EDICTO sobre aprobación inicial de las bases y de la convocatoria para la concesión de las ayudas individuales de comedor para el curso 2024-2025.

El Consell ha aprovat inicialment les bases per a la concessió d'ajuts de menjador adreçats a l'alumnat d'ensenyaments obligatoris i de segon cicle d'educació infantil dels centres educatius de la comarca per al curs 2024-2025.

El termini de presentació de les sol·licituds serà del dia 2 de maig de 2024 fins el 31 de maig de 2024 i estarà condicionat a l'aprovació definitiva d'aquestes bases.

De conformitat amb l'article 83 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, se sotmet a informació pública pel termini de 20 dies naturals, a comptar des de l'endemà de la publicació del present anunci en els Butlletins Oficials de les províncies de Lleida i de Girona i en el DOGC . En cas de no haver-hi cap reclamació o suggeriment, l'acord inicial esdevindrà definitiu, sense necessitat de posterior acord.

 

Puigcerdà, 10 d'abril de 2024

 

Isidre Chia Trilles

President

 

 

BASES REGULADORES PER A L'ATORGAMENT D'AJUTS DE MENJADOR ADREÇATS A L'ALUMNAT D'ENSENYAMENT OBLIGATORI I DE SEGON CICLE D'EDUCACIÓ INFANTIL DE LA COMARCA DE LA CERDANYA

 

Preàmbul

L'article 21 del Decret 160/1996, de 14 de maig, determina que les administracions públiques, dins de les seves disponibilitats pressupostàries, poden establir ajuts de menjador per a l'alumnat que ho sol·liciti i a qui no li correspongui la gratuïtat del servei, i que es tindran en compte les condicions socioeconòmiques i geogràfiques d'aquest alumnat a l'hora d'establir-los.

El mateix Decret 160/1996, en la disposició addicional segona, també estableix que la gestió d'aquests ajuts correspon als consells comarcals que hagin assumit aquesta competència i signat el corresponent conveni amb el Departament d'Ensenyament.

El 3 de març de 2014, el Consell Comarcal de la Cerdanya va aprovar el conveni de delegació de competències amb el Departament d'Ensenyament que determina que el Consell assumeix la competència delegada de la gestió d'aquests ajuts. En aquest mateix conveni, a la a clàusula setena, també s'hi estableix quins aspectes s'ha de tenir en compte a l'hora d'atorgar-los:

- Renda familiar disponible

- Nombre de membres de la unitat familiar

- Condicions socials del sol·licitant acreditades per òrgans competents

- Membres de la unitat familiar afectats per disminucions psíquiques o físiques

- Distància del domicili de l'alumne al centre docent.

El Departament d'Ensenyament, en data 20 de febrer de 2024, ha redactat els nous criteris comuns que tots els consells comarcals han d'incorporar i aplicar en la convocatòria d'ajuts de menjador.

 

Article 1. Objecte

L'objecte d'aquestes bases és la regulació de l'atorgament dels ajuts de menjador a l'alumnat d'ensenyament obligatori i de segon cicle d'educació infantil matriculat, durant el curs corresponent a cada convocatòria, en centres sostinguts amb fons públics, de la comarca de la Cerdanya per al curs escolar 2024-2025.

Fem constar que els ajuts de menjador són finançats per part de la Generalitat de Catalunya.

 

Article 2. Beneficiaris i requisits generals

Podrà sol·licitar de l'ajut de menjador escolar l'alumnat que reuneixi els requisits següents:

a) Estar matriculat en un centre educatiu sostingut amb fons públics de Catalunya, en els cursos de segon i tercer dels ensenyaments de primer cicle d'infantil, en aquelles escoles de titularitat de la Generalitat on s'hagi implantat, i qualsevol dels cursos del ensenyaments de segon cicle d'educació infantil i d'ensenyaments obligatoris, durant el curs corresponent a la convocatòria.

b) No tenir el servei de menjador amb caràcter gratuït.

c) No estar en acolliment residencial.

d) Fer ús del servei de menjador escolar

Excepcionalment, l'alumnat amb escolarització compartida podrà obtenir dos ajuts, els quals en conjunt mai podran superar el nombre de dies lectius totals del curs escolar.

Per la naturalesa de l'ajut i l'especificitat del col·lectiu, per obtenir la condició de beneficiari no cal acreditar el compliment dels requisits establerts a l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

 

Article 3. Procediment: sol·licitud i terminis

1. Sol·licitud i documentació

- Les sol·licituds es formalitzaran mitjançant impresos normalitzats que estaran a l'abast de les persones interessades als centres docents de la comarca, a les oficines del Consell Comarcal de la Cerdanya (Plaça del Rec, 5 de Puigcerdà), a l'àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Cerdanya (carrer Alfons I, número 50-52) i a la web del Consell Comarcal de la Cerdanya https://www.cerdanya.cat/serveis/ensenyament/

- A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar la documentació i autoritzacions següents:

a) Documents obligatoris:

- Volant de convivència actual

- NIF/NIE o en el cas de no disposar-ne: certificat de naixement o llibre de família.

- En el cas del sol·licitant, s'haurà d'informar de l'IDALU o identificador de l'alumne.

- Relació dels membres de la unitat familiar que conviuen en el mateix domicili, indicant nom, cognoms i NIF/NIE, si s'escau, de cadascun d'ells.

b) Documents complementaris:

b.1) Acreditació de situacions específiques de la unitat familiar, si s'escau:

- Infants en acolliment: s'acreditarà mitjançant la resolució d'acolliment de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

- Document acreditatiu de prestacions econòmiques d'urgència social, atorgades per administracions públiques, que tinguin per finalitat atendre situacions de necessitats puntuals, urgents i bàsiques, de subsistència, com per exemple l'alimentació, el vestit i l'allotjament.

- Conveni regulador o sentència de separació/divorci/acta final de mediació del Departament de Justícia, o autorització notarial de sortida del país i si s'escau conveni regulador (adjuntant en idioma original i la traducció jurada al català o castellà).

- En cas de viduïtat d'un progenitor/a, adjuntar el certificat de defunció.

b.2) Valoració per part dels serveis socials per situació social de risc:

Les famílies ateses pels serveis socials hauran de declarar aquesta situació a la sol·licitud indicant per quins serveis socials són ateses.

A l'efecte de determinar la puntuació corresponent en aquest àmbit, es recomana tenir en compte les següents circumstàncies:

Per situació de risc social:

Observades en l'infant:

- Absentisme escolar

- Hàbits de menjar: són irregulars i/o inadequats

- Vestit inadequat i/o manca d'higiene.

- Dificultat d'adaptació social (retraïment, aïllament, pors, agressivitat, manifestacions conductuals)

- Nens/es que des dels diferents serveis observen trastorns de l'alimentació.

- Trastorns emocionals i/o malaltia mental.

Observades en la família:

- Trastorns emocionals i/o malaltia mental.

- Consum de tòxics.

- Negligència lleu, quan l'omissió no atempta contra la dignitat física i/o psíquica del menor.

- Seguiment mèdic excessiu, absents o amb mancances significatives.

- Problemes d'habitatge: manca, desnonament, amuntegament, estada en centre d'acollida, etc.

- Família monoparental amb poc o nul suport de família extensa.

- Sospites de l'existència de maltractament (físic, psicològic o emocional)

Per situació de risc social greu:

- Negligència greu.

- Maltractament psíquic.

- Maltractament físic.

- Abús sexual.

c) Autoritzacions:

- La presentació de la sol·licitud implica l'autorització per tal que el Consell Comarcal pugui traslladar la documentació necessària a altres Consells receptors, en el cas que hi hagi un trasllat de l'alumne.

- La presentació de la sol·licitud implica l'autorització, de tots i cadascun dels membres de la unitat familiar, per tal que el Consell Comarcal o el Departament d'Educació puguin obtenir d'altres administracions públiques la informació que resulti necessària per a la determinació, coneixement i comprovació de totes les dades d'identificació, situacions personals, de residència, acadèmiques i familiars, altres beques i ajuts obtinguts per la mateixa finalitat, així com la renda, prestacions exemptes com la renda garantida de ciutadania i l'ingrés mínim vital i patrimoni familiar necessaris per a la resolució de la sol·licitud de beca.

2. Termini i lloc de presentació de sol·licituds

2a) Termini de presentació

D'acord amb la Resolució 17/XI del Parlament de Catalunya, la convocatòria d'accés als ajuts de menjador escolar ha de quedar oberta durant tot el curs escolar.

La primera convocatòria de presentació de sol·licituds serà del 2 de maig fins el 31 de maig de 2024, ambdós inclosos.

Durant el curs s'haurà de preveure l'admissió de sol·licituds sobrevingudes. Les sol·licituds que es presentin un cop iniciat el curs escolar, tindran dret a rebre l'ajut des de la data en que s'hagi registrat la petició i en podran fer ús amb caràcter retroactiu des d'aquesta, un cop resoltes, si han fet ús del servei, quan concorrin alguna de les següents situacions:

- Nova matricula

- Situació sobrevinguda que requereixi l'atenció de serveis socials.

- Unitats familiars que la seva situació econòmica s'hagi vist greument afectada per causa de força major i degudament justificada.

En aquests casos correspondrà estudiar la nova situació, en aquest sentit, caldrà que els sol·licitants exposin i acreditin documentalment els fets causants de la nova situació. Així mateix, caldrà demanar la documentació econòmica corresponent per tal de determinar els nous rendiments de la unitat familiar.

2b) Lloc de presentació

Les sol·licituds s'hauran de presentar al registre General del Consell Comarcal de la Cerdanya (Plaça del Rec, 5 Puigcerdà) presencialment, per instància genèrica via la web del Consell Comarcal de la Cerdanya https://seu-e.cat/ca/web/cccerdanya o mitjançant qualsevol de les formes que estableix l'article 16 de la Llei 39/2015 d'1 d'octubre.

2c) De conformitat amb la Resolució de 10 de desembre de 2015 de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (BOE de 15.12.2015), el Consell Comarcal de la Cerdanya publicarà extracte de la convocatòria a la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS).

2d) El Consell Comarcal de la Cerdanya publicarà l'Edicte corresponent d'aquestes bases en el BOP de Girona, al BOP de Lleida, DOGC i a la seu electrònica del Consell Comarcal de la Cerdanya pel termini de 20 dies hàbils als efectes de la seva exposició pública. Igualment, s'informarà a la direcció de tots els centres escolars de la comarca de primària i secundària obligatòria i educació especial.

 

Article 4. Criteris per a l'atorgament dels ajuts

S'atorgaran ajuts del 70% o de fins al 100% del cost del menjador als alumnes que compleixin els requisits establerts, cost que no podrà superar en cap cas el preu màxim establert pel Departament, en funció de la durada de l'espai de migdia.

a) Càlcul de la renda familiar

El Departament d'Ensenyament o el Consell Comarcal calcularà la renda familiar per l'agregació de les rendes corresponents a l'exercici de 2023 de cada un dels membres computables de la família que obtingui ingressos de qualsevol naturalesa, segons s'indica en els paràgrafs següents i de conformitat amb la normativa reguladora de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

a.1) Per a la determinació de la renda dels membres computables que hagin presentat declaració per l'impost sobre la renda de les persones físiques, es procedirà de la manera següent:

Primer: Es sumarà la base imposable general amb la base imposable de l'estalvi, excloent-ne el saldo net negatiu de guanys i pèrdues patrimonials corresponents de 2019 a 2022, i el saldo net negatiu de rendiments de capital mobiliari de 2019 a 2022 a integrar a la base imposable de l'estalvi.

Segon: Al resultat obtingut en l'apartat anterior se li restarà la quota resultant de l'autoliquidació.

Per a la determinació de la renda dels membres computables que obtinguin ingressos propis i no hagin presentat declaració per l'impost sobre la renda de les persones físiques, es seguirà el procediment descrit en l'apartat primer del punt a.1) anterior, i del resultat obtingut es restaran els pagaments a compte efectuats.

Tercer: Als rendiments obtinguts per les altres dues vies, se'ls hi sumaran tots aquells altres que obtinguts o facilitat corresponents a rendiment no tributables o exempts.

a.1.1) En els casos que algun dels membres de la unitat familiar rebi qualsevol tipus d'ingrés corresponent a rendiments no tributables o exempts, caldrà aportar la següent documentació, en funció de la font o font d'ingressos:

- Original i fotocòpia de l'informe de vida laboral actualitzat, emès per la Seguretat Social.

- Les persones que percebin prestacions econòmiques per ajuts al lloguer de l'habitatge: resolució o certificació de l'Agència Catalana de l'Habitatge.

- Les persones que estiguin donades d'alta al sistema especial de treballadors de la llar de la Seguretat Social, caldrà aportar el certificat de cotitzacions corresponent a l'any 2023.

En la resta de situacions no previstes anteriorment el nivell de renda s'haurà d'acreditar mitjançant qualsevol altra documentació fefaent que serà valorada per la Comissió d'adjudicació.

a. 2) Deduccions de la renda familiar

A l'efecte de la determinació de la renda a què es refereixen els paràgrafs anteriors, un cop calculada la renda familiar a efectes de l'ajut, s'aplicaran les següents deduccions:

- El 50 % dels ingressos aportats per qualsevol dels membres computables de la família, que no incloguin els sustentadors principals.

- La quantia de 500,00€ per motius de durada del desplaçament i distància, quan concorrin les situacions següents:

- Que l'alumne es desplaci en vehicle un mínim de 3 km o el desplaçament tingui una durada superior a 25 minuts des del seu domicili familiar i on té la seva residència habitual fins el centre on està escolaritzat.

- Que l'alumne estigui escolaritzat en el centre determinat pel Departament d'Educació o el més proper al seu domicili familiar. En aquest sentit, en el cas de l'educació primària es consideraran centres proposats pel Departament els inclosos en l'àrea d'influència determinada i pel que fa a l'Educació Secundària Obligatòria, es considerarà com a centre proposat, aquell que li correspon, per la Resolució d'adscripció. En cas que el Departament hagi derivat l'alumne a un centre diferent, per manca d'oferta educativa, també s'entendrà que aquest centre és el proposat pel Departament.

- No tenir el servei de transport escolar amb caràcter preceptiu i, per tant, gratuït.

- La quantitat de 1.200,00 € per cada germà o germana, incloent-hi la persona sol·licitant que convisqui en el domicili familiar, quan acrediti la condició de família monoparental,

- La quantitat de 800,00 € quan acreditin l'existència d'infants en acolliment en la unitat familiar extensa o aliena.

- La quantitat de 500,00 € per cada germà o germana, incloent-hi la persona sol·licitant que convisqui en el domicili familiar, quan s'acrediti la condició de família nombrosa.

- La quantitat de 3000,00 € per cada germà o germana, incloent-hi la persona sol·licitant que convisqui en el domicili familiar, quan la persona sol·licitant acrediti la condició de discapacitat d'igual o més d'un 33%.

a.3) En cas que no s'obtingui la corresponent autorització per realitzar els creuaments, caldrà que tots els membres de la unitat familiar aportin la documentació necessària, expedida pels organismes competents, per tal de determinar la renda familiar, els rendiments patrimonials i el volum de negoci.

a.4) En el cas d'unitats familiars que mitjançant els creuaments no s'hagi obtingut ingressos o que cap dels membres tenen un identificador, serà necessari disposar del corresponent informe dels serveis socials en el qual haurà s'haurà de fer constar la valoració socioeconòmica de la unitat familiar. En cas contrari, aquest ajut serà denegat.

b) Valoració de situacions específiques de la unitat familiar.

Per aquest concepte, s'estableix un barem màxim de fins a 15 punts, que es calcularà per l'agregació dels punts obtinguts, de tots els membres de la unitat familiar, pels diferents conceptes que es relacionen a continuació, els quals s'hauran d'acreditar fefaentment, mitjançant certificació de l'òrgan competent.

 

Situació específica

Puntuació

Qualificació de família nombrosa general

1,5

Qualificació de família nombrosa especial

3

Condició de família monoparental general

1,5

Condició de família monoparental especial

3

Existència d'infants en acolliment en unitat familiar extensa o aliena

3

Condició de discapacitat de fins a un 33%

1,5

 

 

 

Condició de discapacitat de més d'un 33%

3

Redistribució equilibrada d'alumnat amb necessitats educatives

específiques

3

 

 

La puntuació que s'indica per a cada concepte és la màxima per aquell concepte, per tant, a efectes d'obtenir la puntuació és indiferent que la compleixin diversos membres de la unitat familiar.

c) Valoració per part dels serveis socials per necessitat social.

Per aquest concepte s'estableixen un barem màxim de fins a 15 punts. En aquest cas serà preceptiu que l'alumne estigui en seguiment, per part dels serveis socials d'àmbit comarcal, qui emetrà un informe mitjançant el qual s'acreditarà l'existència d'una necessitat social d'aquesta família. És necessari que l'alumne estigui inclòs en un pla d'intervenció o de treball per risc d'exclusió social.

- Situació de risc social, 10 punts.

- Situació de risc social greu, 15 punts.

 

Article 5. Consideració dels membres computables de la unitat familiar.

Per al càlcul de la renda familiar als efectes d'aquests ajuts, són membres computables els progenitors, si escau, el/la tutor/a o persona encarregada de la guarda i protecció del menor, el sol·licitant, els germans solters menors de vint-i-cinc anys i que convisquin en el domicili familiar a 31 de desembre de l'any utilitzat en el càlcul de la renda familiar o els de més edat, quan es tracti de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, així com els ascendents dels pares que justifiquin la seva residència al mateix domicili que els anteriors amb el certificat municipal corresponent.

En el cas de divorci o separació legal dels pares, no es considerarà membre computable aquell que no convisqui amb el sol·licitant de l'ajut. No obstant això, tindrà la consideració de membre computable, si s'escau, el nou cònjuge o persona unida per anàloga relació, la renda de la qual s'inclourà dins el còmput de la renda familiar.

Tractament específic de determinades situacions en relació a la unitat familiar.

a/ Unitats familiars amb situació de custòdia compatida: es consideraran membres de la unitat familiar únicament: el sol·licitant, els seus progenitors, encara que no convisquin, i els fills comuns d'aquests. En el cas que només el necessiti un dels progenitors/es, es podrà valorar la renda del progenitor/a sol·licitant i només li correspondrà un ajut pels dies de custòdia que estableixi el conveni regulador.

En el cas que posteriorment a la tramitació de l'ajut amb un sol progenitor l'altre progenitor també el vulgui sol·licitar, es farà una nova valoració atenint-nos al criteri inicial, d'acord amb el que s'estableix en el paràgraf anterior. Aquesta revisió pot comportar canviar el resultat de l'ajut que s'havia obtingut amb la valoració d'un únic progenitor.

b/ Unitats familiars amb situació de violència de gènere: En aquests casos caldrà actuar atenent al que s'estableix en els articles 33, en relació a la identificació de les situacions de violència masclista, i 48, en relació al tractament d'ajuts escolars, de la Llei 5/2008, del 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista (DOGC Núm. 5123- 2.5.2008).

 

Article 6. Llindars de renda, volum de negoci, capital mobiliari de patrimoni.

1) Llindar de renda, tram garantit d'ajut del 70%:

El llindar es calcularà en funció dels membres computables de la unitat familiar i per

l'agregació de les unitats de consum que es detallen a continuació:

- Primer adult (sustentadors principals): 11.840,60€.

- Segon adult (sustentadors principals) i altres adults que integren la unitat familiar: 5.920,30 €.

- Per a cada fill/a de la unitat familiar: 3.552,20€.

Si la renda familiar anual, calculada d'acord amb el que estableixen les bases, no supera aquest llindar, es concedirà un ajut de fins a un 70% del cost del servei de menjador, que no podrà superar en cap cas el preu màxim establert pel Departament, en funció de la durada de l'espai de migdia. Cal fixar aquest llindar com a requisit d'accés a la convocatòria. Aquelles sol·licituds que estiguin per sobre d'aquest llindar, es constataran com a denegades.

2) Llindar de renda, tram garantit d'ajut del 100%.

El llindar de renda és el 60% de l'establert per a l'obtenció d'un ajut del tram garantit del 70% i acreditar una puntuació superior o igual a 15 punts obtinguda en la valoració de les situacions descrites en els apartats b i c de l'article 4 d'aquestes bases.

Si la renda familiar anual, calculada d'acord amb el que estableixen les bases, no supera aquest llindar i s'assoleix la puntuació mínima establerta en els àmbits socials (art. 4 apartats b i c), s'atorgarà un ajut del 100% del cost del servei de menjador, que no podrà superar en cap cas el preu màxim establert pel Departament d'Educació, en funció de la durada de l'espai de migdia.

3) Llindar de renda, tram garantit d'ajut del 100% per a l'alumnat que no té la puntuació social mínima:

El llindar de renda és el 50% de l'establert per a l'obtenció d'un ajut del tram garantit del 70%. Si la renda familiar anual, calculada d'acord amb el que estableixen les bases no supera aquest llindar, s'atorgarà un ajut del 100% del cost del servei de menjador, que no podrà superar en cap cas el preu màxim establert pel Departament d'Educació, en funció de la durada de l'espai de migdia.

4) Llindar de renda, tram garantit d'ajut del 100% per a alumnat amb una discapacitat acreditada superior o igual al 33%:

El llindar de renda és de 2,5 vegades a l'establert per a l'obtenció d'un ajut del tram garantit del 70% i acreditar una discapacitat superior o igual al 33%. Si la renda familiar anual, calculada d'acord amb el que estableixen les bases no supera aquest llindar, s'atorgarà un ajut del 100% del cost del servei de menjador, que no podrà superar en cap cas el preu màxim establert pel Departament d'Educació, en funció de la durada de l'espai de migdia.

Aquesta discapacitat haurà de ser acreditada mitjançant la corresponent certificació de l'òrgan competent.

5) Llindar de volum de negoci:

Podran optar als ajuts les unitats familiars amb uns ingressos dels tipus que s'indiquen a continuació obtinguts pels membres computables de la unitat familiar que no superin la quantia de 155.000,00€ anuals:

a) Ingressos procedents d'activitats econòmiques en estimació directa o en estimació objectiva.

b) Ingressos procedents d'una participació del conjunt dels membres computables igual o superior al 50% en activitats econòmiques desenvolupades a través d'entitats sense personalitat jurídica o en qualsevol altra classe d'entitat jurídica, un cop aplicats als ingressos totals de les activitats el percentatge de participació d'aquestes.

6) Llindar de rendiments patrimonials:

Podran optar als ajuts les unitats familiars en les que la suma de tots els rendiments nets reduïts del capital mobiliari més el saldo net positiu de tots els guanys i pèrdues patrimonials pertanyents als membres computables de la família, excloent les subvencions rebudes per l'adquisició o rehabilitació de l'habitatge habitual i, en el seu cas, la renda bàsica d'emancipació, i el bo cultural jove, no superi la quantia 1.700,00€.

No es tindran en compte als efectes previstos en aquest apartat els primers 1.500,00€ dels premis, en metàl·lic o en espècie, obtinguts per la participació en jocs, concursos, rifes o combinacions aleatòries.

Així mateix, tampoc es tindran en compte aquelles prestacions econòmiques d'urgència social, atorgades per administracions públiques, que tinguin per finalitat atendre situacions de necessitats puntuals, urgents i bàsiques, de subsistència, com per exemple l'alimentació, el vestit i l'allotjament i que hagin estat degudament acreditades.

Els elements indicatius de patrimoni es computaran de conformitat amb el que disposa la normativa de l'impost de la renda de les persones físiques pel seu valor a 31 de desembre de 2023.

7) Llindar de valors cadastrals de finques urbanes:

Podran optar als ajuts les unitats familiars en què la suma dels valors cadastrals de les finques urbanes i de les construccions ubicades en finques rústiques dels membres computables que componen la unitat familiar, exclòs l'habitatge habitual de la família, no superi els 42.900,00 euros. En el cas d'immobles en les que la data efecte de la darrera revisió cadastral estigui compresa entre l'1 de gener de 1990 i el 31 de desembre de 2002, es multipliquen els valors cadastrals per 0,49. En els cas que la data de revisió sigui posterior al 31 de desembre de 2002, els valors cadastrals es multipliquen pels coeficients següents:

Per 0,43 els revisats el 2003.

Per 0,37 els revisats el 2004.

Per 0,30 els revisats el 2005.

Per 0,26 els revisats el 2006.

Per 0,25 els revisats el 2007.

Per 0,25 els revisats el 2008.

Per 0,26 els revisats el 2009.

Per 0,28 els revisats el 2010.

Per 0,30 els revisats el 2011.

Per 0,32 els revisats el 2012.

Per 0,34 els revisats el 2013.

Per 0,36 els revisats entre el 2014 i el 2021, ambdós inclosos.

Per 0,35 els revisats el 2022.

Per 0,34 els revisats el 2023.

8) Llindar de valors cadastrals de finques rústiques:

Podran optar als ajuts les unitats familiars en les que la suma dels valors cadastrals de les finques rústiques, exclòs l'habitatge habitual, que pertanyin als membres computables de la unitat familiar no superi la quantitat de 13.130,00 euros per cada membre computable.

Als efectes del còmput del valor dels elements patrimonials i valors cadastrals a què fan referència els apartats anteriors, es deduirà el 50 % del valor dels que pertanyin a qualsevol membre computable de la família, exclosos els sustentadors principals.

 

Article 7. Assignació econòmica als consells comarcals per a la concessió dels ajuts de menjador escolar

Els criteris establerts per aquest curs asseguren l'ajut del 70% (llindar 1) o bé del 100% (llindars 2,3 i 4), per a aquelles sol·licituds que compleixin els requisits exigits per a cadascun d'aquests trams. El Departament d'Educació garanteix la dotació als consells comarcals i a l'AMB per a cobrir aquests casos. En aquest sentit, un cop tancades les fitxes de finançament i atenent que durant el curs es podran atendre situacions sobrevingudes, caldrà anar disposant dels romanents (baixes, absències ...) que se'n pugui derivar i atendre aquelles sol·licituds que vagin entrant.

En cas que sigui necessari, mitjançant la liquidació es reconeixerà l'increment de dotació que se'n derivi.

 

Article 8. Pagament dels ajuts

Sempre que s'hagi rebut l'aportació econòmica per part del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l'import de l'ajut en el cas dels centres docents, els menjadors dels quals estan gestionats pel Consell Comarcal de la Cerdanya, es descomptarà directament del preu del menú.

Pel que fa als centres, que el menjador dels quals, no gestiona el Consell Comarcal, l'ingrés es realitzarà, per transferència bancària.

El centre docent expedirà un certificat mensual acreditatiu de l'alumnat beneficiari dels ajuts, amb concreció dels dies en que cadascun/a ha utilitzat el servei de menjador.

 

Article 9. Comptabilitat i compactació d'ajuts.

Els ajuts convocats són compatibles amb qualsevol altre que es pugui rebre, per a la mateixa finalitat, provinent d'altres entitats, persones públiques o privades. En cap cas, l'import dels ajuts concurrents no pot superar el cost de la despesa realitzada.

D'altra banda, també es preveu la possibilitat de compactació dels ajuts parcials. En aquest cas, però, aquesta situació excepcional de compactació, s'ha de fer de forma distribuïda, és a dir, es pot compactar en períodes setmanals (p. ex. 3 dies de cada setmana) i no al llarg d'uns mesos (p. ex. de setembre a febrer). Caldrà, però, la sol·licitud explícita per part de la família abans de la data d'inici de la utilització de la beca compactada.

En qualsevol cas, l'import diari de la beca compactada no podrà superar el preu màxim del servei de menjador establert pel Departament, en funció de la durada de l'espai de migdia.

Pel que fa a l'alumnat beneficiari d'un ajut de menjador escolar del 70% i que hagi optat per compactar aquest ajut, es tindrà en compte un nombre total de fins a 125 dies (curs escolar de 178 dies lectius).

 

Article 10. Concessió dels ajuts

Una vegada efectuada la valoració prèvia d'acord amb aquestes bases, les sol·licituds d'ajuts seran resoltes per la Presidència del Consell Comarcal.

La resolució d'atorgament o denegació de l'ajut, que posarà fi a la via administrativa, serà publicada al tauler d'anuncis del Consell Comarcal. Aquesta substituirà la notificació individualitzada, de conformitat amb el que disposa l'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

Amb la finalitat de complir amb la normativa de protecció de dades les publicacions contindran un resum de la resolució adoptada, sense incloure els noms i cognoms dels sol·licitants, els quals la podran consultar, acreditant la condició d'interessat, en el Consell Comarcal o en les escoles on estigui matriculat el menor.

Les escoles rebran nominal de l'alumnat beneficiari que resulti adjudicatari de l'ajut, amb especificació del mateix. Tanmateix també rebran còpia de la resolució publicada al tauler d'anuncis del Consell Comarcal per tal que la pugui publicar al taulell d'anuncis de l'escola.

 

Article 10. Reclamacions

Contra la resolució d'atorgament o denegació de l'ajut, que posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se recurs potestatiu de reposició davant l'òrgan que l'ha dictat, en el termini d'un mes a comptar des de la seva publicació al tauler d'anuncis del Consell Comarcal.

 

Article 11. Baixes, renúncies, trasllat i absències

Quan un alumne/a beneficiari/ària de l'ajut de menjador causi baixa, es traslladi de centre, renunciï o per causa justificada no pugui gaudir de l'ajut, els centres docents comunicaran el fet a al Consell Comarcal de la Cerdanya.

Es podrà retirar l'ajut a l'alumnat que no assisteixi regularment al menjador escolar.

A aquests efectes, es considerarà baixa quan un/a alumne/a no utilitzi el servei de menjador sense causa justificada en una proporció igual o superior al 25% dels dies lectius de cadascun dels mesos d'escolarització. La retirada de l'ajut es comunicarà a les famílies abans de la data d'efecte.

 

Article 12. Control i supervisió de l'administració

El Consell comarcal de la Cerdanya, per mitjà de l'Àrea de Serveis Socials, comprovarà l'ús correcte dels ajuts atorgats. Durant tot el curs escolar es reserva el dret de verificar les dades justificades en la sol·licitud de l'ajut i procedir a la revocació total o parcial de l'ajut atorgat en el cas què es detecti l'ocultació o falsedat de dades.

- En punt c) de l'apartat "Beneficiaris i requisits generals" s'exclou de participar en aquesta convocatòria a aquells infants que estiguin en acolliment residencial. Es considera en acolliment residencial qualsevol alumne que estigui residint en un centre d'acolliment per a infants i adolescents (CRAE). En canvi, podran participar en la convocatòria els infants que estiguin en acolliment en família extensa o aliena.

- Cal assegurar que els ajuts s'atorguin amb efectes d'inici de curs, garantint que l'alumnat beneficiari pugui fer ús del servei de menjador escolar des del primer dia.

- Es recomana que de la documentació sol·licitada en l'apartat "Procediment: sol·licituds i terminis", que sigui susceptible de no haver variat de la presentada en l'anterior convocatòria d'ajuts de menjador escolar, no calgui aportar-la i s'entengui que és vàlida i vigent la que ja disposa el consell comarcal. En aquest cas, l'aportació es pot substituir per una declaració, que acrediti que no s'han produït modificacions en les dades que consten a la documentació presentada en la convocatòria del curs anterior.

- En el cas d'unitats familiars que mitjançant els creuaments no s'hagin obtingut recursos o que cap dels membres tenen un identificador, serà necessari disposar del corresponent informe de serveis socials en el qual haurà de fer constar aquells ingressos que puguin tenir aquestes unitats i la valoració per situació social de risc, d'acord amb el que s'estableix en el punt b. 2 de l'article 3 d'aquestes bases.

 

Article 13. Seguiment

El Consell Comarcal durant tot el curs escolar, es reserven el dret de verificar les dades justificades en la sol·licitud de l'ajut. En el cas que es detecti que en la concessió d'un ajut hagi concorregut l'ocultació o falsedat de les dades sol·licitades es procedirà a la revocació parcial o total de l'ajut atorgat.

Les famílies beneficiàries de l'ajut resten obligades a facilitar la informació que els pugui ser requerida pels òrgans de control de l'Administració pública.

D'acord amb la Llei 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, els interessats donen el seu consentiment a que les dades facilitades siguin incloses en el fitxer informàtic d'ajuts de menjador propietat del Consell Comarcal de la Cerdanya per al seu tractament i amb l'única finalitat de gestionar les sol·licituds d'ajuts de menjador de les escoles de la comarca de la Cerdanya.

S'informa que aquestes dades seran cedides al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i als serveis socials del Consell, amb la finalitat de calcular el barem de puntuació de totes les sol·licituds presentades.

Així mateix, s'informa de la possibilitat d'exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició en els termes inclosos a la legislació vigent mitjançant escrit presentat en el registre general d'aquesta corporació.

El Consell Comarcal es reserva la possibilitat d'establir mecanismes d'inspecció per comprovar que l'ús dels ajuts concedits és el correcte.

 

 

DISPOSICIONS FINALS

 

1. Aquestes bases despleguen els criteris del Departament d'Educació i estan vinculades a l' atorgament de la dotació econòmica assignada al Consell Comarcal de la Cerdanya per a cada nou curs escolar del conveni vigent formalitzat entre el Departament d'Educació i el Consell Comarcal, per a la delegació de competències en matèria d'ensenyament.

 

2.- Es faculta la presidència a desplegar les pautes necessàries per aplicar les diferents disposicions de les presents Bases i a resoldre totes les qüestions que puguin sorgir i que no quedin especificades seguint les directrius marcades a la normativa aplicable en aquesta matèria pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

 

3. Les presents Bases s'exposaran al públic, per un termini de vint dies hàbils, a comptar a partir de l'endemà de la seva publicació al DOGC, Butlletí Oficial de la Província de Girona i de Lleida, al tauler d'anuncis i a la web del Consell Comarcal i, en el seu cas, a través d'altres mitjans que en garanteixin la màxima difusió.

 

De no produir-se al·legacions, suggeriments o reclamacions, les Bases esdevindran definitives, sense necessitat d'un nou acte exprés.

En cas que es formulin al·legacions, suggeriments o reclamacions, el Ple s'haurà de pronunciar expressament sobre les mateixes i aprovar definitivament les Bases.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
20700 {"title":"EDICTO sobre aprobación inicial de las bases y de la convocatoria para la concesión de las ayudas individuales de comedor para el curso 2024-2025.","published_date":"2024-04-15","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"20700"} catalunya administración local,Consejo Comarcal de La Cerdanya,DOGC,DOGC 2024 nº 9142 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-04-15/20700-edicto-aprobacion-inicial-bases-convocatoria-concesion-ayudas-individuales-comedor-curso-2024-2025 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.