ANUNCIO sobre aprobación inicial de la propuesta de modificación del Reglamento de viajeros de los servicios de transporte público de superficie del ámbito del AMB con el objetivo de prohibir el acceso de los patinetes eléctricos y vehículos de movilidad personal (VMP) (exp. 903360/23).

El Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona en sessió celebrada el 19 de desembre de 2023, va aprovar inicialment la modificació del Reglament de viatgers dels serveis de transport públic de superfície de l'àmbit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que s'incorpora com annex a aquest anunci, amb l'objectiu de prohibir l'accés dels patinets elèctrics i vehicles de mobilitat personal (VMP) elèctrics als vehicles i a les instal·lacions de transport públic, excloent d'aquesta consideració les bicicletes elèctriques i els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, en compliment de les determinacions contingudes en l'acord de data 20 d'octubre de 2023 del Consell d'Administració de l'Autoritat del Transport Metropolità, com també del Decret de la Vicepresidència de l'Àrea de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona de data 31 d'octubre de 2023.

En compliment de l'article 63.2 del Decret 179/1995, de 13 de juny pel qual s'aprova el Reglament d'Obres, Activitats i Serveis dels Ens Locals, se sotmet l'acord d'aprovació inicial de modificació del Reglament de viatgers dels serveis de transport públic de superfície de l'àmbit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona juntament amb el projecte de la norma al tràmit d'informació publica durant el termini mínim de de trenta (30) dies a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci al Butlletí Oficial de la Província, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, en un mitjà de comunicació escrita diària i al tauler d'anuncis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona als efectes de formular al·legacions i reclamacions contra el projecte.

Durant el període d'informació pública l'expedient podrà ser consultat a la Secretaria General, al carrer seixanta-dos (62), número 16, edifici A, 2a planta de Barcelona o bé a través de mitjans electrònics, prèvia sol·licitud a través del correu secretariaamb@amb.cat. En ambdós casos heu de sol·licitar la vista a través del correu electrònic secretariaamb@amb.cat.

 

Barcelona, 20 de desembre de 2023

 

Marcel·lí Pons Duat

Secretari general

 

 

ANNEX

REGLAMENT DE VIATGERS DELS SERVEIS DE TRANSPORT PÚBLIC DE SUPERFÍCIE DE L'ÀMBIT DE L'ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

 

Article 1. Objecte del Reglament

L'objecte d'aquest reglament és determinar les condicions generals d'utilització per a totes les persones que utilitzen els serveis de transport públic col·lectiu de viatgers (d'ara endavant, els usuaris) de superfície que circulen íntegrament per l'àmbit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de conformitat amb el que determinen les disposicions de la Llei 12/1987, de 28 de maig, de regulació del transport de viatgers per carretera mitjançant vehicles de motor, i el seu Reglament, aprovat pel Decret 319/1990, de 21 de desembre, així com els articles 40, 41, 142.14 i 143.1 de la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres, i l'article 201.1 del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 1211/90, de 28 de setembre.

 

Article 2. Drets dels usuaris

Són drets de les persones que utilitzen els serveis de transport públic col·lectiu de viatgers de superfície:

a) Ser transportades amb un títol de transport vàlid amb els objectes i els paquets que portin, sempre que no sobrepassin les places i el pes autoritzats per al vehicle i sempre que no suposin molèsties o un perill per a les altres persones, respectant els usos prioritaris i preferents indicats en l'article 2 apartat h) i amb les limitacions que es determinen en l'article 5.

b) En cas d'incidència que provoqui l'aturada de l'autobús, continuar el viatge en la mateixa línia o en una altra d'itinerari semblant, sense que hagin de pagar aquest nou trajecte, o a obtenir un bitllet de bescanvi. Els títols que permetin un nombre il·limitat de viatges o la lliure circulació no donen dret a cap devolució.

c) Sol·licitar i rebre informació sobre els serveis. Així, els itineraris i els horaris dels serveis estan exposats a les parades i les tarifes s'exposen als vehicles.

d) Ser tractades correctament pel personal de les empreses prestatàries i ser ateses en les peticions d'ajuda i informació que sol·licitin al personal.

e) Formular les reclamacions que estimin convenients amb relació a la prestació dels serveis, cosa que poden fer mitjançant els llibres de reclamacions que tenen a la seva disposició.

f) Rebre resposta de l'empresa prestatària dels serveis, en un termini màxim de dos mesos, sobre les reclamacions i queixes que hagin formulat.

g) Ser informades, per part de les empreses prestatàries, amb antelació sobre les modificacions parcials o totals dels itineraris previstos inicialment.

h) Tenir garantides, atesos els principis de llibertat, igualtat i participació, les condicions bàsiques d'accessibilitat i no-discriminació en l'ús del transport públic de superfície, en els casos de persones amb discapacitat física i orgànica, visual, auditiva o intel·lectual, persones grans, usuaris de caminadors o rollators, dones embarassades i persones amb mobilitat reduïda, en els termes expressats en els subapartats següents:

1. Les persones amb discapacitat i amb mobilitat reduïda, les dones embarassades i les persones grans tenen prioritat absoluta en l'ús de seients d'ús preferent, que disposen d'una senyalització específica a aquest efecte. Si tots aquests seients ja estan ocupats per persones amb aquest dret, tenen prioritat per ocupar amb caràcter preferent la resta dels seients.

2. Les persones amb cadires de rodes o cadires de posicionament tenen preferència en l'accés als vehicles i en l'ús dels espais reservats que estiguin lliures, respecte a altres persones que coincideixin en la parada i tinguin alguna de les condicions exposades en l'apartat 4.3 de l'article 4, per a l'ús d'aquests espais reservats.

3. Les persones que utilitzin escúters poden accedir als vehicles que disposin d'espais reservats lliures, sempre que acreditin la situació de mobilitat reduïda i que l'escúter que utilitzen compleixi les condicions de seguretat corresponents, d'acord amb el que estableix el Codi d'accessibilitat de Catalunya i mitjançant la identificació prevista a aquest efecte, tant de la persona com de l'escúter.

 

Article 3. Obligatorietat del títol de transport

3.1 Per utilitzar els serveis, cal disposar del títol de transport corresponent.

3.2 Els títols poden ser per a un sol viatge, per a diversos viatges, per a un temps determinat o de qualsevol altra classe. Així mateix, poden ser exclusius per a la utilització del prestatari del servei o compatibles amb altres serveis de transport públic amb els quals s'hagi dut a terme un procés d'integració tarifària.

3.3 Tots els títols que requereixin validació mecànica o magnètica no són vàlids sense aquesta validació, amb independència de les seves característiques. A aquest efecte, tenen la consideració de títol de transport tant els bitllets o els abonaments adquirits mitjançant el pagament del preu corresponent com els passis atorgats a diversos col·lectius, com la gent gran.

3.4 El bitllet o títol de transport vàlid dona dret a viatjar fins al terminal de línia, s'ha de conservar durant tot el viatge i s'ha d'exhibir si el personal de l'empresa prestatària ho demana. Així mateix, s'ha de preservar en bon estat, ja que cap títol malmès no dona dret a ser bescanviat. Quan així ho determinin els organismes competents, el títol pot ser utilitzat en altres línies o en altres modalitats de transport, en les condicions de transbord i ús que s'estableixin expressament.

3.5 En cas de bescanvi del títol, l'empresa només està obligada a facilitar el mateix nombre de viatges que li restin per validar dins del termini de vigència del títol.

3.6 Dues persones o més poden viatjar amb un sol títol multiviatge, que no sigui personal, sempre que s'hagi validat el nombre de vegades equivalent i sempre que qui porti el títol faci un desplaçament igual o més llarg que el dels acompanyants, en cas de títols que acceptin la modalitat d'ús compartit.

3.7 En cap cas l'empresa prestatària no respon de la publicitat incorporada al títol, ni està obligada a fer-ho.

3.8 Els menors de quatre anys estan exempts de pagar bitllet.

 

Article 4. Condicions generals d'utilització dels serveis

4.1 Els usuaris tenen les obligacions següents:

a) Atendre les indicacions que formuli el personal de la companyia, per a la prestació correcta del servei, com també les que resultin de cartells i avisos col·locats a la vista als vehicles i a les instal·lacions de les estacions d'autobusos.

b) Observar un comportament correcte i respectuós amb la resta de persones, amb especial atenció a les necessitats de les persones grans, les dones embarassades, les persones amb discapacitat i les persones amb mobilitat reduïda, i cedir-los el seient en cas que els seients d'ús preferent estiguin ocupats, i amb el personal de l'empresa prestatària. Col·locar-se o asseure's als vehicles de manera que no obstaculitzin o dificultin l'entrada o la sortida d'altres persones.

c) Tenir les condicions mínimes de netedat, salubritat i higiene necessàries, a fi d'evitar qualsevol risc o incomoditat per a la resta de persones.

d) Evitar qualsevol acció que pugui implicar el deteriorament o el maltractament dels vehicles o de les instal·lacions de les estacions d'autobusos o que en general perjudiqui els interessos de les empreses prestatàries. Els usuaris han de comunicar al personal de conducció del vehicle qualsevol anomalia o desperfecte que hagin observat, per tal de reparar-lo.

4.2 El personal de conducció i la resta de personal de les empreses prestatàries dels serveis que tinguin encomanades funcions d'inspecció, intervenció i vigilància poden prohibir l'entrada als vehicles i ordenar-ne la sortida a les persones que incompleixin les obligacions anteriors.

4.3 S'ha d'entrar i sortir dels vehicles per les portes que, respectivament, estiguin destinades a aquest efecte. Als autobusos adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, les persones amb cadira de rodes, escúter o cadira de posicionament estan autoritzades a pujar per la porta central, a fi i efecte d'utilitzar la rampa d'accés. A l'interior del vehicle s'han de situar a l'espai reservat i senyalitzat convenientment. També estan autoritzades a utilitzar la rampa situada a la porta central els usuaris de caminadors o rollators, que a l'interior del vehicle s'han de situar en un seient reservat, procurant plegar el caminador o el rollator. Les empreses prestatàries poden determinar les condicions d'utilització de la rampa d'accés per a altres casos concrets.

4.4 Si s'accedeix al vehicle amb cotxets, cal procurar que estiguin plegats. En cas contrari, s'han de situar al lloc convenientment senyalitzat, d'acord amb el Decret 135/1995, de 24 de març, del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya.

 

Article 5. Prohibicions

Es prohibeix:

a) Viatjar sense bitllet o títol de transport vàlid.

b) Distreure el personal de conducció mentre el vehicle està en marxa.

c) Entrar o sortir dels vehicles per una porta diferent de l'assenyalada per a cada cas, amb les excepcions de l'article anterior.

d) Entrar al vehicle quan s'ha fet l'advertència que és ple.

e) Impedir o forçar l'obertura o el tancament de les portes d'accés als vehicles o manipular-ne els mecanismes de funcionament, previstos per ser utilitzats exclusivament pel personal de les empreses prestatàries.

f) Distribuir propaganda, enganxar cartells, pidolar i vendre béns o serveis a l'interior dels vehicles i a les estacions d'autobusos, sense autorització expressa de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i de l'empresa prestatària i, en general, mantenir o efectuar accions que per la seva naturalesa puguin pertorbar les persones i alterar l'ordre públic.

g) Fumar o portar la cigarreta encesa a l'interior dels vehicles, o a les estacions d'autobusos fora dels llocs habilitats a aquest efecte, així com menjar o beure dins del vehicle.

h) Entrar amb animals dins dels vehicles o a les instal·lacions i els mitjans de transport, excepte en els casos de persones amb alguna discapacitat visual acompanyades de gossos pigall i de persones amb discapacitat auditiva o física, o persones que pateixen trastorns de l'espectre autista, diabetis, epilèpsia o alguna de les malalties reconegudes en l'apartat 1 de la disposició final segona de la Llei 19/2009, que requereixen els serveis que presta un gos d'assistència, reconegut i acreditat oficialment i ensinistrat específicament per complir unes funcions determinades. L'usuari o usuària ha de tenir reconeguda oficialment la seva discapacitat mitjançant el certificat a què fa referència l'article 21.d de la Llei 19/2009, de 26 de novembre, de l'accés a l'entorn de les persones acompanyades de gossos d'assistència. També poden accedir als vehicles aquells animals domèstics que per la seva grandària puguin ser transportats en receptacles convenientment preparats, sempre sota la responsabilitat del portador, amb la condició que no puguin embrutar el vehicle o incomodar les altres persones.

i) Introduir objectes o materials que puguin ser perillosos o molestos i, en general, qualsevol paquet o objecte de mides superiors a 100 × 60 × 25 cm, excepte els cotxets, les bicicletes plegables degudament plegades i les cadires de rodes i escúters que compleixin els requisits que fixa la normativa aplicable.

No obstant el que s'ha exposat, l'empresa prestatària dels serveis de transport, per a determinats objectes d'ús comú la mida dels quals sigui superior a la determinada més amunt, pot autoritzar-ne el transport i fixar les condicions específiques quant a la utilització dels serveis per als seus portadors.

j) Desatendre les instruccions que doni sobre el servei el personal de conducció o el personal de les empreses que tingui encomanades funcions de vigilància o inspecció.

k) Accedir a l'interior del vehicle en estat d'embriaguesa o sota els efectes d'estupefaents, quan això comporti molèsties a altres persones o comprometi la seguretat del vehicle o de les persones.

l) En general, tot comportament que impliqui perill per a la pròpia integritat física o la de les altres persones o que es pugui considerar molest o ofensiu per a aquestes o per al personal de les empreses prestatàries, així com les accions que puguin deteriorar o embrutar els vehicles o les instal·lacions de les estacions d'autobusos.

m) L'accés dels patinets elèctrics i vehicles de mobilitat personal (VMP) elèctrics als vehicles i a les instal·lacions de transport públic. S'exclouen d'aquesta consideració les bicicletes elèctriques i els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.

 

Article 6. Mesures aplicables per l'ús indegut del servei de transport públic de viatgers en superfície

A totes les persones que utilitzin el servei de transport públic de superfície de viatgers dins l'àmbit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona els és aplicable el que es preveu a l'article 52 de la Llei 7/2004, de 16 de juliol, de mesures fiscals i administratives, en el redactat que en cada moment sigui vigent o en el que resulti de la norma que, si escau, la substitueixi.

 

Article 7. Infraccions i sancions

7.1 L'incompliment de les obligacions esmentades en l'article 4 i de les prohibicions assenyalades en l'article 5 d'aquest Reglament té la consideració de falta lleu, segons el que determina l'article 142.14 de la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres, i és sancionat amb una multa d'entre 100,00 euros i 200,00 euros, d'acord amb l'article 201.1 del Reglament d'aplicació de la llei esmentada. Així mateix, l'ús indegut per part dels usuaris del servei de transport públic de viatgers en l'àmbit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona regulat en l'article 6 d'aquest Reglament és sancionat d'acord amb el règim sancionador previst en l'article 53 de la Llei 7/2004, de 16 de juliol, de mesures fiscals i administratives, en el redactat que en cada moment sigui vigent o en el que resulti de la norma que, si escau, la substitueixi.

7.2 La gradació de les sancions es fa tenint en compte els danys i els perjudicis causats, el risc creat, la intencionalitat del causant i la reiteració en la comissió de les conductes sancionades.

 

Article 8. Prescripció

Les infraccions i les sancions prescriuen de conformitat amb el que preveu l'article 145 de la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres; l'article 58 de la Llei 12/1987, de 28 de maig, de regulació del transport de viatgers per carretera mitjançant vehicles de motor, i les disposicions de l'article 30 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

 

Article 9. Procediment sancionador

9.1 Els expedients sancionadors que es derivin de les infraccions denunciades es tramiten d'acord amb el que disposa el capítol I dels títols vuitè i novè de la Llei 12/1987, de 28 de maig, de regulació del transport de viatgers per carretera mitjançant vehicles de motor, de conformitat amb les disposicions del capítol 4 del títol 8 del Decret 319/1990, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 12/1987, de 28 de maig, de regulació del transport de viatgers per carretera mitjançant vehicles de motor, i el Decret 278/1993, de 9 de novembre, sobre el procediment sancionador d'aplicació en els àmbits de competència de la Generalitat.

9.2 Les empreses prestatàries dels serveis de transport poden inspeccionar el compliment de les obligacions establertes en aquest Reglament, sense perjudici que l'Àrea Metropolitana de Barcelona supervisi aquesta inspecció.

9.3 El personal de les empreses esmentades està autoritzat a vigilar i inspeccionar el compliment de les obligacions esmentades i ha de donar compte de les infraccions detectades mitjançant una denúncia, que, si escau, dona lloc a l'obertura de l'expedient sancionador corresponent. Quan exerceixi aquestes funcions, ha d'estar proveït del document acreditatiu de la seva condició, que ha d'exhibir si li és requerit.

 

Article 10. Beneficiaris del sistema de tarifació social del transport

A més de les disposicions contingudes en aquest Reglament, és aplicable a les persones que siguin beneficiàries del sistema de tarifació social del transport l'Ordenança metropolitana reguladora del Sistema de Tarifació Social que en cada moment sigui vigent.

 

Article 11. Bonificacions en el preu dels títols de transport públic de viatgers de superfície titularitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

11.1 Els membres de les famílies monoparentals i de les famílies nombroses que tinguin reconeguda aquesta condició, i ho acreditin amb el títol corresponent, en virtut del que estableix el Reial decret 1621/2005, de 30 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 40/2003, de 18 de novembre, de protecció a les famílies nombroses, gaudeixen de les bonificacions següents, a semblança de les bonificacions implantades pel que fa als títols de transport integrats, en el preu dels títols no integrats dels serveis de transport públic de viatgers de superfície titularitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona:

a) Famílies monoparentals o nombroses de categoria general: reducció del 20 %.

b) Famílies monoparentals o nombroses de categoria especial: reducció del 50 %.

11.2 Així mateix, amb l'objectiu d'implantar polítiques que impulsin la mobilitat sostenible, mitjançant la signatura de convenis per subscriure amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona o la tramitació dels mecanismes legalment oportuns, es pot acordar la gratuïtat o la reducció en el preu del bitllet senzill o dels títols propis dels serveis de transport públic de viatgers de superfície titularitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona a favor de col·lectius determinats. Els convenis o els mecanismes que s'adoptin defineixen, entre d'altres, el marc de finançament resultant.

 

Article 12. Publicitat d'aquest Reglament

L'empresa prestatària dels serveis ha de col·locar el Reglament o un extracte d'aquest Reglament a l'interior dels vehicles i a les estacions d'autobusos.

 

DISPOSICIÓ FINAL

Aquest Reglament entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13788 {"title":"ANUNCIO sobre aprobación inicial de la propuesta de modificación del Reglamento de viajeros de los servicios de transporte público de superficie del ámbito del AMB con el objetivo de prohibir el acceso de los patinetes eléctricos y vehículos de movilidad personal (VMP) (exp. 903360\/23).","published_date":"2023-12-27","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"13788"} catalunya administración local,Área Metropolitana de Barcelona,DOGC,DOGC 2023 nº 9067 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2023-12-27/13788-anuncio-aprobacion-inicial-propuesta-modificacion-reglamento-viajeros-servicios-transporte-publico-superficie-ambito-objetivo-prohibir-acceso-patinetes-electricos-vehiculos-movilidad-personal-vmp-exp-903360-23 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.