EDICTO sobre aprobación inicial de la modificación de los Estatutos del Consorcio para la Gestión de la Televisión Digital Local de la Demarcación de Granollers.

El Ple de l'Ajuntament, en la sessió ordinària del dia 22 de febrer de 2024, per unanimitat dels presents, va aprovar l'acord, el text del qual queda condicionat a la redacció definitiva de l'acta, següent:

 

"Identificació de l'expedient

Relatiu a l'aprovació inicial de la modificació dels estatuts del consorci per la gestió de la televisió digital local de la demarcació de Granollers.

 

Antecedents

 

1. En data 8 de novembre de 2023 la secretària per delegació del Consorci Teledigital Granollers va informar sobre l'acord pres en la sessió ordinària del Ple del Consorci Teledigital Granollers, de 8 de novembre (document AUPAC 17531/2024), mitjançant el qual es va aprovar inicialment la modificació dels estatuts del consorci per la gestió de la televisió digital local de la demarcació de Granollers, així com el Reglament d'Organització i funcionament del servei públic audiovisual del Consorci, el tenor literal del qual diu el següent:

 

"Dictamen

 

Identificació expedient

Aprovació modificació dels estatuts i del Reglament d'Organització del Consorci Teledigital Granollers

 

Fets:

 

- Els estatuts del Consorci per la gestió de la televisió digital local de la demarcació de Granollers, es van aprovar inicialment el 25 d'abril de 2006 pel Ple de l'Ajuntament de Granollers, es van publicar el 30 de setembre de 2006, en el BOP, al no presentar-se al·legacions va esdevenir definitius a efectes de la seva entrada en vigor.

- En data 4 de desembre de 2014 per la sessió plenària del Consorci per la gestió de la televisió digital local de la demarcació de Granollers, es van modificar per adaptar el seu contingut a les disposicions de la Llei 27/2013 de 27 de desembre, es van publicar al BOP i al no presentar-se al·legacions en el tràmit d'aprovació inicial, va esdevenir definitiu

- El Ple del Consorci de la TDTL de la Demarcació de Granollers, en la sessió celebrada el dia 26 de març de 2007, va acordar aprovar inicialment els estatuts de la Societat Gestora Teledigital així com el Reglament d'Organització i Funcionament del Servei, i van esdevenir aprovats definitivament atès que no es van presentar al·legacions durant el període d'exposició pública. El 25 de juny de 2009 es va publicar definitivament el Reglament BOP núm 151.

- L'evolució legislativa i tecnològica que hi hagut en aquestes quasi dues dècades, s'ha cregut necessari fer aquesta nova redacció per fer una actualització i una optimització dels Estatuts així com el Reglament, per tal de fer-los més operatius i efectius per la pròpia gestió de la Societat.

- Cap del altres possibles canvis incorporats a la proposta de modificació dels estatuts del Consorci Teledigital de Granollers i del Reglament d'Organització i Funcionament del Servei modifica el règim de l'entitat i es cenyeixen a qüestions terminològiques o d'estructura del redactat.

- S'ha considerat apropiat incorporar un títol als articles per tal de facilitar la localització de les qüestions que tracten els estatuts i agrupar-les segons temàtica.

- En el mateix document s'incorpora el Reglament d'Organització i funcionament del servei públic audiovisual del Consorci Teledigital Vallès Oriental modificat.

- Es presenten seguidament els fonaments legals i de tot ordre que determinen la proposta de modificació dels estatuts del Consorci Teledigital Granollers tot indicant que els articles que no hi són citats expressament mantenen la redacció actual o incorporen simples modificacions d'estil. Entre d'altres, la denominació dels càrrecs evitant referències de gènere inadequades.

 

a) Titulació i extensió de l'article 1.

El contingut i el títol de l'article s'ajusta al què és habitual en els estatuts dels consorcis. Identifica la seva creació i la fonamentació que l'empara; descriu la seva naturalesa i capacitat, segons els termes de l'ara vigent Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya i, com a aportació més significativa incorpora la crida als principis d'autonomia, d'eficàcia, d'eficiència i qualitat i de satisfacció de la ciutadania, com a criteris que regeixen la seva activitat.

 

b) Desplegament de l'article 3, relatiu a la composició del Consorci.

La composició del consorci constitueix un element prou significatiu de l'entitat com per a que sigui objecte d'un article específic que, a més, contingui una crida implícita als municipis vinculats o interessats en el programa núm. 1 del canal múltiple 40, (Granollers) amb referència TL02B i denominació "Granollers", així com a les entitats privades amb interessos concurrents.

Tot incorporant als Estatuts com annex, la relació dels municipis integrants d'aquest Consorci.

 

c) Règim d'incorporació de nous membres (Art. 4).

Incorpora el procediment d'incorporació de nous membres i la necessitat de que sigui aprovada pel Ple del Consorci, així com, significativament, l'interès en que es contempli la previsió de que pugui comportar una quota d'admissió.

 

d) La possibilitat d'incorporar membres associats a l'art. 5.

L'article 5 contempla la possibilitat de que el Consorci pugui incorporar com a membres a persones o entitats afins, diferents dels ajuntaments, per bé que sigui amb la condició de membres associats, amb els drets i deures que s'estableixin en cada cas, en el ben entès que no gaudiran del dret de vot, que es manté reservat als membres de ple dret.

 

e) S'ha entès adequat incorporar una definició de l'objectiu del Consorci, a l'art. 6.

La proposta de redactat de l'art. 6.1 incorpora una visió de futur, dient que l'objecte es pot desplegar integrant el consorci en totes les plataformes i altres formes de difusió de la televisió local.

Al seu torn, l'art. 6.2 desglossa l'objectiu del consorci en cinc apartats mitjançant els quals es posen de manifest els elements que determinen la raó de ser del consorci, centrats en la coordinació dels municipis en la gestió del servei públic de comunicació audiovisual local, la col·laboració que se'n derivi, la gestió tècnica de les xarxes i plataformes de comunicació audiovisual, així com la promoció de les iniciatives informatives locals i el foment de les tecnologies.

 

f) Desplegament de funcions (art. 7).

S'entén adequat que els estatuts del consoci expressin les seves funcions, absents en la versió actual dels estatuts, i que el seu redactat (art. 7.1) desplegui les previsions del Capítol II de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya.

Així mateix, l'article 7.2, equivalent a l'actual 18, recull les previsions de l'art. 32.2 de la referida Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya i legitima la creació i l'existència de la societat instrumental de què està dotat el consorci i l'eventualitat de subscriure convenis amb institucions afins a fi del desplegament de les seves funcions.

 

g) L'establiment dels principis que determinen l'activitat del consorci (art. 8).

S'entén adequat que la regulació del Consorci aculli, al màxim nivell, els principis que regeixen la seva activitat, extrets de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya.

 

h) La incorporació del Director com a òrgan del Consorci.

L'apartat d. de l'article 9 proposa contemplar l'existència del Director, del qual se'n mencionava només el nomenament en els estatuts actuals, ajustant així en major mesura el règim de govern que contempla la norma reguladora de l'entitat a la realitat en què s'emmarca la seva gestió.

 

i) Els membres que formen el Ple del Consorci, la seva durada i la facultat de representació.

Es proposa precisar la durada dels representants dels municipis consorciats (art.10.2), fent-la coincidir amb la del govern municipal en nom del qual formin part del Ple.

La proposta d'art. 10.3 respon al propòsit de superar els inconvenients que, en ocasions, presenta la substitució dels membres del Ple, tot establint que poden delegar en un altre membre, per a actes i reunions determinades, així com que es poden fer substituir segons les normes de règim local que s'apliquen al consorci.

 

j) Funcions del Ple del Consorci.

L'actualització dels estatuts justifica estendre les funcions corresponents al Ple, tot contemplant la diversitat d'aspectes dels que és responsable.

Entre d'altres, es contempla la seva competència en l'aprovació de la documentació econòmica anual de l'entitat, l'admissió de membres associats, la designació de la presidència i les vicepresidències, l'exercici de la condició d'òrgan de contractació i la separació de membres, entre d'altres ara absents en els estatuts vigents.

La significació del contracte programa, com a expressió de autonomia de la gestió directa i quotidiana del servei respecte dels òrgans de govern corresponents i la decisió dels ens locals que prescriu l'art. 33, 3 de la Llei 22/2005, justifica que la seva aprovació, cabdal en la dinàmica del consoci, ocupi un apartat específic (art. 11.2)

 

k) Apoderaments.

L'art. 12 contempla la facultat del Ple del Consorci pot conferir poder a fi del desplegament i la gestió de les activitats destinades al compliment dels seus acords i decisions.

Tot i que la facultat d'apoderar representants constitueix una funció intrínseca al consorci, fer-hi expressa menció esvaeix qualsevol dubte en la matèria.

 

l) La convocatòria i celebració de les sessions del Ple. (Art.14)

La dinàmica que permeten els mitjans telemàtics justifica la conveniència de incorporar com a novetat la possibilitat de que les reunions dels òrgans col·legiats es celebrin de forma telemàtica, facilitant així, si es decideix, la seva celebració, a efectes de facilitar i garantir la participació efectiva a les sessions.

Així com a norma general, la celebració de les sessions dels diferents òrgans col·legiats haurà d'esser presencial, no obstant, s'incorpora la possibilitat de celebrar telemàticament i/o mixta les sessions dels òrgans col·legiats del Consorci, sempre i quan el sistema que s'utilitzi ha de permetre identificar les persones assistents, continuar amb la comunicació, intervenir en la deliberació i emetre el vot corresponents, art. 17 de la Llei 40/2015 de règim jurídic del sector Públic i l'art.13 de la Llei 26/10 de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

 

m) La regulació del quòrum en el Ple.

La proposta d'estatuts ofereix l'actualització del règim de funcionament del Ple, adaptant-lo a la dinàmica que s'aplica efectivament i resol la situació que susciten els resultats de votacions en els que l'aplicació dels percentatges no determina valors viables, tot establint que, en aquests casos, s'hagi d'aplicar el percentatge immediatament superior.

 

n) Adopció d'acords (Art.16.3)

Es recalca el sistema de la ponderació de vots en funció de la població dels municipis dels membres representats i es concreta el quòrum de la majoria qualificada de dos terços per determinats acords, superior a la majoria absoluta contemplada en els estatuts vigents.

 

o) La Comissió Executiva i la Comissió Especial de Comptes (art-17)

Si bé la naturalesa d'aquesta comissió i, sobretot, la seva denominació legal, determina que li correspongui la gestió ordinària del Consorci, la proposta d'art. 17.1. fa reserva de que aquesta funció adquireix rellevància real quan la gestió directa dels serveis del consorci es faci efectiva a través de la seva organització ordinària; això és, prescindint de la societat de què s'ha dotat el consorci. En aquest cas es proposa reunions trimestrals, en lloc de les reunions mensual que figuren en els anteriors estatuts.

En un altre cas, quan el Consorci disposi de la societat instrumental, caldrà convocar la Comissió Executiva, en funció de Comissió Especial de Comptes, que és reunirà una vegada l'any.

En un altres ordre de coses, així com els estatuts de la societat de què està dotada el consorci a fi de la gestió directa dels seus serveis contempla que la seva Junta general és el Ple del consorci, resulta oportú establir igualment que la Comissió Executiva i de Comptes és el Consell d'Administració de la societat.

Finalment, s'introdueix també respecte de la Comissió el sistema a seguir previst per al Ple per als casos en que els percentatges del resultat de les votacions sigui numèricament inviable.

 

p) La Presidència

La proposta incorpora, entre les facultat de la Presidència, la de promoure els expedients d'admissió i separació de membres ara prevista en els estatuts.

Així mateix, s'atribueix a la Presidència la facultat de dictar les resolucions del Consorci, superant els dubtes que es susciten en aquest sentit.

 

q) La Vicepresidència

És procedent destinar una mínima regulació a les vicepresidències, absent en els estatuts vigents.

Els membres del Consorci han d'elegir dues vicepresidències, una vicepresidència 1a i una vicepresidència 2a.

 

r) La Secretària i la Intervenció

Els serveis de secretaria i intervenció seran assumits per l'ajuntament adscrit al Consorci.

 

s) La Direcció.

Segons s'ha dit anteriorment, la Direcció és una figura significativa en la dinàmica del Consorci. D'aquí que s'hagi contemplat la seva existència entre els òrgans de Govern, per bé que supeditat al Ple i que les seves funcions siguin objecte d'una regulació específica, a l'article 21, les quals s'han traslladat les contemplades al Reglament d'Organització i funcionament del servei.

 

t) El Reglament del Consorci.

La Llei 22/2005 contempla que el Consorci s'hagi de dotar d'un Reglament. D'aquí que la proposta d'article assumeixi expressament aquest deure, tot establint el contingut mínim de la seva regulació, en el qual s'ha de contemplar l'existència del Consell Consultiu i Assessor , al qual es reserva la facultat d'informar les candidatures a la gestió del servei.

Amb la finalitat de la seva operativitat s'ha modificat el Reglament flexibilitzant la composició del Consell Consultiu i Assessor, en un document que s'annexiona a aquest Estatuts

 

u) Adscripció del Consorci a l'Ajuntament de Granollers.

La Disposició addicional novena a la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local i ara l'article 120 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic determinen la necessitat de que els consorcis locals constin adscrits a l'ajuntament respecte del que es compleixin els criteris establerts en l'indicat article 120 de la Llei 40/2015.

L'aplicació dels criteris indicats, relacionada amb la prevalença de l'Ajuntament de Granollers respecte del Consorci, justifica la oportunitat d'establir la seva adscripció a l'Ajuntament de Granollers.

 

v) Separació de membres.

Tot i que la separació dels membres consorciats està subjecta a la seva lliure voluntat, és d'interès del Consorci garantir que no comporti la desatenció d'obligacions contretes front de l'entitat i, eventualment, davant de tercers i, en definitiva, els interessos dels municipis que romanguin consorciats.

D'aquí que, d'una banda, es proposi precisar el sistema aplicable a fi de la separació dels membres del Consoci, així com, d'altra, s'estableixi que la separació es subjecti a la liquidació de les obligacions exigibles a l'entitat que es separi, tot preveient que es saldin prèviament si bé sigui contemplant la possibilitat de que es formalitzi un document de liquidació en el que es puguin establir els termes de la liquidació.

 

w) Cessament

La regulació de l'art. 29 que es proposa te per objecte manifest establir un mecanisme que permeti fer front a l'incompliment de les obligacions dels membres consorciats. Contempla que els incompliments puguin determinar la desvinculació del membre incomplidor tot aplicant, respecte de les obligacions descobertes, el mecanisme previst respecte de la separació; això és, la liquidació de la quota negativa que resulti o la subscripció d'un document de liquidació.

 

x) Modificació del Reglament d'Organització i funcionament del servei audiovisual del Consorci

Aquest reglament ha quedat reduït al desplegament del Consell Consultiu i Assessor, d'acord amb els criteris establerts en la llei 22/205 del 29 de desembre, de la comunicació audiovisual.

Així com la flexibilització de la composició del Consell Consultiu i Assessor, a criteri del Ple del Consorci a proposta de la Presidència del Consorci.

Atès l'informe tècnic i de secretaria del Consorci que s'adjunta a aquest expedient.

 

Fonaments de dret

 

➢ Llei 26/2010, del 3 d'agost de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

➢ 2.- Capítol II de la Llei 22/2005, de 29 de desembre , de la Comunicació Audiovisual de Catalunya.

➢ 3.-Decret 214/1990, de 30 de juliol pel qual s'aprova el Reglament de personal al servei de les entitats locals

➢ 4. Llei 40/2015, d'1 d'octubre de Règim Jurídic del Sector Públic.

➢ 5. El Reglament d'Obres, Activitats i Serveis dels ens locals, aprovat pel Decret 179/1995, de 13 de juny

 

Es proposa

 

Primer: Aprovar inicialment la modificació dels Estatuts del Consorci per la gestió de la televisió digital local de la demarcació de Granollers així com el Reglament d'Organització i Funcionament del Servei Públic Audiovisual del Consorci que s'annexen a aquest acord, segons els fets i fonaments de dret invocats.

 

Segon: Donar trasllat del present acord de modificació dels Estatuts del Consorci per a la Gestió de la televisió digital local pública de la Demarcació de Granollers (Consorci Teledigital Granollers) a tots els membres integrants del Consorci per tal que sigui ratificat pels seus respectius òrgans de govern.

 

Tercer. Sotmetre l'acord primer al tràmit d'informació pública mitjançant la publicació en el taulell d'edictes de cada membre Consorciat , en el BOP, en el DOGC i en el taulell d'edictes del Consorci, pel termini de 30 dies establerts en l'art. 160.1 en relació a l'art. 313.3 del Decret 179/1995, de 13 de juny pel qual s'aprova el Reglament d'Obres, activitats i Serveis dels ens locals, per tal que qualsevol interessat pugui formular, al·legacions, suggeriments, esmenes que es creguin convenients.

Transcorregut aquest termini sense haver-ne produït cap reclamació, ni al·legació a aquest acord, s'entendrà que el text modificat dels Estatuts del Consorci i de l'esmentat Reglament, s'entendrà aprovat definitivament.

 

Quart. Remetre aquest acord juntament amb la modificació estatutària a la Direcció General de l'Administració Local."

 

2. A l'expedient consten els estatuts del Consorci Teledigital Granollers. Document AUPAC número 17532/2024.

 

3. En data 08-02-2024, la senyora Emma Pineda Reolid, Cap d'Àrea d'Alcaldia i Comunicació, ha emès un informe tècnic.

 

4. En data 09-02-2024, el senyor Antoni Jesus Campelo Rodriguez, Tècnic d'Administració General, ha emès un informe jurídic.

 

5. L'expedient es sotmet a fiscalització per intervenció.

 

Fonaments de dret

 

- Llei 39/2015 d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

- Llei 40/2015 d'1 d'octubre, del Règim Jurídic del Sector Públic.

 

Resolució

 

En conseqüència el Ple de l'Ajuntament acorda:

 

Primer. Ratificar l'aprovació inicial de la modificació dels Estatuts del Consorci per la gestió de la televisió digital local de la demarcació de Granollers així com el Reglament d'Organització i Funcionament del Servei Públic Audiovisual del Consorci que s'annexen a aquest acord, segons els fets i fonaments de dret invocats (document AUPAC 17531/2024).

 

Segon. Sotmetre l'acord al tràmit d'informació pública mitjançant la publicació en el tauler d'edictes de l'Ajuntament de Caldes de Montbui, en el BOP, en el DOGC, pel termini de 30 dies establerts en l'art. 160.1 en relació a l'art. 313.3 del Decret179/1995, de 13 de juny pel qual s'aprova el Reglament d'Obres, activitats i Serveis dels ens locals, per tal que qualsevol interessat pugui formular, al·legacions, suggeriments, esmenes que es creguin convenients.

Transcorregut aquest termini sense haver-ne produït cap reclamació, ni al·legació a aquest acord,s'entendrà que el text modificat dels Estatuts del Consorci i de l'esmentat Reglament, s'entendrà aprovat definitivament.

 

Tercer. Notificar aquest acord al Consorci Teledigital Granollers.

 

Quart. Aquest és un acte de tràmit, no definitiu en via administrativa i no susceptible de recurs; sense perjudici que pugueu exercitar el que estimeu procedent, de conformitat amb el que disposa l'article 40.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques."

 

Durant el termini indicat, l'expedient es podrà consultar al Departament d'Alcaldia, per tal que es puguin formular les al·legacions , observacions, suggeriments i/o reclamacions que s'estimin pertinents.

 

Caldes de Montbui, 15 de març de 2024

 

Isidre Pineda Moncusí

Alcalde

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
19574 {"title":"EDICTO sobre aprobación inicial de la modificación de los Estatutos del Consorcio para la Gestión de la Televisión Digital Local de la Demarcación de Granollers.","published_date":"2024-03-28","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"19574"} catalunya administración local,Ayuntamiento de Caldes de Montbui,DOGC,DOGC 2024 nº 9132 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-03-28/19574-edicto-aprobacion-inicial-modificacion-estatutos-consorcio-gestion-television-digital-local-demarcacion-granollers https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.