Consejo Comarcal de El Maresme - Administración local (DOGC nº 2023-9036)

EDICTO sobre aprobación del Convenio de delegación de competencias entre el Ayuntamiento de Tiana y el Consejo Comarcal de El Maresme para la compra agregada de energía eléctrica y gas natural y el asesoramiento técnico y gestión en materia de energía.

Per tal de donar compliment al que estableix l'art. 110.3 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions publiques de Catalunya, modificat per l'art. 185 de la Llei 10/2011, de 29 de desembre i l'art. 18.4 de la Llei 16/2015, de 21 de juliol, de simplificació de l'activitat administrativa de l'Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d'impuls de l'activitat econòmica, es publica que el Ple del Consell Comarcal del Maresme, en sessió ordinària de data 17 d'octubre de 2023, va aprovar el següent conveni, amb la seva corresponent formalització en data de 23 d'octubre de 2023:

 

 

CONVENI DE DELEGACIÓ DE COMPETÈNCIES ENTRE L'AJUNTAMENT DE TIANA I EL CONSELL COMARCAL DEL MARESME PER LA COMPRA AGREGADA D'ENERGIA ELÈCTRICA I GAS NATURAL I L'ASSESSORAMENT TÈCNIC I GESTIÓ EN MATÈRIA D'ENERGIA

 

 

INTERVENEN:

 

D'una part, el Sr. Francesc Alemany Martínez, el qual actua en nom i representació del Consell Comarcal del Maresme (en endavant CONSELL COMARCAL) en ús de les facultats de representació concedides per l'article 13 del Decret Legislatiu 4/2003, de 4 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Organització Comarcal de Catalunya i el Sr. Santiago Pérez Olmedo, en qualitat de Secretari acctal. de l'esmentat Consell i alhora com a fedatari d'aquest acte.

De l'altra part, el Sr. Isaac Salvatierra Pujol, Alcalde de l'Ajuntament de Tiana (en endavant, l'Ajuntament), actuant en nom i representació d'aquesta corporació i assistit per la Secretària municipal Sra. Maria de las Mercedes Gobartt Vázquez.

Les parts es reconeixen amb plena capacitat i competències suficients per a la signatura d'aquest conveni i, en conseqüència,

 

EXPOSEN:

 

El Consell Comarcal és i ha de ser una entitat local encaminada a prestar serveis als ens locals del seu àmbit territorial, a assistir-los, a assessorar-los i a donar-los eines per tal de facilitar el seu dia a dia i la prestació dels serveis que tenen encomanats. Aquesta voluntat d'actuació és la que acompanya tots i cada un dels serveis i les accions que es presten des del Consell Comarcal.

Tendir cap a les economies d'escala, mancomunar serveis, compartir projectes i actuacions i consorciar estructures ha de ser l'objectiu i el model a desenvolupar. La nostra obligació, com a gestors de recursos públics, és la de treballar amb eficiència i eficàcia, acompanyant els ens locals que són les administracions més pròximes als ciutadans.

Així doncs, és la voluntat d'aquest conveni fomentar la cooperació entre el Consell Comarcal i els municipis del Maresme per poder prestar serveis en la gestió energètica i la seva adquisició centralitzada de la forma més eficient i col·laborativa possible. En aquests moments és fonamental treballar conjuntament per la prestació de serveis als ens locals, amb un interès comú d'estalvi econòmic, procedimental i energètic; maximitzant l'eficiència energètica, la promoció de les energies renovables i la reducció de les emissions de CO2.

En el present conveni es descriuen i articulen aquells serveis i actuacions que s'ofereixen des de l'Agència Comarcal de l'Energia (en endavant ACE) del Consell Comarcal als Ajuntaments de la comarca.

El Consell Comarcal va néixer amb el propòsit de donar suport i assistència als municipis que acobla en raó de la seva proximitat territorial i coneixement, en aquest sentit presta assistència tècnica, jurídica i econòmica als municipis de la comarca, a l'empara d'allò previst a l'apartat a) de l'article 28.1 del Decret Legislatiu 4/2003, de 4 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'organització comarcal de Catalunya. La mateixa norma comprèn a l'article 25.1 c) que a la comarca li correspon l'exercici de les competències que li puguin delegar o bé encarregar els municipis de la comarca i que aquesta delegació de competències haurà d'acompanyar-se de la transferència de recursos necessàries per exercir dites competències delegades.

 

MANIFESTEN:

 

1. La voluntat de l'Ajuntament de disposar d'un servei d'assessorament tècnic en matèria d'energia.

 

2. La voluntat de l'Ajuntament en participar en la compra agregada d'energia elèctrica i gas natural que gestiona el Consell Comarcal, junt amb tots aquells de la comarca que també s'adhereixin a la mateixa, amb l'objectiu d'obtenir un estalvi econòmic i procedimental.

 

3. El Consell Comarcal, mitjançant l'ACE i el seu Observatori Comarcal, té la voluntat d'oferir suport tècnic en matèria d'energia a tots els Ajuntaments de la comarca dins d'un projecte que pretén prestar un servei comarcal d'assessorament tècnic en matèria d'energia. L'objectiu és proporcionar als Ajuntaments del Maresme eines i assessorament per a un millor control de la despesa energètica i per a la presa de decisions cap a l'eficiència i l'estalvi energètic.

 

4. El Consell Comarcal, mitjançant l'ACE, disposa dels recursos tècnics i humans per assessorar en matèria d'energia als tècnics municipals per tal d'optimitzar la gestió energètica municipal i gestionar la compra agregada d'energia elèctrica i gas natural per tots els Ajuntaments de la comarca.

 

5. Aquesta gestió energètica municipal permetrà als Ajuntaments implantar una política interna de reducció de consums i emissions de CO2, i contribuir activament a la lluita contra el canvi climàtic. També permetrà donar compliment a plans i normatives ambientals com el PTE (Pla de Transició Energètica), etc. i possibilitar actuacions en matèria d'energia reduint així la factura energètica (contractació de pòlisses d'energia al lliure mercat, etc. )

 

En virtut de tot el que precedeix, i a l'empara d'allò previst a el Capítol Sisè del seu Títol Preliminar de la Llei 40/2015 d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, així com l'article novè de la mateixa norma. Al Capítol Segon del Títol IX de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de Règim Jurídic i de Procediment de les Administracions Públiques de Catalunya, així com a l'article 303 i ss. del Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s'aprova el Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals; ambdues parts, reconeixent-se mútuament plena capacitat per aquest acte i de comú acord, estableixen el present conveni de delegació de competències que es regirà pels següents:

 

PACTES:

 

Primer.- OBJECTE DEL CONVENI

L'objecte d'aquest conveni és concretar la col·laboració entre el Ajuntament i el Consell Comarcal per portar a terme l'assessorament tècnic en matèria d'energia als tècnics municipals per tal d'optimitzar la gestió energètica municipal, el manteniment futur del sistema de gestió energètica municipal i la seva integració a l'observatori comarcal de l'energia; així com la gestió de la compra agregada dels subministraments d'energia elèctrica i gas natural delegada pels ajuntaments.

 

Segon.- OBLIGACIONS DEL CONSELL COMARCAL

a) Prestar un servei d'assessorament tècnic en matèria d'energia —a través de la figura del Gestor Energètic Comarcal— que permeti optimitzar la actual gestió energètica municipal, disposant del personal i dels recursos tècnics necessaris per l'optima prestació d'aquest servei que es descriu a l'ANNEX 1.

b) Disposar del programari de gestió energètica municipal pel correcte funcionament del servei, integrant-lo a l'observatori comarcal de l'energia en xarxa dins del projecte comarcal que pretén prestar un servei d'assessorament tècnic en matèria d'energia.

c) Fer-se càrrec de proveir la infraestructura tecnològica, hardware (servidor) i software (llicència del programa de gestió energètica municipal i observatori comarcal, noves versions i actualitzacions), així com el manteniment de l'observatori comarcal que aglutini els municipis de la comarca, els treballs, productes i serveis d'implantació.

d) Cercar ajudes i cooperació d'altres organismes per l'adquisició de material, aportacions econòmiques i tècniques per la realització d'actuacions vinculades al servei.

e) Gestionar la compra agregada dels subministraments d'energia elèctrica i gas natural titularitat de l'ajuntament i organismes dependents, segons el procediment descrit a l'ANNEX 2; i d'altres subministraments si s'acorda.

 

Tercer.- OBLIGACIONS DE L'AJUNTAMENT

a) Delegar al Consell Comarcal les competències municipals necessàries per la contractació agregada d'energia elèctrica i gas natural i aprovar i formalitzar el present conveni.

b) L'Ajuntament es compromet a l'aprovació i disposició de la despesa necessària per realitzar la contractació de l'energia elèctrica i el gas natural.

c) Facilitar als tècnics de l'ACE la informació relacionada amb la gestió energètica al municipi per l'òptima prestació del servei: dades de consums, inventari de quadres d'enllumenat i equipaments, etc.

d) Autoritzar al Consell Comarcal perquè obtingui la informació de tercers necessària per a la prestació del servei i, específicament, els arxius i/o factures digitals de facturació dels costos i consums energètics locals de les empreses comercialitzadores, i la sol·licitud de canvis acordats en la contractació.

e) Autoritzar l'accés als equipaments i als seus sistemes i equips, així com a instal·lar equips de mesura si s'escau.

f) Nomenar un responsable de la gestió energètica municipal, que mantindrà contacte directe i continuat amb els tècnics de l'ACE.

g) Satisfer la quota de finançament del servei en concepte d'assessorament tècnic i gestió energètica d'acord amb el pacte cinquè del present conveni, per import de 887,33€ de l'anualitat 2023.

 

Quart.- ENTRADA EN VIGOR I VIGÈNCIA

Aquest conveni iniciarà la seva vigència en el moment de la seva formalització i finalitzarà el 31 de desembre de 2026, prorrogable anualment fins a un màxim de 4 anys addicionals per acord exprés dels signataris.

En cas que l'Ajuntament decidís no continuar amb el servei prestat objecte d'aquest conveni, o amb la delegació de competències, ho haurà de manifestar de forma expressa al Consell Comarcal amb una antelació mínima de tres mesos abans de fer-se efectiva.

La pèrdua de vigència no comportarà en cap cas la rescissió del pagament de les despeses en compliment de les obligacions contretes al conveni fins a la data de la rescissió. En qualsevol cas, l'extinció d'aquest conveni comporta la liquidació dels imports (en la seva part proporcional) i els compromisos fixats per les dues parts signatàries en el moment de fer-se efectiva.

 

Cinquè.- FINANÇAMENT DEL SERVEI

Per al 2023 l'ens local farà l'aportació econòmica indicada al pacte tercer g) del present conveni; quantificada segons el número d'habitants del municipi i nº de pòlisses de l'entitat.

Les quotes per a l'any 2024 i següents es calcularan mitjançant una fórmula en base a l'anàlisi de costos del servei i a les necessitats específiques i requeriments de cada ens local; i seran comunicades a l'Ajuntament —juntament amb el mètode de càlcul— abans de l'elaboració del pressupost municipal.

Els imports i metodologies de càlcul es podran actualitzar segons necessitats dels signataris.

 

Sisè.- SERVEIS COMPLEMENTARIS

L'ACE oferirà serveis nous o complementaris —en l'àmbit energètic— als descrits al present conveni, que puguin ser d'interès pels Ajuntaments; i es detallaran i regularan modificant el conveni segons el pacte Desè. Aquests serveis també podran ser proposats pels ens locals, i s'aplicaran de forma general o individual depenent de la necessitat.

 

Setè.- EXTINCIÓ

El present conveni s'extingirà per les causes següents:

- Pel compliment del seu objecte

- El transcurs del termini de vigència del conveni

- La no pròrroga, d'acord amb allò previst en el punt quart.

- El mutu acord de les parts signatàries

- L' incompliment de les obligacions i compromisos establerts.

- La decisió judicial que declari la nul·litat del conveni

- Qualsevol altra causa determinada en la legislació vigent.

 

Vuitè.- ACTUACIONS EN CAS D'INCOMPLIMENT

Qualsevol de les parts pot notificar a la part incomplidora un requeriment perquè compleixi en un termini determinat els compromisos que es consideren incomplerts, d'acord el que estableix l'article 51.2c) de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic.

Si, un cop transcorregut el termini indicat en el requeriment, l'incompliment persisteix, la part que el va adreçar ha de notificar la concurrència de la causa de resolució i el conveni s'entén resolt.

 

Novè.- MECANISMES DE SEGUIMENT I INTERPRETACIÓ DEL CONVENI

Als efectes de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, es designarà una Comissió de seguiment per portar a terme el control de l'execució del conveni i els compromisos adquirits. Per part de l'Ajuntament es designa un representant, preferiblement el gestor energètic municipal proposat al pacte Tercer f), i per part del CONSELL COMARCAL es designa el tècnic superior en energia de l'Agència Comarcal de l'Energia, sent també la responsable de la interpretació del conveni.

Aquestes dues figures seran les encarregades de supervisar i vetllar pel compliment dels objectius i tasques fixades en el present conveni. Es reuniran com a mínim un cop l'any per iniciativa de qualsevol de les parts. El canal de comunicació pot ser presencial o virtual.

El mecanisme de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni designat serà l'encarregat de resoldre de mutu acord els problemes d'interpretació i compliment que puguin donar-se, i, en cas de litigi, aquests se sotmetran a la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Desè.- MODIFICACIÓ DEL CONVENI

Es podrà modificar el conveni de forma expressa mitjançant acord unànime dels signataris. Les modificacions del conveni requereixen la seva prèvia aprovació pels òrgans competents de les parts i, un cop aprovades, s'han d'adjuntar com a annex del conveni, de manera que en formin part integrant del mateix.

I en prova de conformitat, se signa aquest conveni juntament amb l'annex 1 i 2 que acompanyen a aquest conveni, en la data consignada al certificat electrònic de signatura.

 

 

ANNEX 1

 

El projecte consisteix en donar suport tècnic a l'Ajuntament en matèria d'energia a través de la figura del GESTOR ENERGÈTIC COMARCAL a través del programa de gestió energètica municipal GEMWEB-OBSERVATORI comarcal de l'energia en xarxa, instal·lat per aquest fi.

 

Breu descripció de les tasques del Servei:

· Assistència i suport continuat en matèria d'energia (hot-line) a les persones implicades en la gestió energètica municipal (Serveis tècnics, manteniment, intervenció, secretaria, etc.) i essencialment al gestor energètica municipal.

· Càrrega i validació mensual de tota la facturació elèctrica i de gas natural municipal i dels seus organismes dependents al programa de gestió energètica municipal GEMWEB.

· Crear, completar i actualitzar contínuament les dades incloses al programa de gestió energètica municipal (nous equipaments, pòlisses associades, superfícies, etc.). Manteniment de l'històric de dades des de l'any 2007, a disposició de l'Ajuntament per la realització de les consultes i anàlisis que consideri.

· Generació d'informes de seguiment (anàlisi de consums i paràmetres d'eficiència, revisió de pòlisses i recomanacions i proposta d'actuacions).

· Formació als tècnics municipals encarregats de la gestió energètica i/o altres interessats pel que fa al funcionament del programa de gestió energètica municipal, servei i web SGP (Servei de Gestió Preferent d'Endesa), endesaonline, etc.

· Crear propostes de noves funcions, actualització de les actuals i manteniment evolutiu del programa de gestió energètica municipal i l'OBSERVATORI, en col·laboració amb l'empresa proveïdora del programa/servei i l'ajuntament.

· Gestió de la compra agregada d'energia elèctrica i gas natural; comprant l'energia pels ens locals de la comarca de la manera més avantatjosa possible (preu, únic proveïdor, energia verda 100%, seguretat jurídica, etc.). Actualment a través de la central de compres de l'ACM.

· Gestió dels contractes d'energia amb les empreses comercialitzadores adjudicatàries.

· Seguiment i fiscalització del contracte, interlocució directe per operar gestions generals: millores, reclamacions, refacturacions, completesa de dades a la facturació, etc.

· Realització d'estudis, auditories i/o monitoritzacions dels punts amb més consum (edificis, enllumenats, etc.) amb posterior seguiment i propostes d'intervenció; condicionat a l'atorgament de subvencions per part d'ens superiors (Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, etc.) per aquest concepte.

· Informació i assessorament en el tràmit de subvencions, nova normativa en matèria d'energia, mercats energètics, etc.

· Organització de jornades, cursos, activitats, etc. al Consell Comarcal i als ajuntaments (setmana de l'energia, funcionament dels equips d'accés i mesura, jornada de treball de PAESC - PTE, promoció i resultats de les diferents compres agregades, formació dels programes de gestió energètica, mòduls específics com l'aigua, la telemesura/telegestió, mesuradors en línia, etc.)

· Promoció a la comarca de 2 línies estratègiques: Fotovoltaica (Activar la generació d'energia solar fotovoltaica municipal per autoconsum, autoconsum compartit, comunitats energètiques i/o venda d'excedents) i Mobilitat elèctrica (punts de recàrrega, pla de mobilitat elèctrica comarcal, etc.).

L'ACE a través del programa de gestió energètica municipal i l'Observatori Comarcal en Xarxa permet que, amb una dedicació mínima dels gestors energètics municipals i des d'un únic portal d'internet, tenir una visió global de totes les instal·lacions municipals i controlar els seus consums i paràmetres d'eficiència energètica:

1. Conèixer en tot moment els costos i consums reals per tipologies, enllumenat, i els indicadors bàsics d'eficiència.

2. L'anàlisi de tarifes i potències òptimes cada vegada que sigui necessari (canvi de tarifes, variacions de potència als quadres elèctrics, liberalització del mercat energètic, etc...)

3. Anàlisi dels indicadors de gestió energètica (KWh/m2 i KWh/usuaris) propis i respecte tercers (benchmarking) de dependències i enllumenats municipals.

4. Detectar a temps les desviacions respecte els consums previstos, o en relació amb les facturacions i/o estimacions de les companyies comercialitzadores. Gestió de les incidències i alarmes. Sistema gràfic de seguiment mensual, per a poder controlar els sobreconsums i incidències, i conèixer l'estat energètic de totes les pòlisses.

5. Supervisió del compliment dels protocols interns, de les actuacions previstes i del seguiment i gestió d'alarmes.

6. Gestió d'informes: Generació automàtica d'informes per a la avaluació de resultats, tant pel que fa a la consulta i generació de mapes temàtics (visor GIS) com l'anàlisi dels paràmetres d'eficiència energètica i la revisió analítica dels consums. Elaboració de diferents tipologies d' informe-resum de l'estat del municipi en matèria d'estalvi i eficiència energètica (trimestral, semestral, anual, etc.) en funció dels requeriments del responsable de la gestió energètica municipal.

7. Suport en la interpretació de resultats.

8. Gestió de fluxos de treball i comunicació interna i externa relacionats amb la gestió energètica

 

 

ANNEX 2

 

El projecte consisteix en agregar la demanda dels subministraments d'energia elèctrica i gas natural dels municipis del Maresme amb un interès comú d'estalvi econòmic i procedimental, mitjançant la delegació de les competències necessàries.

 

Breu descripció del procediment de compra agregada:

a) L'ajuntament delega al Consell Comarcal mitjançant la signatura d'aquest conveni la gestió de la contractació dels subministraments d'energia elèctrica i gas natural.

b) L'Ajuntament es compromet a l'aprovació i disposició de la despesa anual necessària per realitzar la contractació de l'energia elèctrica i el gas natural.

c) Amb aquest compromís, el Consell Comarcal elaborarà l'expedient de contractació per a la compra agregada d'energia elèctrica i el gas natural de l'Ajuntament i els seus organismes dependents. Aquesta contractació la realitzarà de forma agregada amb la resta d'Ajuntaments que li hagin encarregat aquesta gestió i triant la modalitat contractual al seu criteri més favorable.

d) El Consell Comarcal adjudicarà el contracte a l'empresa o empreses proveïdores seleccionades i el signarà d'acord amb els procediment previstos a la llei de contractes; en aquest sentit també podrà adherir-se als acords marc licitats per la central de compres de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) o altres centrals de compres, supòsit en el que els ajuntaments es podran adjudicar contractes basats en aquest acord marc.

e) La facturació derivada d'aquesta compra agregada es durà a terme de forma segregada i adreçada als diferents Ajuntaments i organismes dependents, com a titulars i responsables del pagament. Concepte compra agregada-facturació segregada.

f) La comercialitzadora o comercialitzadores adjudicatàries tindran l'obligació contractual de prestar els serveis a l'Ajuntament d'acord amb el preu i condicions fixades en el contracte.

g) L'Ajuntament comunicarà al Consell Comarcal les incidències que es derivin del desenvolupament de l'execució del contracte pel seu coneixement i als efectes de constància administrativa per una possible resolució.

h) El Consell Comarcal realitzarà la validació mensual de les factures, vetllarà pel compliment dels termes contractuals —fiscalitzant les tasques dels proveïdors— i realitzarà un seguiment del subministrament. També actuarà com a interlocutor entre l'empresa o empreses comercialitzadores i els ajuntaments per a tots els temes que siguin rellevants en la gestió del servei.

i) L'Ajuntament designarà un gestor energètic municipal que actuarà com interlocutor amb el Consell Comarcal i comunicarà a l'empresa o empreses comercialitzadores les seves necessitats, requeriments i consultes.

 

Mataró, 31 d'octubre de 2023

 

Anna Antoja Serra

Gerenta

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11126 {"title":"Consejo Comarcal de El Maresme - Administración local (DOGC nº 2023-9036)","published_date":"2023-11-08","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"11126"} catalunya administración local,Consejo Comarcal de El Maresme,DOGC,DOGC 2023 nº 9036 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2023-11-08/11126-consejo-comarcal-maresme-administracion-local-dogc-n-2023-9036 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.