EDICTO sobre aprobación inicial del Reglamento de funcionamiento del buzón ético y de buen gobierno.

Es fa públic que el Ple del Consell Comarcal del Maresme, en sessió ordinària celebrada en data 21 de novembre de 2023, ha adoptat els següents acords:

 

"PRIMER.- APROVAR inicialment el Reglament de funcionament de la Bústia Ètica i de Bon Govern del Consell Comarcal del Maresme, d'acord amb el redactat següent:

 

"Preàmbul

 

El sector públic ha de vetllar per a potenciar la confiança de la ciutadania en les entitats públiques mitjançant un marc d'integritat institucional que garanteixi una gestió pública d'acord amb l'ètica i el bon govern. En aquest sentit, el Consell Comarcal del Maresme (CCM) té aprovats el Pla de Mesures Antifrau i el Codi Ètic i de Bon Govern.

El Codi Ètic i de Bon Govern, aprovat el 20 de març de 2018, té per objecte fixar els principis, els valors ètics i les normes de conducta que, en l'exercici de les seves funcions i les competències que tingui atribuïdes, han d'observar les persones i entitats recollides en l'àmbit d'aplicació. També s'estableixen les eines de control i seguiment del compliment dels principis, els valors i les normes de conducta i especifica les conseqüències del seu incompliment.

Per altra banda, el Pla de Mesures Antifrau, aprovat el 27 de setembre de 2022, respon al compromís que té el CCM amb la Unió Europea de prevenir, detectar, corregir i perseguir qualsevol conducta irregular o fraudulenta relacionada amb la gestió i execució dels Fons Europeus i alinear-se amb els requisits i recomanacions que estableix l'Ordre HF/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el Sistema de Gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i altra normativa europea i nacional d'aplicació.

Un dels mitjans per a dotar d'eficàcia a aquestes normes de conducta i contribuir alhora al compliment del principi de legalitat és la creació de la Bústia Ètica i de Bon Govern del Consell Comarcal del Maresme, destinada a afavorir la comunicació i la denúncia de les conductes o les actuacions contràries al dret, als principis i als valors ètics en l'àmbit del Consell Comarcal del Maresme.

La Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, transposa a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva (UE) 2019/1937 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d'octubre, relativa a la protecció de les persones que informin sobre infraccions del Dret de la Unió. Aquesta té per objecte protegir els ciutadans i ciutadanes que informen sobre vulneracions de la legislació espanyola en el marc d'una relació professional enfront de les represàlies que puguin sofrir. També té com a objectiu l'enfortiment de la cultura de la informació o comunicació com a mecanisme per a prevenir i detectar amenaces a l'interès públic.

La Bústia Ètica vol esdevenir un canal electrònic de participació ciutadana per afavorir-ne les comunicacions i preservar l'anonimat de la persona que alerta, complint amb allò establert a la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.

Mitjançant aquest sistema, qualsevol servidor públic de la corporació, tingui la condició de membre electe o representatiu, o d'empleat públic, així com aquelles persones que es relacionen amb l'administració comarcal, com ara proveïdors, licitadors, aspirants a un lloc de treball o qualsevol persona, sense distinció, podrà presentar les comunicacions indicades en suport electrònic i de manera telemàtica.

Una de les finalitats de la Bústia Ètica és la protecció de la persona que fa arribar una comunicació, per tal que els seus drets i interessos no resultin afectats, ni esdevingui una víctima d'assetjament professional o social.

Per tot això, es preveuen mecanismes que assegurin la indemnitat de la persona que fa la comunicació i també es reconeixen un seguit de drets a les persones a les quals s'atribueix una possible conducta irregular o contrària al Codi Ètic. També s'estableixen els criteris o les pautes d'actuació en la comprovació dels fets comunicats i les condicions d'ús que cal respectar.

 

Capítol 1.- Disposicions generals

 

Article 1. Objecte

L'objecte d'aquesta disposició normativa és la creació i l'ordenació del funcionament de la Bústia Ètica i de Bon Govern del Consell Comarcal del Maresme, en endavant "Bústia Ètica".

 

Article 2. Definició de la Bústia Ètica

1. La Bústia Ètica del Consell Comarcal del Maresme, en endavant la Bústia Ètica, és un canal de comunicació electrònica que el Consell Comarcal posa a disposició de qualsevol persona per poder alertar i comunicar conductes dutes a terme a l'Administració del Consell Comarcal que puguin resultar contràries al dret i/o als principis del Codi Ètic i de Bon Govern.

2. La Bústia Ètica contribueix al sistema de control en la gestió pública i alerta sobre possibles irregularitats, en defensa dels principis de qualitat democràtica i bon govern.

3. Els valors i principis que inspiren el funcionament i l'ús de la Bústia Ètica es fonamenten en la garantia de respecte a la legalitat, satisfacció de l'interès públic, integritat, eficàcia i eficiència, honestedat, objectivitat, imparcialitat, neutralitat, igualtat, prudència, transparència, autoritat, compromís, lideratge, responsabilitat, cooperació institucional, qualitat democràtica i bona administració.

 

Article 3. Objectius i finalitat

Els objectius i la finalitat de la Bústia Ètica en l'àmbit del Consell Comarcal són els següents:

a) Fomentar la transparència, el retiment de comptes i la integritat de la institució.

b) Garantir i afavorir que es compleixin els principis i els valors ètics establerts al Codi Ètic i de Bon Govern.

c) Promoure les bones pràctiques, la bona administració i el bon govern.

d) Vetllar pel compliment de la legislació.

 

Article 4. Règim jurídic

1. L'organització, l'ús i el funcionament de la Bústia Ètica es regeixen per aquest Reglament i, supletòriament, pel Codi Ètic i Bon Govern, el Pla de Mesures Antifrau i l'Ordenança d'Administració electrònica, en tot allò que resulti d'aplicació.

2. El Consell Comarcal no és en cap cas responsable de l'ús incorrecte de la Bústia Ètica en relació amb les comunicacions que s'hi presenten.

 

Article 5. Àmbit d'aplicació objectiu

1. Les comunicacions efectuades a la Bústia Ètica s'adrecen exclusivament a comunicar fets i actuacions comesos en l'àmbit d'aquest Consell Comarcal que resultin contràries al dret, als principis del seu Codi Ètic i de Bon Govern, o que pugin ser constitutius de frau o irregularitat, en relació a projectes finançats total o parcialment amb càrrec a fons procedents de la Unió Europea.

2. Les comunicacions adreçades a la Bústia Ètica no suposen l'inici d'un procediment administratiu, ni la formulació d'un recurs administratiu ni tenen l'efecte de presentació de documents al Registre del Consell Comarcal.

3. La persona que presenti una comunicació a la Bústia Ètica no adquireix la condició de persona interessada en un procediment administratiu. Tanmateix, si en la comunicació ha manifestat la seva intenció de comparèixer com a persona interessada, pot beneficiar-se d'aquesta condició en el procediment administratiu que, si escau, s'incoï arran de les tasques de gestió de la comunicació que es duguin a terme, sempre que tingui la legitimació corresponent.

4. Les comunicacions formulades mitjançant la Bústia Ètica no es consideraran, en cap cas, un instrument per a l'exercici del dret de petició, ni tampoc per formular davant el Consell Comarcal consultes, suggeriments o incidències, havent de dirigir-se al tràmit de queixes, suggeriments, i propostes del portal de tràmits, o a qualsevol altre instrument que el Consell Comarcal del Maresme destini específicament per l'exercici del dret de petició, comunicació de consultes, queixes o suggeriments.

 

Article 6. Àmbit d'aplicació subjectiu

Qualsevol persona pot comunicar accions o omissions objecte del tractament de la Bústia Ètica d'acord amb la present disposició normativa, incloses aquelles persones que es trobin al servei dels òrgans i serveis integrants del Consell Comarcal del Maresme.

 

Article 7. Canal d'entrada

1. L'adreça electrònica de la Bústia Ètica és https://ccmaresme.bustiaetica.seu-e.cat a la qual es pot accedir directament, mitjançant el portal web comarcal i per la Seu electrònica.

2. El canal d'entrada a la Bústia Ètica ha de permetre registrar una alerta de forma anònima, facilitar la comunicació bidireccional entre l'òrgan gestor de la Bústia Ètica i la persona que alerta, així com garantir la confidencialitat de les comunicacions i la protecció de la identitat de les persones que hi intervenen, sens perjudici de les excepcions establertes en aquest Reglament.

 

Article 8. Drets i obligacions de la persona que presenta la comunicació

1. Sens perjudici del que preveu aquesta disposició normativa a través d'altres articles concordants, la persona que presenta la comunicació té els drets i les obligacions que es relacionen a continuació.

2. Drets. La persona que fa la comunicació té dret:

a. A un canal segur de comunicació que garanteixi l'anonimat i la confidencialitat de les comunicacions.

b. A la protecció eficaç de la seva intimitat, privacitat i anonimat, sense que es pugui revelar en cap moment, de manera directa o indirecta, la seva identitat. Aquest dret també s'estén als possibles testimonis que intervinguin en la comprovació dels fets comunicats. La garantia de confidencialitat i anonimat no impedeix la cessió de les dades, inclosa llur identificació, imposada per l'ordenament jurídic, i especialment, quan es requereixi pels jutjats i tribunals en exercici de la seva funció jurisdiccional, o la fiscalia en exercici de les facultats d'investigació.

c. A la protecció eficaç de la seva integritat laboral, sense que puguin patir represàlies, discriminació, ni qualsevol altra conseqüència professional que impliqui assetjament o qualsevol efecte negatiu per raó de la comunicació formulada.

d. A que es comprovin els fets comunicats, sempre que la comunicació respongui als requeriments que preveuen els articles 13 i 14 d'aquesta disposició general.

3. Obligacions. La persona que fa la comunicació està obligada:

a. A descriure de la manera més detallada i objectiva possible la conducta que vol comunicar i a proporcionar tota la documentació de que disposi sobre la situació, fet o conducta que comunica i descriure amb el màxim detall possible els indicis objectius que puguin permetre la comprovació dels fets comunicats.

b. A no comunicar actuacions fonamentades únicament en opinions, que no generaran l'inici d'investigacions per part de l'òrgan gestor de la bústia.

c. Formular comunicacions que continguin indicis raonables o suficients sobre la certesa de la informació que comuniquen, no podent formular comunicacions genèriques, amb mala fe o abús de dret.

 

Article 9. Drets i obligacions de la persona a la qual s'atribueix la conducta comunicada

1. Sens perjudici del que preveu aquesta disposició general a través d'articles concordants, les persones a les quals s'atribueix la responsabilitat sobre la conducta eventualment contrària al dret i/o als principis o regles del Codi Ètic i de Bon Govern tenen els drets i les obligacions que es relacionen a continuació.

2. Drets. Les persones indicades en aquest article tenen dret al següent:

a. A la màxima reserva en les tasques de comprovació dels fets i, en general, en tota la gestió de la Bústia Ètica.

b. A ser informades immediatament de la comunicació presentada, llevat que, de manera motivada i d'acord amb el principi de proporcionalitat, l'òrgan gestor de la bústia consideri que cal mantenir el secret en benefici de la comprovació dels fets.

c. A que no es formuli cap recomanació, ni s'emetin conclusions que, de manera directa o indirecta, continguin referències nominals mentre no hagin tingut oportunitat real de conèixer els fets comunicats i de deixar constància del seu parer.

d. Que no s'informi ningú, ni es cedeixin les dades mentre la comprovació dels fets no faci palesa la versemblança o la seguretat de la realització de la conducta comunicada. La comunicació de dades a l'autoritat judicial o disciplinària competent no exigeix la comunicació prèvia a la persona eventualment responsable.

3. Obligacions. Les persones eventualment responsables de la conducta comunicada estan obligades a col·laborar en la comprovació dels fets aportant la informació i la documentació de què disposin i que requereixi l'òrgan gestor de la Bústia Ètica.

 

Article 10. Principis generals i regles d'ús

La Bústia Ètica es regirà pels principis generals i regles d'ús que seguidament s'indiquen:

a. La participació ciutadana materialitzada a través de la presentació de les comunicacions a la Bústia Ètica implica l'acceptació d'aquestes normes i especialment implica l'acceptació de les condicions d'ús que s'hi estableixen. El Consell Comarcal es reserva la facultat de modificar-les en qualsevol moment amb l'obligació de publicar la versió vigent en cada moment a l'adreça electrònica de la Bústia ètica, la Seu Electrònica i al Portal de Transparència.

b. El Consell Comarcal vetllarà perquè les comunicacions que es facin mitjançant la Bústia Ètica es puguin fer de manera confidencial i anònima, sense que puguin derivar-se'n perjudicis per a qui formula la comunicació quan aquesta es faci de bona fe. L'Administració comarcal vetllarà especialment per l'efectivitat del dret de confidencialitat quan la comunicació es faci explicitant la identitat de qui la formula.

c. El Consell Comarcal atorgarà la deguda protecció i empara a les persones al servei de l'administració comarcal en el procés de comprovació dels fets relacionats amb l'exercici legítim de les seves funcions o càrrecs públics.

d. La persona que fa la comunicació és responsable de l'ús incorrecte de la Bústia Ètica i del contingut de les comunicacions formulades. El Consell Comarcal del Maresme restarà exempt de tota responsabilitat.

e. Queda prohibit formular comunicacions amb una finalitat diferent de la que preveu aquesta disposició o que vulnerin de qualsevol manera els drets fonamentals a l'honor, la imatge i la intimitat personal i familiar de terceres persones, que siguin contràries a la dignitat de la persona o que lesioni la legislació de protecció de dades de caràcter personal.

f. En cas de litigi entre la persona que fa la comunicació i terceres persones, l'òrgan gestor restarà exempt de qualsevol reclamació, demanda o dany de qualsevol naturalesa relacionats amb el litigi.

g. Les comunicacions no comporten, en cap cas, la formulació d'un recurs administratiu, ni l'exercici de qualsevol acció o reclamació a la qual tinguin dret les persones que les formulen.

h. Les recomanacions formulades per l'òrgan gestor de la bústia són tràmits no qualificats i no són recurribles. Les recomanacions tenen per finalitat millorar la gestió pública, no declaren l'existència de responsabilitat ni de vulneració de l'ordenament jurídic.

i. L'òrgan gestor de la bústia podrà requerir qualsevol altra informació que pugui tenir qui la presenti. L'òrgan gestor no està obligat a retornar la documentació que es pugui presentar amb la comunicació.

 

 

Capítol 2.- Organització

 

Article 11. L'òrgan gestor

1. Correspon a la Unitat Antifrau del Consell Comarcal del Maresme analitzar les comunicacions, denúncies o alertes, declarant-ne l'admissió o no admissió i fer les tasques de comprovació quan siguin procedents.

2. L'òrgan gestor és l'òrgan col·legiat format per persones treballadores del Consell Comarcal, nomenades per la Presidència, que desenvolupa les funcions establertes a l'article 12 d'aquest Reglament, a més de les funcions contemplades al Pla de Mesures Antifrau del Consell Comarcal del Maresme.

3. En l'exercici de les funcions relatives a la Bústia Ètica, la Unitat Antifrau del Consell Comarcal del Maresme actuarà amb independència funcional sense que pugui estar sotmesa a ordres jeràrquiques que en condicionin l'actuació, especialment pel que fa al manteniment de la confidencialitat de les dades personals que tracti.

4. La Unitat Antifrau donarà trasllat d'aquelles queixes en relació amb la conducta ètica dels alts càrrecs a la Comissió Ètica del Consell Comarcal del Maresme perquè aquesta realitzi el tràmit que correspongui en cas d'incompliment del Codi Ètic i de Bon Govern del Consell Comarcal del Maresme.

 

Article 12. Funcions de l'òrgan gestor

L'òrgan gestor té les funcions següents:

a) Verificar els requisits de les comunicacions i decidir sobre la seva admissió inicial.

b) Confirmar la recepció, l'admissió o el rebuig a la persona que ha formulat la comunicació.

c) Fer la ponderació prèvia de versemblança dels fets.

d) Dur a terme les diligències d'investigació preliminars que consideri necessàries per verificar els requisits d'admissió de la comunicació i la versemblança dels fets, si és el cas.

e) Admetre les comunicacions, arxivar-les, dur a terme les actuacions de comprovació, emetre l'informe de conclusions i adreçar-lo a l'òrgan competent.

f) Comunicar a la persona que va presentar la comunicació el resum de les actuacions dutes a terme, les conclusions sobre la vulneració de normes, regles o principis ètics i de bona pràctica i, si escau, el resum de les recomanacions i actuacions proposades per corregir els fets o la conducta comunicats.

g) Garantir la confidencialitat de les persones que alerten mitjançant la presentació d'una comunicació així com la dels membres i el personal del Consell Comarcal en la comprovació dels fets. La garantia de confidencialitat i anonimat no impedeix la cessió de les dades, inclosa la identificació de qualsevol de les persones, imposada per l'ordenament jurídic, i especialment, quan es requereixi pels jutjats i tribunals en exercici de la seva funció jurisdiccional, o la fiscalia en exercici de les facultats d'investigació.

h) Elaborar una memòria anual de les comunicacions rebudes i les actuacions dutes a terme, de la qual en donarà compte al Ple.

i) Les altres previstes en aquest Reglament i al Pla de Mesures Antifrau del Consell Comarcal del Maresme.

 

 

Capítol 3.- Funcionament

 

Article 13. Requisits de les comunicacions

1. Les comunicacions que es rebin han de descriure els fets i les circumstàncies que permetin la identificació de l'acció o l'omissió imputable que es vol posar en coneixement del Consell Comarcal. És obligatori emplenar el camp destinat a descriure detalladament la conducta contrària al dret i/o als principis del Codi Ètic i de Bon Govern del Consell Comarcal del Maresme.

En cas que no es compleixin aquests requisits, les comunicacions no generen cap acció a càrrec de l'òrgan gestor, més enllà de l'acusament de rebuda, i en cap cas s'admetran ni originaran una investigació al respecte.

2. Els camps identificatius de la persona que presenta la comunicació, així com els relatius a la seva adreça física i electrònica tenen caràcter opcional i no és un requisit exigible per a la presentació de les comunicacions.

 

Article 14. Forma de presentació

1. Les comunicacions es presenten en format electrònic mitjançant el canal habilitat que el Consell Comarcal posa a disposició https://ccmaresme.bustiaetica.seu-e.cat a la qual es pot accedir directament, mitjançant el portal web comarcal i per la Seu electrònica.

2. Les comunicacions també s'admetran si es formulen de manera presencial a la seu de l'òrgan de gestió de la Bústia, supòsit en què caldrà la identificació personal de la persona comunicant.

3. La presentació de la comunicació genera un codi de registre aleatori que, mantenint l'anonimat de la persona que formula la comunicació, permet fer el seguiment de la comunicació i mantenir el contacte entre l'òrgan gestor de la Bústia Ètica i la persona que fa la comunicació, a l'efecte de facilitar la col·laboració d'ambdues parts en la comprovació dels fets.

 

Article 15.- Admissió de les comunicacions

1. Totes les comunicacions que es presentin a través dels mitjans permesos en la present disposició normativa, Bústia Ètica i/o presencial davant l'òrgan gestor, seran comprovades i tramitades per part de l'òrgan gestor de la bústia, sempre i quan les comunicacions o informacions continguin una descripció suficient que permeti identificar la conducta o fet, que aquesta resulti versemblant i es trobi dins de l'àmbit d'actuació objectiu que estableix l'article 5 d'aquestes Normes.

2. Les comunicacions rebudes a la Bústia Ètica són tractades per l'òrgan gestor, que emet i adreça a la persona que formula la comunicació un acusament de rebuda en termini màxim de set dies naturals.

3. Amb posterioritat a l'acusament de rebuda, l'òrgan gestor verifica el compliment dels requisits de les comunicacions d'acord amb l'article 13, i si es compleixen, efectua una ponderació prèvia de versemblança dels fets, fonamentada degudament en la correlació entre el fet denunciat, la seva intensitat ofensiva respecte d'un determinat bé jurídic i en atenció al principi de proporcionalitat.

4. No s'admetran, i s'exceptuen en tot cas de l'obligació de comprovació i investigació dels fets, els casos de comunicacions que:

a. resultin mancades de fonament o notòriament falses.

b. no siguin competència de l'òrgan gestor.

c. s'evidenciï de manera manifesta l'existència d'una infracció administrativa o un il·lícit penal, suspenent les actuacions de comprovació i se'n donarà compte a l'òrgan competent per evitar que es pogués produir la prescripció de la infracció.

d. no continguin una descripció suficient detallada i objectiva possible de la conducta que vol comunicar que no permeti identificar la conducta, el fet o els responsables de la acció o omissió objecte de comunicació que no permeti comprovar els fets comunicats per part de l'òrgan gestor.

e. recullin actuacions fonamentades únicament en opinions.

f. Incompleixin qualsevol de les condicions fixades en aquesta disposició normativa.

5. L'òrgan gestor pot dur a terme les diligències d'investigació preliminars que consideri necessàries per verificar els requisits d'admissió de la comunicació i la versemblança dels fets.

6. La ponderació prèvia de versemblança de l'òrgan gestor conclou amb alguna de les decisions següents:

a) Admissió de la comunicació i obertura del període de les actuacions de comprovació.

b) Donar trasllat a la Comissió Ètica i de Bon Govern, en el cas de les comunicacions que tinguin per objecte vulneracions de normes de conducta previstes al Codi Ètic i de Bon Govern del Consell Comarcal del Maresme.

c) Arxivar la comunicació en cas de manca de fonament o per ser notòriament falsa.

 

Article 16.- Comprovació dels fets

1. Seran objecte de comprovació totes les comunicacions que hagin estat admeses d'acord amb l'article anterior.

2. Un cop rebuda la comunicació i verificada que aquesta resulta versemblant, l'òrgan gestor comprovarà els fets objecte de la comunicació mitjançant les tasques d'investigació que siguin procedents. En tot cas, es contrastaran els fets comunicats amb la persona o unitat organitzativa a la qual s'atribueixin. L'actuació de comprovació es farà d'acord amb els principis de congruència, necessitat, proporcionalitat, celeritat, eficàcia i economia procedimental, respectant en tot cas el principi de màxima reserva.

3. En els casos en els quals s'evidenciï de manera manifesta l'existència d'una infracció administrativa o un il·lícit penal, s'han de suspendre les actuacions de comprovació i se'n donarà compte a l'òrgan competent, vetllant per evitar que es produeixi la prescripció de la infracció.

 

Article 17.- Obligació de col·laboració en les tasques de comprovació

Els càrrecs electes, les persones al servei de la Corporació i la resta de persones incloses en l'àmbit d'aplicació d'aquesta disposició general estan obligats a prestar la seva col·laboració en les tasques de comprovació i facilitar l'accés a la informació i la documentació que sol·liciti l'òrgan gestor, o la Comissió Ètica i de Bon Govern en aquells casos que tinguin per objecte vulneracions de normes de conducta previstes al Codi Ètic i de Bon Govern del Consell Comarcal del Maresme.

 

Article 18.- Durada de les tasques de comprovació

Les tasques d'investigació es faran en el termini més breu possible i, com a norma general, en un període que no ultrapassi els sis mesos des de la presentació de la comunicació dels fets objecte d'investigació, excepte en el casos que l'òrgan gestor raoni degudament l'existència d'especial complexitat en la investigació dels fets, podent ampliar-se fins a un màxim de 3 mesos addicionals.

 

Article 19.- Resultats de les tasques d'investigació

Un cop fetes les tasques de comprovació procedents, l'òrgan gestor emetrà el corresponent informe en què es farà constar si considera que pot existir o no una conducta contrària al dret, als principis o regles ètiques i de bon govern, i proposarà les mesures de millora en la gestió pública que consideri adequades, formulant, si escau, la recomanació corresponent.

L'òrgan gestor de la Bústia també podrà proposar la incoació d'expedients administratius per restaurar la legalitat alterada, adoptar mesures sancionadores o disciplinàries o comunicar a la fiscalia les conductes que puguin ser constitutives d'un fet il·lícit de caràcter penal.

En tot cas, la persona a la que se li atribueixi la conducta investigada, té dret a que no es formuli cap recomanació, ni s'emetin conclusions que, de manera directa o indirecta, continguin referències nominals mentre no hagi tingut oportunitat real de conèixer els fets comunicats i de deixar constància del seu parer.

En cas d'evidenciar-se un supòsit de responsabilitat civil, penal o comptable, l'òrgan gestor de la Bústia en donarà compte de manera immediata a l'òrgan competent, vetllant per evitar que es produeixi la prescripció de la presumpta infracció.

Quan s'evidenciï de manera manifesta l'existència d'una infracció administrativa o un supòsit d'incompliment del Codi ètic i de Bon Govern, l'òrgan gestor de la Bústia en donarà compte de manera immediata a la Comissió Ètica i de Bon Govern, vetllant per evitar que es produeixi la prescripció de la infracció.

Quan s'evidenciï falta de fonament o que la comunicació ha estat feta amb ple coneixement de la seva falsedat o faltant de manera temerària a la veritat, es farà constar en l'informe corresponent i es procedirà al seu arxiu.

També podrà acordar que s'arxivin les comprovacions quan en resulti acreditada la manca de vulneració en l'ordenament jurídic o als principis i regles ètiques i de bon govern.

L'òrgan gestor no està obligat a retornar la documentació complementària presentada o que es pugui presentar amb la comunicació.

 

Article 20.- Naturalesa de les recomanacions

Les recomanacions formulades per l'òrgan gestor de la bústia tenen la consideració de tràmits no qualificats no susceptibles de recurs, ja que no declaren de manera definitiva l'existència de responsabilitat ni de vulneració de l'ordenament jurídic, sinó que se centren en millorar la gestió i en l'efectivitat del codi ètic i de les regles de conducta, i constitueix, si escau, una comunicació d'una eventual responsabilitat disciplinària, penal o de responsabilitat sancionadora administrativa, que serà valorada d'acord amb el procediment legalment establert a l'efecte.

 

Article 21.- Efectes d'informació reservada

Quan la recomanació esmentada incorpori una proposta d'incoació d'un expedient sancionador o disciplinari, les tasques de comprovació i la decisió adoptada poden tenir els efectes i la consideració d'expedient d'informació reservada.

 

 

Capítol 4.- Accés a la informació, publicitat i confidencialitat

 

Article 22. Publicitat i accés a la informació

1. En aplicació dels principis de transparència i amb la garantia de confidencialitat deguda es publicaran al Portal de Transparència la relació de les conductes admeses i investigades, les propostes efectuades i, en especial, les mesures proposades per eliminar eventuals conductes contràries a l'ordenament jurídic i als principis o regles ètiques i de bon govern.

2. La publicació es durà a terme amb ple respecte a la normativa reguladora de la transparència i a la legislació de protecció de dades de caràcter personal, amb la finalitat de millorar la qualitat dels serveis i aprofundir en el compliment dels principis i valors ètics i de bon govern.

3. Així mateix, es garanteix a qualsevol persona el dret d'accés a la informació recollida i elaborada per la Bústia Ètica i dels procediments i actuacions que se'n derivin. En la determinació de l'abast d'aquest dret, en atenció a les cauteles de confidencialitat necessàries aplicables al cas, es pot limitar l'accés a la informació quan aquest accés suposi un perjudici per a la prevenció, investigació i sanció de fets il·lícits penals o administratius i en la resta de supòsits que es preveuen en la normativa reguladora de la transparència i del dret d'accés a la informació pública.

 

Article 23. Confidencialitat i accés a la informació

1. En el cas que s'incloguin dades personals en les comunicacions o informacions rebudes objecte de la present regulació, els mateixos seran tractats d'acord amb la Llei orgànica 3/2018 de 5 de desembre de protecció de dades personals i garantia de drets digitals o normativa que la substitueixi, en especial, tenint en compte la informació personal que pugui proporcionar la presentació d'una comunicació es farà servir únicament per tractar l'assumpte a què es refereixi.

Aquestes dades no se cediran ni comunicaran a entitats ni a persones alienes al Consell Comarcal i seran tractades exclusivament pel personal de l'òrgan gestor expressament encarregat de les tasques de comprovar i de formular la recomanació procedent, llevat que sigui procedent comunicar els fets i les persones responsables per raó d'una eventual responsabilitat disciplinària, penal o de responsabilitat sancionadora administrativa.

2. Sens perjudici de la resta de previsions concordants recollides en la present disposició general, la persona que presenta la comunicació no adquireix la condició de persona interessada. Si consta la seva identitat i adreça electrònica, podrà tenir coneixement de l'estat de tramitació i del resultat de la investigació o la comprovació quan resultin afectats els seus drets individuals o col·lectius reconeguts per la legislació aplicable en l'exercici de les competències municipals.

Altrament, podrà tenir-ne coneixement mitjançant els mecanismes de publicitat previstos en l'article anterior.

3. Si en la comunicació ha manifestat la seva intenció de comparèixer com a persona interessada, es beneficiarà, sempre que tingui la legitimació corresponent, d'aquesta condició en el procediment administratiu que, si escau, s'incoï posteriorment arran de les tasques de gestió de la comunicació que es duguin a terme.

 

Article 24. Tractament de dades de caràcter personal

Les dades personals s'incorporaran al registre de tractament de dades de titularitat comarcal creat a l'efecte per la gestió de la Bústia Ètica, amb el nivell de seguretat exigit per la normativa vigent al respecte, essent l'òrgan gestor l'únic autoritzat als efectes del seu tractament com encarregat de la gestió de les dades contingudes en les comunicacions,, d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 relatiu a la protecció de les persones físiques respecte al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, així com la Llei orgànica 3/2018 de 5 de desembre de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals i resta normativa d'aplicació i/o que pogués substituir-les.

Per exercir el dret d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, la persona es pot dirigir a l'adreça que s'indica a la interfície habilitada especialment en la seu electrònica del Consell Comarcal del Maresme o, en cas de comunicacions formulades de manera presencial, a la seu del òrgan de gestió de la bústia, supòsits en els que caldrà la identificació personal.

 

 

Disposició addicional

 

Primera. Comunicacions relatives al Codi Ètic i de Bon Govern del Consell Comarcal del Maresme

Les comunicacions a la Bústia Ètica que tinguin per objecte vulneracions de normes de conducta previstes al Codi Ètic i de Bon Govern del Consell Comarcal del Maresme per part dels seus destinataris, s'investigaran d'acord amb allò que disposa aquesta normativa i el propi Codi.

En aquests casos la Comissió Ètica i de Bon Govern del Consell Comarcal de Maresme realitzarà les tasques de comprovació de fets i emetrà l'informe de recomanacions resultant.

 

 

Disposició transitòria

La present disposició general és d'aplicació en relació amb les conductes que es duguin a terme a partir de la seva entrada en vigor.

També s'aplicarà a les actuacions posteriors a l'entrada en vigor de la present disposició general que derivin de decisions preses amb anterioritat que condicionin directament la gestió actual de les competències i la prestació dels serveis públics comarcals, sense perjudici de la garantia dels drets del personal i dels càrrecs electes i de la prescripció que s'ha d'aplicar en procediments disciplinaris i penals.

 

 

Disposició final

La present disposició general entrarà en vigor transcorreguts 15 dies hàbils a partir de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província."

 

SEGON.- EXPOSAR l'esmentat Reglament al públic durant el termini de trenta dies, mitjançant la inserció d'un edicte en el tauler d'anuncis de la Corporació, en el Butlletí Oficial de la Província i en Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, als efectes que es puguin presentar reclamacions i/o suggeriments. S'entendrà el present acord aprovat definitivament si durant aquest termini d'exposició pública no es presentés cap reclamació o suggeriment en contra.

 

TERCER.- PUBLICAR íntegrament el present acord i el text íntegre del Reglament, un cop aprovat definitivament, mitjançant la inserció d'un edicte en el tauler d'anuncis de la Corporació i en el Butlletí Oficial de la Província, i ANUNCIAR en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la referència del Butlletí Oficial de la Província en què s'hagi publicat íntegrament el text."

 

L'expedient del qual romandrà a la Secretaria General d'aquesta Corporació i se sotmet a informació pública durant el termini de 30 dies, perquè es pugui examinar i si s'escau presentar-hi al·legacions i/o reclamacions. En el supòsit que no se'n presenti cap, l'acord inicial esdevindrà definitiu sense necessitat de cap acord exprés.

 

Mataró, 22 de novembre de 2023

 

Anna Antoja Serra

Gerenta

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12364 {"title":"EDICTO sobre aprobación inicial del Reglamento de funcionamiento del buzón ético y de buen gobierno.","published_date":"2023-11-30","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"12364"} catalunya administración local,Consejo Comarcal de El Maresme,DOGC,DOGC 2023 nº 9052 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2023-11-30/12364-edicto-aprobacion-inicial-reglamento-funcionamiento-buzon-etico-buen-gobierno https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.