ANUNCIO sobre la aprobación definitiva de la modificación del Reglamento orgánico municipal del Ayuntamiento de El Morell.

 

1. Antecedents

1.1 El Ple de l'Ajuntament del Morell, en sessió de 12 de juliol de 2023, va aprovar la setena modificació del Reglament orgànic municipal de l'Ajuntament del Morell (d'ara endavant ROM) per tal d'adequar l'estructura organitzativa al mandat 2023-2027, establir mesures de transparència, regular els drets econòmics dels regidors i adequar l'estructura interna al mandat legal d'ús de mitjans electrònics.

1.2 El referit acord és sotmès a informació pública mitjançant la publicació de l'anunci corresponent als taulells d'edictes físic i electrònic de l'Ajuntament, així com al Diari oficial de la Generalitat de Catalunya de 27 de juliol de 2023 i al Butlletí oficial de la província de Tarragona de 28 de juliol de 2023.

1.3 El 30 de juny de 2022 es publica es publica aquest nomenament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i l'1 de juliol de 2022 es publica aquest nomenament al Butlletí oficial de la província de Tarragona.

1.4 L'1 d'agost de 2023 cinc empleats municipals afectats per les nocturnitats de les sessions del Ple presenten al registre de l'Ajuntament un escrit d'al·legacions a l'aprovació de la modificació del ROM pel qual sol·liciten la modificació de l'article 7 del ROM per establir l'horari de les sessions del Ple de l'Ajuntament dins de l'horari de treball ordinari dels empleats públics que l'assisteixen d'acord als arguments següents:

- Fer efectiu el dret a la conciliació entre l'horari personal i familiar i l'horari laboral dels empleats públics davant d'un nombre de sessions del Ple que només ha anat en increment en els darrers anys.

- Dret dels càrrecs electes que tenen la condició de treballador per compte d'altre a obtenir permisos dels seus llocs de treball per a assistir a les sessions del Ple en horari laboral.

- Estalvi econòmic a l'erari municipal si es celebren les sessions del Ple en horari de treball ordinari dels empleats que l'assisteixen, ja que s'evitaria l'obligació de pagar aquestes gratificacions en els salaris dels empleats públics assistents.

- Ajornament del compromís adoptat per l'Alcalde en sessió d'11 d'octubre de 2022 de la Mesa General de Negociació amb la representació col·lectiva dels empleats púbics de revisar aquesta nocturnitat.

- La publicitat de les sessions queda garantida mitjançant la retransmissió en directe de les sessions del Ple a través del canal de Youtube, així com la possibilitat de la seva descàrrega en qualsevol moment.

1.5 La proposta d'aprovació de les al·legacions al ROM és debatuda en la Mesa General de Negociació del personal funcionari i del personal laboral en sessió de 25 de setembre de 2023. La representació col·lectiva dels empleats públics dona suport a l'aprovació de la proposta i l'Alcalde anuncia que el seu grup polític s'abstindrà en la votació en la propera sessió del Ple.

1.6 Tanmateix, en la sessió del Ple de 28 de setembre de 2023 es va aprovar per unanimitat de tots els seus membres deixar sobre la taula aquest assumpte per a un major estudi, de conformitat amb el que varen acordar els portaveus dels grups polítics municipals en la sessió de la Comissió informativa de portaveus celebrada el mateix dia.

1.7 El 9 d'octubre de 2023 el Secretari emet informe on es posa de manifest que l'article 49 LRBRL recull el procediment d'aprovació de les ordenances locals, establint que, un cop aprovada inicialment i sotmesa a informació pública, si no hi ha al·legacions s'entendran aprovades. En el mateix sentit el Decret legislatiu 2/2003, en el seu art. 178 regula l'aprovació de les ordenances i reglaments; els efectes de deixar un expedient sobre la taula no venen recollits ni a la legislació bàsica estatal, ni a la legislació autonòmica de Catalunya. El ROF, en el seu art. 92.1 conté dues opcions diferents, la retirada de l'expedient i deixar-lo sobre la taula, però en aquest cas, hauria de tornar en la següent sessió i no procediria incloure documents o informes nous, per la qual cosa se sol optar per la primera. El Ple no pot demorar sine die la resolució d'aquestes al·legacions, sinó que s'ha de tractar en el Ple següent sigui ordinari o extraordinari; l'acord no es pot entendre automàticament aprovat en la part no al·legada. L'acord d'aprovació inicial no es pot entendre automàticament aprovat per no haver-se resolt les al·legacions que afecten un dels seus articles, ja que es tracta d'una proposta o dictamen únic i les al·legacions sobre un punt paralitzen tot l'acord. Si s'hagués volgut pel Ple un altre resultat, es podia haver efectuat una esmena, reduint l'aprovació a la part sobre la qual no s'hagués al·legat.

1.8 El 26 d'octubre de 2023 es manté una reunió entre diversos membres del Ple i diversos empleats afectats, on els càrrecs electes posen de manifest que no s'ha pogut trobar cap franja horària que encaixi amb els seus horaris de treball i que per això es seguiran celebrant els Plens en nocturnitat.

Els empleats afectats recorden el dret dels càrrecs electes que tenen la condició de treballador per compte d'altre a obtenir permisos dels seus llocs de treball per a assistir a les sessions del Ple en horari laboral, de conformitat amb l'article 37.3.d) del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors regula els permisos als quals tenen dret els treballadors.

No obstant, els càrrecs electes es mantenen en la seva decisió sense més argumentació.

 

2. Fonaments de Dret

2.1 L'article 46.2.a) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i l'article 98 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya estableixen que:

"El ple té sessió ordinària cada mes, com a mínim, en els ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants i en les diputacions provincials; cada dos mesos en els ajuntaments de municipis d'una població entre 5.001 i 20.000 habitants; i cada tres mesos en els ajuntaments de municipis de fins a 5.000 habitants".

 

El Ple de l'Ajuntament del Morell en sessió de 18 de juliol de 2019 va decidir modificar el Reglament Orgànic Municipal de l'Ajuntament del Morell (d'ara endavant ROM) per incrementar la periodicitat mínima de les sessions ordinàries del Ple de trimestral a bimestral, com als municipis de 5.001 a 20.000 habitants. No obstant, no va modificar l'horari de les sessions plenàries, de manera que l'article 7 del ROM disposa el següent:

"1. La sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament del Morell tindrà lloc amb una periodicitat de dos mesos, celebrant-se el darrer dijous del mes que correspongui, a les 20:00. Si aquest dia és inhàbil la sessió es traslladarà al primer dia hàbil que el precedeixi. L'horari de celebració de les sessions plenàries podrà ser avançat per raons imperioses d'interès general o bé mitjançant acord de la junta de portaveus".

S'ha comptabilitzat el següent nombre de sessions del Ple de l'Ajuntament del Morell els darrers anys:

 

ANY

NOMBRE DE SESSIONS

2019

14

2020

8

2021

9

2022

10

2023 (fins el 28/9/2023)

12

 

 

2.2 L'article 37.3 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors regula els permisos als quals tenen dret els treballadors, regulant en la seva lletra d) el següent permís:

"El treballador, si ho avisa i ho justifica prèviament, es pot absentar de la feina conservant el dret a remuneració per algun dels motius i pel temps següents: d) Pel temps indispensable per al compliment d'un deure inexcusable de caràcter públic i personal, incloent-t'hi l'exercici del sufragi actiu. Si en una norma legal o convencional figura un període determinat, cal atenir-se al que aquesta norma disposi pel que fa a la durada de l'absència i a la seva compensació econòmica. Si el compliment del deure esmentat implica la impossibilitat de prestar el treball degut en més del vint per cent de les hores laborables en un període de tres mesos, l'empresa pot passar el treballador afectat a la situació d'excedència que regula l'article 46.1. Si el treballador, pel compliment del deure o l'exercici del càrrec, percep una indemnització, se n'ha de descomptar l'import del salari a què té dret a l'empresa".

Essent així, els càrrecs electes de l'Ajuntament del Morell que tinguin la condició de treballadors per compte d'altre, tenen dret a l'assistència retribuïda a les sessions del Ple de l'Ajuntament en horari de treball.

 

2.3 L'article 14 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic disposa el següent:

"Els empleats públics tenen els drets de caràcter individual següents en correspondència amb la naturalesa jurídica de la seva relació de servei: j) A l'adopció de mesures que afavoreixin la conciliació de la vida personal, familiar i laboral".

 

La celebració de les sessions del Ple fora de la jornada laboral ordinària suposa un flagrant atropellament al dret a la conciliació dels empleats públics assistents a les mateixes, que no troba compensació suficient en les gratificacions salarials -les quals, per altra banda, son idèntiques per a tots els llocs de treball de l'Ajuntament, amb independència del subgrup de classificació professional al qual pertanyin- que perceben per compensar aquesta assistència fora de la jornada de treball.

Per altra banda, l'Ajuntament es podria estalviar fàcilment l'obligació de pagar aquestes gratificacions en els salaris dels empleats públics assistents adoptant la decisió de celebrar les sessions ordinàries del Ple en horari de treball dels empleats públics.

 

3. Acords

Per tot això, el Ple de l'Ajuntament del Morell adopta per unanimitat els següents acords:

 

Primer.- Desestimar les al·legacions presentades l'1 d'agost de 2023 a la modificació del ROM per cinc funcionaris públics al servei de l'Ajuntament del Morell perquè els càrrecs electes no han pogut trobar cap franja horària per celebrar les sessions del Ple que sigui compatible amb els seus horaris de treball.

 

Segon.- Aprovar definitivament la modificació del ROM de l'Ajuntament del Morell.

 

Tercer.- Donar publicitat d'aquest acord d'aprovació definitiva al BOP, al DOGC, als taulells d'edictes de l'Ajuntament, així com a la seu electrònica municipal en compliment del principi de publicitat activa, fent avinent que si es vol impugnar el present acord, que posa fi a la via administrativa, procedeix interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos, a comptar des del dia següent de la seva publicació.

 

 

El Morell, 5 de desembre de 2023

 

 

Eloi Calbet Ferran

Alcalde

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13253 {"title":"ANUNCIO sobre la aprobación definitiva de la modificación del Reglamento orgánico municipal del Ayuntamiento de El Morell.","published_date":"2023-12-18","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"13253"} catalunya administración local,Ayuntamiento de El Morell,DOGC,DOGC 2023 nº 9062 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2023-12-18/13253-anuncio-aprobacion-definitiva-modificacion-reglamento-organico-municipal-ayuntamiento-morell https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.