EDICTO sobre aprobación definitiva del Reglamento regulador del teletrabajo.

El Ple de l'Ajuntament de Calaf, en la sessió ordinària de data 25 de setembre de 2023, va adoptar l'acord d'aprovar inicialment el Reglament regulador del Teletreball, i sotmetre'l a informació pública per un període de trenta dies.

L'edicte de l'aprovació inicial es va publicar al BOPB i al DOCG, el dia 4 d'octubre de 2023, al diari La Veu el dia 29 de setembre de 2023 i al taulell d'anuncis de la seu electrònica de l'Ajuntament de Calaf des del dia 4 d'octubre al 17 de novembre de 2023.

Havent finalitzat el període d'exposició pública sense que s'hagin presentat al·legacions o reclamacions, procedeix entendre'l aprovat definitivament.

Per aquest motiu es fa públic el text íntegre del citat reglament per al seu coneixement general i en compliment d'allò previst en l'article 178 del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, i 65 del Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s'aprova el Reglament d'obres, activitats i serveis de les entitats locals.

 

 

"REGLAMENT REGULADOR DEL TELETREBALL

 

Reglament sobre teletreball i altres mesures organitzatives d'aplicació al personal al servei de l'Ajuntament de Calaf

La crisi sanitària ocasionada pel coronavirus SARS-CoV-2 (causant de la malaltia COVID-19) ha estat un repte per a tota la societat i ha requerit que l'Ajuntament de Calaf prengués mesures extraordinàries per a la protecció de la salut de la ciutadania, així com que adoptés mesures organitzatives i preventives respecte del seu propi personal per fer front a la pandèmia.

En aquesta tasca, l'esforç, el compromís i la professionalitat de tot el personal al servei de l'Ajuntament de Calaf han estat imprescindibles per al manteniment i la prestació dels serveis públics durant aquesta situació d'emergència sanitària.

En els moments inicials de la crisi sanitària, l'Ajuntament es va veure obligat a reaccionar ràpidament en ordre a la protecció de la salut i la seguretat dels seus empleats i empleades i es va dictar el Decret d'Alcaldia sobre mesures preventives, de protecció i organitzatives d'aplicació al personal al servei de l'Ajuntament amb motiu del coronavirus SARS-CoV2. Una de les mesures aprovades amb l'objectiu de contenir el contagi de la malaltia va ser la previsió de sistemes de treball a distància en serveis no essencials per part de les persones treballadores de l'Ajuntament.

Un cop superada la fase més aguda de la pandèmia, s'obre un nou escenari de retorn progressiu a la normalitat. El full de ruta comú europeu per a l'aixecament de les mesures de contenció de la COVID-19 (2020/C 126/01) estableix tres conjunts de criteris per començar a flexibilitzar el confinament: criteris epidemiològics durant un període prolongat, suficient capacitat dels sistemes de salut i capacitat de seguiment adequada, totes elles acompanyades de mesures de protecció col·lectiva.

Actualment, en els moments de planificar el que s'ha denominat desescalada o desconfinament, o transició a la nova normalitat, el treball a distància continua essent la modalitat prioritària. Així s'estableix en els articles 5 i 6 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19, prorrogats més enllà de la finalització de la seva vigència d'un mes en els termes de l'article 15 del Reial decret llei 15/2020, de 21 d'abril, de mesures urgents complementàries per donar suport a l'economia i l'ocupació.

Així mateix es contempla en el Pla per a la transició cap a una nova normalitat, aprovat per Acord pel Consell de Ministres de data 28 d'abril de 2020 i a l'article 3 de la resolució del secretari d'Estat de Política Territorial i Funció Pública de 5 de maig de 2020 sobre mesures a adoptar en els centres de treball dependents de l'Administració General de l'Estat amb motiu de l'aprovació del Pla per a la transició cap a una nova normalitat. També es recull en el Pla de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat de la Generalitat de Catalunya.

I especialment s'ha de tenir en compte el Real Decreto-Ley 29/2020, de 29 de setembre, de mesures urgents en matèria de teletreball en les Administracions Públiques i de recursos humans en el Sistema Nacional de Salut per fer front a la crisis sanitària ocasionada per la COVID-19. Que al seu article 1 modifica el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, aprovat per Real Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre.

En previsió al perllongament en què els serveis es prestaran mitjançant modalitat no presencial de treball, es fa necessari establir un seguit de pautes que regeixin exclusivament en aquest període en què es mantinguin restriccions sanitàries derivades de la pandèmia, com són la regulació de jornada i horaris o els recursos i eines de treball necessaris.

S'ha de tenir en compte també l'article 4.1.a) de la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local que regula la potestat d'autoorganització dels ens locals, l'acord Marc Europeu de Teletreball de l'any 2002, l'article 41 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea en relació a la bona administració a la que tenen dret els ciutadans de la Unió i l'article 13 de la Llei 39/2015 que determina el dret dels ciutadans a relacionar-se electrònicament amb l'Administració.

En aquest àmbit adquireix una importància especial el dret de desconnexió recollit a l'article 88 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. Que modifica l'Estatut dels Treballadors amb l'article 20 bis i el Text Refós de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic amb l'article 14.j.bis. I el dret a la protecció de la intimitat recollit a l'article 87 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

Per últim s'ha de fer referència a l'Acord GOV/28/2020, de 18 de febrer, sobre mesures aplicables al personal de l'Administració de la Generalitat i els seus organismes autònoms.

I a la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals i la seva normativa d'aplicació.

Vista la normativa anterior s'ha de dir que no es disposa pròpiament d'una regulació legal o reglamentària específica que concreti l'organització i les especificitats del teletreball als Ajuntaments.

Fer referència al Capítol VI (art. 41 a 47) de l'Acord Comú de condicions dels empleats i empleades de l'ajuntament de Calaf.

L'objecte d'aquest Reglament és, doncs: establir les pautes en el treball a distància realitzat pel personal al servei de l'Ajuntament de Calaf, tot això prèvia negociació col·lectiva i diàleg social, sobre la implantació i l'ordenació específica i concreta del teletreball a l'Ajuntament de Calaf, simultàniament a l'anàlisi de l'organització i a la dimensió dels serveis i dels llocs de treball.

 

1. Objecte

1.1. Aquest Reglament té per objecte establir les pautes aplicables a la modalitat de treball a distància realitzat pel personal al servei de l'Ajuntament de Calaf

1.2. S'entén per treball a distància als efectes del present Reglament la modalitat de prestació de serveis que es desenvolupa parcialment de forma no presencial, sempre que les necessitats del servei ho permetin, fora de les dependències de l'Ajuntament, mitjançant l'adequada utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació.

 

2. Àmbit subjectiu d'aplicació

2.1. Aquest Reglament és d'aplicació a la plantilla que presta serveis a l'Ajuntament de Calaf, sempre que ocupin llocs de treball que es puguin realitzar a través d'aquesta modalitat.

2.2. A aquests efectes, tindran la consideració de llocs de treball que puguin ser desenvolupats mitjançant la modalitat de treball a distància, aquells que realitzin principalment funcions de tramitació administrativa, comptabilitat, elaboració d'informes o propostes de resolucions i acords i els relacionats amb la gestió de les tecnologies de la informació i comunicació, especificats en l'Annex I.

En cap cas seran susceptibles de ser desenvolupats mitjançant la modalitat de treball a distància els llocs d'atenció directa al públic, oficines d'assistència en matèria de registre i aquells que per la naturalesa dels serveis prestats, requereixin la presència física del treballador/a.

 

3. Distribució de la jornada de treball

3.1. La tècnica de recursos humans conjuntament amb l'equip de govern elabora un informe indicatiu dels llocs de treball que, al seu judici, poden ser realitzats en modalitat de treball a distància a ple rendiment.

3.2. El personal que sigui autoritzats a prestar els seus serveis en el règim de treball a distància establert en aquesta instrucció podran desenvolupar parcialment la seva jornada laboral fora del centre de treball en els termes establerts en la resolució en la qual s'aprovi la sol·licitud que formulin en aquest sentit. No obstant, si concorren circumstàncies sobrevingudes que afectin al treballador/a o a les necessitats del servei, es podrà modificar aquest percentatge mitjançant una nova resolució. En cas d'urgència justificada, haurà de reincorporar-se al seu centre de treball amb la màxima brevetat possible quan sigui requerit per les necessitats del servei. A aquests efectes, el personal haurà d'estar disponible i localitzable durant la seva jornada de treball, modalitat de teletreball, jornada que s'haurà d'haver comunicat prèviament a la Regidoria de Personal, Secretaria intervenció i Departament de Personal.

3.3. El percentatge de la jornada prestada de forma no presencial no podrà ser superior al quaranta per cent (40%) de la jornada de treball en còmput mensual.

Els períodes o dies concrets de prestació de serveis de forma presencial i no presencial es fixaran en funció de les necessitats i circumstàncies del servei, del personal de cada departament i de la programació de les feines, podent-se incrementar, excepcionalment, sempre que les necessitats dels servei així ho demanin o existeixin altres circumstàncies que ho facin necessari.

3.4. Per regla general la jornada diària de treball no podrà fraccionar-se per a la realització parcial d'ambdues modalitats (presencial i teletreball). Tot i això, en casos excepcionals, per mutu acord, es podrà fraccionar la jornada diària entre teletreball i presencial.

3.5. L'horari de treball durant els dies de prestació laboral fora del centre de treball serà el que correspongui a la seva jornada laboral.

3.6. Amb caràcter general no s'autoritzarà la prestació de serveis extraordinaris en la modalitat de treball a distància.

3.7. El personal que presta serveis en la modalitat de treball a distància té dret a la desconnexió digital i a què se li garanteixi, fora de les franges de disponibilitat obligatòries, el respecte al seu temps de descans, permisos i vacances així com la seva intimitat personal i familiar.

3.8. El personal que presta serveis en la modalitat de treball a distància té dret a la protecció de la seva intimitat.

3.9. La prestació del treball a distància o teletreball té caràcter voluntari i reversible, excepte en supòsits excepcionals degudament justificats.

 

4. Organització del treball a distància

4.1. Les condicions generals del treball a distància es basen en els principis de responsabilitat i compromís de tot el personal, i dret de la ciutadania a una bona administració.

4.2. La persona secretaria d'intervenció i en el seu cas, el o la cap de cada Departament de l'Ajuntament ha de donar les directrius necessàries sobre les feines a desenvolupar i els objectius a assolir per part del personal que desenvolupi les tasques en modalitat de treball a distància.

Així mateix, han d'establir mecanismes per assegurar el contacte entre les persones treballadores, amb independència de la modalitat de prestació de serveis, a fi d'evitar la sensació d'aïllament ocupacional.

 

5. Equips i eines

5.1. Sempre que sigui possible, l'Ajuntament ha de proporcionar els equips, les eines necessàries per al desenvolupament de l'activitat a distància i els sistemes tecnològics corporatius per, entre altres, la celebració de reunions virtuals.

5.2. Les persones que prestin serveis en la modalitat de teletreball han de respectar la normativa, instruccions i recomanacions sobre ciberseguretat, prevenció de riscos laborals i protecció de dades de caràcter personal i confidencialitat.

 

6. Drets i deures

6.1. La prestació de serveis en règim de treball a distància serà voluntària pel treballador/a i no té cap efecte retributiu addicional.

El personal que sol·liciti aquesta modalitat laboral es compromet al compliment de les tasques i responsabilitats assignades.

6.2. El treballador/a que presti serveis en règim de treball a distància tindrà els mateixos drets i deures que la resta de personal que realitzi la seva jornada de treball íntegrament en la modalitat presencial i a una adequada protecció en matèria de seguretat i salut, resultant d'aplicació, l'establert a la legislació de Prevenció de Riscos Laborals i a la seva normativa de desenvolupament. Els empleats i empleades que tinguin autoritzada la realització de part de la seva jornada en la modalitat de teletreball efectuaran els cursos que l'Ajuntament consideri adients per al desenvolupament del teletreball com de seguretat informàtica, de seguretat laboral i protecció de dades.

6.3. Les persones autoritzades a prestar serveis en la modalitat de treball a distància hauran de respectar escrupolosament la normativa sobre seguretat de la informació i sobre protecció de dades de caràcter personal.

6.4. L'Ajuntament de Calaf adoptarà les mesures oportunes de vigilància i control per verificar el compliment pel treballador de les seves obligacions i deures laborals.

 

7. Procediment d'accés al treball a distància

7.1. Sol·licitud normalitzada

El procediment d'autorització per a la prestació de serveis mitjançant treball a distància s'iniciarà a sol·licitud del treballador/a. La sol·licitud es presentarà d'acord amb el model normalitzat i a partir de gestió interna, fent arribar un correu al Departament de Recursos Humans.

7.2. Informe de l'àrea d'adscripció de l'empleat/da

En el termini màxim de 10 dies a comptar de la presentació de la sol·licitud, la persona responsable de l'àrea d'adscripció conjuntament amb el departament de Recursos Humans ha d'emetre un informe-proposta de valoració de la sol·licitud adreçat a Recursos Humans. L'informe-proposta ha d'incloure el contingut següent:

- La compatibilitat de les funcions del lloc de treball amb la modalitat de teletreball.

- La concreció dels dies.

- El sistema de supervisió i control que s'ha de dur a terme.

Quan l'informe-proposta tingui caràcter desfavorable, abans de resoldre la sol·licitud presentada, s'ha d'obrir el tràmit d'audiència a la persona interessada i a la representació sindical amb representativitat a la corporació.

Quan l'informe sigui favorable s'elaborarà l'acord individual de teletreball, que posteriorment serà firmat per ambdues parts.

7.3 Resolució per decret d'alcaldia

La resolució d'autorització ha de determinar la concreció de les jornades diàries a realitzar en aquesta modalitat, i identificar la persona que ha d'exercir la supervisió de la prestació de serveis. La resolució d'autorització aprova també l'acord individual de teletreball.

La resolució ha de desestimar la sol·licitud en els casos del personal exclòs, quan s'incompleixin els requisits per a la prestació de serveis en la modalitat de teletreball.

7.4 Ocasionalment es podrà autoritzar la prestació de serveis en la modalitat de teletreball en circumstàncies excepcionals.

 

8. Pèrdua d'efectes de l'autorització.

8.1. L'autorització podrà quedar sense efecte en qualsevol moment, a instància del treballador/a o per resolució motivada de l'òrgan competent per al seu atorgament. En aquest últim cas, i prèvia audiència de treballador/a, la resolució haurà de justificar la decisió per necessitats del servei, per incompliment dels objectius establerts, així com per causes sobrevingudes que alterin substancialment les condicions i requisits que han motivat l'autorització inicial.

Amb caràcter general, l'autorització quedarà sense efecte de forma automàtica per la finalització del termini establert en la mateixa, que serà inicialment d'un any prorrogable, tot i que a petició del treballador/a o l'Ajuntament es podrà revisar passats 3 mesos de l'autorització.

 

9. Control del treball a distància

9.1 Els criteris de control de les feines desenvolupades mitjançant treball a distància seran fitxats per la Secretaria-Intervenció i en el seu cas pels Caps de cada Departament o Comandaments mitjançant fitxes de planificació de feina. No obstant, aquestes fitxes podran ser complementades o concretades mitjançant instruccions periòdiques en funció de les circumstàncies i necessitats del servei.

Es durà a terme un control, seguiment, supervisió i avaluació periòdica del teletreball.

O control per qualsevol altre mitjà informàtic que s'implementi per part de l'Ajuntament de Calaf.

 

10. Comissió d'Avaluació

Es crearà una Comissió d'Avaluació del teletreball a l'Ajuntament com a òrgan tècnic de seguretat i avaluació de la modalitat de prestació de serveis mitjançant teletreball.

Formaran part d'aquesta Comissió els representants del personal funcionari i del personal laboral d'aquest Ajuntament i de forma paritària els representats que l'Ajuntament designi.

També en formaran part com a assessors el responsable tècnic i informàtic de l'Ajuntament i els assessors dels Sindicats.

En el seu funcionament, la Comissió s'ajustarà a la normativa reguladora dels òrgans col·legiats de les Administracions Públiques, i es reunirà de forma semestral.

La Comissió d'Avaluació del teletreball tindrà com a missió el seguiment i l'avaluació dels resultats de les condicions establertes, així com la realització de propostes de millora.

 

11. Vigència

Aquest Reglament tindrà vigència des del moment de la seva aprovació i fins a l'adopció d'un nou Reglament municipal que modifiqui l'actual, o fins que el seu articulat entre en contradicció amb normativa legal directament aplicable al món local.

 

"

 

Calaf, 20 de novembre de 2023

 

Montserrat Mases Sala

Alcaldessa

 

 

ANNEX I

RELACIÓ DE LLOCS DE TREBALL SUSCEPTIBLES DE REALITZAR TELETREBALL

 

Lloc de treball

% Màxim

Secretari/a interventor/a

40%

Tècnic/a Arquitecte/a

40%

Tècnic/a Enginyer/a

40%

Tècnic/a Comunicació

40%

Tècnic/a Arquitecte/a Tècnic/a

40%

Tècnic/a Contractació

40%

Tècnic/a Intervenció

40%

Tècnic/a Recursos Humans

40%

Tècnic/a Medi Ambient

40%

Tècnic/a Atenció a les persones

40%

Tècnic/a alcaldia

40%

Administratiu/va (excepte OAC)

40%

Cap de brigada

40%

Auxiliar administratiu/va Aigües

40%

Auxiliar administratiu/va Serveis Tècnics

40%

Auxiliar comunicació

40%

Auxiliar arxiver

40%

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12092 {"title":"EDICTO sobre aprobación definitiva del Reglamento regulador del teletrabajo.","published_date":"2023-11-27","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"12092"} catalunya administración local,Ayuntamiento de Calaf,DOGC,DOGC 2023 nº 9049 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2023-11-27/12092-edicto-aprobacion-definitiva-reglamento-regulador-teletrabajo https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.