ANUNCIO relativo a la incoación del expediente para la supresión del servicio de limpieza de alcantarillado y la derogación del Reglamento de funcionamiento del servicio de limpieza de alcantarillado (exp. 2522/2023).

Per acord del Ple, de data 16 de gener de 2024, s'ha aprovat l'acord relatiu a la incoació de l'expedient per a la supressió del servei de neteja de clavegueram i la derogació del Reglament de funcionament del servei de neteja de clavegueram. Es fa públic de conformitat amb el que es disposa en els articles 163 del Reglament d'Obres, Activitats i Serveis de les Entitats Locals, aprovat pel Decret 179/1995, de 13 de juny; 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de règim local; i 83 i 131 de la Llei 39/2015.

Aquest acord ha estat publicat al Butlletí Oficial de la Província de Girona número 18, de data 25 de gener de 2024, i romandrà sotmès a informació pública prèvia a la terminació de la prestació del servei pel termini de trenta dies hàbils, a l'efecte de que els particulars i entitats, puguin formular les observacions que estimin pertinents.

Aquest acord té el contingut literal següent:

 

 

"6. Acord relatiu a la incoació de l'expedient per a la supressió del servei de neteja de clavegueram i la derogació del Reglament de funcionament del servei de neteja de clavegueram Antecedents

 

1. Per acord del Ple del Consell Comarcal del Ripollès de data 10 de maig de 2005 es va aprovar definitivament la memòria de l'activitat econòmica de neteja de clavegueram i instal·lacions de sanejament i es va aprovar, alhora, l'establiment del servei. Així mateix, es va aprovar inicialment el Reglament de funcionament del servei de neteja de clavegueram, al qual no es van formular al·legacions i s'ha de considerar aprovat definitivament. Finalment, es van aprovar els preus públics per la prestació d'aquest servei.

D'acord amb la memòria d'activitat econòmica obrant a l'expedient, es va establir el servei de neteja de clavegueram en consideració a la demanda, dirigida als ajuntaments, de persones i entitats privades situades especialment en nuclis aïllats on no hi ha servei públic de clavegueram o bé on calen actuacions urgents d'aquest tipus de servei.

 

2. Com s'ha indicat en el punt anterior, el Reglament de funcionament del servei de neteja de clavegueram es va aprovar el dia 10 de maig de 2005 i es va modificar el 5 d'octubre de 2010.

De conformitat amb l'article 4 del citat Reglament, els usuaris del servei són els ajuntaments de la comarca del Ripollès, per a atendre les necessitats de neteja de les instal·lacions que formen part de la xarxa públic de clavegueram i desguassos, i de conformitat amb els convenis de col·laboració necessaris. També poden ser usuaris del servei els particulars que ho necessitin puntualment, si bé la prioritat de la utilització dels servei serà sempre dels ajuntaments de la comarca del Ripollès.

 

3. S'ha constatat que en els darrers anys els Ajuntaments pràcticament no han fet ús del mencionat servei, utilitzant-se per particulars que podien acudir a altres operadors privats, a diferència del que succeïa a l'any 2005.

 

4. La prestació d'aquest servei s'ha produït, a través de l'empresa CADAGUA, SA, com a adjudicatària del contracte del servei de manteniment i explotació dels sistemes de sanejament de Campdevànol, Camprodon, Cal Gat (Sant Joan de les Abadesses), Llanars, Nevà (Toses), Planoles, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Setcases i Vall de Núria (Queralbs). En aquest sentit, CADAGUA, SA posava a disposició del contracte un nombre mínim de 90 hores anuals de camió, equipat amb un equip d'alta pressió, impulsor-succionador, incloent tot l'equip d'operaris necessari i totes les despeses corresponents. Aquest contracte acaba la seva vigència a 31 de gener de 2024.

 

5. El nou contracte del servei d'explotació i manteniment dels sistemes de sanejament de Campdevànol, Camprodon, Cal Gat (Sant Joan de les Abadesses), Llanars, Nevà (Toses), Planoles, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Setcases i Vall de Núria (Queralbs), l'adjudicació del qual s'hauria de produir el gener de 2024, no contempla aquest servei.

 

6. Consta a l'expedient la memòria justificativa de l'extinció del servei de neteja de clavegueram i derogació del Reglament de funcionament del mateix servei, emesa per la Cap de Territori i Sostenibilitat en data 3 de gener de 2024. Aquesta memòria es pronuncia en el següent sentit:

"(...)

6. Als efectes de determinar la continuïtat d'aquest servei, correspon analitzat la rendibilitat del servei de neteja de clavegueram, a través d'un estudi que reflecteixi el cost del sosteniment del servei, així com la seva viabilitat:

6.1. Anàlisi de la demanda:

A falta de quantificar el mes de desembre de 2023, durant l'any 2023 s'han fet un total de 34 feines de particulars amb un import total de 5.082€ IVA inclòs: 14 han estat per neteja de clavegueram i 19 per buidatge de fossa sèptica. Un total de 37.5 hores de feina. S'han fet un total de 6 feines per ajuntaments amb un import 885.5 IVA inclòs. Un total de 11.5 hores.

Aquestes dades demostren que no és sostenible el servei per dos motius: d'una banda, els baixos ingressos (5.967 €/any) fan del tot impossible assumir els costos d'amortització (més de 30.000 €/any) del vehicle que caldria adquirir; d'altra banda, el temps de treball (49 hores/any) tampoc justifica la realització d'una inversió en un equipament que seria manifestament infrautilitzat.

6.2. Anàlisi de l'oferta:

El servei, des del punt de vista de l'oferta, sempre s'ha plantejat, intencionadament, com un servei complementari al prestat pel sector privat; en cap cas s'han realitzat accions comercials per incrementar la demanda. En aquest context, l'oferta s'ha ajustat a la demanda que, bàsicament, s'ha limitat a donar resposta a una manca de disponibilitat puntual dels operadors privats que, en general, ha tendit a disminuir. Aquesta disminució respon a una major presència de les empreses a la comarca del sector tant pel que fa al nombre d'empreses com als efectius destinats. Actualment les empreses amb major activitat al Ripollès són Neida, Olot-Net i Terricabras.

6.3. Estudi de la viabilitat del servei:

La continuïtat del servei per part del Consell implicaria una inversió d'uns 250.000 € per a l'adquisició de maquinària. Així, per prestar el servei, a banda dels costos de personal (directes i indirectes), combustible i manteniment i assegurança del vehicle, caldria considerar el cost d'amortització que seria superior als 30.000 € anuals. La quantitat ingressada per la prestació del servei durant l'any 2023 ha estat de 5.967 €; la previsió pel 2024 és similar.

Així doncs, el manteniment del servei de neteja de clavegueram no resultaria rendible amb els preus i els ingressos actuals. Si els preus s'incrementessin tampoc resultaria rendible perquè no serien competitius respecte dels preus de mercat.

El servei no seria sostenible econòmicament llevat que el Consell hi destinés recursos propis. Pel mateix motiu, probablement, no resultaria viable destinar-hi recursos que, per ara es destinen a altres serveis i, encara menys, si, com s'ha apuntat, el servei queda cobert, a preus adequats, pel sector privat.

CONCLUSIONS:

Per tot l'exposat, es considera que la prestació del servei de neteja de clavegueram resulta innecessària en l'actualitat. Per aquest motiu, s'aconsella la supressió del servei públic i la consegüent derogació del Reglament de funcionament del servei de neteja de clavegueram, donada la manca de viabilitat i rendibilitat d'aquet servei, a partir del dia 1 de febrer de 2024".

 

7. Consta a l'expedient l'informe d'intervenció número 1/2024, de data 3 de gener de 2024, de conformitat, fent constar que l'expedient instruït s'ha de sotmetre a informació pública pel termini de 30 dies, mitjançant anuncis que s'insereixin en el BOP, en el DOGC, i en el tauler d'anuncis de la corporació. També s'ha de donar tràmit d'audiència als interessats i a les entitats que, si s'escau, han exercit la iniciativa (Art. 160 D 179/1995 (AUT)).

 

8. En atenció als antecedents exposats anteriorment, es considera que la prestació del servei de neteja de clavegueram resulta innecessària en l'actualitat. Per aquest motiu, s'aconsella la supressió del servei públic i la consegüent derogació del Reglament de funcionament del servei de neteja de clavegueram.

 

9. Consta l'expedient l'informe de secretaria, de data 3 de gener de 2024, relatiu al procediment a seguir per a la supressió del servei de clavegueram i derogació del Reglament de funcionament del servei de neteja de clavegueram.

 

Fonaments de Dret

 

I. Els articles 25 i següents del Decret Legislatiu 4/2003, de 4 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'organització comarcal de Catalunya (TRLOC) regulen les competències comarcals, corresponent-li les competències en matèria de cooperació, assessorament i coordinació dels ajuntaments; les competències atribuïdes per les lleis sectorials; o les que se li deleguin o encarreguin per altres administracions públiques. L'article 25.2 de la mateixa Llei estableix que en l'àmbit de les seves competències, la comarca pot fer obres i prestar serveis, d'acord amb els requisits que estableix aquesta Llei.

El servei de neteja de clavegueram no es correspon amb cap de les competències que corresponen als consells comarcals, ja sigui per atribució de les lleis, ja sigui per delegació o encàrrec.

 

II. L'article 25 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de Bases del Règim Local, estableix les competències pròpies del municipi i l'article 26 de la mateixa Llei els serveis que obligatòriament hauran de prestar tots els municipis. Entre aquests serveis no s'inclou el servei de neteja de clavegueram.

 

III. L'article 163 del Reglament d'Obres, Activitats i Serveis de les Entitats Locals, aprovat per Decret 179/1995, de 13 de juny regula la supressió de Serveis que no constitueixen competència pròpia de caràcter obligatori. Aquests serveis poden ser suprimits per motius d'interès públic justificats documentalment, d'ofici o a iniciativa dels veïns, per acord del ple de l'ens local. L'acord de supressió ha de ser objecte d'informació pública prèvia a la finalització del funcionament del servei, i s'ha de donar el tràmit d'audiència abans de l'adopció de l'acord, quan calgui, a les entitats i associacions referides a l'article 158.1 d'aquest Reglament, a les administracions concurrents i, en particular, als que tenen encomanada la gestió del servei. L'acord ha de ser notificat a tots aquests.

 

IV. Pel que fa a la derogació del Reglament de funcionament del servei de neteja de clavegueram l'article 128 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques regula la potestat reglamentària de les administracions.

L'article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de règim local estableix que les ordenances locals s'han d'ajustar al següent procediment: a) Aprovació inicial pel Ple; b) Informació pública i audiència dels interessats per un termini de 30 dies, per la presentació de reclamacions i suggeriments; c) Resolució de totes les reclamacions i suggeriments presentades dins del termini i aprovació definitiva pel Ple. En cas que no s'hagin presentat reclamacions i/o suggeriments, s'entendrà aprovada definitivament.

De conformitat amb els articles 83 i 131 de la Llei 39/2015, als efectes de la informació pública, caldrà publicar un anunci al Butlletí oficial de la província i al tauler d'anuncis del Consell Comarcal del Ripollès. Simultàniament, s'atorgarà audiència als municipis de la comarca.

De conformitat amb l'article 70.2 de la Llei 7/1985, les ordenances es publicaran al Butlletí oficial de la província corresponent i no entraran en vigor fins que no s'hagi publicat completament el seu text i hagi transcorregut el termini previst a l'article 65.2 de la mateixa norma.

El Consell Comarcal ha de remetre a l'Administració de l'Estat i al Departament competent de la Comunitat Autònoma, en el termini de quinze dies des de la derogació, còpia de l'acord definitiu de derogació, o en el seu cas, la certificació que acrediti l'elevació a definitiva de l'aprovació inicial.

La normativa indicada en els paràgrafs precedents que faci referència a l'aprovació i modificació d'ordenances també s'ha d'entendre aplicable a la seva derogació.

 

V. De conformitat amb l'article 14.2.j) del TRLOC correspon al Ple del Consell Comarcal aprovar les formes de gestió dels serveis i dels expedients per a l'exercici d'activitats econòmiques. L'article 14.2.c) del TRLOC indica que correspon al Ple l'aprovació de les ordenances.

 

VI. D'acord amb l'article 9.1.b) i c) del Reglament regulador del Consell d'alcaldes i alcaldesses de la comarca del Ripollès, correspon al Consell d'Alcaldes i Alcaldesses l'aprovació de les ordenances i els acords sobre la creació i l'establiment dels serveis comarcals i en cas de canvi en la seva forma de gestió.

 

Per tot l'exposat, efectuada la tramitació legalment establerta, es proposa l'adopció dels següents acords:

 

PRIMER. Incoar l'expedient per a la supressió del servei de neteja de clavegueram, de conformitat amb els antecedents que consten en aquest acord.

 

SEGON. Aprovar inicialment la derogació del Reglament de funcionament del servei de neteja de clavegueram del Consell Comarcal del Ripollès, que regula el servei indicat en el punt anterior.

 

TERCER. Sotmetre el present acord a informació pública prèvia a la terminació de la prestació del servei pel termini de trenta dies hàbils, mitjançant anuncis que s'inseriran en el Butlletí Oficial de la Província, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i en el tauler d'edictes d'aquesta corporació, a l'efecte de que els particulars i Entitats, puguin formular les observacions que estimin pertinents.

 

QUART. Donar audiència, per un termini de deu dies, als ajuntaments de la comarca"

 

La qual cosa es fa pública per al coneixement general.

 

Ripoll, 25 de gener de 2024

 

Amadeu Rosell Martí

President

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15981 {"title":"ANUNCIO relativo a la incoación del expediente para la supresión del servicio de limpieza de alcantarillado y la derogación del Reglamento de funcionamiento del servicio de limpieza de alcantarillado (exp. 2522\/2023).","published_date":"2024-02-02","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"15981"} catalunya administración local,Consejo Comarcal de El Ripollès,DOGC,DOGC 2024 nº 9093 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-02-02/15981-anuncio-relativo-incoacion-expediente-supresion-servicio-limpieza-alcantarillado-derogacion-reglamento-funcionamiento-servicio-limpieza-alcantarillado-exp-2522-2023 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.