EDICTO relativo a la convocatoria y las bases específicas para el otorgamiento de ayudas individuales de comedor escolar para el curso 2024-2025 de la comarca de L'Anoia.

Edicte pel qual es fa públic que per acord de ple de data 19 de març de 2024 va adoptar-se l'acord d'aprovació de la convocatòria i les bases específiques per a l'atorgament, mitjançant el procediment de concurrència competitiva, d'ajuts individuals de menjador escolar adreçats a l'alumnat d'ensenyaments obligatoris i d'educació infantil escolaritzats en centres educatius sufragats amb fons públics per al curs 2024-2025 de la comarca de l'Anoia. Així mateix les bases estan a disposició del públic a l'Àrea de Ensenyament del Consell Comarcal de l'Anoia, durant el termini de 20 dies hàbils a efectes que es puguin presentar al·legacions o suggeriments. En cas que no se'n presenti cap, les bases referides esdevindran aprovades definitivament. La present convocatòria restarà condicionada a l'aprovació definitiva de les bases reguladores.

 

Igualada, 20 de març de 2024

 

Jordi Parcerisas Valls

President

 

 

Annex:

 

BASES PER A L'ATORGAMENT D'AJUTS INDIVIDUALS DE MENJADOR ADREÇATS A L'ALUMNAT D'ENSENYAMENTS OBLIGATORIS I D'EDUCACIÓ INFANTIL ESCOLARITZATS EN CENTRES EDUCATIUS SUFRAGATS AMB FONS PÚBLICS PER AL CURS 2024-2025 DE LA COMARCA DE L'ANOIA.

 

1. Objecte.

Establir les bases de convocatòria per a l'atorgament d'ajuts individuals per a la utilització del servei escolar de menjador a alumnes escolaritzats en centres en els cursos de segon i tercer dels ensenyaments de primer cicle d'infantil, en aquelles escoles de titularitat de la Generalitat on s'hagi implantat, de segon cicle d'educació infantil, educació primària, secundària, de jornada partida a més d'educació especial de centres públics i concertats de la comarca de l'Anoia, als quals no correspon la gratuïtat del servei, amb valoració de les condicions econòmiques, familiars i socials dels sol·licitants, i en funció de la disponibilitat econòmica del Consell Comarcal l'Anoia per al curs 2024-2025.

 

2. Beneficiaris i requisits generals.

Les persones beneficiàries dels ajuts són els i les alumnes. Podran sol·licitar aquests ajuts els pares, mares, tutors legals o persona encarregada de la guarda i protecció de l'alumnat al qual es refereix l'apartat anterior i que reuneixin els següents requisits:

a) Estar matriculat o pre-matriculat en un centre educatiu sostingut amb fons públics de la Comarca de l'Anoia, en qualsevol dels cursos esmentats en el punt 1 d'aquestes bases durant el curs corresponent a la convocatòria.

b) No tenir el servei de menjador amb caràcter preceptiu i, per tant, gratuït.

c) No estar en acolliment residencial. Es considera en acolliment residencial qualsevol alumne/a que estigui residint en un centre d'acolliment per a infants i adolescents (CRAE). En canvi, podran participar en la convocatòria els infants que estiguin en acolliment en família extensa o aliena.

d) Fer ús del servei de menjador escolar.

Excepcionalment, l'alumnat amb escolarització compartida podrà obtenir dos ajuts, els quals en conjunt mai podran superar el nombre de dies lectius totals del curs escolar.

Per la naturalesa de l'ajut i especificitat del col·lectiu, per obtenir la condició de beneficiari no caldrà acreditar el compliment dels requisits establerts a l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

 

3. Sol·licituds, documentació, autoritzacions i termini presentació.

3.1 Sol·licituds

Les persones interessades en aquesta convocatòria, hauran de realitzar la sol·licitud telemàtica disponible a la pàgina web del Consell Comarcal de l'Anoia, https://www.anoia.cat.

No es tramitaran les sol·licituds que no continguin les dades necessàries i/o la signatura.

3.2 Documentació i autoritzacions:

A la Sol·licitud s'haurà d'adjuntar la documentació i autoritzacions següents:

Documentació obligatòria:

- Relació dels membres de la unitat familiar que conviuen en el mateix domicili indicant nom, cognoms i, si s'escau, DNI/NIE/Passaport, de cadascun d'ells i l'autorització per sol·licitar les dades necessàries per valorar la sol·licitud.

- Volant de convivència actual, si s'escau.

- Llibre de família o partida de naixement, tant de l'alumne/a sol·licitant com de TOTS els germans/es.

- En la sol·licitud s'haurà d'informar de l'IDALU. L'IDALU és el codi identificador únic que s'assigna a cada alumne, dins el Registre d'Alumnes (RALC), creat pel Departament d'Educació a tots els alumnes matriculats en centres educatius d'ensenyaments reglats i no universitaris de Catalunya. En cas de no conèixer el RALC, la família pot demanar-ho al centre educatiu.

Documentació complementària, si s'escau:

- En cas d'infants en acolliment, s'acreditarà mitjançant la resolució d'acolliment de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

- En cas de divorci o separació, caldrà especificar a la sol·licitud si es rep una pensió d'aliments i també adjuntar el conveni regulador/sentencia de separació o divorci/acta final de mediació del Departament de Justícia. O en el seu defecte autorització notarial patern/matern perquè els menors puguin residir en territori espanyol i es puguin fer tots els tràmits pertinents.

- En cas d'impagament de la pensió, si s'escau, caldrà acreditar amb la de demanda executiva de compliment dels acords o per sentència del divorci o separació. I en els casos d'actes finals de mediació, caldrà presentar la demanda de regulació de mesures civils en relació als menors en comú.

- En cas de viduïtat del progenitor/a, certificat de defunció.

- Document acreditatiu de prestacions econòmiques d'urgència social atorgades per les administracions públiques, que tinguin per finalitat atendre situacions de necessitats puntuals, urgents i bàsiques de subsistència, com per exemple: l'alimentació, el vestit i allotjament.

- Valoració per part dels serveis socials per situació social de risc: les famílies ateses pels serveis socials hauran de declarar aquesta situació a la sol·licitud indicant per quins serveis socials són ateses.

La presentació de la sol·licitud implica l'autorització per tal de que el Consell Comarcal de l'Anoia pugui traslladar la documentació necessària a altres Consells Comarcals receptors, en el cas que hi hagi un trasllat de l'alumne/a.

La presentació de la sol·licitud per a l'obtenció de l'ajut, pressuposa el coneixement i l'acceptació d'aquestes bases i comporta autoritzar, d'acord amb el previst a l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 de octubre, del Procediment Administratiu Comú de las Administracions Públiques, al Consell Comarcal de l'Anoia i al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, a poder obtenir d'altres administracions públiques la informació que sigui necessària per a determinar, conèixer i comprovar totes les que tenen a veure amb la identificació, amb situacions personals, de residència, acadèmiques i familiars, altres beques i ajuts obtinguts per la mateixa finalitat, la renda, prestacions exemptes com la renda garantida de ciutadania i l'ingrés mínim vital entre d'altres i patrimoni familiar necessari per a la resolució de la sol·licitud de beca, de tots i cadascun dels membres de la unitat familiar.

En cas que la documentació relacionada en el punt 3.2 d'aquest article, no hagi variat respecte de la presentada en l'anterior convocatòria/renovació (2023-2024) no caldrà aportar-la novament, s'entendrà vàlida i vigent la que ja disposa el Consell Comarcal de l'Anoia, si l'interessat/da no diu el contrari.

El Consell Comarcal de l'Anoia pot requerir, en qualsevol moment de la tramitació, la documentació que consideri necessària per acreditar la concurrència dels requisits. La manca d'aportació de la documentació requerida en el termini legal té les conseqüències que preveu la normativa vigent.

3.3 Termini de presentació de sol·licituds.

El Consell Comarcal de l'Anoia publicarà l'Edicte corresponent d'aquestes bases en el BOPB i a la seu electrònica del Consell Comarcal de l'Anoia per un període de 20 dies hàbils als efectes de la seva exposició pública. Igualment, s'informarà a la direcció de tots els centres educatius de la comarca.

Posteriorment, el President de la Corporació mitjançant decret, farà la convocatòria de la subvenció indicant amb el contingut que assenyala la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

De conformitat amb la Resolució de 10 de desembre de 2015 de la Intervención General de la Administración del Estado (BOE de 15-12-2015), el CCA publicarà extracte de la convocatòria a la Base de Datos Nacional de Subvenciones (BDNS).

3.3.1 Termini ordinari (1a convocatòria).

El termini de presentació de sol·licituds es determinarà en la corresponent convocatòria pública i s'hauran de presentar mitjançant el formulari que serà accessible per via telemàtica a la web del Consell Comarcal de l'Anoia https://www.anoia.cat.

3.3.2 Termini extraordinari (2a convocatòria).

S'estableix un període obert de presentació de sol·licituds a partir de l'1 de setembre de 2024, si les disponibilitats pressupostàries ho permeten, per les sol·licituds d'ajuts individuals de menjador posteriors.

 

4 Llindars de renda, volum de negoci, capital mobiliari de patrimoni.

4.1 Llindar de renda, tram garantit d'ajut del 70 %

El llindar es calcularà en funció dels membres computables de la unitat familiar i per l'agregació de les unitats de consum que es detallen a continuació:

- Primer adult (sustentador/a principal): 11.840,60€

- Segon adult (sustentador/a principal) i altres adults que integren la unitat familiar: 5.920,30€

- Per cada nen/a de la unitat familiar: 3.552,20€

Si la renda familiar anual, calculada d'acord amb el que estableixen les bases, no supera aquest llindar, es concedirà un ajut de fins a un 70% del cost del servei de menjador, que no podrà superar en cap cas el preu màxim establert pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, en funció de la durada de l'espai del migdia. Cal fixar aquest llindar com a requisit d'accés a la convocatòria. Aquelles sol·licituds que estiguin per sobre d'aquest llindar, constaran com a denegades.

4.2 Llindar de renda, tram garantit d'ajut del 100 %

El llindar de renda és el 60% de l'establert per a l'obtenció d'un ajut del tram garantit del 70% i acreditar una puntuació superior o igual a 15 punts en l'apartat 6 d'aquestes bases.

Si la renda familiar anual, calculada d'acord amb el que estableixen les bases, no supera aquest llindar i s'assoleix la puntuació mínima establerta en els àmbits socials (apartat 6) s'atorgarà un ajut del 100% del cost del servei de menjador, que no podrà superar en cap cas el preu màxim establert pel Departament d'Educació, en funció de la durada de l'espai de migdia.

4.3 Llindar de renda, tram garantit d'ajut del 100 % per l'alumnat que no té la puntuació social mínima.

El llindar de renda és el 50% de l'establert per l'obtenció d'un ajut del tram garantit del 70%. Si la renda familiar anual, calculada d'acord amb el que estableix les bases no supera aquest llindar, s'atorgarà un ajut del 100% del cost del servei de menjador, que no podrà superar en cap cas el preu màxim establert pel Departament d'Educació, en funció de la durada de l'espai de migdia.

4.4 Llindar de renda, tram garantit d'ajut del 100% per a alumnat amb una discapacitat acreditada igual o superior al 33%.

El llindar de renda és de 2,5 vegades a l'establert per a l'obtenció d'un ajut del tram garantit del 70% i acreditar una discapacitat superior o igual al 33%. Si la renda familiar anual, calculada d'acord amb el que estableixen les bases no supera aquest llindar, s'atorgarà un ajut del 100% del cost del servei de menjador, que no podrà superar en cap cas el preu màxim establert pel Departament d'Educació, en funció de la durada de l'espai de migdia. Aquesta discapacitat haurà de ser acreditada mitjançant la corresponent certificació de l'òrgan competent.

4.5 Llindar de volum de negoci:

Podran optar als ajuts les unitats familiars amb uns ingressos dels tipus que s'indiquen a continuació obtinguts pels membres computables de la unitat familiar que no superin la quantia de 155.000,00€:

- Ingressos procedents d'activitats econòmiques en estimació directa o en estimació objectiva.

- Ingressos procedents d'una participació del conjunt dels membres computables igual o superior al cinquanta per cent en activitats econòmiques desenvolupades a través d'entitats sense personalitat jurídica o en qualsevol altra classe d'entitat jurídica, un cop aplicats als ingressos totals de les activitats el percentatge de participació d'aquestes.

4.6 Llindar de rendiments patrimonials:

Podran optar als ajuts les unitats familiars en què la suma de tots els rendiments nets reduïts del capital mobiliari més el saldo net positiu de tots els guanys i pèrdues patrimonials pertanyents als membres computables de la família, excloent les subvencions rebudes per a l'adquisició o rehabilitació de l'habitatge habitual, la renda bàsica d'emancipació i el bo cultural jove, no superi la quantia de 1.700,00€.

No es tindran en compte als efectes previstos en aquest apartat els primers 1.500,00€ dels premis, en metàl·lic o en espècie, obtinguts per la participació en jocs, concursos, rifes o combinacions aleatòries.

Així mateix, tampoc es tindran en compte aquelles prestacions econòmiques d'urgència social, atorgades per administracions públiques, que tinguin per finalitat atendre situacions de necessitats puntuals, urgents i bàsiques, de subsistència, com per exemple l'alimentació, el vestit i l'allotjament i que hagin estat degudament acreditades.

Els elements indicatius de patrimoni es computaran de conformitat amb el que disposa la normativa de l'impost de la renda de les persones físiques pel seu valor a 31 de desembre de 2023.

4.7 Llindar de valors cadastrals de finques urbanes:

Podran optar als ajuts les unitats familiars en què la suma dels valors cadastrals de les finques urbanes i de les construccions ubicades en finques rústiques dels membres computables que componen la unitat familiar, exclòs l'habitatge habitual de la família, no superi els 42.900,00€. En el cas d'immobles en què la data efecte de la darrera revisió cadastral estigui compresa entre l'1 de gener de 1990 i el 31 de desembre de 2002, es multipliquen els valors cadastrals per 0,49. En el cas que la data de revisió sigui posterior al 31 de desembre de 2002, els valors cadastrals es multipliquen pel s coeficients següents:

 

 

Per 0,43

els revisats el 2003.

Per 0,28

els revisats el 2010.

Per 0,37

els revisats el 2004.

Per 0,30

els revisats el 2011.

Per 0,30

els revisats el 2005.

Per 0,32

els revisats el 2012.

Per 0,26

els revisats el 2006.

Per 0,34

els revisats el 2013.

Per 0,25

els revisats el 2007.

Per 0,36

els revisats entre el 2014 i el 2021 ambdós inclosos.

Per 0,25

els revisats el 2008.

Per 0,35

els revisats el 2022.

Per 0,26

els revisats el 2009.

Per 0,34

els revisats el 2023.

 

 

4.8 Llindar de valors cadastrals de finques rústiques:

Podran optar als ajuts les unitats familiars en què la suma dels valors cadastrals de les finques rústiques, exclòs l'habitatge habitual, que pertanyin als membres computables de la unitat familiar , no superi la quantitat de 13.130,00 euros per cada membre computable.

Als efectes del còmput del valor dels elements patrimonials i valors cadastrals a què fa referència els apartats anteriors, es determinarà de conformitat amb el que disposa en la normativa aplicable de l'Impostes sobre la Renda de les Persones i Físiques pel seu valor a 31 de desembre de 2023 i es deduirà el 50% del valor dels que pertanyin a qualsevol membre computable de la família, exclosos els sustentadors principals.

 

5 Càlcul de la renda familiar.

El Departament d'Educació o el Consell Comarcal de l'Anoia calcularà la renda familiar per l'agregació de les rendes corresponents a l'exercici del 2023 de cada un dels membres computables de la família que obtingui ingressos de qualsevol naturalesa, segons s'indica en els paràgrafs següents i de conformitat amb la normativa reguladora de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

Aquells membres que formin part de la unitat familiar i que no s'hagin inclòs a la sol·licitud, però que són rellevants per considerar-se components de la unitat familiar, s'inclouran d'ofici per poder sol·licitar a l'Agència Tributaria les dades relatives a la renda i patrimoni familiar , i efectuar consultes a d'altres administració públiques, per a la resolució de la sol·licitud de l'ajut de menjador.

5.1 Per a la determinació de la renda dels membres computables que hagin presentat declaració per l'impost sobre la renda de les persones físiques, es procedirà de la manera següent:

- Primer: se sumarà la base imposable general amb la base imposable de l'estalvi, excloent-ne els saldos nets negatius de guanys i pèrdues patrimonials corresponents de 2019 a 2022, i el saldo net negatiu de rendiments de capital mobiliari de 2019 a 2022 a integrar a la base imposable de l'estalvi.

- Segon: a aquest resultat es restarà la quota resultant de l'autoliquidació.

Per a la determinació de la renda dels membres computables que obtinguin ingressos propis i no hagin presentat declaració per l'impost sobre la renda de les persones físiques, se seguirà el procediment descrit en l'apartat primer del punt 5.1 anterior, i del resultat obtingut es restaran els pagaments a compte efectuats.

- Tercer: Als rendiments obtinguts per les altres dues vies, se'ls hi sumaran tots aquells altres que obtinguts o facilitat corresponents a rendiments no tributables o exempts.

5.2 En els casos que algun dels membres de la unitat familiar rebi qualsevol classe d'ingrés corresponent a rendiments no tributables o exempts, caldrà aportar la següent documentació, en funció de la font o fonts d'ingressos:

- Original i fotocòpia de l'informe de vida laboral actualitzat, emès per la Seguretat Social.

- Les persones que percebin prestacions econòmiques per ajuts al lloguer de l'habitatge:

Resolució o certificació de l'Agencia Catalana de l'Habitatge.

- Les persones que estiguin donades d'alta al sistema especial de treballadors de la llar de la Seguretat Social, caldrà aportar el certificat de cotitzacions corresponent a l'any 2023.

En la resta de situacions no previstes anteriorment el nivell de renda s'haurà d'acreditar mitjançant qualsevol altra documentació fefaent que serà valorada per la Comissió d'adjudicació.

5.3 Deduccions de la renda familiar.

A l'efecte de la determinació de la renda a què es refereixen els paràgrafs anteriors, un cop calculada la renda familiar a efectes de l'ajut, s'aplicaran les següents deduccions:

- El 50% cent dels ingressos aportats per qualsevol dels membres computables de la família diferents dels sustentadors principals.

- La quantitat de 500,00 € per motius de durada del desplaçament i distància, quan concorrin les situacions següents:

- Que l'alumne es desplaci en vehicle un mínim de 3 km o el desplaçament tingui una durada superior a 25 minuts des del seu domicili familiar i on té la seva residència habitual fins al centre on està escolaritzat.

- Que l'alumne estigui escolaritzat en el centre determinat pel Departament d'Educació o el més proper al seu domicili familiar. En aquest sentit, en el cas de l'educació primària es consideraran centres proposats pel Departament els inclosos en l'àrea d'influència determinada i pel que fa a l'Educació Secundària Obligatòria, es considerarà com a centre proposat, aquell que li correspon, per la Resolució d'adscripció. En cas que el Departament d'Educació hagi derivat l'alumne a un centre diferent, per manca d'oferta educativa, també s'entendrà que aquest centre és el proposat pel Departament.

- No tenir el servei de transport escolar amb caràcter preceptiu i, per tant, gratuït.

- La quantitat de 1.200,00 € per cada germà o germana, incloent-hi la persona sol·licitant que convisqui en el domicili familiar, quan acrediti la condició de família monoparental.

- La quantitat de 800,00 €, quan acreditin l'existència d'infants en acolliment en la unitat familiar extensa o aliena.

- La quantitat de 500,00 € per cada germà o germana, incloent-hi la persona sol·licitant que convisqui en el domicili familiar, quan s'acrediti la condició de família nombrosa.

- La quantitat de 3.000,00 € per cada germà o germana incloent-hi la persona sol·licitant que convisqui en el domicili familiar, quan la persona sol·licitant acrediti la condició de discapacitat d'igual o més d'un 33%.

5.4 En cas que no s'obtingui la corresponent autorització per realitzar els creuaments caldrà que tots els membres de la unitat familiar aportin la documentació necessària, expedida pels organismes competents, per tal de determinar la renda familiar, els rendiments patrimonials i el volum de negoci.

5.5 En el cas d'unitats familiar que mitjançant els creuaments no s'hagi obtingut ingressos o que cap dels membres tenen un identificador, serà necessari disposar del corresponent informe de serveis socials en el qual s'haurà de fer constar la valoració socioeconòmica de la unitat familiar. En cas contrari, aquest ajut serà denegat.

 

6 Barem de puntuació

6.1 Valoració situacions específiques de la unitat familiar.

Per aquest concepte, s'estableix un barem de fins a 15 punts, que es calcularà per l'agregació dels punts obtinguts, de tots els membres de la unitat familiar, pels diferents conceptes que es relacionen a continuació, els quals s'hauran d'acreditar fefaentment, mitjançant certificació de l'organisme competent .

- Qualificació de família nombrosa general, li correspon: 1,5 punts.

- Qualificació de família nombrosa especial, li correspon: 3 punts.

- Condició de família monoparental general, li correspon: 1,5 punts.

- Condició de família monoparental especial, li correspon: 3 punts.

- Existència d'infants en acolliment en la unitat familiar extensa o aliena, li correspon: 3 punts.

- Condició de discapacitat fins a un 33%, li correspon: 1,5 punts

- Condició de discapacitat de més d'un 33%, li correspon: 3 punts.

- Redistribució equilibrada de l'alumnat amb necessitats educatives específiques, li correspon fins a 3 punts. (Aquesta puntuació serà facilitada pels Serveis Territorials d'Ensenyament a l'Anoia al Consell Comarcal de l'Anoia).

La puntuació que s'indica per a cada concepte és la màxima per aquell concepte, per tant, a efectes d'obtenir la puntuació és indiferent que la compleixin diversos membres de la unitat familiar.

6.2 Valoració per part de serveis socials per necessitat social.

Per aquest concepte s'estableix un barem de fins a 15 punts. En aquest cas serà preceptiu que l'alumne estigui en seguiment, per part dels serveis socials, mitjançant el qual s'acreditarà l'existència d'una necessitat social d'aquesta família. Es necessari que l'alumne estigui inclòs en un pla d'intervenció o de treball per risc d'exclusió social.

- Situació de risc social, 10 punts

- Situació de risc social greu, 15 punts

 

7 Consideració dels membres computables de la unitat familiar.

Per al càlcul de la renda familiar als efectes d'aquests ajuts, són membres computables els progenitors, si escau, el/la tutor/a o persona encarregada de la guarda i protecció del menor, el sol·licitant, els germans solters menors de vint-i-cinc anys i que convisquin en el domicili familiar a 31 de desembre de l'any utilitzat en el càlcul de la renda familiar o els de més edat, quan es tracti de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, així com els ascendents dels pares que justifiquin la seva residència al mateix domicili que els anteriors amb el certificat municipal corresponent.

En el cas de divorci o separació legal dels pares, no es considerarà membre computable aquell que no convisqui amb el sol·licitant de l'ajut. No obstant això, tindrà la consideració de membre computable, si escau, el nou cònjuge o persona unida per anàloga relació, la renda de la qual s'inclourà dins del còmput de la renda familiar.

7.1 Tractament específic de determinades situacions en relació amb la unitat familiar.

7.1.1 Unitats familiars amb situació de custodia compartida: es consideraran membres de la unitat familiar únicament: el sol·licitant, els seus progenitors, encara que no convisquin, i els fils comuns d'aquests. En el cas que només el necessiti un dels progenitors/es, es podrà valorar la renda del progenitor/a sol·licitant i només li correspondrà un ajut pels dies de custòdia que estableixi el conveni regulador.

En el cas que posteriorment a la tramitació de l'ajut amb un sol progenitor l'altre progenitor també el vulgui sol·licitar, es farà una nova valoració atenint-nos al criteri inicial, d'acord amb el que s'estableix en el paràgraf anterior. Aquesta revisió pot comportar canviar el resultat de l'ajut que s'havia obtingut amb la valoració d'un únic progenitor.

7.1.2 Unitats familiars amb situació de violència de gènere: En aquests casos caldrà actuar atenent al que s'estableixen en els articles 33, en relació amb la identificació de les situacions de violència masclista i 48, en relació amb el tractament d'ajuts escolars de la Llei 5/2008, del 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista (DOGC Núm. 5123-2.5.2008).

 

8 Procediments de gestió en fase de sol·licituds.

El Consell Comarcal de l'Anoia publicarà les bases en la seu electrònica del Consell Comarcal de l'Anoia. Igualment, s'informarà a la direcció de tots els centres escolars de la comarca.

Les sol·licituds es formalitzaran pel pare, la mare o representant legal i s'omplirà mitjançant el formulari que serà accessible per via telemàtica a la web del Consell Comarcal de l'Anoia https://www.anoia.cat.

8.1 Els centres escolars:

Els centres escolars de la comarca informaran i faran la difusió de la convocatòria a les famílies matriculades en el seu centre i a les que han realitzat la preinscripció escolar.

La direcció del centre educatiu comunicarà al Consell Comarcal el preu del servei de menjador escolar aprovat pel curs 2024-2025, abans del 30 de juny de 2024. Aquest preu és el que servirà de base per a la determinació dels ajuts de menjador d'aquesta convocatòria.

Els centres tindran accés al programa de gestió PIGAIM per a la consulta dels ajuts de menjador escolar, i hauran de tractar aquesta informació de manera confidencial i d'acord amb els criteris de protecció de dades.

 

9 Resolució, recursos i publicacions dels ajuts.

9.1 Adjudicacions

La proposta de resolució de l'òrgan competent la farà una comissió de valoració formada al efecte, que tindrà en compte les sol·licituds presentades i les valorarà, d'acord amb els criteris formulats en les presents Bases reguladores, i amb el suport tècnic del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

La comissió estarà formada per el/la Gerent/a, el/la Conseller/a de l'Àrea i el/la Cap del Departament d'Ensenyament. En cas de vacant del/de la Gerent/a el substituirà el/la Vicepresident/a primer.

L'atorgament o denegació dels ajuts de menjador, d'acord amb la proposta formulada per la comissió de valoració, es farà mitjançant acord de Junta de govern.

L'adjudicació de les sol·licituds presentades dins del termini ordinari es preveu que es faci durant el mes de setembre, per aquells expedients que s'hagin pogut resoldre.

La resolució de l'ajut es notificarà mitjançant la publicació al tauler d'edictes i anuncis electrònics. Aquesta notificació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes, d'acord amb l'article 45.1 de la Llei 39/2015. D'1 d'octubre, sens perjudici de la possible comunicació que es pugi realitzar als sol·licitants, via correu electrònic.

En cas que s'atorgui l'ajut de la 1a convocatòria, tot i que la resolució es comuniqui un cop iniciat el curs, es farà efectiu des del primer dia de curs.

En cas que s'atorgui l'ajut de la 2a convocatòria, l'atorgament serà efectiu des de la data sol·licitud.

9.2 Requeriment de documentació.

Si en el creuament de les dades de renda o similar, la documentació és incompleta, el Consell Comarcal de l'Anoia comunicarà a les persones interessades perquè en el termini de 10 dies hàbils esmenin o completin la documentació requerida. La manca de compliment d'aquest requeriment en el termini esmentat comportarà el desistiment de l'ajuda sol·licitada.

Les persones interessades hauran d'aportar dins el termini la documentació requerida al registre electrònic del Consell Comarcal de l'Anoia.

9.3 Recursos.

La resolució de l'atorgament o denegació d'aquests ajuts, posarà fi a la via administrativa de conformitat amb el que disposa l'article 123 de la Llei 39/2015 i serà publicada al tauler d'edictes i anuncis electrònics i al web del Consell Comarcal. Aquesta substituiria la notificació individualitzada, de conformitat amb el que disposa l'article 45 de la Llei 39/2015 d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Contra la resolució que serà definitiva en via administrativa, de conformitat amb el que estableix l'article 52.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril de bases de Règim Local i els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'Octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques es podrà interposar amb caràcter potestatiu recurs de reposició, davant l'òrgan que l'ha dictada, en un termini d'un mes a comptar des del dia següent a la publicació al tauler d'edictes i anuncis electrònics i al web del Consell Comarcal de l'Anoia.

Contra la desestimació expressa del recurs de reposició, en el seu cas, o bé directament contra aquesta resolució es podrà interposar recurs contenciós administratiu als jutjats contenciosos administratius de la província de Barcelona en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la recepció de la notificació corresponent, d'acord amb l'article 8.1., 25.1 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciós Administrativa.

Si, un cop transcorregut el termini de tres mesos des de la interposició del recurs , no s'ha dictat i notificat la resolució, s'entén desestimat, i queda expedita la via jurisdiccional contenciosa administrativa , de conformitat amb el que disposa l'article 126 de la Llei 39/2015 d'1 d'Octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

 

10 Compatibilitat i compactació d'ajuts.

10.1 Compatibilitat

Els ajuts convocats són compatibles amb qualsevol altre que es pugui rebre, per a la mateixa finalitat, d'altres entitats o persones púbiques o privades. En cap cas, l'import dels ajuts concurrents podrà superar el cost de la despesa realitzada.

En el moment de l'atorgament d'altres ajuts, les persones sol·licitants d'aquests, hauran de comunicar aquest fet al Departament d'Ensenyament del Consell Comarcal de l'Anoia. En cas que l'import atorgat per diferents entitat o administracions superi el cost del servei, el Consell Comarcal de l'Anoia podrà retirar el seu ajut.

10.2 Compactació

D'altra banda, també es preveu la possibilitat de compactació dels ajuts parcials. En aquest cas, s'ha de fer de forma distribuïda, és a dir, es pot compactar en períodes setmanals (per exemple 3/4 dies de cada setmana) i no al llarg d'uns mesos (per exemple de setembre a febrer).

Per la compactació caldrà emplenar en el document de sol·licitud de l'ajut (el model normalitzat), formalitzant així la sol·licitud de compactació en el mateix moment que es fa la sol·licitud.

En qualsevol cas, l'import diari de la beca compactada no podrà superar el preu màxim del servei de menjador establert pel Departament, en funció de la durada de l'espai de migdia.

Les compactacions seran d'aplicació per a tot el curs escolar.

Per qualsevol canvi de dates de compactació o activar-la s'haurà de justificar amb la documentació pertinent presentant la sol·licitud de manera telemàtica a la pàgina web del Consell Comarcal de l'Anoia (https://seu-e.cat/tramits/8100690004/instancia-generica ), indicant el número ID de la sol·licitud de l'ajut, el nom de l'alumne/a i el nom del centre educatiu. Només s'admetran a tràmit les que siguin per causes de força major degudament justificada.

 

11 Baixes, renúncies, trasllats i absències

11.1 Baixes i renúncies

Les famílies hauran de notificar telemàticament a l'enllaç creat per aquest concepte disponible a la pàgina web del Consell Comarcal de l'Anoia, https://www.anoia.cat.

En el seu defecte, els centres escolars també ho podran notificar mitjançant correu electrònic aim@anoia.cat amb la referència "Baixes" o "Renúncies".

11.2 Trasllats dins i/o fora de la comarca.

Les famílies de l'alumnat que provinguin d'un centre escolar i tinguin concedit un ajut de menjador pel consell comarcal pertinent, podran sol·licitar el trasllat d'aquest, a través del centre escolar receptor, per tal que se li mantingui el mateix percentatge d'ajut.

Els centres escolars hauran de comunicar al Consell Comarcal la matriculació del nou alumne/a procedent d'un altre centre, adjuntant el document d'alta al seu centre i demanant el trasllat de l'ajut. Es comunicarà per correu electrònic a aim@anoia.cat amb la referencia "Trasllat d'AIM".

11.3 Absències.

Es podrà retirar l'ajut quan l'alumne/a no assisteixi regularment al menjador. A aquests efectes, es considerarà baixa quan un/a alumne/a no utilitzi el servei de menjador sense causa justificada en una proporció igual o superior al 25% dels dies lectius de cadascun dels mesos d'escolarització. La retirada de l'ajut es comunicarà a les famílies abans de la data d'efecte.

 

12 Justificació i pagament.

12.1 Justificació i pagament dels ajuts a les escoles públiques que gestionen el menjador escolar mitjançant l'AFA.

En els centres escolars públics amb gestió pròpia a través de l'AFA les ajudes atorgades als beneficiaris es faran efectives a través de l'AFA, en qualitat d'endossatària de l'ajut i seran responsables de:

- Gestionar els ajuts i de l'aplicació dels fons públics d'acord amb la seva finalitat.

- Només podran percebre l'ajut aquells alumnes que realment facin ús del servei de menjador escolar.

- Emplenar a l'aplicació PIGAIM l'ús real de cada alumne/a beneficiari de l'ajut de menjador escolar. La direcció del centre expedirà una relació mensual acreditativa de l'alumnat beneficiari dels ajuts, amb concreció dels dies en què cadascun/a ha utilitzat el servei de menjador a fi i efecte d'acreditar davant el Consell Comarcal els dies efectius d'utilització.

Aquest certificat es presentarà signat al Registre electrònic del Consell Comarcal dins dels 5 primers dies del mes següent.

Rebut aquest certificat, el Departament d'Ensenyament del Consell Comarcal revisarà i sotmetrà a aprovació per Junta de govern les justificacions presentades.

Els certificats que no es rebin en el termini indicat seran acumulats per al pagament del mes posterior.

En el supòsit de certificats erronis o amb anomalies el Consell Comarcal requerirà a l'AFA l'emissió d'un nou certificat.

Aprovada la justificació i previs els tràmits corresponents, el pagament dels ajuts es realitzarà al compte corrent de l'AFA.

12.2 Justificació i pagament dels ajuts a centres escolars amb gestió de servei de menjador pel Consell Comarcal de l'Anoia.

En aquells centres que tinguin la gestió del servei de menjador a través del Consell Comarcal de l'Anoia el pagament dels ajuts serà efectuat directament a l'empresa contractista, que el destinarà exclusivament a cobrir fins on arribi el preu d'utilització del servei de menjador per part dels beneficiaris.

L'empresa contractista entrarà diàriament al programa de gestió del Consell Comarcal l'assistència d'alumnes usuaris/es del servei de menjador, a fi i efecte d'acreditar davant el Consell Comarcal els dies efectius d'utilització. Aquesta relació, que especificarà l'alumnat amb ajuts, haurà de portar el vistiplau de la direcció del centre escolar.

Rebuda aquesta relació, juntament amb la corresponent factura, el Consell Comarcal de l'Anoia farà efectiu el pagament a l'empresa contractista, en la mesura en què disposi de fons transferits pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

El Consell Comarcal de l'Anoia establirà els mecanismes necessaris per confirmar la veracitat de les dades aportades per l'empresa contractista i actuarà d'acord amb el règim de sancions per als concessionaris que incorpora el plec de clàusules per a la contractació i gestió del servei de menjador, si es detecten irregularitats en la informació facilitada.

Els ajuts es pagaran per dia efectiu, és a dir, únicament pels dies que l'alumne/a utilitza el servei de menjador.

12.3 Justificació i pagament dels ajuts a les escoles concertades que gestionen menjador escolar

En els centres escolars concertats de la comarca de l'Anoia les ajudes atorgades als beneficiaris es faran efectives a través del centre docent concertat, en qualitat d'endossataris de l'ajut i seran responsables de:

- Gestionar els ajuts i de l'aplicació dels fons públics d'acord amb la seva finalitat.

- Comunicar les baixes del servei i els trasllats de l'alumnat beneficiari.

- Només podran percebre l'ajut aquells/es alumnes que realment facin ús del servei de menjador escolar.

- Emplenar a l'aplicació PIGAIM l'ús real de cada alumne/a beneficiari de l'ajut de menjador escolar. La direcció del centre expedirà una relació mensual acreditativa de l'alumnat beneficiari dels ajuts, amb concreció dels dies en què cadascun/a ha utilitzat el servei de menjador a fi i efecte d'acreditar davant el Consell Comarcal els dies efectius d'utilització.

 

13 Protecció de dades de caràcter personal.

El Consell Comarcal de l'Anoia i els centres escolars de la comarca tractaran les dades de caràcter personal de forma confidencial i sota la responsabilitat del Consell Comarcal per a la finalitat per a la qual són recollides. S'adoptaran les mesures necessàries per evitar la seva alteració, pèrdua, tractament o accés no autoritzat, d'acord amb la normativa aplicable de protecció de dades (Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de dades personals i la Llei Orgànica 3/2018 de Protecció de dades personals i Garantia de drets digitals).

D'acord amb allò que estableix la normativa de protecció de dades, els peticionaris són informats del tractament de les dades personals demanades a través del formulari de sol·licitud d'aquestes bases i la seva documentació annexa, com també de les que aquestes generin en els següents termes.

 

14. Informació sobre el tractament de dades personals.

Conforme al Reglament General de Protecció de Dades i LO 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD) informem al sol·licitant que tractarem les dades personals facilitades en els termes que s'exposen a continuació:

Responsable: Consell Comarcal de l'Anoia - Plaça Sant Miquel, 5 - Igualada 08700

Delegat de Protecció de Dades: dpd@anoia.cat

Finalitat: Gestionar el servei d'ajuts individuals de menjador escolar.

Legitimació: El compliment d'una obligació legal i l'exercici de poders públics conferits al Responsable.

Conservació: Les dades es conservaran durant el termini estrictament necessari per complir amb la finalitat esmentada, respectant en tot cas el que determini la normativa d'arxivament aplicable.

Destinataris: El Responsable podrà comunicar aquestes dades a les autoritats públiques.

Drets: Les persones sol·licitants poden exercir els drets d'accés, rectificació, limitació, supressió, oposició o portabilitat, adreçant-se per escrit al registre del Consell Comarcal de l'Anoia o al Delegat de Protecció de Dades. Cal adjuntar-hi una fotocòpia del DNI o signar el correu electrònic amb una signatura electrònica reconeguda. També pot presentar una reclamació davant l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (apdcat.gencat.cat).

 

15. Disposició addicional primera.

Les disposicions d'aquestes bases queden subjectes a la signatura de l'addenda del conveni entre el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de l'Anoia per a la delegació de competències pel que fa a la gestió del servei escolar de transport, la gestió del servei escolar de menjador i altres prestacions en matèria d'ensenyament per al curs 2024-2025.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
19633 {"title":"EDICTO relativo a la convocatoria y las bases específicas para el otorgamiento de ayudas individuales de comedor escolar para el curso 2024-2025 de la comarca de L'Anoia.","published_date":"2024-03-28","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"19633"} catalunya administración local,Consejo Comarcal de L'Anoia,DOGC,DOGC 2024 nº 9132 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-03-28/19633-edicto-relativo-convocatoria-bases-especificas-otorgamiento-ayudas-individuales-comedor-escolar-curso-2024-2025-comarca-anoia https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.