altres entitats de caràcter públic o privat.

- Subvencions, auxilis i donatius que s'obtinguin per als seus fins.

- Operacions de crèdit amb entitats públiques o privades.

- Les aportacions dels Ajuntaments que la integren.

- Multes.

2.- També tindran la consideració d'aportacions ordinàries els ingressos que obtingui la Mancomunitat com a conseqüència de l'aplicació de les taxes i tarifes per serveis que presti a persones físiques o jurídiques, dels municipis mancomunats.

 

Article 17è.- Del Pressupost.

1. La Mancomunitat aprovarà anualment el seu pressupost, d'acord amb la legislació reguladora de les hisendes locals vigent, regint-se per aquesta tota la seva gestió econòmica- financera, així com la tramitació per a la seva aprovació, modificació i liquidació.

2. La seva estructura s'ajustarà a la normativa vigent en la matèria.

 

Article 18è.- Del control econòmic.

El Control i la fiscalització econòmics així com la comptabilitat es portaran a terme d'acord amb la normativa d'aquesta matèria en el règim local.

 

CAPÍTOL VI

Vigència, modificació d'estatuts i dissolució de la Mancomunitat.

 

Article 19è.- Termini de vigència.

La Mancomunitat es constitueix per temps indefinit, tenint en compte el caràcter permanent de les activitats que constitueixen el seu objecte i sigui quina sigui la modalitat gestora que aquesta adopti en l'explotació del servei, procedint la seva dissolució únicament per les causes legals i les que estableix l'article 23 dels presents estatuts.

 

Article 20è.-Incorporació de municipis.

1.- Podran adherir-se a la Mancomunitat altres municipis de les comarques del Bages i del Moianès, quan ho sol·licitin els ajuntaments en virtut d'acord adoptat pel Ple de la Corporació per majoria absoluta del nombre legal dels seus membres. Simultàniament i amb el mateix quòrum assumiran el contingut íntegre dels estatuts de la Mancomunitat i designaran els seus representants en la mateixa.

2.- Perquè la incorporació sigui efectiva és requisit que l'Assemblea General de la Mancomunitat es pronunciï afirmativament sobre l'adhesió sol·licitada.

3.-L'acord d'adhesió del nou municipi haurà de ser publicat per la Mancomunitat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, al tauler d'anuncis de la seu electrònica del municipi que va a incorporar-se i en la de la Mancomunitat, i s'haurà d'inscriure en el Registre del Sector Públic Local de Catalunya.

4.-La Mancomunitat es subrogarà en les relacions jurídiques que siguin vigents entre els ajuntaments i les entitats gestores dels serveis objecte de la Mancomunitat respecte del municipi incorporat, en tant que siguin vigents, o, si escau, durant el període de la seva continuïtat. I fins que sigui determinada la seva modalitat de gestió.

 

Article 21è.- Separació i exclusió voluntària de municipis.

1.Els municipis podran separar-se en qualsevol moment de la Mancomunitat, previ el compliment dels següents requisits:

a) Acord del Ple municipal per majoria absoluta.

b) Trobar-se al corrent en el pagament de les seves aportacions a la Mancomunitat.

c) Que hagi transcorregut, almenys, un any de permanència en la Mancomunitat.

d) Que s'hagin abonat totes les despeses que s'originin amb motiu de la separació, així com la part del passiu contret per la Mancomunitat al seu càrrec.

e) Que es notifiqui l'acord de separació a la Mancomunitat com a mínim amb sis mesos d'antelació.

2. Complerts els requisits anteriors, la Mancomunitat acceptarà la separació del municipi interessat mitjançant acord de la seva Assemblea, que inclourà la quota derivada de la separació que es calcularà de manera anàloga de si es tractés de la dissolució de la Mancomunitat i al qual es donarà publicitat mitjançant anunci a publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i al tauler d'anuncis de la seu electrònica del municipi que va a separar-se i en la de la Mancomunitat, i serà objecte d'inscripció en el Registre el Sector Públic Local de Catalunya.

 

Article 22è.- Exclusió de municipis per l'Assemblea General.

1-L'Assemblea General de la Mancomunitat, en virtut d'acord adoptat per majoria absoluta del numero legal de representants dels ajuntaments que la integren, podrà adoptar l'exclusió de la mateixa d'un determinat municipi, quan l'Ajuntament respectiu tingui pendent d'ingrés a la Mancomunitat les aportacions ordinàries que corresponguin a un període superior a un any o les aportacions extraordinàries acordades pel procediment estatutari i que constitueixin en ambdós casos recursos econòmics de la Mancomunitat.

Així mateix podrà operar l'exclusió obligatòria dels municipis que hagin incomplert de forma reiterada les obligacions establertes en la normativa vigent o en els estatuts.

2- El procediment de separació s'iniciarà d'ofici per la Mancomunitat mitjançant acord per majoria absoluta de la seva Assemblea.

3- Amb caràcter previ a l'adopció de l'acord d'exclusió, procedirà el requeriment formal de pagament a l'Ajuntament deutor formulada per acord de l'Assemblea General i audiència de la Corporació afectada.

Aquesta exclusió no allibera a l'Ajuntament del municipi exclòs de la seva obligació de fer efectives a la Mancomunitat les aportacions pendents i els interessos de demora meritats.

4.- Acordada la iniciació del procediment de separació, es concedirà al municipi el termini d'audiència per un mes.

5.- Vistes les al·legacions presentades pel municipi, l'Assemblea de la Mancomunitat podrà acordar la separació obligatòria mitjançant acord favorable de la majoria absoluta dels seus membres legals.

6.- La Mancomunitat donarà publicitat a l'acord de separació obligatòria del municipi mitjançant la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i al tauler d'anuncis de la seu electrònica i procedirà a la seva inscripció en el Registre del Sector Públic Local de Catalunya.

 

Article 23è.- Dissolució de la Mancomunitat.

1.- La Mancomunitat podrà dissoldre's:

a) Per disposició legal.

b) Quan així ho acordi l'Assemblea General per la majoria absoluta del nombre legal dels seus representants.

c) Quan per la separació de diversos municipis mancomunats resulti inoperant la seva existència i la seva continuïtat esdevingui impossible.

2.- Perquè operi la dissolució de la Mancomunitat caldrà el compliment dels requisits establerts a l'article 50 del Decret 244/2007, de 6 de novembre, pel qual es regula la constitució i la demarcació territorial dels municipis, de les entitats municipals descentralitzades i de les mancomunitats de Catalunya i del 121 del Decret legislatiu 2/2003 de 28 d'abril pel que s'aprova el Text Refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya

 

Article 24è.- Modificació dels Estatuts.

1.- Els Estatuts de la Mancomunitat poden ser modificats seguint el procediment establert a aquests estatuts per remissió de l'art. 120.3 en relació amb el 119.3 del Decret legislatiu 2/2003 de 28 d'abril pel que s'aprova el Text Refós de la llei Municipal i de Règim local de Catalunya.

2.- La modificació dels estatuts requereix l'acord de la iniciativa de l'Assemblea General, per sí, o instància de la majoria absoluta dels municipis. L'acord d'iniciativa requerirà la majoria absoluta del membres que de dret formen l'Assemblea General.

3.- La modificació dels Estatuts es subjectarà al següent procediment:

a. Iniciació per acord de l'Assemblea per sí, o instància de la majoria absoluta dels municipis.

b. Aprovació inicial dels estatuts per l'Assemblea General.

c. Informació pública per termini d'un mes, mitjançant publicació del corresponent anunci en el Butlletí Oficial de la Província i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, així com en les seus electròniques de la Mancomunitat i de cada un dels municipis que la integren.

d. Durant el termini esmentat, i abans de l'aprovació definitiva, es sol·licitaran per part de la Mancomunitat, informe a la Diputació Provincial, així com als corresponents consells comarcals, amb el ben entès que transcorregut el termini d'un mes sense rebre aquests informes, es podrà considerar efectuat aquest tràmit en sentit positiu i prosseguir amb la tramitació de l'expedient.

e. Conclòs el període d'informació pública i rebuts, en el seu cas, els informes sol·licitats, l'Assemblea de la Mancomunitat procedirà analitzar les objeccions plantejades i les resoldrà.

f. Una vegada es disposi dels informes dels consells comarcals, o hagi transcorregut un mes des de la seva sol·licitud, es sol·licitarà informe al Departament competent en matèria d'Administració local perquè, en el termini d'un mes emeti informe d'acord amb la legalitat vigent, un cop escoltats els consells comarcals.

g. Aprovació pel Ple dels Ajuntaments de cadascun dels municipis amb el vot favorable de la majoria absoluta del nombre legal dels seus membres

h. Sotmetre a l'Assemblea General l'aprovació definitiva de la modificació dels estatuts i del seu Text refós.

i. Publicació en el Butlletí Oficial de la Província, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i al Boletín Oficial del Estado, així com en les seus electròniques de la Mancomunitat i de cada un dels municipis que la integren.

j. Inscripció en el Registre del Sector Públic Local de Catalunya, així com en qualsevol altre en què sigui procedent per la naturalesa de les previsions contingudes en els estatuts.

4.- Quan la modificació consisteixi en la mera adhesió o separació d'un o diversos municipis, serà suficient per dur a terme la modificació l'acord per majoria absoluta de l'Assemblea i la ulterior ratificació pels Plens de les entitats locals mancomunades que, de la mateixa manera, hauran d'aprovar-la per majoria absoluta, havent de publicar-se la modificació i inscriure en la forma que preveu el número anterior.

5.- Si algun ajuntament no aprova el text definitiu del projecte de modificacions i dels estatuts resultants podrà optar entre mantenir-se a la Mancomunitat, assumint el contingut íntegre dels Estatuts que hagin resultat aprovats o separar-se de la Mancomunitat.

Si no s'adoptés cap d'ambdues opcions, l'Assemblea General, podrà adoptar acord d'exclusió del municipi en qüestió, amb els requisits de la majoria absoluta i requeriment previ.

 

Article 25è.- Inscripció al registre del Sector Públic Local de Catalunya.

1.- La modificació i dissolució de la Mancomunitat s'ha d'anotar al Registre del Sector Públic Local de Catalunya, d'acord amb el que disposa l'article 50 del Decret 244/2007, de 6 de novembre, pel qual es regula la constitució i la demarcació territorial dels municipis, de les entitats municipals descentralitzades i de les mancomunitats de Catalunya i publicar al Diari Oficial de la Generalitat i al Boletín Oficial del Estado.

2.- Las modificació dels estatuts, un cop assolida l'aprovació a que fa esment l'article 24, es publicarà íntegrament al Butlletí Oficial de la Província, amb posterior anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i al Boletín Oficial del Estado.

 

Article 26è.- Liquidació.

L'acord de dissolució, determinarà la forma en que s'haurà de procedir per a la transferència dels mitjans o la liquidació dels bens i drets que constitueixen el patrimoni de la Mancomunitat.

 

CAPÍTOL VII

Personal al servei de la Mancomunitat

 

Article 27è. Disponibilitat de personal.

1.- Per al desenvolupament dels seus fins la Mancomunitat comptarà amb personal propi.

2.- De manera expressa, per a l'assoliment dels seus fins, podran prestar serveis a la Mancomunitat els empleats públics de les entitats locals que la integren i, en els termes i dins de les relacions de cooperació i col·laboració que en cada cas s'estableixin, el d'altres administracions públiques.

3.- La Mancomunitat aprovarà anualment, juntament amb el pressupost, la plantilla i relació de llocs de treball existents, que comprendrà tots els llocs de treball reservats a funcionaris, personal laboral i personal eventual.

 

Article 28è. Selecció del personal al servei de la Mancomunitat.

1.- La selecció del personal de la Mancomunitat, tant funcionari com laboral, es realitzarà d'acord amb l'oferta d'ocupació, mitjançant convocatòria pública i mitjançant els sistemes legalment previstos en els que es garanteixin, en tot cas, els principis d'igualtat, publicitat, mèrit i capacitat.

2.- El règim jurídic aplicable al personal al servei de la Mancomunitat serà, en tot cas, el propi de les entitats locals que la integren.

 

Article 29è. Situació del personal de la Mancomunitat en cas de dissolució.

1. El personal que estigués al servei de la Mancomunitat dissolta quedarà incorporat en les entitats locals que formaran part d'ella d'acord amb el que proposi la comissió liquidadora constituïda a aquest efecte. El personal provinent d'algun dels municipis mancomunats es reincorporarà preferentment al municipi d'origen.

La comissió liquidadora proposarà a l'Assemblea de la Mancomunitat, escoltats prèviament als representants de les entitats mancomunades, l'oportuna distribució i integració del personal adscrit a un servei, programa o funcions, que hagin resultat extingits amb la dissolució, entre les diferents entitats mancomunades d'acord amb la base de població de dret que resulti de l'últim padró d'habitants.

En tot cas, es realitzarà una relació de personal en la qual es distingirà el personal funcionari de carrera i laboral fix de plantilla, als quals la Comissió liquidadora garantirà la seva integració en les entitats mancomunades.

2.- En cas de separació d'un o de diversos municipis integrants de la Mancomunitat, la situació del personal de la Mancomunitat provinent d'aquests municipis serà la que es determini per l'Assemblea de la Mancomunitat. La decisió es motivarà de conformitat amb la situació dels serveis afectats per la separació.

3.- En tot cas, les entitats locals que incorporin al personal que resulti afectat per la dissolució de la Mancomunitat, han de respectar el grup o subgrup del cos o escala de procedència, així com els drets econòmics inherents a la posició en la carrera que tinguin reconegut.

4.- En un eventual procés de dissolució o separació es comptarà amb la participació dels representants dels treballadors, d'acord amb el marc legal aplicable

 

CAPÍTOL VIII

Relacions interadministratives

 

Article 30è. Convenis de cooperació.

1.- La Mancomunitat podrà celebrar convenis de cooperació amb l'Administració General de l'Estat, la Generalitat de Catalunya, amb la Diputació Provincial, amb altres mancomunitats, amb altres Administracions Públiques i amb municipis no pertanyents a elles, per a la més eficaç gestió i prestació de serveis de la seva competència.

2.- A través dels convenis de cooperació, les parts podran coordinar les seves polítiques de foment adreçades a un mateix sector o població, executar puntualment obres o serveis de la competència d'una de les parts, compartir les seus, locals o edificis que siguin necessaris per al desenvolupament de competències concurrents o pròpies, cedir i acceptar la cessió d'ús de béns patrimonials, desenvolupar activitats de caràcter prestacional i adoptar les mesures oportunes per arribar a qualsevol altra finalitat competència de les parts.

 

Article 31è Formalització dels convenis de cooperació.

1.- Els instruments de formalització dels convenis de cooperació han d'incloure, com a mínim, les següents mencions:

a) Les entitats que subscriuen el conveni.

b) La competència que exerceix cada Administració, l'objecte del conveni, així com els drets i obligacions de cadascuna de les parts.

c) Els mitjans financers, així com personals i patrimonials, si escau, adscrits al seu compliment, indicant, si s'escau, la seva distribució temporal per anualitats i la seva corresponent aplicació pressupostària.

d) El termini de vigència, sense perjudici que les parts puguin acordar la seva pròrroga.

e) Les causes d'extinció del conveni.

f) Els mecanismes de resolució de les controvèrsies que en la seva aplicació i compliment poguessin sorgir.

g) Els mecanismes de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni i dels compromisos adquirits pels signants.

h) El règim de modificació del conveni.

2.- A més de l'anterior, cada conveni haurà d'anar acompanyat d'una memòria en la qual constin els antecedents, raons d'oportunitat i objectius perseguits amb la seva formalització. Aquesta memòria s'haurà de pronunciar també sobre l'impacte econòmic del conveni i el caràcter no contractual de l'activitat en qüestió, de conformitat amb el que determina l'article 50.1 de la Llei 40/2015 d'1 d'octubre del règim jurídic del sector públic.

 

 

Disposició addicional

En allò no regulat pels presents estatuts, s'aplicarà la normativa específica reguladora de les mancomunitats de municipis i subsidiàriament la normativa aplicable als ajuntaments de Catalunya.

 

Disposició derogatòria

Queden derogats els estatuts fins ara vigents de la Mancomunitat, amb l'aprovació d'aquests nous que els substitueixen.

 

Disposició final

Els presents estatuts entren en vigor quan hagi transcorregut el termini de 15 dies hàbils des de l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, de conformitat amb el que disposa l'article 70 en relació al 65.2 de la Llei 7/1985 de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local."

 

Contra aquest acord que exhaureix la via administrativa, les persones interessades podran interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala d'aquest ordre jurisdiccional del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini màxim de dos mesos a comptar des de l'endemà de la data de la darrera publicació del present anunci al BOPB o al DOGC, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998 de 13 de juliol, reguladora de la Jurisidcció del contenciós-administratiu, i tot això sense perjudici d'interposar aquells altres recursos i accions que es considerin procedents.

 

Manresa, 3 d'abril de 2024

 

Marc Aloy Guàrdia

President

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
21857 {"title":"ANUNCIO por el que se hace pública la aprobación definitiva de la modificación de los estatutos de la Mancomunidad de Municipios de El Bages para el Saneamiento.","published_date":"2024-04-30","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"21857"} catalunya administración local,DOGC,DOGC 2024 nº 9153,Mancomunidad de Municipios de El Bages para el Saneamiento https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-04-30/21857-anuncio-se-hace-publica-aprobacion-definitiva-modificacion-estatutos-mancomunidad-municipios-bages-saneamiento https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.