ANUNCIO sobre aprobación inicial de la modificación de la Ordenanza reguladora de la utilización de los espacios de uso público con terrazas, veladores, mobiliario auxiliar y otros elementos (exp. B110, núm. específico B1102023000002).

El Ple de l'Ajuntament, en sessió de data 11 d'abril de 2024, adoptà entre d'altres els següents acords:

 

Primer. Aprovar inicialment la modificació de l'ordenança reguladora de la utilització dels espais d'ús públic amb terrasses, vetlladors, mobiliari auxiliar i altres elements de Malgrat de Mar.

 

Segon. Sotmetre a informació pública aquest expedient i el text de l'ordenança, mitjançant la inserció d'anuncis en el Butlletí Oficial de la Província, Diari Oficial de la Generalitat, a un dels mitjans de comunicació escrita diària, en el tauler d'anuncis de la corporació, i a la pàgina web municipal, durant un termini de 30 dies naturals, per a la formulació de reclamacions, suggeriments i al·legacions. El termini d'informació pública començarà a comptar des de l'endemà de la darrera de les publicacions esmentades.

 

Tercer. Determinar que si no es presenta cap al·legació, reclamació o suggeriment durant el termini d'informació pública, esdevindrà definitiva l'aprovació d'aquesta ordenança sense necessitat d'acord exprés, i entrarà en l'endemà de la publicació íntegra de l'esmentada ordenança en el Butlletí Oficial de la Província.

 

Quart. Trametre a l'Administració de l'Estat (Sots-Delegació del Govern a Barcelona) i Generalitat de Catalunya (Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori) còpia íntegra i fefaent de l'ordenança definitivament aprovada en paper i en suport digital, juntament amb l'acord o declaració de l'aprovació definitiva.

 

Cinquè. Publicar íntegrament l'ordenança en el Butlletí Oficial de la Província un cop sigui aquesta aprovada definitivament.

 

Sisè.- Comunicar la resolució als membres de la Comissió d'Estudi.

 

Setè.- Facultar tan àmpliament com sigui necessari en dret a la Sra. Alcaldessa per a la tramitació i execució d'aquests acords.

 

Malgrat de Mar, 15 d'abril de 2024

 

Sònia Viñolas Mollfulleda

Alcaldessa

 

 

Codi d'expedient: B110.Ordenances i reglaments municipals

Número d'expedient: B1102024000002

"ORDENANÇA REGULADORA DE LA UTILITZACIÓ DELS ESPAIS D'ÚS PÚBLIC AMB TERRASSES, VETLLADORS, MOBILIARI AUXILIAR I ALTRES ELEMENTS AL TERME DE MALGRAT DE MAR" - MODIFICACIÓ 2024

 

ÍNDEX

PREÀMBUL

CAPÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Objectius i àmbit d'aplicació  

Article 2. Principis generals sobre la utilització de la via pública

Article 3. Definicions

CAPÍTOL II. CARACTERÍSTIQUES DELS ELEMENTS SUSCEPTIBLES DE SER INSTAL·LATS

Article 4. Determinació d'elements

Article 5. Homogeneïtat d'elements

Article 6. Retirada d'elements

Article 7. Instal·lació elèctrica

CAPITOL III. OCUPACIONS DE LA VIA PÚBLICA AMB ACTIVITATS DE CARRER

Article 8. Ocupacions per a la producció artística lligades a l'activitat turística de temporada, tradicionalment desenvolupada a la via pública

CAPÍTOL IV. SUPERFÍCIES I OCUPACIONS

Article 9. Condicions generals

Article 10. Superfícies d'ocupació

Article 11. Criteris especials

CAPÍTOL V. USOS I HORARIS

Article 12. Usos admesos

Article 13. Durada de l'autorització

Article 14. Horaris

CAPÍTOL VI. LLICÈNCIES

Article 15. Titular de la sol·licitud

Article 16. Documentació i procediment per a l'atorgament de la llicència

Article 17. Atorgament i condicions generals de la llicència

Article 18. Taxes 

Article 19. Fiança

Article 20. Canvis de titularitat i baixes

Article 21. Resolució i revocació de la llicència

CAPÍTOL VII. RODATGES

Article 22. Objecte

Article 23. Definicions

Article 24. Règim de Comunicació

Article 25. Règim d'autorització

Article 26. Pagament de taxes i constitució de fiances

CAPÍTOL VIII. Règim disciplinari i sancionador

Article 27. Règim disciplinari i sancionador

Article 28. Infraccions

Article 29. Graduació de les sancions

Article 30. Procediment

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

DISPOSICIÓ FINAL

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

 

PREÀMBUL

 

L'ordenança reguladora de la utilització dels espais d'ús públic amb terrasses, vetlladors, mobiliari auxiliar i altres elements de Malgrat de Mar es va aprovar definitivament per acord de Ple de data 14 d'abril de 2016 i fou publicada al BOP de data 5 de maig de 2016, entrant en vigor el 24 de maig de 2016, per tant, el proper juny farà que s'està aplicant amb el redactat actual des de fa 8 anys.

En aquests últims anys d'aplicació de l'ordenança s'ha detectat per part de l'Ajuntament determinats aspectes de la mateixa que es podrien millorar. A la pràctica diària també s'ha vist que hi ha manca de regulació d'alguns altres aspectes i que també existeix la necessitat d'adaptar la mateixa i el seu articulat als canvis que les activitats ens demanen per tal d'ajudar-los a dinamitzar el sector comercial.

També hi ha hagut algun canvi a nivell urbanístic que ha modificat la fisonomia d'alguna part de la població i que fa necessària la revisió de l'ocupació de la via pública en aquell sector.

Any rere any, l'Alcaldia dicta un ban que desenvolupa l'ordenança i regula determinats aspectes que l'ordenança no ha regulat. Cal harmonitzar totes aquestes normes en un text únic modificat que doni resposta als reptes actuals.

Considerant la importància que aquests tipus d'utilitzacions dels espais d'ús públic tenen en el paisatge urbà, en la imatge del municipi, i en la convivència ciutadana, es redacta aquesta modificació que regularà totes aquestes qüestions, i que permetrà disposar d'eines jurídiques eficaces per ordenar aquests usos, conciliant els interessos econòmics i socials que hi intervenen.

En el marc de la competència ambiental i urbanística atribuïda als municipis, en l'art. 25 de la Llei 7/1985, reguladora de les bases de règim local, s'estableix en aquesta Ordenança les normes reguladores de la protecció o foment del paisatge urbà, així com també el règim d'usos dels seus elements en un sistema de desenvolupament urbà sostenible i que possibiliti una adequada convivència ciutadana.

La modificació de l' ordenança té com objectius específics, regular:

- l'ocupació de la via pública.

- el gènere expositor.

- l'horari de les terrasses.

- garantir l'ús racional i eficient de l'espai públic amb els estàndards que el principi de convivència s'exigeix.

- regular l'ocupació de la via pública per rodatges i sessions fotogràfiques.

 

CAPÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS

 

Article 1. Objectius i àmbit d'aplicació

1. Aquesta ordenança té per objecte la regulació de l'ocupació dels espais públics i privats d'ús públic amb taules, cadires, para-sols, gènere expositor, i objectes similars, especificant i adequant les condicions d'instal·lació a les característiques del territori.

2. Es regulen aquestes instal·lacions en aquells espais a l'aire lliure, tant en sòls d'ús públic i de titularitat municipal, com en sòls de titularitat privada amb incidència o que confrontin amb espais públics, com ara, espais entre blocs, passatges particulars i similars.

3. A aquests efectes es determinen les condicions d'ubicació, de superfícies a ocupar i les característiques tècniques i estètiques dels elements a instal·lar, així com els horaris de permanència d'aquestes instal·lacions.

4. També es regulen les normes de la ocupació de la via pública per sessions fotogràfiques, rodatges i filmacions i el procediment d'obtenció de l'autorització.

5. L'àmbit d'aplicació d'aquesta ordenança és el municipi de Malgrat de Mar.

 

Article 2. Principis generals sobre la utilització de la via pública

1. Les vies, els espais públics i les instal·lacions i el mobiliari urbà que hi estan ubicats són destinats a l'ús comú general per part del conjunt dels ciutadans, sota els principis de llibertat individual i respecte a les persones.

2. Les activitats que es desenvolupin a la via pública no podran limitar els drets dels altres usos generals, llevat que existeixi una llicència o una concessió d'ús comú especial o privatiu.

3. Correspon a l'Alcalde/essa harmonitzar els usos i les activitats que es desenvolupen a la via pública tot donant preferència a aquells que en cada moment siguin prioritaris a l'interès general, segons el seu bon criteri. A aquest efecte, es podran restringir temporalment els usos i les activitats amb llicència, que esdevinguin incompatibles amb actes que organitzi o autoritzi l'Ajuntament, sense que això generi cap dret a indemnització.

 

Article 3. Definicions

a) Terrassa: s'entén per terrassa l'espai degudament autoritzat, ubicat en un lloc obert i lliure d'edificació, en domini públic o en terreny privat d'ús públic, on s'ubiquen taules, cadires, para-sols i d'altres objectes, com estufes, jardineres, pissarres, etc, per a ús públic i annexes a un establiment d'hostaleria, restauració o similar situat en planta baixa.

b) Vetllador: són vetlladors, les terrasses que compten amb proteccions a la coberta i als laterals quina estructura s'assenta sobre el terra.

c) Mobiliari: s'entén per mobiliari, la instal·lació de taules, cadires, estufes, jardineres, arbusts, para-sols i similars. Tots aquests elements hauran de ser desmuntables.

d) Elements de barrera: aquells elements que aïllin físicament la zona de trànsit rodat o per als vianants amb la zona de terrassa.

e) Establiment d'hoteleria, restauració o similar: són aquells locals oberts al públic que tenen com a activitat principal subministrar de manera habitual i mitjançant pagament, menjar i begudes per a que siguin consumits d'acord amb les característiques i especificacions que estableix el Decret 112/2010, de 31 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament d'espectacles públics i activitats recreatives. Són assimilats a aquesta classificació els establiments de comerç alimentari tipus pastisseries, gelateries, xarcuteries, cellers, forns i establiments similars amb activitats complementàries de degustació a l'interior.

f) Temporada: és el termini de vigència de l'autorització.

 

 

CAPÍTOL II. CARACTERÍSTIQUES DELS ELEMENTS SUSCEPTIBLES DE SER INSTAL·LATS.

 

Article 4. Determinació d'elements

Com a principi general, tot allò que no estigui previst en aquest precepte, no serà admissible en espais públics, tant de titularitat pública com privada. No obstant, això si hi ha algun element que no es preveu i previ informe tècnic favorable es considera que no desdiu de l'entorn, es podrà acceptar.

4.1. Terrasses, tarimes i vetlladors

a) Terrasses: La llargada màxima de la terrassa serà l'ample de la façana de l'establiment, tenint en compte el previst a l'art. 9. La profunditat màxima dependrà en cada cas de l'amplada de la vorera i si concorren situacions especials segons l'art. 10. S'haurà der deixar lliure sempre un espai d'1,80 metres per garantir un itinerari de vianants accessible.

Com a norma general no serà autoritzable la instal·lació de terrasses en espais oberts al trànsit rodat. Malgrat això, en carrers on la calçada sigui com a mínim 5 metres, podran autoritzar-se ocupacions en les zones d'estacionament, quan es garanteixi una adequada protecció mitjançant elements de barrera que impedeixin accedir de forma directa a la calçada.

A tal efecte, s'hauran d'instal·lar tanques protectores. Quan la terrassa estigui ubicada sobre la calçada, caldrà instal·lar una tarima per igualar el nivell de la vorera amb el de l'ocupació, de manera que no hi hagi separació. En tots els casos els elements han de ser desmuntables i assegurar l'evacuació de les aigües pluvials.

En carrers o zones de prioritat invertida sense zona d'estacionament, s'haurà de deixar un pas lliure d'obstacles mínim per a vehicles de 3 metres.

b) Tarimes:

1. Aquest tipus d'instal·lacions sobre la calçada, s'admetran en aquells llocs en que la seguretat del trànsit i les característiques de la via aconsellin la seva autorització, previ informe de la Policia Local. El ban d'ocupació de la via pública definirà els carrers on es podran instal·lar.

2. Mai no es podrà ultrapassar en longitud de la façana de l'establiment a que dóna servei.

3. Sempre s'haurà de garantir la seguretat per a les persones, així com la mobilitat dels vehicles.

4. El terra de la terrassa sobre la calçada serà de fusta o similar, i permetrà que per la seva part inferior pugui discórrer les aigües pluvials, i aquesta part serà de fàcil neteja.

5. El perímetre de la terrassa haurà d'estar protegit amb elements que suportin l'impacte o fregament dels vehicles sense deformar-se ni fragmentar-se.

6. Les tarimes no disposaran d'esglaons i assegurarà l'accés a persones amb mobilitat reduïda.

7. Sobre les mateixes, s'admetran para-sols i vetlladors segons el que s'ha determinat en els preceptes anteriors.

8. En relació a les terrasses que es troben a les places, quan faci falta anivellar el paviment, els serveis tècnics determinaran les condicions de l'anivellament, i la restitució del mateix un cop eliminada la terrassa.

9. Hauran de deixar-se completament lliures per a la seva utilització immediata, si calgués, pels serveis públics corresponents:

- Les boques de reg

- Els hidrants

- Els registres del clavegueram

- Les sortides d'emergència

- Les parades de transport públic regularment establertes

- Els centres de transformació i les arquetes de registre dels serveis públics

10. A més a més dels requisits establerts amb caràcter general en la normativa reguladora de l'ocupació de la via pública amb terrasses, aquests tipus d'ocupació exigirà que el sol·licitant acrediti estar amb possessió d'una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil adient per aquesta activitat que cobreixi els danys a tercers.

11. Prèviament a l'autorització d'aquests elements, s'emetran informes dels serveis tècnics municipals i també de la Policia Local si són a la calçada, als efectes de determinar la seva seguretat. Pel que fa a aquesta autorització, l'Ajuntament resta eximit de qualsevol responsabilitat, entenent-se que en el supòsit de danys a persones o a béns, aquest seran responsabilitat del peticionari.

c) Vetlladors:

El pla del cobriment del vetllador s'entendrà com un pla unitari, continu, que aboca l'aigua de la pluja cap al costat més allunyat del pas dels vianants.

Els vetlladors en espais públics només s'admetran en carrers de més de 15 metres d'amplada de via pública.

Als vetlladors els serà d'aplicació les condicions tècniques dels tendals, para-sols i paravents.

d) Casetes de venda de tiquets i punts de venda de loteria

Es podran autoritzar casetes informatives i de venda de tiquets, així com punts de venda de loteria, previ informe tècnic. En cas que quedin ancorades al sòl caldrà dipositar una fiança per garantir la reposició dels elements públics en el moment de la retirada.

4.2. Mobiliari

a) Tendals i para-sols:

- El nivell inferior dels tendals, para-sols, i en el seu cas, les lones laterals dels mateixos, haurà d'estar com a mínim a 2,20 metres per sobre de la rasant de la vorera. La seva alçada màxima no podrà superar els 3,5 m. La profunditat màxima no podrà sobrepassar els 3,00 metres, i en cap cas l'espai autoritzat per taules i cadires.

- El suport serà lleuger i desmuntable. Els suports dels para-sols podran ser de dos tipus: amb contrapès sobre el paviment o, excepcionalment i ateses les característiques especials de la ubicació i de les mides del para-sol, es podran autoritzar encastats al paviment, amb un adaptador de tub i tapa o sobre platina fixada amb cargols. En tots dos casos, la llicència quedarà condicionada al dipòsit d'una fiança per garantir la reposició dels elements urbanístics afectats que, en cada cas, es fixarà d'acord amb el cost de la reposició. En el cas de terrasses no anuals, fora del període d'utilització, s'haurà de reposar el paviment a les condicions adequades. En cap cas pot quedar el peu del para-sol buit (tant si és platina com si és encastat) i a una alçada que pugui suposar un perill per als vianants. Els forats que es realitzin en el paviment han de quedar hermèticament tapats quan no es facin servir, per evitar la seva perillositat.

- Els para-sols podran estar tapats pels laterals, previ informe favorable dels serveis tècnics que valoraran l'amplada de la via i altres que puguin incidir a l'espai públic.

- No s'admetran para-sols construïts de bruc, canyes o materials de fàcil combustió, excepte en l'àmbit costaner.

-Al Passeig Marítim, els tendals situats en les terrasses en els espais habilitats, haurà de ser de color marfil, mono color.

b) Paravents:

- Els paravents només podran ser laterals i transparents hauran d'instal·lar-se necessàriament adossats a les façanes dels immobles en els quals estiguin ubicats els establiments als quals corresponguin, sense cap separació respecte a les mateixes. En cas d'estar fixats en el sòl s'exigirà garantia per la reposició del paviment. El sortint dels paravents no podrà excedir, en cap cas, l'espai autoritzat per terrassa. Els paravents i els elements de fixació hauran de quedar recollits cada nit, sense que puguin sobrevolar la via pública.

- Les condicions anteriors per la instal·lació de tendals, para-sols i paravents s'exigirà a tot tipus d'establiment, tant si tenen autoritzada terrassa com si no la tenen.

c) Taules, cadires, tamborets o similars:

Podran ser d'alumini, acer inoxidable o de fusta. També es podran acceptar altres materials, sempre que es justifiqui una qualitat adequada. Només s'admetran taules i cadires de plàstic elaborades amb resines de plàstic que tinguin atribuït els següents codis:

- codi 2: polietilè d'alta densitat (HDPE PEAD)

- codi 4: polietilè de baixa densitat (LDPE PELD)

- codi 5: polipropilè (PP)

Les taules i cadires disposaran de topalls de plàstic o goma en les seves potes que ajudin a esmorteir el soroll que provoca el seu arrossegament o manipulació.

d) Estufes:

Només es podran col·locar models homologats pel Departament d'indústria de la Generalitat de Catalunya, i que disposin del certificat d'homologació de la comunitat europea.

Les estufes a col·locar hauran de ser de baix consum i l'opció que tingui més cura amb el medi ambient.

Les estufes utilitzades poden ser de gas o d'energia elèctrica. En qualsevol cas, el model d'estufa que es col·loqui haurà d'ajustar-se a la normativa europea fixada per la Directiva 1990/396/CEE de 29 de juny relativa a l'aproximació dels Estats membres sobre els aparells de gas, o en el seu cas aquella que resulti de concreta aplicació i es trobi vigent en cada moment.

En cas de ser estufes de gas caldrà tenir en compte que:

- No es podran instal·lar estufes a menys de 2 m de la línia de façana dels immobles ni d'altres elements com poden ser arbres, fanals, etc.

- L'establiment haurà de disposar d'extintors de pols ABC, eficàcia 21A-113B, ubicats en lloc de fàcil accés.

- L'estructura de l'estufa haurà d'anar protegida amb una carcassa o similar que faci impossible la manipulació dels elements que continguin gas propà.

En cas de ser estufes elèctriques caldrà adequar-se al següent:

- No es permet la instal·lació provisional de cap conductor elèctric a nivell del sòl que pugui suposar un perill o entorpir el pas de vianants o usuaris de les terrasses ni tampoc aeri.

- La instal·lació elèctrica a les terrasses ha de complir el Reglament electrotècnic de baixa tensió i instruccions tècniques complementàries ITC-BT.

- Finalitzat l'horari d'atenció al públic de l'establiment, s'haurà de deixar sense subministrament elèctric la instal·lació.

Les estufes s'han de retirar diàriament de la via pública, d'acord amb l'horari de la terrassa autoritzat establert per normativa.

En el cas que a l'establiment també tingui autoritzada la col·locació de para-sols, el teixit d'aquests haurà de ser no propagador de la flama. Aquesta característica es farà constar abans de la col·locació en una declaració responsable del titular acompanyada d'un certificat emès pel fabricant o laboratori homologat referit expressament a aquest material.

e) Cendrers:

Es prohibeix la instal·lació a la via pública de cendrers fixos o mòbils, per part dels titulars d'establiments, ja siguin d'oci o activitats recreatives o de qualsevol tipus d'activitats.

El titular de l'establiment es farà responsable de l'estat de neteja, conservació i manteniment dels cendrers que es situïn en les taules o l'espai privat d'accés, podent l'autoritat municipal ordenar la retirada dels mateixos en cas que no compleixi amb dites obligacions per raons d'ornat i salubritat pública.

4.3. Elements de barrera

Es podran instal·lar baranes o elements de barrera que aïllin físicament la zona de terrassa, i que sempre estaran dins del límit d'ocupació de la terrassa Podran ser de material metàl·lic, vidre de seguretat, de fusta o combinació de tots ells. No s'admetran tanques de troncs, rodes de carro o altres objectes que no estiguin en consonància amb el caràcter del lloc. No podran ser escalables.

En qualsevol cas, els Serveis Tècnics Municipals determinaran la idoneïtat de la instal·lació pretesa. En el cas que estiguin ancorats al terra s'exigirà una garantia de la reposició del paviment.

La barana ha de ser calada i només podrà delimitar la terrassa en un màxim de 3 costats. També serà possible la col·locació d'una línia de jardineres al llarg de l'ocupació de la terrassa per tal de separar els usuaris de les terrasses de la calçada i per delimitar l'amplada màxima de la terrassa. Les jardineres hauran de ser metàl·liques o de fusta o plàstic, sempre que es justifiqui una qualitat adequada.

L'alçada de l'element de separació no superarà els 100 cm.

4.4. Altres elements

a) Els rètols-banderola:

Tindran un vol màxim de 2/3 de l'amplada de la vorera, sense sobrepassar mai 1,20 metres, i una alçada mínima de 3,00 metres per sobre de la mateixa. S'admetrà com a màxim un rètol per cadascuna de les façanes a les quals confronti l'establiment.

En els trams dels carrers que han estat objecte de les obres de millora urbana per la priorització de l'ús per als vianants de les mateixes, només seran permesos els rètols adossats a la façana.

b) Pissarres o t aulers anunciadors:

Només es podran situar penjats de les façanes dels establiments sobresortint un màxim de 0,15 m o dins de l'àmbit de la terrassa, sense dificultar el pas dels vianants. La pissarra no podrà estar lligada o encadenada a cap element del mobiliari públic urbà.

Les pissarres a les terrasses hauran de ser dobles amb forma de V invertida. Les mides màximes exteriors amb potes incloses són d'1,50 metres d'alçada x 0,70 metres d'amplada. No poden disposar d'il·luminació pròpia ni contenir elements publicitaris, essent únicament autoritzats el nom de l'establiment i els productes que ofereixin.

c) Gènere expositor:

Tant en espais públics com en espais privats d'ùs públic l'exposició d'articles només podrà fer-se a la façana del propi establiment i podrà sobresortir fins a 20 cm de volada.

Està totalment prohibit tenir gènere exposat tocant directament el paviment. L'Ajuntament podrà autoritzar ocasionalment per promocionar les activitats comercials o en el dia del mercat setmanal, a excepció del Passeig Marítim, que els establiments puguin treure davant del seu establiment gènere expositor al carrer, sens perjudici de les taxes municipals que se'ls podrà exigir.

Els establiments també podran treure el gènere expositor en el cas de fires i similars organitzades per l'Ajuntament conjuntament amb l'Associació de Comerciants.

Les persones en règim d'autònoms que no tinguin botiga física i només tinguin un comerç on-line, no podràn fer ocupació de via pública. Aquests només podran ocupar la via pública en ocasió de la celebració de fires i similars organitzades per l'Ajuntament conjuntament amb l'Associació de Comerciants sempre que disposin de l'autorització prèvia de l'Ajuntament.

d) Màquines expenedores de begudes i altres productes:

Són completament prohibides a la via pública les màquines automàtiques expenedores de begudes, tabac, menjar, o qualsevol altre tipus de producte, així com les infantils.

Per a aquelles que tinguin accés des de la via pública, es requerirà prèvia llicència municipal i en el moment del seu atorgament es tindrà en compte el millor aprofitament d'aquella i l'equipament comercial existent a la zona.

Les màquines expenedores a les quals s'accedeixi des de la via pública no podran oferir cap mena de beguda alcohòlica ni tabac.

e) Tòtems informatius:

A petició d'associacions de comerciants i sempre que estigui degudament justificat, es podrà acceptar la col·locació de tòtems informatius de la ubicació de diferents establiments.

f) Altres elements decoratius o identificatius:

A petició d'associacions de comerciants i sempre que estigui degudament justificat, es podrà situar a l'exterior dels locals elements decoratius i/o corporatius per un temps determinat, previ acord amb l'Ajuntament. Això no inclou ocupar amb gènere destinat a la venda.

4.5. Publicitat

No s'admet publicitat en les taules i cadires, tendals o para-sols, o altres elements. L'únic missatge permès és el nom comercial o logotip de l'establiment o el nom del municipi de Malgrat de Mar amb l'escut homologat per l'Ajuntament.

 

Article 5. Homogeneïtat d'elements

1. En termes generals, les taules, cadires, para-sols, estufes de terrassa i d'altres elements que es col·loquin seran del material menys sorollós possible, havent-se d'adaptar, en el seu cas, per provocar les mínimes molèsties possibles. A més de complir amb tots els requeriments establerts en aquesta ordenança, hauran d'harmonitzar entre sí i amb l'entorn en cromatisme, materials i disseny.

2. Tots els elements que pertanyin a una mateixa autorització i/o establiment han d'estar fets amb materials de similar color, disseny i textura.

3. En entorns concrets, l'Ajuntament podrà demanar uniformitat de criteris en els materials i tipologies dels diferents elements de les terrasses (taules, cadires, estufes, para-sols, jardineres...).

 

Article 6. Retirada d'elements

1. A la zona turística, quan la terrassa no estigui en funcionament, hauran de ser retirats tots els elements instal·lats a la via pública (incloent les estufes, si n'hi ha), a excepció dels para-sols de grans dimensions, sobretot si tenen instal·lacions elèctriques que no puguin retirar-se. En aquest cas, s'hauran de plegar. Es permet que les jardineres que pel seu pes no puguin retirar-se, restin a la via pública, sempre que no obstaculitzin el pas dels vianants o les operacions de neteja viària. Als efectes d'aquest article, la zona turística comprèn el Passeig Marítim, l'avinguda dels Països Catalans, l'avinguda Barcelona i l'avinguda Colom. Per mitjà d'un ban, es podrà modificar l'àmbit territorial subjecte a aquesta obligació.

2. El vetllador i tots els elements de la terrassa s'hauran de retirar temporalment de determinats carrers en les situacions o jornades especials que determini l'Ajuntament, com poden ser obres al carrer, actes especials (fires, manifestacions,...) o diades festives (Sant Jordi, Festa Major,...). L'Ajuntament informarà als titulars de llicències d'ocupació de via pública afectats de la data de celebració i durada prevista, així com també els advertirà de les conseqüències de l'incompliment de l'obligació de retirar temporalment els elements. En cas d'incomplir l'ordre de retirada, ho executarà subsidiàriament l'Ajuntament i liquidarà les despeses que es generin a càrrec de la fiança, i, si l'import fos superior, les liquidarà pel seu pagament.

3. Quan l'establiment estigui tancat durant més de 24 hores, per dia de descans, vacances o similars, l'Ajuntament podrà ordenar la retirada de tots els elements de la via pública.

4. Quan l'autorització no sigui vigent, ja sigui per revocació, no renovació o renúncia de la persona titular, s'haurà de retirar de la via pública tot el mobiliari, i haurà de quedar en el mateix estat que tenia abans de la concessió de la llicència.

 

Article 7. Instal·lació elèctrica

La instal·lació d'enllumenat a les terrasses haurà de complir el Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió i Instruccions Tècniques complementàries MI BT. No es permetrà la instal·lació provisional de qualsevol conductor elèctric a nivell de sòl que pugui suposar un perill o entorpir el pas de vianants o usuaris/àries de les terrasses o aeri que pugui generar un impacte visual negatiu.

 

 

CAPITOL III. OCUPACIONS DE LA VIA PÚBLICA AMB ACTIVITATS DE CARRER

 

Article 8. Ocupacions per a la producció artística lligades a l'activitat turística de temporada, tradicionalment desenvolupada a la via pública

1. Podran sol·licitar llicència per a l'ocupació del domini públic municipal per a la producció artística i venda posterior en temporada turística les activitats següents:

a) Retrats

b) Caricatures

c) Pintura

d) Fotografies

e) Altres d'anàlegs com artesania, globoflèxia, ceràmica, escultura, etc.

També s'acceptaran ocupacions puntuals tradicionals, en altres èpoques (castanyers, per exemple).

2. Els emplaçaments autoritzables es determinaran en el ban d'ocupació de via pública que anualment s'aprovi. El període d'ocupació coincidirà amb la temporada turística.

3. El termini de presentació de sol·licituds, si no se'n determina un altre, serà el comprès entre l'1 de gener i el 30 d'abril de cada any. Les peticions fora d'aquest termini seran declarades inadmeses per extemporànies, si els espais ja estan ocupats, pel contrari si resten espais lliures, si es compleixen les condicions necessàries, s'atorgarà autorització en funció de l'ordre de sol·licitud.

4. En el supòsit de més peticions que ocupacions previstes, l'òrgan competent tindrà en compte la diversitat de l'oferta, la prioritat en la presentació de la instància, o d'altres criteris.

5. Es permet la utilització de carpes. Les carpes que s'instal·lin al Passeig Marítim seran de color marfil. La superfície de l'ocupació total no podrà superar els 5 m2 Es prohibeix fer ocupació de més zona de l'autoritzada o escampar el material fóra de la zona d'ocupació.

 

 

CAPÍTOL IV. SUPERFÍCIES I OCUPACIONS

 

Article 9. Condicions generals

1. L'ocupació de via pública per a la instal·lació de terrasses i vetlladors, o qualsevol altre element, no dificultarà la circulació de vianants i d'altres usos, tenint sempre en compte les persones amb mobilitat reduïda i discapacitat.

2. En qualsevol cas es respectaran els arbres, els escocells, parterres, el mobiliari urbà i els seus accessos i els passos de vianants.

3. L'espai autoritzat i la seva zona d'influència hauran de mantenir-se en perfectes condicions d'higiene i neteja.

4. S'hauran de deixar completament lliures per a la seva utilització immediata pels serveis públics corresponents les boques de reg, els hidrants, els registres de clavegueram, les parades de transport públic, els centres de transformació i arquetes de registre dels serveis públics.

5. No s'autoritzarà cap ocupació davant d'entrades d'immobles ni de sortides d'emergència.

6. Els sol·licitants hauran de limitar l'ocupació a l'espai assenyalat dintre dels límits autoritzats i marcats al terra.

 

Article 10. Superfícies d'ocupació

1. No podrà ésser ocupada més superfície que l'assenyalada en l'autorització i amb els elements que s'hagin autoritzat. Els para-sols estaran inclosos en el total de la superfície autoritzada.

2. Les superfícies d'ocupació autoritzada tindran les següents limitacions:

a) Amb caràcter general i sempre que sigui possible, les terrasses i vetlladors es col·locaran davant de la façana d'accés a l'establiment, i vetllant per deixar lliure sempre un espai d'1,80 metres per garantir un itinerari de vianants accessible. L'establiment a què faci referència la sol·licitud haurà d'estar situat davant d'una via pública quina vorera tingui una amplada mínima de 2,50 metres.

b) En el cas que concorrin circumstàncies de configuració o dimensions de l'espai públic que impossibilitin l'ocupació segons els preceptes anteriors, es podran autoritzar amb caràcter excepcional peticions d'utilització privativa sempre i quan sigui possible garantir una accessibilitat adequada pels vianants.

c) A les places del nucli urbà de la població es podran col·locar terrasses i vetlladors davant de l'establiment sol·licitant, en funció de la mida i configuració de la plaça en qüestió, sempre que no s'impedeixi la circulació de vianants.

d) Per a la col·locació de terrasses en els carrers per als vianants, serà necessari que quedi sempre un pas lliure de 3 metres pel pas de vehicles de veïns i de serveis.

e) Al Passeig Marítim, des de l'avinguda dels Països Catalans fins a l'avinguda Colom, tan sols s'autoritzarà l'ocupació amb terrasses i vetlladors en els espais semicirculars entre jardineres, essent necessari deixar un pas per vianants en el centre d'una amplada mínima d'un metre. Cada establiment tindrà dret a ocupar tan sols un d'aquells espais. En el cas que hi haguessin dos establiments davant d'algun d'aquests espais, s'hauran de dividir entre els dos. Si quedés un espai lliure sense ocupar, podrà ser autoritzat a favor d'un altre establiment, però amb el benentès que es podrà revocar l'autorització d'aquest espai sense dret a indemnització, en el cas que en properes temporades ho sol·liciti un establiment la façana del qual sigui confrontant amb aquest espai.

A la part del Passeig Marítim de nova urbanització (des de la Plaça de l'Àncora fins a l'avinguda dels Països Catalans) l'ocupació serà davant la façana de l'establiment, i amb les característiques específiques que consten en el Ban d'ocupació dels espais públics.

En el projecte de reurbanització del Passeig Marítim es preveuran espais específics per aquesta finalitat.

3. L'ocupació d'espais públics com parcs i altres espais de domini públic, s'autoritzarà discrecionalment per l'òrgan competent sota la premissa de la màxima adequació a les característiques i condicions ambientals del lloc de que es tracti, de manera que es podran establir requisits a complir per part dels ocupants en quant a dimensions, aspecte, funcionament, etc. de les instal·lacions que siguin autoritzades.

 

Article 11. Criteris especials

1. Per a carrers o zones singulars del municipi, podran ésser definits nous criteris especials en allò que fa referència a superfícies d'ocupació i tipus de terrasses.

2. La definició d'espais i usos estarà sotmesa a les variacions que comporti qualsevol modificació de les vies i places.

3. Els possibles conflictes sobre ocupacions, superfícies i d'altres, seran resolts per l'Ajuntament, prèvia audiència dels interessats.

4. L'Ajuntament es reserva la facultat de fer la distribució que cregui oportuna en els espais públics, atenent a les necessitats dels veïns, usuaris i titulars dels locals.

 

 

CAPÍTOL V. USOS I HORARIS

 

Article 12. Usos admesos

1. Els usos admesos en les terrasses i vetlladors seran els compresos per als establiments de restauració, d'hostaleria i similars.

2. Únicament es permetrà la instal·lació de taules, cadires, jardineres, baranes, estufes, para-sols, vetlladors i similars en les condicions indicades a la llicència atorgada. Tots aquests elements hauran de ser desmuntables i donaran compliment a les característiques establertes a l'art. 4 d'aquesta ordenança.

3. "En les terrasses no s'admetrà cap mena de font acústica, musical o ambiental, ni música en viu o qualsevol altre tipus d'espectacle excepte festes populars, revetlles, o actuacions puntuals de malabars, circ, etc.

En aquests casos, s'haurà de demanar autorització amb una antelació mínima de 15 dies, i s'entendrà denegada si no es contesta en el termini de 15 dies des de la presentació de la sol·licitud en el registre d'entrada.

4. El titular de l'autorització serà responsable d'evitar que el públic assistent incompleixi els seus deures cívics, tals com la producció de sorolls, l'obstrucció del trànsit de persones i d'altres similars, disposant, en cas necessari i quan ho determini l'Ajuntament, d'una persona encarregada de vetllar perquè no es produeixin alteracions de l'ordre públic.

 

Article 13. Durada de l'autorització

1. La durada de l'autorització de terrasses i vetlladors podrà ser com a màxim d'un any.

2. En cap cas es concediran autoritzacions per temps indefinit en espais de titularitat pública.

3. La comunicació prèvia de terrasses i vetlladors en espais de titularitat privada tindrà caràcter indefinit, i estarà vinculada amb la llicència o comunicació de l'establiment autoritzat, i sense perjudici de la possibilitat de deixar sense efecte en cas d'incompliment de les condicions.

 

Article 14. Horaris

La normativa d'horaris de les terrasses i vetlladors tant en terrenys públics com privats, serà la següent:

1. L'horari de tancament de la terrassa coincidirà amb el de l'establiment, sense que pugui sobrepassar ni l'horari màxim de tancament de l'establiment principal establert per la Generalitat de Catalunya o per resolució administrativa, ni els horaris que s'indiquen a continuació.

2. A la plaça de l'Ancora, al Passeig Marítim, a l'avinguda dels Països Catalans, a l'avinguda Barcelona i a l'avinguda Colom, l'horari d'ocupació de la via pública podrà ser el mateix que l'horari de l'establiment:

- A) Horari general:

· De diumenge a dijous: 2.30 h.

· Nit del divendres a la matinada del dissabte, la nit de dissabte a matinada del diumenge i la nit de vigília dels festius a la matinada dels festius: 3.00 h.

- B) Períodes de vacances i determinades festivitats: de dijous a dilluns de Setmana Santa, dijous a dimarts de Carnestoltes, de l'1 de juny al 15 de setembre, 21 de desembre al 6 de gener, llevat la nit de Cap d'any:

· De diumenge a dijous: 3.00 h.

· Nit del divendres a la matinada del dissabte, la nit de dissabte a matinada del diumenge i la nit de vigília dels festius a la matinada dels festius: 3.30 h.

- C) Nit de Cap d'Any: fins les 4.00 h.

Aquests horaris quedaran automàticament modificats en el cas que es modifiqui l'Ordre INT/358/2011, de 19 de desembre, per la qual es regulen els horaris dels establiments oberts al públic, dels espectacles públics i les activitats recreatives sotmesos a la Llei 11/2009, del 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i de les activitats recreatives, i al seu Reglament.

3. En la resta del nucli urbà, l'horari d'ocupació de la via pública acabarà segons el següent:

- A) Horari general: Tots els dies de la setmana 24.00 h.

- B) En el període compres entre l'1 de juny al 15 de setembre:

· De diumenge a dijous: 1.00 h.

· Nit del divendres a la matinada del dissabte, la nit de dissabte a matinada del diumenge i la nit de vigília dels festius a la matinada dels festius: 1.30 h.

- C) Nit de Cap d'Any: fins les 24.00 h.

Quadre resum dels punts 2 i 3:

 

Passeig Marítim

Plaça de l'Àncora

Av. dels Països Catalans

Av. Barcelona

Av. Colom

GENERAL

VACANCES I FESTIVITATS
de dijous a dilluns de Setmana Santa
de dijous a dimarts de Carnestoltes
de l'1 de juny al 15 de setembre
de 21 de desembre al 6 de gener

CAP D'ANY
Diumenge a dijous

Divendres, dissabtes i vigílies

Diumenge a dijous Divendres, dissabtes i vigílies  

2:30

3:00

3:00

3:30

4:00

RESTA NUCLI URBÀ

GENERAL

1 JUNY A 15 SETEMBRE CAP D'ANY

24:00

24:00

01:00

01:30

24:00

 

 

4. La terrassa o vetllador no podrà iniciar el seu servei abans de les 8 hores del matí.

En els carrers per als vianants, la terrassa o vetllador no podrà iniciar el seu servei abans de les 8 hores del matí. En els carrers per als vianants, l'ocupació de la via pública que impedeixi la circulació de vehicles de càrrega i descàrrega s'iniciarà en el moment que acabi la franja horària en que es permet la circulació d'aquests vehicles.

5. En qualsevol cas, es fixa una tolerància que no serà superior a 15 minuts, per a la instal·lació, recollida i neteja de la zona ocupada per les terrasses. En aquest temps no serà possible servir begudes ni aliments, ni pot haver-hi clients.

6. Aquests horaris podran ser més limitats a criteri de l'Ajuntament depenent dels condicionants de l'entorn, compatibilitat d'usos, molta proximitat a habitatges, molèsties reiterades als veïns o ciutadans, etc.

7. Tant al matí com a la nit, la recollida i col·locació del mobiliari es realitzarà amb el màxim silenci possible, evitant l'arrossegament i copejament del mobiliari.

8. En la celebració de festes populars es podran ampliar aquests horaris. En aquest cas, els horaris els determinarà l'Ajuntament prèvia sol·licitud o amb caràcter general mitjançant un ban.

 

 

CAPÍTOL VI. LLICÈNCIES

 

Article 15. Titular de la sol·licitud

Podrà sol·licitar l'autorització d'ús dels espais d'ús públic, el titular de la llicència, de la comunicació o declaració responsable d'activitats, dels establiments de restauració, hoteleria o d'altres tipus, o llur representant legal.

 

Article 16. Documentació i procediment per a l'atorgament de la llicència

1. No s'autoritzaran ocupacions de sòl d'ús públic si el titular de l'activitat desenvolupada no disposa de llicència municipal d'activitat en el cas que hi estigui sotmès, o de comunicació prèvia d'inici de l'activitat, o declaració responsable.

2. La petició d'autorització d'ús d'un espai de sòl d'ús públic mitjançant terrasses i/o vetlladors, s'haurà de formular en el model oficial corresponent, "Sol·licitud d'autorització d'ocupació de la via pública", adjuntant les dades i documentació següents:

a) Nom, cognoms, adreça i dades del document nacional d'identitat de l'interessat, quan es tracta de persones físiques i, quan es tracta de persones jurídiques, les dades seran les del número d'identificació fiscal.

b) Quan el signant actuï per representació, s'haurà de fer constar el nom, cognoms, adreça, dades del document nacional d'identitat i qualitat en què obra el signant i acreditar mitjançant poder notarial o autorització de representació.

c) Plànol de situació del local.

d) Plànol de planta i alçat del vetllador o terrassa i de la seva zona d'influència, a escala preferentment 1:50 o 1:100.

En el plànol s'haurà de dibuixar el següent:

- Superfície de la zona prevista d'ocupar.

- La implantació prevista per la terrassa i dels elements que sigui previst instal·lar: taules, cadires, jardineres, para-sols, paravents, estufes, tancaments

- Caldrà dibuixar el conjunt de mobiliari urbà i els altres elements assenyalats a l'article 5 (escocells, bancs, etc.) que poguessin existir en la zona d'influència de la terrassa.

-Assenyalar la façana i porta d'accés pertanyent al propi local.

-Assenyalar els portals d'accés als edificis d'habitatges propers.

-Altres elements d'interès.

e) Fotografia de l'espai a ocupar.

f) Memòria descriptiva dels elements a instal·lar: taules, cadires, tendals, para-sols, etc., detallant materials, textures i colors a emprar, en el seu cas.

g) En les terrasses o vetlladors amb estufes s'haurà d'aportar el certificat d'homologació de l'estufa.

h) En les terrasses o vetlladors amb instal·lació elèctrica, caldrà presentar un certificat elèctric conforme la instal·lació s'ha realitzat per part d'una empresa

instal·ladora autoritzada i s'ha seguit el Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió.

i) Fixació de la durada de l'ocupació sol·licitada.

j) Una assegurança de responsabilitat civil del local extensiva als elements instal·lats ens els espais d'ús públic.

k) Justificant de l'ingrés del pagament de la taxa corresponent.

3. Les ocupacions de sòl en la via pública mitjançant terrasses o vetlladors que suposin renovacions de les ja autoritzades segons aquests criteris i que no incloguin cap modificació, s'entendran renovades automàticament amb el pagament de la taxa corresponent, fins que el titular notifiqui a l'Ajuntament la seva renúncia o es resolgui el procediment de resolució o revocació de la llicència.

4. Si en el moment de la sol·licitud de la llicència o en el de la renovació automàtica hi ha obert un expedient de queixes o un expedient sancionador, es podrà suspendre la tramitació de llicència o renovació per la instal·lació de la terrassa fins que s'hagi resolt aquest expedient.

5. Per a la instal·lació de rètols-banderola, o altres elements, caldrà presentar la documentació següent:

a) Nom, cognoms, adreça i dades del document nacional d'identitat de l'interessat, quan es tracta de persones físiques i, quan es tracta de persones jurídiques, les dades seran les del número d'identificació fiscal.

b) Quan el signant actuï per representació, s'haurà de fer constar el nom, cognoms, adreça, dades del document nacional d'identitat i qualitat en què obra el signant mitjançant poder notarial o autorització.

c) Plànol de situació del local.

d) Plànol de les mides del rètol i la ubicació prevista a la façana.

e) Fixació de la durada de l'ocupació sol·licitada

f) Justificant de l'ingrés del pagament de la taxa corresponent.

 

Article 17. Atorgament i condicions generals de la llicència

1. La llicència per la utilització de sòl de titularitat pública dóna al seu titular un dret d'ús a precari, sense perjudici de tercers i sempre que la instal·lació i l'ús es facin d'acord amb els criteris d'actuació que s'assenyalen en aquesta ordenança, i altres disposicions que siguin d'aplicació, i és revocable per raons d'interès públic. No hi ha dret a indemnització per la revocació o per la modificació de les llicències a precari.

2. En virtut de les notes d'inalienabilitat i imprescriptibilitat dels béns de domini públic, la mera concurrència dels requisits necessaris perquè l'ocupació pugui ser autoritzada no atorga cap dret a l'obtenció de la llicència. L'Ajuntament, considerant les circumstàncies que concorren en cada cas, tindrà llibertat per concedir o denegar la llicència, tenint en compte que l'interès general ha de prevaler damunt del particular.

3. Les autoritzacions de llicències d'ocupació de la via pública que es tenen en compte en aquesta ordenança, només s'atorgaran si resulten compatibles amb els altres usos o les activitats de la zona, si adeqüen l'estètica de la instal·lació a l'entorn o hi ha una necessitat d'afavorir la dinamització comercial de la zona.

4. L'obtenció de la llicència per l'ocupació de sòl de titularitat pública o la seva renovació estarà condicionada a que el titular no tingui cap deute pendent amb l'Ajuntament, o bé l'acord bilateral d'efectuar el pagament fraccionat corresponent.

5. L'obtenció de la llicència quedarà condicionada al fet que l'interessat presti fiança quan pertoqui. En el cas que en el termini concedit a l'interessat no s'hagi efectuat el dipòsit, la llicència deixarà de produir efectes, restant els serveis municipals habilitats per la retirada de la mateixa si aquesta fos efectiva.

6. La llicència quedarà sense efecte quan finalitzi el termini pel qual fou concedida o per renúncia expressa o tàcita de l'exercici de l'ocupació autoritzada.

7. El titular de la llicència és el responsable del compliment de les obligacions que estableixen les ordenances municipals i d'altres disposicions aplicables.

8. El titular de la llicència es compromet un cop finalitzada la vigència de la mateixa a reposar tant els elements de mobiliari urbà com la vorera o calçada afectats. En cas que l'Ajuntament detecti un incompliment del deure de reposició restarà habilitat per requisar la fiança o part d'ella i reclamar les quantitats que superin la mateixa i que siguin degudes en relació a les despeses efectuades per la reposició.

9. El titular de la llicència ha de tenir-la permanentment a disposició dels agents de l'autoritat i dels serveis tècnics municipals a l'establiment, juntament amb l'últim rebut del pagament de la taxa corresponent.

10. No s'autoritzaran traspassos de llicències d'ocupació de via pública ni el subarrendament per a activitats diferents a les del propi negoci del titular.

11. L'Ajuntament no es farà càrrec dels danys i perjudicis que el muntatge de la terrassa o vetllador o la seva presència a la via pública o espais d'ús públic de titularitat privada causin a tercers. En cas de produir-se, aquests hauran de quedar coberts per l'assegurança de responsabilitat civil de l'establiment.

12. En cas de cessament de l'activitat que suposi el tancament al públic de l'establiment durant un període temps superior a dos mesos de forma ininterrompuda, la persona titular tindrà l'obligació de reposició de la via pública en l'estat en el que es trobava en el moment abans de l'autorització.

 

Article 18. Taxes

1. El titular de la llicència per l'ocupació d'espai de titularitat pública, estarà obligat a liquidar la taxa per l'aprofitament especial del domini públic municipal fixat per l'ordenança fiscal corresponent a cada exercici.

2. La llicència no serà efectiva si no s'ha pagat la taxa corresponent. L'incompliment del requisit de pagaments de períodes anteriors corresponents a l'autorització, o l'existència de deutes amb l'Ajuntament o l'incompliment d'un pagament fraccionat, motivarà que no s'atorgui o renovi la llicència fins que no estigui al corrent de les seves obligacions o s'hagi formalitzat el corresponent pla de pagament, expedient que s'haurà de formalitzar prèvia audiència a l'interessat.

 

Article 19. Fiança

1. L'Ajuntament podrà exigir als peticionaris la constitució d'una fiança per atendre possibles desperfectes d'instal·lacions d'ús públic, paviments, voreres, punts de llum, bancs, papereres i tot tipus de mobiliari urbà, que serà la que meriti d'aplicació segons el preu que determini l'Ajuntament, en especial quan s'instal·lin vetlladors.

2. Aquest dipòsit serà retingut en garantia mentre duri la instal·lació del vetllador i/o de la terrassa. Una vegada desmuntat el vetllador i/o la terrassa serà retornat a l'interessat, prèvia comprovació per part dels serveis tècnics de que no s'han produït desperfectes o que aquests han estat convenientment reparats. En cas contrari, es disposarà de l'esmentat dipòsit per a dur a terme la reparació i s'exigirà la diferència si l'import fos superior.

 

Article 20. Canvis de titularitat i baixes

1. Els canvis de titularitat de la llicència d'ocupació temporal de la via pública han de ser simultanis al canvi de titularitat del títol habilitant de l'establiment al qual es troben vinculades.

2. Els canvis de titularitat suposaran una revisió de les condicions de les autoritzacions i els conseqüents ajustos a aquesta ordenança.

3. Per donar de baixa una llicència concedida s'haurà de comunicar a través del Registre d'entrada de l'Ajuntament (presencial o telemàtic)

 

Article 21. Resolució i revocació de la llicència

1. Les autoritzacions quedaran resoltes i sense efecte quan la persona beneficiària incompleix les condicions imposades per causes que li siguin imputables, amb tramitació prèvia d'expedient. Entre les causes d'incompliment, es tindran en especial consideració a aquests efectes les següents:

a. Falta de pagament de la taxa

b. Manca d'higiene i neteja dels espais autoritzats de forma habitual. c. Ús indegut de la terrassa.

d. Ocupació de més espai del legalment autoritzat de forma reiterada.

e. Altres incompliments reiterats de la normativa que l'Administració hagi comprovat degudament

2. S'haurà de notificar la proposta de resolució a l'interessat, donant un termini de 10 dies per a realitzar les al·legacions que cregui oportunes.

3. En el cas que l'incompliment de les condicions establertes sigui considerada com a falta molt greu, amb independència de la resolució de la llicència atorgada, aquest fet provocarà la impossibilitat d'obtenir-ne una altra durant l'any següent per part del mateix titular.

4. L'Ajuntament podrà revocar la llicència atorgada per canvi o desaparició de les circumstàncies que en van determinar l'atorgament o per sobrevenir-ne d'altres de noves que en cas d'haver existit llavors haguessin justificat la denegació, o per l'adopció de nous criteris d'apreciació.

Els usos hauran de cessar i s'haurà de quantificar la indemnització a satisfer, en el cas que sigui legalment procedent, prèvia tramitació d'expedient contradictori, de conformitat amb l'article 88 del Reglament d'Obres, Activitats i Serveis dels Ens Locals, aprovat per Decret de la Generalitat 179/1995, de 13 de juny.

 

 

CAPÍTOL VII. RODATGES

 

Article 22. Objecte

L'objecte d'aquest capítol és la regulació de la realització de rodatges i sessions fotogràfiques que impliquin l'ocupació dels equipaments i espais públics municipals així com el procediment per a la seva autorització.

Amb aquesta regulació es pretén incentivar la producció audiovisual, registrar-la, controlar-la i poder-la fer pública; agilitzant al màxim els tràmits en el procediment d'obtenció de les autoritzacions o llicències necessàries.

Queden excloses de la present regulació els actes organitzats per la pròpia administració.

 

Article 23. Definicions

a) Rodatge: Activitat professional o amateur realitzada amb l'objectiu d'obtenir la filmació o enregistrament d'imatges per a la seva inclusió en produccions audiovisuals diverses com llargmetratges, videoclips, espots publicitaris, vídeos promocionals, programes televisius, publicacions digitals, etc.

b) Sessió fotogràfica: Activitat professional o amateur realitzada amb l'objectiu d'obtenir imatges per mitjà de la fotografia per a la seva inclusió en publicacions diverses en mitjans escrits o digitals, per al seu ús en publicitat o en produccions artístiques.

D'aquestes, es diferenciaran:

c) Produccions audiovisuals publicitàries comercials: Espots, catàlegs, continguts per internet o similars per una marca comercial concreta.

d) Produccions audiovisuals no publicitàries comercials: Llargmetratges, curtmetratges, programes de TV, minisèries, TV Movies, reportatges, documentals, exercicis acadèmics, series de TV, videoclips, teasers, tràilers, institucionals i sessions fotogràfiques artístiques, per a mitjans de comunicació, blogs o similars.

Hi ha produccions que per la seva naturalesa poden ser susceptibles d'ésser incloses en els dos grups, com ara els vídeos d'internet, videoweb, videoarts, etc. En aquests casos per tal de determinar el seu caràcter i la seva consideració, es tindrà en compte si estan relacionades directament amb una marca comercial o no. Sempre que es relacionin amb una marca comercial, tindran caràcter publicitari comercial.

 

TIPOLOGIES I PROCEDIMENTS D'AUTORITZACIONS PER MOTIU DE RODATGE O SESSIÓ FOTOGRÀFICA

Els rodatges i sessions fotogràfiques a la via pública, en terrenys d'ús públic o en recintes de titularitat pública poden estar sotmesos a règim de comunicació o autorització en funció de l'abast de l'actuació, nombre de persones, durada i material a instal·lar.

 

Article 24. Règim de Comunicació

Se sotmetran a aquest règim de comunicació aquelles ocupacions d'escassa incidència sobre la via pública, sempre que es compleixin els següents requisits:

- El material a instal·lar sobre l'espai públic serà d'un màxim de 3 trípodes amb les seves respectives càmeres.

- El nombre total de l'equip humà no sigui superior a les 12 persones.

- Es pot comunicar per diversos dies seguits, màxim 30, o 7 en el cas dels recintes.

- L'horari de realització serà de 08.00 a 22.00 hores i/o haurà de coincidir amb l'horari d'obertura al públic de l'espai. Excepcionalment, i per motius justificats, es podran realitzar en horari nocturn.

- No requereixi talls de trànsit de vianants ni de vehicles, ni pertorbar l'activitat normal a la via pública o a terrenys d'ús públic.

- S'haurà de donar compliment de l'Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana.

Per a poder efectuar l'ocupació, s'haurà de realitzar el tràmit específic de comunicació de forma electrònica, amb una antelació mínima de 3 dies hàbils al de l'inici del rodatge o sessió fotogràfica, en la que es faci constar el compliment dels requisits descrits en el primer punt d'aquest article amb la informació específica de la producció.

En la comunicació serà necessari fer constar localitzacions concretes, podent efectuar una remissió a diverses localitzacions de la via pública o terrenys d'ús públic.

En cap cas aquestes ocupacions podran afectar a altres ocupacions privatives o especials atorgades mitjançant una llicència per part de l'Ajuntament o qualsevol altra ocupació degudament autoritzada.

 

Article 25. Règim d'autorització

Estaran sotmeses a un règim d'autorització prèvia totes aquelles produccions audiovisuals no incloses en l'article anterior.

La persona interessada haurà de presentar la sol·licitud d'acord amb el model aprovat per l'Ajuntament de forma electrònica, segons correspongui, amb una antelació mínima de 10 dies hàbils a la realització de l'activitat, al Registre General de l'Ajuntament, adjuntant la següent informació i documentació, amb caràcter general:

- Localització: Direcció i número aproximat

- Data i horari de la filmació, del muntatge i del desmuntatge

- Descripció de l'escena o escenes a rodar

- Necessitats:

· Nombre de persones d'equip tècnic

· Nombre de persones d'equip artístic

· Col·locació de material de llum i càmera

· Col·locació d'altre material (grues, grups electrògens, i altres)

· Desviació de trànsit de vehicles o de vianants

· Altres necessitats

- Necessitat i localització de reserva d'espai d'estacionament, si és el cas, especificant nombre i característiques dels vehicles i si es demana senyalització per part de la Policia Local.

- Plànols amb la representació gràfica de totes les ocupacions i afectacions a la via pública o en terrenys d'ús públic.

- Dades de la productora i del responsable dels permisos, amb l'acreditació de la representació, si s'escau.

- Informació específica de la producció: Títol, tipologia, país d'origen, productora, director/a, sinopsi, plataforma o mitjans de distribució, data aproximada d'emissió i pressupost total de la producció.

- Amb caràcter general, pòlissa de Responsabilitat Civil de l'activitat per valor mínim de 300.000 € i comprovant de pagament.

- Documentació tècnica dels elements a instal·lar, si s'escau, i altra documentació prevista per la normativa sectorial.

No es podrà garantir la resolució de les autoritzacions que es presentin en un termini inferior al descrit en aquest article.

Un cop emesos els informes necessaris, en el tràmit de l'expedient, es preparà proposta d'autorització o denegació que es farà per resolució de l'òrgan competent de l'Ajuntament. L'autorització tindrà efectes des de la seva notificació.

El sentit del silenci administratiu serà negatiu.

 

Article 26. Pagament de taxes i constitució de fiances

Tant en el cas de comunicació com d'autorització caldrà que el sol·licitant presenti la instància específica aprovada per l'ajuntament, i procedeixi a la liquidació prèvia de la taxa prevista a les ordenances fiscals.

L'ajuntament podrà exigir la constitució d'una fiança per garantir la reposició dels elements estructurals i de mobiliari urbà que pugui resultar afectats per la realització de les activitats anteriors.

 

 

CAPÍTOL VIII. Règim disciplinari i sancionador

 

Article 27. Règim disciplinari i sancionador

La Policia Local i els Serveis Tècnics Municipals podran inspeccionar i fiscalitzar en qualsevol moment l'ús de l'espai autoritzat al titular de la llicència.

 

Article 28. Infraccions

 

1. Les infraccions de les normes contingudes en aquesta ordenança es classificaran en lleus, greus i molt greus.

 

2. Són faltes lleus:

a) La falta d'ornat i neteja en la terrassa o en el seu entorn.

b) L'incompliment de l'horari de tancament per excés en menys de mitja hora.

c) El deteriorament lleu en els elements del mobiliari urbà annex o confrontant a l'establiment que es produeixin com a conseqüència de l'activitat objecte de la llicència.

d) L'ocupació del domini públic amb una superfície superior a l'autoritzada

e) Exhibir material o productes incomplint aquesta ordenança.

f) L'emmagatzematge o apilament de productes o materials, com per exemple bidons, caixes o similars.

g) L'incompliment del deure de prestar fiança quan s'hagi requerit per part de l'Ajuntament.

h) El no pagament de les taxes municipals.

i) Sobrepassar el termini establert a la comunicació o autorització sense haver-ne presentat una de nova, en el cas dels rodatges o sessions fotogràfiques.

j) Ocupar més espais dels sol·licitats a la comunicació o autorització, en els cas dels rodatges o sessions fotogràfiques.

k) Qualsevol altre incompliment d'aquesta ordenança que no estigui tipificat com infracció greu o molt greu.

 

3. Són faltes greus:

a) La reincidència per dues vegades en la comissió de faltes lleus en tres anys.

b) La falta d'exhibició o l'exhibició defectuosa, del títol habilitant d'ocupació.

c) L'incompliment de l'horari de tancament per excés en més de mitja hora sense arribar a l'hora.

d) No evitar que els usuaris de les terrasses ocasionin molèsties als veïns.

e) La manipulació o alteració de la pintura que assenyali els límits de la terrassa.

f) La instal·lació de les terrasses i vetlladors en un emplaçament diferent a l'autoritzat.

g) La instal·lació de taules, cadires, para-sols, tendals, etc. que continguin publicitat.

h) La instal·lació de qualsevol tipus de rètols, tanques publicitàries o altres elements de reclam que no consisteixin en el nom de l'establiment o logotip del mateix.

i) La utilització de mobiliari diferent a l'autoritzat i que no compleixi les característiques previstes en aquesta ordenança.

j) La no exhibició de les llicències municipals preceptives als inspectors o autoritats municipals que ho sol·licitin.

k) La col·locació d'elements que impedeixin o dificultin l'accés a edificis, locals comercials o de serveis; passos de vianants degudament senyalitzats, sortides d'emergències i guals autoritzats per l'Ajuntament, així com la visibilitat dels senyals de trànsit.

l) L'obstaculització del pas de vianants.

m) L'ocupació de boques de reg, hidrants, registres de clavegueram, parades de transport públic, centres de transformació i arquetes de registre dels serveis públics de forma que impedeixi la seva utilització immediata pels serveis públics.

n) No comunicar les ocupacions per rodatges o sessions fotogràfiques a la via pública, terrenys d'ús públic o recintes de titularitat pública.

o) Alterar les condicions amb les que es fa fer la comunicació o es va sol·licitar l'autorització prèvia per rodatge o sessió fotogràfica.

 

4. Són faltes molt greus:

a) La reincidència en dues faltes greus en tres anys.

b) La utilització del domini públic sense haver obtingut la corresponent autorització o en un període no autoritzat

c) La desobediència als requeriments dels inspectors i autoritats.

d) No desmuntar les instal·lacions una vegada finalitzat el període de la llicència o quan així fos ordenat per l'autoritat municipal.

e) Instal·lar qualsevol tipus d'ornament no autoritzat per l'Ajuntament.

f) L'incompliment de l'horari de tancament per excés d'una hora o superior.

g) El deteriorament greu dels elements de mobiliari urbà i ornamentals annexos o confrontants a l'establiment que es produeixin com a conseqüència de l'activitat objecte de la llicència.

h) No sol·licitar l'autorització prèvia per les ocupacions per rodatges o sessions fotogràfiques a la via pública, terrenys d'ús públic o recintes de titularitat pública.

i) No pagar les taxes o la fiança que es reclami en el cas d'ocupació per rodatges o sessions fotogràfiques.

 

Article 29. Graduació de les sancions

1. Les sancions a les infraccions tipificades en l'article anterior són les següents:

a) Les infraccions lleus se sancionaran amb multes de fins a 400 €.

b) Les infraccions greus se sancionaran amb multes de fins a 1.500 €.

c) Les infraccions molt greus se sancionaran amb multes de fins a 3.000€.

Per les infraccions greus i molt greus, també podrà imposar-se com a sanció alternativa o complementària a la multa, el tancament de la terrassa per un determinat període, o un horari de tancament més restrictiu.

En el cas que l'incompliment sigui considerat com a falta molt greu, amb independència de la resolució de la llicència atorgada i la corresponent sanció, es podrà sancionar amb la impossibilitat d'obtenir-ne una altra durant l'any següent.

2. Les sancions seran graduades, en especial, en atenció als següents criteris:

a) L'existència d'intencionalitat o reiteració.

b) La naturalesa dels perjudicis causats.

c) La reincidència per comissió en el termini d'un any de més d'una infracció de la mateixa naturalesa quan això s'hagi declarat per resolució ferma.

d) La intensitat de la pertorbació ocasionada en la convivència, tranquil·litat o exercici de drets legítims d'altres persones.

e) La pertorbació o l'obstrucció del funcionament normal d'un servei públic.

3. En la fixació de les sancions de multa es tindrà en compte que, en tot cas, la comissió de la infracció no resulti més beneficiosa per a l'infractor que el compliment de les normes infringides.

4. El pagament voluntari de la sanció dins dels 10 dies següents a la notificació del plec de càrrecs o proposta de resolució, implicarà el reconeixement i l'assumpció de la responsabilitat dels fets, i la renúncia expressa a presentar al·legacions, i en el cas que les presentin, es tindran per no interposades, i comportarà un 50% de reducció en l'import de la multa, posant fi al procediment sense necessitat de cap resolució expressa.

 

Article 30. Procediment

En cas d'incompliment de les normes contingudes en aquesta ordenança, la Policia Local o els serveis d'inspecció municipal, aixecaran una acta en la que farà constar l'incompliment detectat i advertirà a l'interessat que en cas de repetir-se la conducta se li retirarà el material. En cas de que la Policia Local comprovi que s'ha tornat a repetir l'incompliment, retirarà el material com a mesura cautelar, que es mantindrà o aixecarà dins del corresponent expedient sancionador incoat d'acord amb el règim sancionador previst en aquesta ordenança.

Els materials que s'hagin retirat en comís es dipositaran durant una setmana i transcorregut aquest termini sense que s'hagi reclamat es consideraran residus, i seran destruïts, o donat a entitats benèfiques del municipi o als serveis socials. El termini serà de 48 hores quan es tracti de materials peribles.

Sense perjudici de les especificitats establertes en aquesta ordenança o en la legislació sectorial, el procediment sancionador aplicable serà el regulat pel Decret 278/1993, de 9 de novembre, sobre procediment sancionador d'aplicació als àmbits de competència de la Generalitat de Catalunya.



DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

 

Primera. La modificació d'aquesta ordenança s'aplicarà en totes les noves sol·licituds d'autorització a partir de la seva entrada en vigor, sens perjudici que amb posterioritat es puguin definir criteris especials per a determinats carrers o places. No obstant, pel que fa al mobiliari i resta d'elements regulats en aquesta ordenança en espais autoritzats amb anterioritat a l'entrada en vigor de la mateixa, el termini d'adaptació serà fins l'1 de gener de 2025, per tal que tinguin temps per gestionar-ho i perquè l'Ajuntament pugui dur a terme la promoció adequada per a la seva execució.

 

Segona. Les sol·licituds que estiguin en tràmit s'hauran d'adaptar a la mateixa en tots els extrems, excepte pel que fa al tipus de mobiliari, que disposaran fins el 1 de gener de 2025.

 

 

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província.

 

 

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

 

1. Es modifica l'art. 2n de l'Ordenança reguladora de les activitats comercials no sedentàries i realitzades fóra de l'àmbit local comercial i del denominat mercat setmanal:

 

1. En general, és prohibida tota activitat comercial no sedentària fora de l'àmbit del Mercat Setmanal, excepte en els casos que es regulen al capítol segon i són els següents:

- Mercats de productes de pagesia

- Fires de Festa Major

- Fires i Mercats Ocasionals

- Activitats comercials de carrer de la temporada turística

- Indústries de carrer

- Venda domiciliària

- Venda automàtica

2. S'exceptua de la prohibició anterior, la restauració sobre rodes (food truck) que podrà ser autoritzada previ estudi de la petició degudament justificada.

 

2. Es modifica el paràgraf 1r de l'art. 6 de l'Ordenança reguladora de les activitats comercials no sedentàries i realitzades fóra de l'àmbit local comercial i del denominat mercat setmanal:

Especialment queda prohibida tota activitat comercial consistent en la venda de productes d'alimentació fora d'establiments comercials, el Mercat Setmanal, Mercat de la Pagesia, Fires ocasionals o restauració sobre rodes autoritzada, quin objecte comporti l'exhibició i venda d'aquest tipus de productes.

 

 

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden expressament derogades totes les normes que s'oposin al que regula aquesta ordenança.

 

La Comissió d'Estudi

 

Carme Mateu

Tècnica d'indústria, activitats i Medi ambient

 

Víctor Martínez del Rey

Director general

 

Joaquim Martínez Sánchez

Inspector Policia Local

 

Lídia Soto Serra

Lletrada de l'Ajuntament

 

Esther Gil Mateu

Tècnica auxiliar de turisme

 

Agustín Marín Ortega

President de la Comissió

 

Malgrat de Mar, (...)

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
21099 catalunya administración local,Ayuntamiento de Malgrat de Mar,DOGC,DOGC 2024 nº 9146 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-04-19/21099-anuncio-aprobacion-inicial-modificacion-ordenanza-reguladora-utilizacion-espacios-uso-publico-terrazas-veladores-mobiliario-auxiliar-otros-elementos-exp-b110-num-especifico-b1102023000002 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.