Ayuntamiento de Barcelona - Administración local (DOGC nº 2023-9036)

ANUNCIO sobre aprobación de las bases que deberán regir el proceso de selección para la cobertura de 60 plazas de bombero/a del Servicio de Protección Civil, Prevención, Extinción de Incendios y Salvamento (SPCPEIS).

 

La Comissió de Govern, actuant per delegació de l'Alcalde, en sessió celebrada el 26 d'octubre de 2023, ha adoptat el següent acord:

(279/2023) APROVAR les bases que han de regir el procés de selecció per a la cobertura de 60 places de Bomber/a del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament (SPCPEIS), de l'Ajuntament de Barcelona, mitjançant concurs oposició lliure corresponent al grup C, subgrup C2, escala d'administració especial, sotsescala de serveis especials. CONVOCAR aquest procés mitjançant el sistema de selecció de concurs oposició lliure. PUBLICAR el present acord al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, al Butlletí Oficial de l'Estat, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i a la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona. DONAR COMPTE d'aquest acord a la Comissió de Presidència, Seguretat i règim Interior.

De conformitat amb el Decret d'alcaldia de 22 de desembre del 2009 (Butlletí Oficial de la Província de Barcelona núm.312 de 30 de desembre), la formalització, obtenció i presentació de sol·licituds s'ha de fer telemàticament, tal com s'indica al punt 1 de l'annex I d'aquestes bases.

Excepcionalment, es podrà fer en suport paper per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per presentar la sol·licitud, les persones aspirants disposaran del termini de vint dies naturals a comptar de l'endemà de la publicació del present anunci.

 

Contra aquesta Resolució, d'acord amb el que estableix Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu comú de les Administracions Públiques, en concordança amb el Decret d'Alcaldia del 20 de juny de 2023 de delegació de competències en el Tercer Tinent d'Alcaldia de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior, les persones interessades podran interposar recurs potestatiu de reposició davant el Tercer Tinent d'Alcaldia de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seva publicació al DOGC, o directament recurs contenciós administratiu davant  els Jutjats del Contenciós Administratiu en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la publicació de la Resolució al DOGC. Igualment, les persones interessades podran interposar qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.

Les bases de la convocatòria són les que s'adjunten a continuació.

 

 

Barcelona, 2 de novembre de 2023

 

Jordi Cases i Pallarès

Secretari general

 

 

BASES DE LA CONVOCATÒRIA PER A LA COBERTURA DE 60 PLACES DE BOMBER/A DEL SERVEI DE PROTECCIÓ CIVIL, PREVENCIÓ, EXTINCIÓ D'INCENDIS I SALVAMENT DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA, MITJANÇANT CONCURS OPOSICIÓ LLIURE

 

1. Objecte de la convocatòria

L'objecte d'aquesta convocatòria és la selecció pel procediment de concurs oposició, de 60 places de Bomber/a C2 del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, d'aquest Ajuntament, incloses en les ofertes públiques d'ocupació pendents d'execució.

Les característiques de la convocatòria són les següents:

Núm. de places convocades:60

Classe de personal: Funcionari/ària de carrera

Escala: Administració especial, sotsescala de serveis especials

Categoria: Bomber/a

Grup de titulació: Grup C, subgrup C2

Nivell: 16

La convocatòria es regirà per les presents bases, i en tot allò no previst, pel Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel que s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic i altra normativa aplicable.

Així mateix, i pel que fa referència a la perspectiva de gènere, aquestes bases contemplen allò que disposa l'Ajuntament de Barcelona en el Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre dones i homes vigent en quant a la promoció d'una presència equilibrada de dones i homes en els diferents col·lectius professionals municipals.

 

2. Sistema de selecció i torn de la convocatòria

2.1 El sistema de selecció és de concurs oposició i s'articula en torn lliure.

En aquesta convocatòria es reserva el 25% de places per a dones, d'acord amb el que preveu la disposició addicional quarta del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya. En cas que aquestes places reservades quedin desertes, s´acumularan a la resta de places de torn lliure.

L´adjudicació de les vacants convocades es realitzarà seguint una única llista final de persones aspirants, atès l´ordre de puntuació obtinguda i els criteris, si escau, de reserva i de desempats legalment existents establerts a la base 11 d´aquesta convocatòria.

2.2 La participació per a les places reservades a les dones vindrà determinada pel sexe que consti en el document identificatiu (DNI/NIE).

 

3. Requisits de participació de les persones aspirants

3.1. Per prendre part en aquesta convocatòria, les persones aspirants han de reunir els requisits següents:

a) Nacionalitat:

Tenir la nacionalitat espanyola o la d'altres estats membres de la Unió Europea o la dels estats als quals, en virtut de tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya, sigui aplicable la lliure circulació de treballadors/res.

Igualment, hi poden participar, sigui quina sigui la seva nacionalitat, el/la cònjuge d'espanyol/a o de nacional d'altres estats membres de la Unió Europea, sempre que no estigui separat/da de dret, i els seus descendents i els descendents del/de la cònjuge, sempre que no estiguin separats/des de dret, siguin menors de 21 anys o més grans d'aquesta edat dependents, d'acord amb el que disposa l'article 57 del Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel que s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

En tots els casos, quan finalitzi el procés, les persones aspirants que no tinguin la nacionalitat espanyola hauran d'acreditar documentalment la seva nacionalitat, o si s'escau, el vincle de parentiu amb el/la nacional en virtut del qual es presenten i, en el cas de descendents majors de 21 anys, el fet de viure al seu càrrec. Igualment, aquestes persones aspirants hauran de presentar declaració jurada o promesa feta pel/per la nacional, en la qual aquest/a manifesti fefaentment que no està separat/da de dret del seu/de la seva cònjuge.

b) Edat:

Haver complert els 16 anys d'edat i no superar l'edat establerta per a la jubilació forçosa.

c) Titulació:

Estar en possessió del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, equivalent o superior. No es valoraran com a mèrit aquells títols que serveixin de base per acreditar el requisit d'accés. Si es tracta d'un títol obtingut a l'estranger, cal disposar de la corresponent homologació del Ministeri competent.

d) Capacitat:

Tenir la capacitat física i psíquica necessària per exercir les funcions pròpies de les places que s'han de cobrir.

e) Carnet de conducció:

Posseir el permís de conduir vehicles de la classe C, en vigor, o permisos equivalents d´acord amb la normativa aplicable, sense la limitació que comporta el codi 78 per a la conducció exclusiva de vehicles automàtics.

f) Habilitació:

No haver estat acomiadat/da ni separat/da mitjançant expedient disciplinari del servei de qualsevol de les Administracions Públiques o dels òrgans constitucionals o estatutaris de les comunitats autònomes, ni trobar-se en inhabilitació absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial. En el cas de ser nacional d'un altre Estat, no ha de trobar-se inhabilitat/da o en situació equivalent ni haver estat sotmès/a a sanció disciplinària o equivalent que impedeixi en el seu Estat, en els mateixos termes, accedir a l'ocupació pública.

g) Taxa d'inscripció:

Haver satisfet la taxa d'inscripció per a la categoria corresponent, d'acord amb els imports i les exempcions que es detallen a la base 4.4. i a l'annex VII.

La manca de pagament, el pagament incomplet o la no acreditació documental a efectes de l'exempció o la bonificació de la taxa comportaran l'exclusió de la persona aspirant del procés selectiu.

3.2. Tots els requisits anteriors han de complir-se l'últim dia de presentació de sol·licituds i s'han de mantenir fins a la presa de possessió com a funcionaris/àries de carrera.

 

4. Sol·licitud de participació

4.1. Presentació de sol·licituds

De conformitat amb el Decret d'alcaldia de 22 de desembre del 2009 (Butlletí Oficial de la Província de Barcelona núm.312 de 30 de desembre), la formalització, obtenció i presentació de sol·licituds s'ha de fer telemàticament, tal com s´indica al punt 1 de l´annex I d´aquestes bases.

Les persones aspirants hauran de presentar, juntament amb la sol·licitud de participació, la relació de mèrits que proposin per ser avaluats pel Tribunal Qualificador, la documentació acreditativa dels mèrits al·legats, d'acord amb la relació de mèrits puntuables recollits a la base 9 i l'annex VI d'aquestes bases, així com la titulació que acredita el requisit de titulació establert a la base 3.1.c).

Aquesta relació de mèrits i documentació acreditativa s'haurà de presentar tal com s'indica al punt 1 de l'annex I d'aquestes bases.

Excepcionalment, es podrà fer en suport paper per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En aquest cas i a efectes d'admissió, les persones aspirants hauran de declarar expressament que compleixen tots els requisits de participació de la convocatòria, consignar a la seva sol·licitud les dades requerides per poder participar-hi i presentar la documentació necessària.

4.2. Termini de presentació de sol·licituds

Per presentar la sol·licitud, les persones aspirants disposaran del termini de vint dies naturals a comptar de l'endemà de la data de publicació de la convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Quan el darrer dia del termini sigui inhàbil, s'entendrà prorrogat al primer dia hàbil següent.

4.3. Dades consignades a la sol·licitud

4.3.1. Per tal d'emplenar la sol·licitud de participació, les persones aspirants hauran de procedir tal com s'indica al punt 1 de l'annex I.

4.3.2. Les persones aspirants hauran d'assenyalar a la sol·licitud el compliment dels requisits que s'indiquen a la base 3.

Les persones que excepcionalment presentin la seva sol·licitud en suport paper hauran d'indicar de forma expressa que compleixen amb les bases i requisits de la convocatòria.

4.3.3. Als efectes d'admissió de les persones aspirants, es tindran en compte les dades que aquestes facin constar a la sol·licitud, i d'acord amb el que s'indica a la base 17.1

Serà responsabilitat de les persones aspirants la veracitat de les dades consignades, sense perjudici que en qualsevol moment el Tribunal Qualificador pugui requerir-los l'acreditació dels requisits necessaris quan cregui que hi ha inexactituds o falsedats en les quals hagin pogut incórrer les persones aspirants.

4.4. Abonament de la taxa de participació en el procés selectiu

4.4.1. D'acord amb el que preveu la normativa vigent en matèria de taxes i preus públics de l'Ajuntament de Barcelona i, a l'efecte del compliment del requisit que preveu la base 3.1.g) de la convocatòria, per inscriure's a la convocatòria, les persones aspirants hauran d'abonar en concepte de taxa d'inscripció l'import que s'especifica a l'annex VII on s'estableixen els mitjans que es poden utilitzar per efectuar el pagament de la taxa d'inscripció, així com la descripció del procediment a seguir segons la modalitat de pagament escollida per efectuar-lo.

En cap cas, el pagament a l'entitat bancària substituirà el tràmit de presentació de la sol·licitud davant de l'Ajuntament de Barcelona en el termini i en la forma previstos en aquesta convocatòria.

4.4.2. Exempció del pagament de la taxa d'inscripció

D'acord amb el que preveu la normativa vigent en matèria de taxes i preus públics de l'Ajuntament de Barcelona i amb la indicació prèvia de la seva situació, estaran exemptes del pagament d'aquesta taxa les persones que es trobin en situació d'alta com a demandants d'ocupació i que no percebin cap mena de prestació econòmica, les que tinguin la condició de membre de família nombrosa de categoria especial o de membre de família monoparental de categoria especial.

En el cas de residir a Catalunya, d'acord amb la normativa vigent en matèria de protecció de dades, l'Ajuntament de Barcelona consultarà a altres administracions les dades necessàries per verificar els extrems que donen dret a l'exempció o bonificació sol·licitada. En el cas que la persona aspirant s'oposi expressament a aquesta consulta haurà de procedir tal com s'indica a la base 17.2.

4.4.3. Exempció del 50% en l'abonament de la taxa d'inscripció

D'acord amb el que preveu la normativa vigent en matèria de taxes i preus públics de l'Ajuntament de Barcelona i amb la indicació prèvia de la seva situació, estaran exemptes de l'abonament del 50% d'aquesta taxa les persones que tinguin la condició de membre de família nombrosa de categoria general o de membre de família monoparental de categoria general.

4.4.4. Documentació necessària per restar exempt de forma total o parcial del pagament de la taxa d'inscripció per a aquelles persones que no han donat el consentiment o no resideixen a Catalunya.

Les persones que es trobin exemptes del pagament d'aquesta taxa, de conformitat amb el que s'ha indicat en els apartats anteriors, i que s'han oposat expressament que l'Ajuntament consulti a altres administracions les dades necessàries per verificar els extrems que donen dret a l'exempció o bonificació sol·licitada, hauran d'acreditar la seva situació presentant la documentació següent:

a) En cas de trobar-se en situació d'alta com a demandant d'ocupació i no percebre cap mena de prestació econòmica, haurà de presentar una certificació acreditativa d'aquesta situació, expedida per la corresponent Oficina de Treball de la Generalitat (OTG) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i/o pel Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

b) En cas de tenir la condició de membre de família nombrosa o monoparental, de categoria especial o general, haurà de presentar una còpia del corresponent títol de família nombrosa o monoparental, de categoria especial o general, que ho acrediti.

La documentació esmentada s'haurà de presentar dins el termini improrrogable de presentació de sol·licituds, annexada com a document PDF tal com s'indica al punt 1 de l'annex I.

Excepcionalment podrà presentar-se per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

La documentació aportada ha d'estar actualitzada dins el termini de presentació de sol·licituds.

4.4.5. Devolució de la taxa

No serà procedent en cap cas la devolució de la taxa en els supòsits d'exclusió de la convocatòria per causa imputable a la persona interessada.

4.4.6. Exclusió de la persona aspirant

La manca de pagament, el pagament incomplet o la no acreditació documental a efectes de l'exempció o la bonificació de la taxa comportaran l'exclusió de la persona aspirant del procés selectiu.

 

5. Llista de persones admeses i excloses (provisional i definitiva)

Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, es farà pública la llista provisional de persones admeses i excloses, on s'indicarà també la llengua estrangera (8.2. llengua estrangera) i l'àmbit professional (8.6. prova pràctica) seleccionada per les persones aspirants.

Les persones aspirants podran formular les al·legacions que considerin convenients en el termini de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació de la llista provisional de persones admeses i excloses.

Les persones aspirants excloses podran esmenar telemàticament tal com s'indica al punt 2 de de l'annex I.

En el cas que una persona aspirant no aparegui ni en la llista provisional de persones admeses ni en la d'excloses, haurà de presentar una instància a través del registre electrònic, tal com s'indica al punt 4 de l'annex I d'aquestes bases, o per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques i, a l'hora de formular la reclamació corresponent, l'haurà d'acompanyar d'una còpia de la sol·licitud presentada.

En el cas que les persones excloses no esmenin dins d'aquest termini els defectes que se'ls imputen o no aportin la documentació preceptiva que n'hagi motivat l'exclusió, es considerarà que desisteixen de la seva sol·licitud de participació.

A fi d'evitar errors, les persones participants han de comprovar a la llista provisional de persones admeses i excloses a la convocatòria, fefaentment, no només que no figuren com a excloses, sinó que, a més, consten com a admeses.

Els errors materials, de fet i aritmètics es podran esmenar en qualsevol moment.

La llista de persones aspirants admeses i excloses, així com els successius anuncis de la convocatòria, es publicaran al web de l'Ajuntament de Barcelona https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca

Amb la publicació de la llista definitiva s'estimaran o desestimaran les al·legacions presentades a la llista provisional de persones admeses i excloses. Amb la publicació de les llistes es considera realitzada la notificació oportuna a les persones interessades i s'inicia el còmput dels terminis als efectes de possibles reclamacions o recursos. L'admissió no implica el reconeixement dels requisits exigits i s'estarà al que estableix la base 12.

Finalitzat el termini de reclamacions i resoltes les possibles incidències, es farà pública la llista definitiva de persones admeses i excloses en la qual s'indicarà també quines persones aspirants hauran de realitzar les proves de llengua catalana i/o castellana, així com també la llengua estrangera (8.2. llengua estrangera) i l'àmbit professional (8.6. prova pràctica) seleccionada per les persones aspirants.

Les al·legacions i esmenes es consideraran resoltes amb la publicació de la llista definitiva de persones admeses i excloses.

 

6. Procés selectiu

El procés selectiu constarà de les quatre fases següents: 1. Fase d'oposició, 2. Fase de concurs, 3. Fase de formació (curs selectiu) i 4. Fase de pràctiques.

El Tribunal queda facultat per resoldre els dubtes que es presentin al llarg de tot el procés selectiu i per prendre els acords que calguin per garantir-ne el funcionament correcte.

 

7. Convocatòria de proves

El dia, hora i lloc de realització de cadascuna de les proves, així com els resultats de les mateixes es publicaran al web de l'Ajuntament de Barcelona https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca

 

8. Fase d'oposició

Aquesta fase estarà formada per les nou proves assenyalades als punts:

8.1: prova de coneixements

8.2 : prova de llengua estrangera

8.3 : prova de català

8.4 : prova de castellà

8.5 : prova d'aptitud física,

8.6 : prova pràctica

8.7 : proves de personalitat i de competències

8.8 : prova de conducció

8.9 : proves mèdiques

Totes les proves seran obligatòries i eliminatòries, excepte la prova 8.2 que serà obligatòria i no eliminatòria.

La qualificació de la fase d'oposició es determinarà pel sumatori de les puntuacions obtingudes en la primera, segona, cinquena, sisena i setena proves.

El Tribunal podrà determinar la realització d'una o més proves o exercicis en una sola sessió o en sessions diferents, i la seva execució en l'ordre que consideri més adient. En aquest cas la correcció de la prova o exercici quedarà condicionat/da a la superació de les/dels anteriors quan siguin eliminatoris.

L'ordre d'actuació de les persones aspirants per a aquells exercicis que no puguin fer-se conjuntament s'iniciarà per la primera persona aspirant el primer cognom de la qual comenci per la lletra establerta de conformitat amb el darrer sorteig públic que a tal efecte s'hagi realitzat. La lletra establerta es mantindrà durant tot el procés.

En aquelles proves que ho requereixin, es realitzarà una única crida. Les persones aspirants que no compareguin en el lloc, la data i l'hora assenyalats, seran definitivament excloses del procés selectiu.

En el cas que el dia i hora de realització d'alguna de les proves amb crida única, alguna de les dones aspirants estigui hospitalitzada per embaràs de risc, causa de part o pels dies immediatament posteriors a aquest, el Tribunal Qualificador articularà els mecanismes necessaris per tal de possibilitar-li la realització de la prova o les proves en el recinte hospitalari on es trobi (dins del límit territorial de l'àrea metropolitana de Barcelona), sempre que sigui factible que aquesta execució es dugui a terme el mateix dia i hora en que ho facin la resta de persones aspirants convocades.

Per tal que el Tribunal habiliti aquest dispositiu, les aspirants que prevegin trobar-se el/s dia/dies de realització de les proves en la situació esmentada a l'anterior paràgraf, hauran d'informar del seu estat al Tribunal mitjançant correu electrònic enviat a l'adreça convocatories@bcn.cat tot indicant en l'assumpte: "OP 60 places de Bomber/a C2 2023: Aspirant en previsió de part". En aquest correu hauran d'especificar les seves dades personals (nom i cognoms, DNI i telèfon de contacte), així com la data i l'hospital previst pel part. El termini establert per formalitzar aquesta petició serà de cinc dies hàbils a comptar a partir de l'endemà de la publicació de la data de realització de la prova corresponent.

Igualment, en el cas que alguna de les dones aspirants sigui mare lactant i consideri que durant la realització d'alguna de les proves li coincidirà amb la lactància del seu nadó, haurà de notificar-ho a l'adreça electrònica convocatories@bcn.cat tot indicant en l'assumpte: "OP 60 places de Bomber/a C2 2023: Aspirant amb nadó lactant". En aquest correu hauran d'especificar les seves dades personals (nom i cognoms, DNI i telèfon de contacte). El termini establert per formalitzar aquesta petició serà de cinc dies hàbils a comptar a partir de l'endemà de la publicació de la data de realització de la prova corresponent.

En relació a les proves d'aptitud física, les aspirants que estiguin embarassades o que no hagin complert els 6 mesos des del naixement del fill/a el dia i hora de realització d'aquestes, podran:

- Realitzar la prova, prèvia presentació el dia de la seva execució d'un certificat mèdic on consti expressament que la realització de les proves d'aptitud física recollides a l'annex III no representa cap perill per al seu estat físic i/o de gestació. Aquest certificat serà obligatori i haurà d'estar emès com a màxim fins a 7 dies hàbils abans de la realització de les proves d'aptitud física.

- Sol·licitar l'ajornament de la realització de la prova física a una data posterior a la data convocada. En aquest cas el tribunal assenyalarà una nova data per a la realització de la prova que haurà de ser anterior a la publicació de la llista de persones aspirants proposades per a realitzar la fase de formació selectiva. Per a la realització d'aquesta prova s'ha de presentar igualment el certificat mèdic indicat a l'apartat anterior i amb les mateixes característiques. Les proves s'ajornaran per una sola vegada i quedaran decaigudes en els seus drets les persones aspirants que no compareguin, considerant que no han completat la fase d'oposició .

- Sol·licitar l'ajornament de la realització de la prova física fins a la següent convocatòria, mitjançant instància presentada a través del registre electrònic, tal com s'indica al punt 4 de l'annex I d'aquestes bases, o per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En aquests casos, la instància haurà d'anar obligatòriament acompanyada d'un certificat mèdic, expedit com a màxim 7 dies hàbils anteriors al registre de la instància, que acrediti la condició d'embarassada o en situació de postpart de fins 6 mesos de la persona aspirant sol·licitant. El termini màxim per formalitzar aquesta petició serà de fins a 7 dies hàbils abans de la realització de les proves d'aptitud física. La presentació d'aquesta documentació en temps i forma correctes serà obligatòria per tal d'acceptar l'ajornament de la prova.

En cas d'ajornament, les aspirants podran mantenir fins la següent convocatòria la nota de les proves ja realitzades. Aquesta reserva quedarà condicionada a que les proves efectuades mantinguin, al següent procés de selecció, els mateixos barems i condicions que tenen en l'actual. Les aspirants amb reserva de nota hauran de fer, a la propera convocatòria, la resta de proves no realitzades, seguint l'ordre i condicions que recullin les bases de la nova convocatòria.

 

8.1. Primera prova. Prova de coneixements (obligatòria i eliminatòria)

Aquesta prova serà qualificada amb 20 punts, i quedaran eliminades les persones que no tinguin una puntuació igual o superior a 10 punts en la suma dels dos exercicis que es descriuen a continuació, sempre que s'obtinguin les puntuacions mínimes per a cada exercici:

8.1.1. Primer exercici. Test de coneixements del temari general (obligatori i eliminatori)

Aquest exercici consisteix en donar resposta a un qüestionari d'un màxim de 35 preguntes tipus test, relacionades amb les matèries que apareixen en l'annex II a) (temari de coneixements generals).

Cada pregunta tindrà quatre alternatives de resposta de les quals només una serà correcta. Totes les respostes correctes tindran el mateix valor. Les respostes errònies descomptaran ¼ part del valor d'una resposta correcta i les respostes en blanc no restaran puntuació.

Aquesta prova és obligatòria i eliminatòria, i es qualificarà de 0 a 5 punts. Quedaran eliminades les persones que no tinguin una puntuació igual o superior a 2,50 punts.

8.1.2. Segon exercici. Test de coneixements del temari específic (obligatori i eliminatori)

Aquest exercici consisteix en donar resposta a un qüestionari d'un màxim de 80 preguntes tipus test, relacionades amb el contingut del temari de l'annex II b) (temari de coneixements específics).

Cada pregunta tindrà quatre alternatives de resposta de les quals només una serà correcta. Totes les respostes correctes tindran el mateix valor. Les respostes errònies descomptaran ¼ part del valor d'una resposta correcta i les respostes en blanc no restaran puntuació.

Aquest exercici serà qualificat de 0 a 15 punts. Quedaran eliminades les persones que no tinguin una puntuació igual o superior a 7,50 punts.

 

8.2. Segona prova: Prova de coneixements de llengua estrangera (obligatòria i no eliminatòria)

Consistirà a contestar, en un període màxim de 60 minuts, un qüestionari d'un màxim de 50 preguntes tipus test.

Cada pregunta tindrà quatre alternatives de resposta de les quals només una serà correcta. Totes les respostes correctes tindran el mateix valor, les preguntes no contestades no restaran i les respostes errònies descomptaran ¼ part del valor d'una resposta correcta.

Les persones aspirants realitzaran, amb caràcter obligatori i no eliminatori, una prova de coneixements escrits de nivell intermedi B2 de llengua anglesa, alemanya, àrab, francesa, italiana, xinesa o urdú del Marc europeu comú de referència pera les llengües (MECR).

Les persones aspirants podran optar només a una llengua estrangera.

La prova de llengua estrangera serà per defecte de llengua anglesa. Les persones aspirants que vulguin optar per una de les altres llengües, ho hauran de fer en el moment de la presentació de sol·licituds telemàtica de participació, tal com s'indica al punt 1 de l'annex I.

A la llista de persones admeses i excloses s'indicarà la llengua de la qual realitzaran la prova.

Aquesta prova es qualificarà fins a 3 punts.

Aquest tipus de prova no donarà lloc a cap certificació oficial.

 

8.3. Tercera prova: Prova de llengua catalana (obligatòria i eliminatòria)

8.3.1. Les persones participants han de posseir els coneixements de nivell de suficiència de català C1 (antic C) o superior, de conformitat amb el que estableix el Decret 152/2001, de 29 de maig, sobre avaluació i certificació de coneixement de català, i el Decret 161/2002, d'11 de juny, sobre l'acreditació del coneixement del català i l'aranès en els processos de selecció de personal i de provisió de llocs de treball de les administracions públiques de Catalunya.

8.3.2. Restaran exemptes de la realització d'aquesta prova les persones aspirants que acreditin documentalment en el termini i forma correctes, acomplir alguna de les condicions:

-Estar en possessió del certificat de coneixements del nivell exigit de suficiència de llengua catalana certificat C1 (antic Nivell C) o superior de la Direcció General de Política Lingüística o de qualsevol dels títols, diplomes o certificats que estableix l'Ordre VCP/491/2009, de 12 de novembre, modificada per l'Ordre VCP/233/2010, de 12 d'abril, per la qual es refonen i s'actualitzen els títols, diplomes i certificats equivalents als certificats de coneixements de català de la Direcció General de Política Lingüística.

Per a més informació, es pot consultar l'apartat sobre legislació de Funció Pública de la pàgina web: https://llengua.gencat.cat

- Haver participat i obtingut plaça en processos anteriors de selecció o provisió de personal per accedir a la mateixa administració, en què hi hagi establerta una prova de català del mateix nivell o superior, o que hagi superat la prova esmentada en altres processos de selecció de la mateixa Oferta Pública d'Ocupació,

Les persones aspirants podran efectuar aquesta acreditació documental:

- Durant el termini de presentació de sol·licituds o d'esmena, ja sigui annexant-la directament en el moment de tramitar la inscripció telemàtica tal com s'indica a l'annex I, o bé, un cop tramitada la sol·licitud, accedint de nou al tràmit i adjuntant-la en el mateix apartat.

- Presentant-la fins a set dies naturals previs a la data de realització de la prova per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d´octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

- El mateix dia de la prova de coneixements de la llengua catalana (abans que aquesta comenci), aportant la corresponent fotocòpia.

8.3.3. La prova consta de dues parts:

- Primera part: S'avaluarà el domini de l'expressió escrita, mitjançant la redacció d'un text formal d'unes 180 paraules, i els coneixements de gramàtica i vocabulari, mitjançant exercicis d'ortografia, morfologia, sintaxi i lèxic, adequats al nivell suficiència.

- Segona part: S'avaluarà l'expressió oral, per mitjà de la lectura en veu alta d'un text i una conversa i/o exposició sobre temes generals d'actualitat.

La durada màxima d'aquest exercici serà de 90 minuts per a la primera part, i de 10 minuts per a la segona part.

Aquesta prova és eliminatòria. Les persones aspirants seran qualificades com a aptes o no aptes, i aquestes últimes quedaran excloses del procediment selectiu. Per ser declarat apte en aquest exercici s'ha d'obtenir una puntuació total mínima del 70%, de conformitat amb el Decret 152/2001, de 29 de maig, sobre avaluació i certificació de coneixements de català.

 

8.4. Quarta prova: Prova de llengua castellana (obligatòria i eliminatòria)

8.4.1. La realització d'aquesta prova és de caràcter obligatori per a les persones que no disposin de la nacionalitat espanyola i no n'estiguin exemptes.

8.4.2. Quedaran exempts de la realització d'aquesta prova les persones aspirants que, tot i no tenir la nacionalitat espanyola, puguin acreditar documentalment davant el Tribunal Qualificador estar en possessió d'un dels documents que s'indiquen a continuació:

- Certificat conforme ha cursat la primària, secundària a l'Estat espanyol o els cursos equivalents a qualsevol altre estat en què la llengua castellana sigui oficial.

- Diploma d'espanyol nivell B2 (marc europeu comú de referència) que estableix el Reial decret 1137/2002, de 31 d'octubre, o certificació acadèmica que acrediti haver superat totes les proves dirigides a la seva obtenció.

- Certificat de nivell avançat d'espanyol per a estrangers expedit per les escoles oficials d'idiomes.

- Títol de llicenciat/ada en filologia hispànica o romànica, o equivalent.

Així mateix, tampoc estaran obligades a realitzar la prova aquelles persones que acreditin haver superat la prova de coneixement de castellà en convocatòries anteriors de la mateixa Administració.

Les persones aspirants podran efectuar aquesta acreditació documental:

- Durant el termini de presentació de sol·licituds o d'esmena, ja sigui annexant-la directament en el moment de tramitar la inscripció telemàtica tal com s'indica a l'annex I, o bé, un cop tramitada la sol·licitud, accedint de nou al tràmit i adjuntant-la en el mateix apartat.

- Presentant-la fins a set dies naturals previs a la data de realització de la prova per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d´octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

- El mateix dia de la prova de coneixements de la llengua castellana (abans que aquesta comenci), aportant la corresponent fotocòpia.

8.4.3. La prova es dividirà en dues parts que consistiran en la realització d'una redacció de 200 paraules com a mínim (primera part), i en el manteniment d'una conversa amb els assessors especialistes que designi el Tribunal (segona part).

El temps per a la realització d'aquesta prova no serà superior a 45 minuts per a la primera part i de 15 minuts per a la segona.

Aquesta prova és eliminatòria. Les persones aspirants seran qualificades com a aptes o no aptes, quedant aquestes últimes excloses del procés selectiu.

 

8.5. Cinquena prova: Prova d'aptitud física (obligatòria i eliminatòria)

Les persones aspirants que hagin superat les quatre proves anteriors, seran ordenades de major a menor puntuació segons la nota obtinguda a les proves puntuables 8.1 i 8.2 i un cop ordenades, només passaran a la cinquena prova les 700 persones aspirants millor classificades. En cas d'empat de puntuació a la posició 700 passaran a la cinquena prova totes les persones aspirants empatades amb aquesta puntuació.

8.5.1. Objecte de la prova. Aquesta prova consta de 5 exercicis físics:

 

Exercicis

Qualitat  física

Dominades

Força de braços

Arrossegament de maniquí

Força i potència de braços i cames

Course navette

Potència aeròbica màxima

Circuit d'agilitat

Agilitat/velocitat

Circuit de piscina

Domini del medi aquàtic

 

8.5.2. Realització de la prova.

- Per a la realització d'aquesta prova, el mateix dia de la seva execució i abans de començar les proves les persones aspirants hauran de lliurar al Tribunal un certificat mèdic expedit com a màxim tres mesos abans de la realització de la mateixa. En aquest ha de constar explícitament que: "es reuneixen les condicions físiques necessàries per realitzar els exercicis de l'annex III de la convocatòria per a la cobertura de 60 places de Bomber/a C2-2023 de l'Ajuntament de Barcelona".

- La no presentació de l'esmentat certificat comportarà l'exclusió automàtica de la persona aspirant del procés selectiu.

- L'ordre de realització dels diferents exercicis físics i els grups de persones aspirants estarà determinat pel Tribunal, segons les característiques de les instal·lacions i l'organització de les proves. No obstant l'anterior, i per a tots els grups, la cursa llançadora (course navette) es realitzarà en darrera posició.

- No es podrà provar cap element o material abans de la realització d'una prova física.

- És obligatori portar roba i calçat esportiu.

- En aquesta prova el Tribunal comptarà amb l'assessorament de professionals especialitzats en educació física.

- Quan es consideri oportú i de forma aleatòria, el Tribunal podrà realitzar les proves de consum de substàncies o de grups farmacològics prohibits, d'estimulants o de qualsevol altre tipus de dopatge destinat a augmentar la capacitat física o a modificar els resultats de la prova segons les normes del Consell Superior d'Esports. El fet de donar positiu en alguna d'aquestes substàncies o de negar-se a sotmetre's a aquestes proves comporta l'exclusió automàtica de la convocatòria.

8.5.3. Valoració de la prova.

- Aquesta prova és eliminatòria i serà qualificada amb 19 punts. Quedaran eliminades les persones que no aconsegueixin una puntuació igual o superior a 9,50 punts. Cada exercici es valorarà d'acord amb el barem que consta a l'annex III, i la puntuació final s'obtindrà de la suma de les puntuacions dels cinc exercicis, sempre que s'hagi obtingut en cadascun dels exercicis una puntuació mínima de 0,50 punts.

- A l'annex III d'aquestes bases es detallen les característiques de cada exercici, els barems de puntuació per considerar a les persones aspirants aptes i la possibilitat de realitzar més d'un intent segons l'exercici. En l´exercici en el qual hi hagi més d´un intent, el resultat vàlid serà el millor de tots.

- Qualsevol incompliment de les normes establertes per a cada prova suposarà la consideració de NUL de la prova corresponent ( NUL= 0 ).

 

8.6. Sisena prova: Prova pràctica (obligatòria i eliminatòria)

Les persones aspirants que hagin superat les cinc primeres proves, seran ordenades de major a menor puntuació segons la nota obtinguda a les proves puntuables (8.1, 8.2 i 8.5) i passaran a la sisena prova, com a mínim, les 400 persones aspirants amb millor puntuació. En cas d'empat de puntuació a la darrera posició, passaran a la sisena prova totes les persones aspirants empatades amb aquesta puntuació.

Aquesta prova consistirà, d'acord amb els continguts assenyalats al temari específic d'aquesta convocatòria (annex II b)), en el desenvolupament d'un o més exercicis teòrico-pràctics que permetin valorar els coneixements tècnics, la utilització adequada dels materials i eines i les destreses bàsiques d'un dels quatre àmbits professionals que seguidament es relacionaran.

Per la realització d'aquests exercicis el Tribunal qualificador podrà emprar qualsevol tipologia de proves que consideri adequades, incloent, si s'escau, proves tipus test.

Els àmbits professionals són:

a) Edificació i obra civil

b) Instal·lacions elèctriques

c) Mecànica

d) Sanitari

Les persones aspirants seran avaluades en aquesta prova sobre l'àmbit professional seleccionat en el moment de la presentació de sol·licitud telemàtica de participació, tal com s'indica al punt 1 de l'annex I, per tant, serà obligatori escollir un d'ells.

En funció del nombre de persones aspirants que optin a un determinat àmbit professional, el Tribunal podrà determinar la realització de la prova en un o més dies diferents.

L'exercici serà qualificat fins a 22 punts, i seran eliminades les persones aspirants que no obtinguin una puntuació mínima d´11 punts.

 

8.7 Setena prova: Proves de personalitat i de competències (obligatòria i eliminatòria).

Les persones aspirants que hagin superat la sis proves anteriors seran ordenades de major a menor puntuació d'acord amb el sumatori a les proves puntuables (8.1, 8.2, 8.5 i 8.6) i un cop ordenades, passaran a la setena prova, com a mínim, les 250 persones aspirants amb millor puntuació. En cas d'empat de puntuació a la darrera posició, passaran a la sisena prova totes les persones aspirants empatades amb aquesta posició.

Aquesta prova consistirà en la realització de qüestionaris i una entrevista que mesuraran trets de personalitat bàsics i trets clínics de les persones aspirants, la seva adaptació personal i social a l'entorn i el seu grau d'adequació al perfil competencial del lloc de Bomber/a C2 de l'Ajuntament de Barcelona. Les competències valorades seran les següents:

- Anàlisi i resolució de problemes.

- Orientació a resultats.

- Comprensió de l'organització.

- Orientació al servei ciutadà.

- Aprenentatge permanent.

- Autocontrol i resistència a la pressió.

- Treball en equip i col·laboració.

- Comunicació

- Presa de decisions

- Planificació i organització del treball

Aquesta prova és obligatòria, tindrà caràcter eliminatori i es qualificarà fins a 6 punts. Per tal de superar la prova, la persona aspirant haurà de complir dos requisits:

- Obtenir una puntuació superior a 0 punts en totes les competències.

- Obtenir una puntuació mínima de 3,45 punts en la suma de totes les competències.

 

8.8 Vuitena prova: Prova de conducció (obligatòria i eliminatòria)

Les persones aspirants que hagin superat la set proves anteriors, seran ordenades de major a menor puntuació d'acord amb el sumatori a les proves puntuables (8.1, 8.2, 8.5, 8.6 i 8.7) i un cop ordenades, passaran a la vuitena prova, com a mínim, les 150 persones aspirants amb millor puntuació. En cas d'empat de puntuació a la darrera posició, passaran a la sisena prova totes les persones aspirants empatades amb aquesta posició.

La prova consistirà en un exercici pràctic de circulació en un circuit urbà, i un exercici de maniobres en un circuit tancat, amb un vehicle pesant. El personal examinador i potestativament els membres del Tribunal o en el seu defecte el personal especialista a què fa referència la base 16.6 d'aquesta convocatòria, aniran juntament amb la persona aspirant a la cabina durant el desenvolupament de l'exercici per tal de valorar adientment les seves habilitats de conducció.

A l'inici de la prova, la persona aspirant disposarà de 18 punts i segons vagi realitzant el circuit, se li aplicaran les deduccions que s'escaiguin. La puntuació final serà el resultat de restar als 18 punts les penalitzacions corresponents. La persona aspirant que no obtingui una puntuació final igual o superior a 9 punts serà eliminada del procés de selecció.

En el decurs de la prova s'observaran els criteris de penalització i exclusió directa de la DGT. Els factors que es tenen en compte per a l'elaboració de la puntuació final s'especifiquen a l'annex IV d'aquestes bases.

Aquesta prova tindrà caràcter eliminatori i les persones aspirants seran qualificades com a aptes o no aptes, quedant aquestes últimes excloses del procés selectiu.

 

8.9 Novena prova: Proves mèdiques (obligatòria i eliminatòria)

Consisteix en un reconeixement mèdic, realitzat per professionals mèdics col·legiats, per comprovar que no es detecta en les persones aspirants l'existència de cap de les exclusions mèdiques establertes a l'annex V d'aquesta convocatòria (quadre d'exclusions mèdiques).

Per a totes aquelles persones aspirants que hagin superat la vuitena prova, el Tribunal convocarà ,com a mínim, a les 90 persones aspirants amb millor puntuació a la realització de la novena prova (proves mèdiques).

També podran ser convocades a realitzar aquesta prova les persones aspirants amb puntuacions immediatament inferiors, que quedaran en situació de "reserva" per si es produís alguna desqualificació o baixa voluntària. A aquests efectes, el Tribunal establirà oportunament el nombre de persones a convocar per a la novena prova.

Les proves mèdiques es realitzaran en dos espais diferenciats:

a) Centre mèdic s'efectuaran com a mínim les exploracions següents: Anamnesi i exploració general, valoració de l'oïda, la vista, l'equilibri, la coordinació muscular, els aparells locomotor, cardiovascular i respiratori, anàlisi d'orina i de sang, prova d'esforç, espirometria, audiometria i segons el resultat d'aquestes proves i la revisió dels paràmetres anteriors, s'efectuaran les exploracions necessàries a fi de valorar el funcionament, les possibles malformacions, alteracions o patologies que dificultin o impedeixin l'exercici de les funcions de Bomber/a C2 SPCPEIS.

A l'inici del reconeixement, les persones aspirants hauran de formalitzar un qüestionari mèdic orientatiu.

b) Centre sòcio-laboral. S'efectuaran les proves orientades al control del vertigen i la claustrofòbia. Les persones aspirants hauran de portar calçat i roba esportiva.

La comprovació i valoració de les diferents exploracions es farà única i exclusivament en els centres designats pel Tribunal qualificador i els seus resultats sempre han de referir-se al moment de l'exploració.

Aquesta prova tindrà caràcter eliminatori i les persones aspirants seran qualificades com a aptes o no aptes, quedant aquestes últimes excloses del procés selectiu. Els motius d'exclusió es troben relacionats en l'annex V d'aquestes bases.

 

8.10 Al·legacions i esmenes

8.10.1 En aquelles proves que s'articulin amb preguntes de respostes alternatives, les persones aspirants tindran un termini de cinc dies naturals, a comptar a partir de l'endemà de la publicació del solucionari de la prova, per tal de formular les al·legacions que considerin oportunes.

Les al·legacions s'hauran de presentar telemàticament tal com s'indiqui a l'anunci.

Les al·legacions es consideraran resoltes amb la publicació dels resultats provisionals de la prova corresponent.

8.10.2 Contra els resultats provisionals de les proves, les persones aspirants tindran un termini de cinc dies naturals, a comptar a partir de l'endemà de la data de publicació dels resultats provisionals, per tal de formular les al·legacions que considerin oportunes.

Les al·legacions s'hauran de presentar telemàticament tal com s'indiqui a l'anunci.

Les al·legacions es consideraran resoltes amb la publicació dels resultats definitius de la prova corresponent.

 

9 Fase de Concurs (fins a 30 punts)

9.1 El concurs no tindrà caràcter eliminatori i consistirà en la valoració dels mèrits relacionats i acreditats per les persones aspirants d'acord amb la base 4.1, el que estableix aquesta base i el barem que figura a l'annex VI d'aquesta convocatòria. Les referencies d'aquest barem a organismes de l'Estat espanyol s'entendran fetes als organismes equivalents de la resta d'estats membres de la Unió Europea, si s'escau.

La puntuació màxima assolible en la fase de concurs és de 30 punts.

9.2  En el mateix moment que la sol·licitud telemàtica de participació, s'haurà de presentar la relació de mèrits i documentació a valorar  tal com s'indica al punt 1 de l'annex I d'aquestes bases "Instruccions per a la presentació de la sol·licitud telemàtica de participació i de mèrits per ser valorats en la fase de concurs". 

No es valoraran altres mèrits que els relacionats en el moment de la presentació de la sol·licitud telemàtica de participació el darrer dia de presentació d´instàncies, al servei "El meu currículum".

Juntament amb els documents acreditatius dels mèrits al·legats hauran d'adjuntar la titulació que acredita el requisit de titulació establert a la base 3.1.c).

No es podran aportar nous mèrits en fase d'esmena que no hagin estat relacionats en la fase de presentació.

Excepcionalment, en cas de presentar la sol·licitud en paper, caldrà presentar la documentació indicada en els paràgrafs anteriors per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d´octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

9.3 Només podran ser valorats aquells mèrits assolits per les persones aspirants fins al moment en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds previst a la base 4.2.

9.4 El Tribunal es reserva el dret de sol·licitar documentació complementària que aclareixi la naturalesa o la durada de l'activitat desenvolupada per la persona aspirant presentada com a mèrits.

9.5 Tota la documentació que es presenti en llengua estrangera haurà d'anar acompanyada de la corresponent traducció jurada.

9.6 En cap cas la puntuació obtinguda en el concurs de mèrits podrà ser aplicada per superar l'oposició.

 

10. Valoració de la fase de Concurs

La comprovació dels mèrits al·legats en la sol·licitud de participació per les persones aspirants es farà d´acord amb el que estableix la base 9 i amb la documentació aportada per les persones aspirants dins dels terminis establerts.

El Tribunal Qualificador publicarà la valoració provisional de la fase de concurs una vegada publicada les qualificacions de la novena prova, prova mèdica, o, si s'escau, les qualificacions de la vuitena prova, prova de conducció. Les persones participants disposaran d'un termini de deu dies hàbils, a comptar de la publicació de la valoració provisional de mèrits, per presentar-hi les al·legacions que considerin pertinents. Aquestes al·legacions s'hauran de presentar tal com s'indica al punt 3 de l'annex I.

Un cop estimades o desestimades les al·legacions presentades, el Tribunal Qualificador farà pública la valoració definitiva dels mèrits que hagin acreditat les persones participants en la fase de concurs.

Les al·legacions es consideraran resoltes amb la publicació dels resultats definitius de la fase de concurs.

 

11. Qualificacions de les persones aspirants i proposta de nomenament

Juntament amb la llista definitiva de puntuacions finals de la fase de concurs, el Tribunal Qualificador també farà pública:

- La puntuació total de la fase d'oposició.

- la llista de persones participants, ordenades de més a menys puntuació d'acord amb la suma de les puntuacions obtingudes en la fase d'oposició i la fase de concurs.

Si aplicant aquest procediment no s'assoleix la reserva del 25% de places establerta a la base segona, caldrà donar preferència a les candidates dones, fins a assolir l'objectiu perseguit, sempre que es compleixin les condicions següents:

a) Hi ha d'haver en tots els casos una equivalència de capacitació, determinada per la superació de les proves i els exercicis de la fase d'oposició del sistema selectiu.

b) Cap de les candidates dones seleccionades en virtut d'aquest criteri de preferència no pot tenir un diferencial negatiu de puntuació final (fase d'oposició i fase de concurs), de més del 15% respecte als candidats homes preterits.

c) No es pot aplicar aquesta mesura respecte a candidats en què concorrin motius de discriminació positiva legalment determinats altres que el criteri de preferència que regula la disposició addicional quarta del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, com la pertinença a altres col·lectius amb especials dificultats d'accés a l'ocupació.

En cas d'empat en la darrera posició, l'ordre de classificació s'establirà a favor de la persona aspirant el gènere del qual sigui menys representat en el col·lectiu professional objecte d'aquesta oposició. Si persisteix l'empat, l'ordre de classificació s'establirà d'acord amb la puntuació obtinguda en la sisena prova de la fase d'oposició (prova pràctica). Si persisteix l'empat, aquest es resoldrà a favor de la persona que hagi obtingut major puntuació en el segon exercici de la primera prova de la fase d'oposició (test coneixements específics). Si encara persisteix l'empat, el desempat es resoldrà a favor de la persona que hagi obtingut major puntuació en la cinquena prova (prova d´aptitud física). Finalment, en el cas que els criteris anteriors no fossin suficients per resoldre la situació d'empat, el desempat es dirimirà a favor de la persona de més edat.

El Tribunal Qualificador proposarà a l'òrgan competent el nomenament com a personal funcionari en pràctiques a les 60 persones aspirants que hagin obtingut les millors puntuacions per tal de realitzar la fase de formació selectiva i/o de pràctiques selectives.

En cas de renuncies, es proposarà el nomenament de les persones aspirants següents segons l'ordre de classificació final.

 

12. Aportació de la documentació

Les persones aspirants proposades hauran d'aportar, en el moment que es publiqui l'anunci corresponent, els documents acreditatius originals dels requisits exigits a la base 3 i dels mèrits objecte de valoració a la fase de concurs, en el lloc que s'indiqui a l'anunci corresponent.

En el cas de la titulació exigida com a requisit de participació, l'Ajuntament consultarà a altres administracions les dades de què disposin a les respectives plataformes d'intermediació a fi de verificar-ne la validesa i, per tant, no serà necessari aportar el document acreditatiu original.

En el cas que la persona aspirant s'oposi expressament a aquesta consulta, caldrà que presenti una sol·licitud indicant "M'oposo al fet que l'Ajuntament consulti a altres administracions les meves dades, als efectes d'acreditació del requisit de titulació i em comprometo a aportar els documents originals justificatius, tal com s'indica a les bases de la convocatòria".

Aquesta sol·licitud s'haurà de presentar abans de la publicació de la llista definitiva de puntuacions de la fase de concurs a través del registre electrònic de l'Ajuntament de Barcelona, tal com s'indica al punt 4 de l'annex I.

Excepcionalment es podrà presentar en suport paper per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

En els casos que no sigui possible verificar la validesa de la titulació mitjançant la consulta a altres administracions pel fet de no estar disponible la informació a la corresponent plataforma d'intermediació, aquesta circumstància es posarà de manifest a les persones aspirants afectades, per tal que aportin el document acreditatiu original en el termini indicat en aquesta base.

Si dins del termini corresponent les persones aspirants proposades no presenten la documentació requerida o no reuneixen els requisits exigits,, quedaran anul·lades totes les seves actuacions, sens perjudici de la responsabilitat en què puguin haver incorregut per falsedat. En aquest cas, se citarà per presentar la documentació pertinent les següents persones aspirants per ordre de puntuació fins a completar el nombre de places convocades en la categoria corresponent.

 

13. Fase de Formació (curs selectiu obligatori i eliminatori)

13.1 Descripció i valoració

El curs selectiu consisteix en la realització d'un curs de formació d'una durada de 900 hores lectives a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. El contingut del curs, de caràcter obligatori i eliminatori, versarà sobre les matèries i les competències professionals, personals i socials relacionades amb les funcions pròpies de la categoria de bomber/a del cos de Bombers de l'Ajuntament de Barcelona . El curs està dividit en els mòduls següents:

Mòdul 1: Manteniment i comprovació del funcionament dels mitjans materials emprats en la prevenció de risc.

Mòdul 2: Vigilància i intervenció operativa en incendis forestals.

Mòdul 3: Intervenció operativa en extinció d'incendis urbans.

Mòdul 4: Intervenció operativa en esdeveniments d'origen natural, tecnològic i antròpic.

Mòdul 5: Intervenció operativa en activitats de salvament i rescat.

Mòdul 6: Inspecció d'establiments, esdeveniments i instal·lacions per a la prevenció d'incendis i emergències.

Mòdul 7: Atenció sanitària inicial en situació d'emergència.

Mòdul 8: Suport psicològic en situacions d'emergència.

Mòdul 9: Coordinació d'equips i unitats d'emergències.

Mòdul 10: Formació i orientació laboral.

La valoració d'aquest curs selectiu serà d'apte o no apte. Les persones aspirants que obtinguin la qualificació de no apte/a quedaran excloses del procés selectiu.

Per a la superació d'aquest curs selectiu les persones participants hauran d'assolir les competències tècniques i transversals de cadascun dels mòduls de què consta el curs, segons la normativa de l'ISPC.

Quedaran excloses del procés selectiu les persones participants que durant aquesta fase perdin la condició d'alumne, d'acord amb el que estableix l'article 8 del Decret 95/2010, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de règim interior de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. La proposta d'exclusió del curs correspondrà al Tribunal Qualificador a proposta motivada de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Durant el curs a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya les persones alumnes poden ser sotmeses a les proves mèdiques que s'estimin oportunes, entre les quals es podran dur a terme una analítica de sang i/o d'orina, per comprovar que cap d'elles no es troba inclosa en alguna de les causes d'exclusió mèdica.

13.2 Exempció

Quedaran exemptes de realitzar el curs, aquelles persones aspirants que aportin la certificació d'haver-lo superat amb anterioritat, restant pendent la formació relacionada amb procediments, matèries i eines específiques del SPCPEIS de l'Ajuntament de Barcelona.

Les persones aspirants hauran de sol·licitar a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya certificació de les exempcions parcials de les persones que hagin superat un curs o un/s mòdul/s de característiques similars als impartits per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, o que hagin superat els estudis conduents al Cicle formatiu de grau mitjà de tècnic/a en emergències i protecció civil.

En tot cas, el document acreditatiu de la superació del curs obligatori selectiu de formació s'haurà de presentar i lliurar al Tribunal com a màxim, el mateix dia que siguin convocades per a la realització de la setena prova (prova de personalitat).

13.3 Nomenament i retribucions

La seva incorporació com a personal funcionari en pràctiques coincidirà amb l'inici al curs selectiu de l'ISPC de 900 hores lectives.

Durant la fase de formació, les persones aspirants percebran les retribucions bàsiques corresponents al grup C, subgrup C2, així com allò que estableixi l´Acord de Condicions vigent de l´Ajuntament de Barcelona i es trobaran en situació d'alta en el Règim General de la Seguretat Social.

Excepcionalment, en el cas que el personal funcionari en pràctiques tingui una vinculació prèvia com a personal funcionari de carrera o interí, personal laboral fix o temporal amb la mateixa administració a què pertany el cos o escala a què aspira a ingressar, pot optar per percebre les retribucions que li corresponen com a personal funcionari en pràctiques o bé per percebre les retribucions del lloc que ocupava amb càrrec als crèdits del departament, organisme o ens d'adscripció. En ambdós casos, si escau, ha de continuar percebent l'antiguitat que té reconeguda.

Aquesta opció s'ha d'adoptar amb caràcter previ a l'inici del curs selectiu mitjançant un document normalitzat que haurà de ser entregat a la Gerència de de Persones, Organització i Administració Electrònica de l'Ajuntament de Barcelona .

13.4 Ajornament en cas d'embaràs

13.4.1. Les persones aspirants que acreditin estar embarassades o que prevegin haver de gaudir del període obligatori del permís de maternitat durant la realització del curs selectiu (permís per naixement per a la mare biològica) hauran de demanar l'ajornament de la realització d'aquesta fase fins a la següent convocatòria.

D'acord amb l'Acord regulador de les condicions de treball dels empleats públics de l'Ajuntament de Barcelona, les persones aspirants que prevegin haver de gaudir del període obligatori del permís de paternitat o permís de l'altre progenitor diferent de la mare biològica per naixement, guarda amb finalitats d'adopció, acolliment o adopció d'un fill o filla, permís per adopció, per guarda amb finalitats d'adopció, o acolliment, tant temporal com permanent, podran optar entre demanar l'ajornament de la realització d'aquesta fase fins a la següent convocatòria, o realitzar el curs selectiu en la convocatòria corresponent, renunciant als esmentats permisos, i gaudir d'un permís alternatiu de dues setmanes a partir de la finalització del curs selectiu.

En aquests casos les persones aspirants hauran de presentar instància a través del registre electrònic, tal com s'indica al punt 4 de l'annex I d'aquestes bases, o per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques. La instancia haurà d'anar obligatòriament acompanyada d'un certificat mèdic, expedit com a màxim 7 dies hàbils anteriors al registre de la instància, que acrediti la condició d'embarassada de la persona aspirant o de la parella de la persona aspirant sol·licitant o la documentació justificativa relativa als permisos indicats al punt anterior. El termini màxim per formalitzar aquesta petició serà de fins a 7 dies hàbils després de la publicació de la proposta de nomenament de les persones aspirants com a funcionàries en pràctiques de la categoria convocada, comptadors a partir de l'endemà de l'esmentada publicació.

La presentació d'aquesta documentació en temps i forma correctes serà obligatòria per tal d'acceptar l'ajornament de la fase de formació (curs selectiu).

13.4.2. Les persones aspirants que vulguin gaudir del període no obligatori del permís de maternitat o paternitat o adopció durant la realització del curs selectiu (permís per naixement per a la mare biològica, permís per adopció, per guarda amb finalitats d'adopció, o acolliment, tant temporal com permanent i permís de l'altre progenitor diferent de la mare biològica per naixement, guarda amb finalitats d'adopció, acolliment o adopció d'un fill o filla) hauran de demanar l'ajornament de la realització d'aquesta fase fins a la següent convocatòria mitjançant instància presentada a través del registre electrònic, tal com s'indica al punt 4 de l'annex I d'aquestes bases, o per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

La instància haurà d´anar obligatòriament acompanyada de la documentació que acrediti el fet causant del dret esmentada a l'apartat 13.4.1.

 

14 Fase de pràctiques

14.1 Les persones aspirants que hagin superat el període de formació s'incorporaran, al servei operatiu a través d'un o més Parcs i/o al Centre de Gestió d'Emergències, d'acord amb a la dinàmica operativa del cos de Bombers de Barcelona. El període de pràctiques en un centre de treball és obligatori i eliminatori i la qualificació final serà d'apte/a o no apte/a. Les persones funcionàries en pràctiques que obtinguin la qualificació de no aptes quedaran excloses del procés selectiu i perdran tots els drets a ser nomenades funcionàries de carrera.

14.2 Aquesta fase tindrà una durada mínima de 6 mesos, de realització de 768 hores de pràctiques de servei efectiu en un o mes parcs i/o Centre de Gestió d'Emergències. Durant aquesta fase, es podran realitzar accions formatives complementàries que cadascuna d'elles haurà de ser superada.

Les persones aspirants seran avaluades al final del període pràctiques mitjançant un informe d'avaluació emès per les persones funcionaries encarregades de les persones participants, juntament amb el cap o els caps de les unitats orgàniques on la persona participant hagi realitzat el període practiques, que recollirà el nivell de coneixements assolits per la persona aspirant en el seu lloc de treball, així com les característiques personals d'adaptació a l'organització i a la tasca de Bomber/a SPCPEIS; en aquest sentit es valoraran les competències següents: Anàlisi i resolució de problemes, orientació a resultats, comprensió de l'organització, orientació al servei ciutadà, aprenentatge permanent, autocontrol i resistència a la pressió, treball en equip i col·laboració, comunicació i presa de decisions.

14.3 Durant aquesta fase de pràctiques o a la seva finalització, les persones aspirants poden ser sotmeses a totes les proves mèdiques que siguin necessàries per comprovar la seva adequació al quadre d'exclusions mèdiques de l'annex V de la convocatòria.

Si de les proves practicades es dedueix l'existència d'alguna causa d'exclusió, el Tribunal ha de proposar, d'acord amb la gravetat de la malaltia o el defecte físic, l'exclusió de la persona aspirant del procés selectiu i, en aquest cas, correspon a l'òrgan competent per efectuar els nomenaments adoptar la resolució procedent, que en cap cas no donarà dret a indemnització.

14.4 Els drets i deures de les persones aspirants nomenades funcionàries en pràctiques durant el període de formació pràctica selectiva són els establerts a la normativa d'aplicació.

Les retribucions són les que corresponguin segons el que estableix el Reial decret 456/1986, de 10 de febrer, pel qual es fixen les retribucions dels funcionaris/àries en pràctiques, modificat pel Reial decret 213/2003.

14.5 Aquest període es veu temporalment interromput en el casos següents: baixes per incapacitat temporal la durada acumulada de les quals sigui superior a set dies, permisos de maternitat/paternitat; o altres permisos i llicències autoritzats, superiors a set dies naturals. El període mínim de treball efectiu s'ha de completar abans que el tribunal emeti la seva qualificació.

En cas de gaudir d'una reducció de jornada no es produirà la finalització del període de pràctiques fins a haver acomplert la totalitat d'hores de treball efectiu previstes en jornada ordinària.

Quan les persones aspirants que no puguin ser avaluades en la fase de pràctiques per haver estat suspeses de funcions com a conseqüència del compliment d'una sanció, per l'adopció d'una mesura cautelar en un procediment disciplinari o perquè se li hagin obert diligències prèvies o se li hagi incoat un procediment penal, el Tribunal qualificador podrà acordar la seva reincorporació al període de pràctiques finalitzada la sanció o quan s'hagi deixat sense efectes la mesura cautelar. En qualsevol cas, i atenent a la transcendència del fet sancionat, el Tribunal podrà proposar la seva exclusió del procés de selecció.

 

15 Nomenament definitiu, jurament o promesa del personal funcionari i presa de possessió

15.1 El Tribunal proposarà el nomenament com a funcionaris de carrera a aquelles persones que estiguin exemptes del període de pràctiques selectives i aquelles que l'hagin superada.

15.2 L'òrgan competent nomenarà personal funcionari de carrera, en la categoria de Bomber/a C2 a les 60 persones aspirants proposades en els termes de la base 15.1, resolució que serà publicada a la Gaseta Municipal.

15.3 Les persones nomenades funcionàries de carrera de conformitat amb l'article 84 del Decret 214/1990, de 30 de juliol, disposaran del termini d'un mes des de l'endemà de la publicació del seu nomenament a la Gaseta Municipal per fer el jurament o promesa i prendre possessió. La manca de jurament, promesa o presa de possessió comportarà la pèrdua de tots els drets. En aquest moment, hauran de signar declaració jurada o promesa per la qual es pren el compromís de mantenir vigent el permís de conduir de la categoria C, mentre es mantingui relació laboral amb el SPCPEIS.

15.4 No podran ser nomenades funcionàries de carrera més persones aspirants que el nombre de places convocades.

 

16 Tribunal Qualificador

16.1El Tribunal qualificador actuarà amb un/a president/a, vocals i un/a secretari/a i tindrà la següent composició:

- Un terç integrat per persones funcionàries al servei de l'Ajuntament de Barcelona.

- Un altre terç integrat per personal tècnic especialitzat en aquesta matèria.

- El terç restant integrat per persones proposades pel Departament d'Interior.

De conformitat amb els criteris de l'article 60 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d´octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'estatut bàsic de l'empleat públic, es preservarà la paritat entre dones i homes en la seva composició. Igualment per a cadascun dels membres titulars li serà designat un membre suplent.

La composició nominal del Tribunal Qualificador serà oportunament publicada al DOGC amb caràcter previ a l'inici de la fase d'oposició.

16.2 A més dels membres que formen part del Tribunal Qualificador, a les sessions que s'estableixin hi podran assistir, amb veu però sense vot, un/a observador/a titular i un/a de suplent, designats/ades conjuntament per la Junta de personal i el Comitè d'empresa. Aquests/es observadors/ores tindran accés, si sol·liciten, als expedients de qualificació de les persones aspirants, i podran sol·licitar que les seves observacions constin a les actes de les sessions corresponents.

La designació dels/de les observadors/ores s'efectuarà amb caràcter previ a la realització de les proves.

16.3 Els membres del Tribunal hauran d'abstenir-se d'intervenir, notificant-ho a la Secretaria del Tribunal , quan concorrin circumstàncies que preveu l'article 23 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic en allò que sigui d'aplicació, així com la causa establerta a l'art. 13.2 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, pel qual s'aprova el Reglament general d'ingrés del personal al servei de l'Administració general de l'Estat i de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració general de l'Estat. Igualment, les persones participants podran recusar els membres del Tribunal quan concorrin les circumstàncies previstes per l'article 24 de la mateixa llei.

16.4 El Tribunal podrà disposar de la incorporació a les seves tasques de personal tècnic especialista per a totes o algunes de les proves, els quals actuaran amb veu però sense vot, en les sessions del Tribunal.

16.5 Per a l'execució de proves que s'hagin de realitzar per professionals especialistes, caldrà només la presència d'un membre del Tribunal per assegurar-ne la correcta realització.

16.6 El Tribunal Qualificador està facultat per resoldre els dubtes que es presentin i prendre els acords necessaris per al bon ordre del concurs oposició. El Tribunal qualificador podrà excloure del procés selectiu qualsevol participant que realitzi alguna conducta contrària a la bona fe o orientada a desvirtuar els principis d'equitat i igualtat o altres comportaments que alterin el normal desenvolupament de qualsevol de les fases establertes en la convocatòria.

16.7 En els casos en que s'hagin obert diligències prèvies o s'hagi incoat un procediment penal contra una persona aspirant, el Tribunal podrà acordar, en funció de la gravetat del fet imputat, la suspensió del curs selectiu o de les pràctiques, o el seu ajornament si encara no s'haguessin iniciat, fins a conèixer els resultats de les diligències o del procediment penal.

16.8 A l'efecte de comunicacions i altres incidències, el Tribunal tindrà la seva seu al Departament de Selecció i Promoció de Recursos Humans de la Gerència de Persones, Organització i Administració Electrònica de l'Ajuntament de Barcelona (c/ de l'Escar núm. 1, 2a planta, 08039 de Barcelona),

 

17. Tractament de les dades

17.1 Les dades corresponents al domicili, telèfon i adreça electrònica que figurin en la sol·licitud es consideraran com les úniques vàlides a efectes de notificacions i serà responsabilitat exclusiva de les persones aspirants els errors en la seva consignació i la comunicació a l'Ajuntament de Barcelona de qualsevol canvi de les mateixes.

La presentació de la sol·licitud implica l´acceptació a que les notificacions que s´hagin d´efectuar a les persones aspirants, es facin mitjançant correu electrònic a l´adreça electrònica indicada a la sol·licitud, o pel sistema habilitat per a la pràctica de les notificacions electròniques

Serà responsabilitat de les persones aspirants la veracitat de les dades consignades, sense perjudici que en qualsevol moment l'autoritat convocant o el Tribunal Qualificador pugui requerir-los l'acreditació dels requisits necessaris quan cregui que hi ha inexactituds o falsedats en les quals hagin pogut incórrer les persones aspirants.

17.2 Consulta de dades en poder d'altres administracions.

En el cas de les persones aspirants que hagin sol·licitat l'exempció o bonificació de la taxa d'inscripció que s'exigeixi com a requisit de participació, l'Ajuntament consultarà a altres administracions les dades necessàries per verificar els extrems que donen dret a l'exempció o bonificació sol·licitada.

En el cas que la persona aspirant s'oposi expressament a aquesta consulta i així ho faci constar a la sol·licitud telemàtica de participació, haurà d'aportar els documents justificatius indicats a la base 4.4.4 d'aquestes bases tal com s'indica al punt 1 de l'annex I.

17.3 D'acord amb el Reglament General de Protecció de Dades, es facilita la informació bàsica sobre el tractament de les dades personals de les persones aspirants. Es pot consultar la informació del tractament 0319, que s'aplica a procediments en matèria de selecció de personal a l'enllaç: https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca/proteccio-de-dades?tractament=0319

Responsable del Tractament: Ajuntament de Barcelona, pl. Sant Jaume, 1, 08002 Barcelona.

Delegada de Protecció de Dades: Es pot contactar amb la Delegada de Protecció de Dades mitjançant l'enllaç https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca/proteccio-de-dades/contacteu-amb-delegat-proteccio-dades , o per correu postal, dirigint-se a av. Diagonal, 220, planta 4, 08018 Barcelona.

Finalitat del tractament: Gestió dels processos de provisió i selecció (temporal i definitiva).

Legitimació: Compliment contractual. Obligació legal del responsable.

Drets de les persones: Les persones aspirants poden exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició i limitació sobre les seves dades, mitjançant l' enllaç:

https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca/proteccio-de-dades/quins-drets-tinc-sobre-meves-dades .

Si no estan satisfetes amb el tractament de les seves dades, poden presentar una reclamació davant de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades: c. Rosselló, 214, 08008 Barcelona.

Es pot consultar la informació de la política de privacitat i protecció de dades de l'Ajuntament de Barcelona a: https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca/proteccio-de-dades

Posteriorment, si com a persones aspirants resulten seleccionades, les dades també s'utilitzaran per a la formalització de l'eventual nomenament / contractació (0571 - gestió ordinària de personal). Poden trobar tota la informació del tractament 0571 a l'enllaç: https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca/proteccio-de-dades?tractament=0571.

 

18. Recursos

Contra aquestes bases i contra la llista definitiva, d'acord amb el que estableix Llei 39/2015, d´1 d'octubre, de Procediment Administratiu comú de les Administracions Públiques, en concordança amb el Decret d'Alcaldia del 20 de juny de 2023 de delegació de competències en el Tinent d'Alcaldia de Prevenció, Seguretat, Convivència i règim Interior, les persones interessades podran interposar recurs potestatiu de reposició davant la Tercera Tinència d'Alcaldia de Prevenció, Seguretat, Convivència i règim Interior, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la seva publicació o bé recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos des de l'endemà de la seva publicació davant la jurisdicció contenciosa administrativa.

Els actes i resolucions del Tribunal Qualificador poden ser impugnats per les persones interessades mitjançant un recurs d'alçada davant la Tercera Tinència d'Alcaldia de Prevenció, Seguretat, Convivència i règim Interior en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la data de la seva notificació o publicació, u òrgan competent, si s'escau.

 

 

ANNEX I

 

1. INSTRUCCIONS PER A LA PRESENTACIÓ DE LA SOL·LICITUD TELEMÀTICA DE PARTICIPACIÓ I DE MÈRITS PER SER VALORATS EN LA FASE DE CONCURS

Abans de presentar la sol·licitud telemàtica de participació, totes les persones aspirants hauran d'accedir al servei "El meu currículum" per relacionar els mèrits a valorar pel tribunal qualificador i haurà de tenir preparada la documentació acreditativa dels mèrits al·legats en la relació de mèrits, així com la titulació que acredita el requisit de titulació establert a la base 3.1.c).

Per emplenar i/o actualitzar el currículum, s'haurà de procedir de la següent forma:

- Les persones aspirants que NO disposin d'accés a la Intranet Municipal de l´Ajuntament de Barcelona, hauran d´accedir a través de la web de l'Ajuntament de Barcelona https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca > "Oferta Pública"> "Oferta Pública", triar la convocatòria corresponent, accedir a l'enllaç "El meu currículum" amb el certificat corresponent i emplenar el currículum amb els mèrits que s'al·leguen.

Una vegada emplenat i/o actualitzat el currículum, hauran d'accedir a l'enllaç "Sol·licitud telemàtica".

- Les persones aspirants que tenen accés a la Intranet Municipal de l'Ajuntament de Barcelona, hauran d'accedir a través de la Intranet Municipal > "Selecció i Provisió" > "Oferta pública", triar la convocatòria corresponent i clicar a "Sol·licitud telemàtica".

Accedir al servei "El meu currículum" i actualitzar, si s'escau, el currículum amb els mèrits que s'al·leguen.

 

1.1. Accés a la sol·licitud telemàtica:

Una vegada emplenat i/o actualitzat el currículum, cal accedir a la sol·licitud telemàtica per presentar la seva sol·licitud de participació en el procés i adjuntar la documentació acreditativa dels mèrits al·legats, així com la titulació d'accés.

En el "Pas 2.1." del formulari, s'haurà d'escollir la categoria.

Mentre la sol·licitud de participació estigui oberta, les persones aspirants podran entrar al tràmit tantes vegades com ho necessitin per afegir o canviar alguna dada.

 

1.2. Instruccions d'emplenament de la sol·licitud

En el "Pas 2.2." del formulari s'hauran d'emplenar les dades següents:

 

Bonificacions i exempcions de la taxa per drets d'examen:

S'haurà de marcar una de les opcions que s'indiquen en el formulari d'inscripció:

- Si es vol fer el pagament de la taxa d'inscripció, s'haurà de seleccionar l'opció "Sense bonificació".

- En cas de trobar-se en situació d'alta com a demandant d'ocupació i no percebre cap mena de prestació econòmica, s'haurà de seleccionar l'opció "Situació de desocupació (reducció del 100% de l'import de la taxa)".

- En cas de tenir la condició de membre de família nombrosa o monoparental, de categoria especial o general, s'haurà de seleccionar l'opció corresponent.

En el cas de residir a Catalunya i haver sol·licitat l'exempció o bonificació de la taxa d'inscripció exigida com a requisit de participació, l'Ajuntament consultarà a altres administracions les dades necessàries per verificar els extrems que donen dret a l'exempció o bonificació sol·licitada.

En el cas de no residir a Catalunya s'haurà d'acreditar documentalment annexant els documents justificatius indicats a la base 4.4.4.

En el cas que la persona aspirant s'oposi expressament a aquesta consulta i així ho faci constar on hi diu "M'oposo al fet que l'Ajuntament consulti a altres administracions les meves dades, als efectes d'exempció o bonificació de la taxa i em comprometo a aportar els documents justificatius tal com s'indica a les bases de la convocatòria", haurà d'annexar els documents justificatius indicats a la base 4.4.4.

 

Dades de la persona sol·licitant:

S'haurà de comprovar que s'han emplenat correctament les dades i especialment l'adreça electrònica indicada a efectes de comunicacions, atès que quan acabi el procés d'inscripció hi rebran un document PDF amb el registre de la seva sol·licitud de participació, així com el full d'autoliquidació de la taxa.

 

Altres dades de la sol·licitud:

- Es podrà seleccionar la llengua estrangera d'entre les que apareguin en la taula de la seva sol·licitud telemàtica, que seran les mateixes que les descrites a la segona prova del procés selectiu (punt 8.2, d'aquestes bases). Cada persona aspirant serà avaluada en la segona prova sobre aquella llegua estrangera que s'indiqui a l'últim tràmit telemàtic presentat. Si no s'indica cap llengua, per defecte serà la llengua anglesa.

- S'haurà de seleccionar obligatòriament un dels àmbits professionals objecte d'avaluació d'entre els que apareguin en la taula de la seva sol·licitud telemàtica, que seran els mateixos que els descrits en la cinquena prova del procés selectiu (punt 8.6. d'aquestes bases. Cada persona aspirant serà avaluada en la cinquena prova sobre aquell àmbit professional que s'indiqui a l'últim tràmit telemàtic presentat.

- S'haurà de marcar la casella on hi diu "Declara que compleix amb les bases i requisits de la convocatòria" de la seva sol·licitud telemàtica.

- S'haurà de seleccionar la titulació que acredita com a requisit d'accés. No es valorarà com a mèrit el títol indicat per acreditar el requisit d'accés.

- S'haurà d'indicar el certificat de nivell de català del qual disposen.

- S'haurà d'indicar el permís de conduir del qual disposen.

- En el cas que alguna persona aspirant disposi del curs de formació per a Bomber/a, s'haurà d'indicar a la sol·licitud, clicant l'opció "Sí" del camp "Curs de policia/bomber de la categoria convocada".

 

Apartat adjuntar documentació:

En el "Pas 2.3" del formulari d'inscripció, hi haurà habilitats uns apartats per adjuntar la documentació següent:

- L'apartat "Certificat nivell català", on s'haurà d'annexar el certificat de català.

- L'apartat "Certificat nivell castellà", on es podrà d'annexar el certificat de castellà. Només per a aquelles persones aspirants que no tinguin la nacionalitat espanyola.

- L'apartat "Documentació acreditativa CV", on s'haurà d'annexar en un únic arxiu PDF la documentació acreditativa dels mèrits al·legats i que constin a "El meu currículum", així com la titulació que acredita el requisit de titulació establert a la categoria que participen.

L'arxiu no podrà superar els 5 MB de capacitat. Si es vol incorporar o eliminar algun document caldrà tornar a annexar l'arxiu complet. Només es tindrà en compte l'últim arxiu annexat dins del termini establert. Aquells mèrits que constin com a compulsats a "El meu currículum" (icona en negre a l'esquerra de cada registre), no caldrà acreditar-los.

- L'apartat "Exempció o bonificació taxa", on, en el cas d'oposar-se al fet que l'Ajuntament consulti d'ofici als organismes competents els extrems que donen dret a l'exempció de la taxa en els termes previstos a la base 4.4.4, o no residir a Catalunya, s'haurà d'annexar el document necessari per estar exempt de forma total o parcial del pagament de la taxa d'inscripció.

Tota la documentació annexada a la sol·licitud telemàtica referida als apartats anteriors s'haurà d'annexar amb les característiques de l'arxiu que s'estableix en el formulari i es podrà consultar des del Portal de tràmits, accedint a: https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/APPS/portaltramits/portal/consultaEstatTramit/default.html?style=ciudadano. En el cas de les persones aspirants tinguin accés a la Intranet Municipal de l'Ajuntament de Barcelona, també es podrà consultar a través del servei "Les meves convocatòries" de la mateixa Intranet Municipal.

 

Enviar la sol·licitud de participació i de mèrits:

En el "Pas 3" del formulari d'inscripció podrà trametre la sol·licitud de participació i de mèrits clicant el botó "Enviar" per tal que els sistemes d'informació incorporin automàticament la informació que consti en el servei "El meu currículum" i que s'ha actualitzat anteriorment.

Aquest procés es podrà repetir tantes vegades com es consideri necessari.

En cas de voler fer el pagament de la taxa de drets d'examen, es podrà fer en finalitzar la inscripció o més endavant seguint les instruccions rebudes a l'adreça electrònica que la persona aspirant hagi indicat en la seva sol·licitud.

 

2. INSTRUCCIONS PER A LA PRESENTACIÓ D'ESMENES A LA LLISTA PROVISIONAL DE PERSONES ADMESES I EXCLOSES

Les persones aspirants excloses a la llista provisional d'admesos/eses i exclosos/oses, podran esmenar telemàticament de la manera següent:

- Les persones aspirants que NO disposin d'accés a la Intranet Municipal de l'Ajuntament de Barcelona, hauran d'anar a la pàgina https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca > "Oferta Pública"> "Oferta Pública", triar la convocatòria corresponent i clicar a "Sol·licitud telemàtica".

- Les persones aspirants que tenen accés a la Intranet Municipal de l'Ajuntament de Barcelona, hauran d'anar a l'apartat "Selecció i Provisió" > "Oferta pública", triar la convocatòria corresponent i clicar a "Sol·licitud telemàtica".

Una vegada dintre del tràmit, haurà de modificar el camp corresponent.

En aquest termini, no es podrà actualitzar cap informació ni adjuntar cap documentació relacionada amb els mèrits.

Mentre la sol·licitud de participació estigui oberta, les persones aspirants podran entrar a la sol·licitud telemàtica tantes vegades com ho necessitin per afegir o canviar alguna dada.

 

3. INSTRUCCIONS PER A LA PRESENTACIÓ D'AL·LEGACIONS A LA LLISTA PROVISIONAL DE MÈRITS

Les persones que vulguin presentar al·legacions a la publicació de la llista provisional de mèrits, ho podran fer telemàticament de la manera següent:

- Les persones aspirants que NO disposin d'accés a la Intranet Municipal de l'Ajuntament de Barcelona, hauran d'anar a la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca > "Oferta Pública"> "Oferta Pública", triar la convocatòria corresponent i clicar a "Sol·licitud telemàtica".

- Les persones aspirants que tenen accés a la Intranet Municipal de l'Ajuntament de Barcelona, hauran d'anar a l'apartat "Selecció i Provisió" > "Oferta pública", triar la convocatòria corresponent i clicar a "Sol·licitud telemàtica".

Un cop iniciat el tràmit, hi haurà habilitats uns apartats per adjuntar la documentació següent:

- A l'apartat "Al·legacions mèrits provisionals", es podrà annexar en un únic arxiu en format PDF les al·legacions a presentar. En aquest document caldrà afegir-hi el nom i cognoms de la persona aspirant.

- A l'apartat "Documentació acreditativa CV", es podrà annexar en un únic arxiu en format PDF la documentació que acrediti els mèrits al·legats.

Cap arxiu podrà superar els 5 MB de capacitat. Si es vol incorporar o eliminar algun document caldrà tornar a adjuntar l'arxiu complet. Només es tindrà en compte l'últim arxiu annexat dins del termini establert.

No es podran aportar nous mèrits en fase d'esmena que no hagin estat relacionats en la fase de presentació.

Tota la documentació annexada a la sol·licitud telemàtica referida als apartats anteriors s'haurà d'annexar amb les característiques de l'arxiu que s'estableix en el formulari i es podrà consultar des del Portal de tràmits, accedint a: https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/APPS/portaltramits/portal/consultaEstatTramit/default.html?style=ciudadano. En el cas de les persones aspirants tinguin accés a la Intranet Municipal de l'Ajuntament de Barcelona, també es podrà consultar a través del servei "Les meves convocatòries" de la mateixa Intranet Municipal.

 

4. PRESENTACIÓ D'INSTÀNCIES GENÈRIQUES A TRAVÉS DEL REGISTRE ELECTRÒNIC

Tant les instàncies genèriques com els recursos s'han de presentar a través del registre electrònic

https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/ca/registre-electronic des de l'enllaç Instància genèrica (inici tràmit online).

Excepcionalment, es podrà fer en suport paper per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d´octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

 

ANNEX II.  

 

a) TEMARI CONEIXEMENTS GENERALS

1) La Constitució espanyola de 1978. Estructura i principis generals. L'estructura territorial de l'Estat: Principis generals i l'Administració Local.

2) L'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006: Drets i deures de l'àmbit civil i social, drets en l'àmbit polític i de l'Administració, i drets i deures lingüístics. El Govern local a l'Estatut.

3) El procediment administratiu: Concepte i principis generals. El Procediment Administratiu Comú: Regulació, contingut, àmbit d'aplicació i principis.

4) El Municipi: Concepte i elements. Les potestats municipals. Competències municipals a la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local.

5) La Carta Municipal de Barcelona: Text consolidat pel qual es regula el règim especial del municipi de Barcelona. Competències de l'Ajuntament en matèria de prevenció i seguretat ciutadana.

6) L'Ajuntament de Barcelona. Organització Municipal. L'organització política (Alcalde, Tinents d'Alcalde, Regidors) i l'organització executiva (el model de gestió gerencial) La desconcentració territorial (districtes) i funcional (organismes i instituts) a l'Ajuntament de Barcelona.

7) El marc jurídic de la Protecció Civil (Llei 17/2015, de 9 de juliol, del Sistema Nacional de Protecció Civil, el Reial Decret 524/2023, de 20 de juny, pel qual s'aprova la Norma bàsica de Protecció Civil, i la Llei 4/1997, de 20 de maig de Protecció Civil de Catalunya) i la Protecció Civil a l'Ajuntament de Barcelona: Organització. Plans d'emergència.

8) La organització dels serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvament a l'Ajuntament de Barcelona.

9) Coneixement de la ciutat des de l'1-1-2015: dades demogràfiques, sociologia, economia, cultura i actualitat de la ciutat.

10) Drets i deures dels funcionaris a l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic. Situacions administratives. Carrera professional. Règim disciplinari. Règim d'incompatibilitat del personal al servei de l'Administració.

 

b) TEMARI CONEIXEMENTS ESPECÍFICS

1. L'energia: Concepte i classes. El treball. Treball i energia. Potència. Tipus d'energies. Transformació de l'energia. Principi de conservació. Fonts d'energia. Transmissió i efectes de la calor. El termòmetre i la mesura de la calor. Equivalència entre calor i energia.

2. Energia i màquines. Fonts i formes d'energia. Les màquines elèctriques (piles i acumuladors, alternadors i motors elèctrics), màquines tèrmiques (turbines de vapor i motors de combustió), màquines simples (palanques i politges), i màquines eina (torns i plans inclinats).

3. L'energia elèctrica. Materials aïllants i conductors. Llei de Culomb. Concepte de camp elèctric, representació i aplicacions. Corrent elèctric, intensitat, potència i voltatge. Els circuits elèctrics. Els generadors de corrent. La resistència elèctrica. La llei d'Ohm i l'efecte Joule. Aparells de mesura de magnituds elèctriques.

4. Les instal·lacions elèctriques domèstiques. Quadres de comandaments. Els elements de seguretat i control, els esquemes de distribució. Els conductors i les normes d'instal·lació. Riscos d'electricitat i mesures preventives. Representació i interpretació de la simbologia normalitzada en esquemes de circuits elèctrics domèstics.

5. Els electrodomèstics: Bases del seu funcionament. Els aparells refrigeradors, aparells amb resistència elèctrica, aparells amb motor elèctric i aparells que combinen motor i resistència elèctrica.

6. Instal·lacions elèctriques d'automatismes per a maniobres de petits motors. Circuïts de comandament i potència: Interpretació d'esquemes, funcionament i connexió a motors elèctrics de potència. Maniobres amb motors.

7. Producció i distribució d'energia elèctrica. Centrals elèctriques productores d'energia (hidroelèctriques, termoelèctriques convencionals i nuclears). Distribució de l'energia elèctrica.

8. Coneixements bàsics de l'automòbil. Tipus i funcionament de motors, combustió externa, combustió interna, elements i components. Circuits elèctrics, sistema d'il·luminació, bateria, càrrega, engegada i encesa. Sistema de transmissió i frenada. Manteniment bàsic del vehicle.

9. Coneixements dels vehicles lleugers i pesants. Conceptes físics i mecànics aplicats. Principals parts d'un motor. Sistemes d'alimentació, distribució, lubricació, refrigeració, transmissió i frenada.

10. Matèries perilloses: Concepte. Classificació. Identificació en el transport per carretera.

11. Hidràulica: Conceptes bàsics. Pressió. Cabal. Consum. Relació entre aquests paràmetres. Pèrdues de càrrega.

12. Ferramentes hidràuliques i pneumàtiques. Conceptes físics relacionats.

13. Projeccions cartogràfiques per representar la Terra. Lectura i interpretació de mapes, plànols i imatges de diferents característiques i suports (convencionals i digitals). Escales gràfiques i numèriques. Tècniques d'orientació geogràfica convencionals i eines digitals d'orientació i localització.

14. Construcció d'edificis. Materials: Petris, aglomerants, ceràmics. Elements de construcció: Moviments de terres, fonaments, estructura, elements i tancaments verticals, elements de divisió horitzontal, forjats, elements de comunicació i distribució, escales, barreres arquitectòniques i cobertes.

15. Construcció exterior. Murs de contenció i tipologia. Ponts i passarel·les, estructures de ferro i formigó. Parets de tancament i aplacats exteriors. Reforços estructurals, ancoratges i atirantats.

16. Materials de construcció. Característiques generals. El ciment: Tipologia. Materials ceràmics: Funcions i tipus. Altres aglomerats: el guix i la cal. El formigó: tipologia. Materials utilitzats pels revestiments: característiques.

17. Instal·lacions d'aigua en edificis: Pressió, cabal, pèrdues de càrrega i efecte Venturi en líquids. Xarxa de subministrament. Xarxa d'evacuació. Esquemes.

18. Instal·lacions de gas en edificis: Gas canalitzat i emmagatzemat (bombones i dipòsits). Esquemes de distribució.

19. Temperatura i fonts de calor. Teoria del foc: Elements que componen el foc. Tipus de combustió i classes de foc. Energia d'activació. Velocitat de propagació. Productes de combustió. Agents extintors: Agents o productes extintors. Característiques i aplicacions. Materials resistents al foc.

20. Propagació d'un incendi en un edifici: Origen del focus. Propagació. Comportament dels materials de construcció davant del foc. Actuació dels elements de construcció en la transmissió del foc. Formes d'actuar.

21. Tipus d'extintors instal·lacions fixes: Hidrants. Equips de mànega. Mànegues. Llances. Sistemes d'unió entre mànegues. Motobombes i altres sistemes de pressió. Conceptes d'aspiració i impulsió. Instal·lacions fixes d'extinció.

22. Extintors comercials de petita potència: Material de primera intervenció. Sistemes d'impulsió. Denominació dels extintors segons l'agent extintor. Agents impulsors. Utilització dels extintors (taula sinòptica).

23. Normes i protocols de seguretat personal. PAS. Asèpsia i desinfecció.

24. Suport Vital Bàsic i Desfibril·lació Externa Automatitzada (SVB i DEA) adult i pediàtric segons Guies actuals del European Resuscitation Council.

25. Alteracions de la consciencia, respiratòries i cardiovasculars: Síncope, epilèpsia, accident vascular cerebral (AVC), insuficiència respiratòria, MPOC, asma, pneumònia, cardiopatia isquèmica, hipertensió arterial i arrítmies.

26. Atenció inicial al pacient traumàtic greu: Valoració inicial, valoració secundària, mobilització i immobilització del pacient traumàtic.

27. Atenció inicial al pacient cremat i/o víctima d'incendi: Cremades i intoxicació per fums.

28. Atenció sanitària inicial en Incident de Múltiples Víctimes: triatge.

29. Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals: Objecte i àmbit d'aplicació. Drets i obligacions. Serveis de prevenció. Consulta i participació dels treballadors.

30. El Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre dones i homes vigent de l'Ajuntament de Barcelona.

 

 

ANNEX III. PROVA D'APTITUD FÍSICA

 

1) Exercici de dominades

 

Descripció:

L'exercici es realitzarà agafant-se al suport superior de la barra de dominades (amb el palmell de la mà mirant a l'exterior - subjecció pronada). Al senyal del testador, l'aspirant es deixarà caure fins que els braços estiguin completament estirats. Des d'aquí, es farà un moviment de tracció fins a superar la part superior de la barra amb la barbeta. Aquest exercici es repetirà el nombre de vegades necessari per superar la prova.

No estan permesos els balanceigs o moviments gimnàstics per assolir les repeticions. Ha de ser un moviment estricte de braços.

No es podrà utilitzar ni guants, ni magnèsia, ni qualsevol altre substància.

La persona aspirant disposarà de 30 segons per realitzar les dominades.

 

Barem de puntuació:

 

HOMES

      

DONES

Dominades

Punts

Dominades

Punts

<7

0,00

< 4

0,00

7

0,50

4

0,50

9

1,00

5

1,00

11

1,50

6

1,50

13

2,00

7

2,00

15

2,50

8

2,50

17

3,00

9

3,00

≥ 19

3,50

≥10

3,50

 

 

Per superar aquest exercici serà necessari obtenir una puntuació mínima de 0,50 punts.

 

2) Exercici d'arrossegament de maniquí (dummie).

Posició inicial prova d'arrossegament: la persona aspirant haurà d'estar d'esquenes a la direcció de la prova, amb els dos peus sense tocar la línia de sortida, i les dues mans agafant el cinturó del maniquí (subjecció supina) per l'esquena.

En finalitzar el temps de les dominades, el personal tècnic donarà la sortida i la persona aspirant començarà el recorregut amb un maniquí d'aproximadament 70kg ±1kg. Durant tot el recorregut el maniquí haurà de tocar amb les cames al terra i la persona aspirant haurà d'arrossegar-lo d'esquena i agafant-lo amb les dues mans.

El recorregut consta d'un circuit entre 3 cons i separats a 5m, els quals estaran a 10 metres de la línia de sortida i arribada.

El recorregut serà d'anada i de tornada, agafant el primer con per la dreta (esquerra de la persona aspirant que està realitzant la prova), el segon per l'esquerra i fent un gir complert al tercer con, per retornar passant el cons en el sentit contrari del que s'ha fet a l'anada (veure croquis).

 

Imagen del artículo Ayuntamiento de Barcelona - Administración local (DOGC nº 2023-9036)

 

 

Normes:

- L'arrossegament del maniquí es farà en un únic intent

- No es podrà sortir ni trepitjar la línia de sortida abans del senyal del personal testador "preparat/da, ja".

- No es podran tocar els cons del circuit (5s penalització).

- No seguir el circuit definit (nul)

- Qualsevol incompliment d'algun dels elements de la prova descrits en el desenvolupament d'aquest protocol serà considerat nul.

Posició final: La prova finalitzarà un cop la persona aspirant i tot el maniquí superin la línia d'arribada marcada entre dos cons.

 

Barem de puntuació:

 

HOMES

 

 

    

DONES

Temps (segons) prova arrossegament

Punts

Temps (segons) prova arrossegament

Punts

≥ 34,00

0,00

≥ 44,00

0,00

33,99 - 31,00

0,50

43,99 - 41,00

0,50

30,99 - 28,00

1,00

40,99 - 38,00

1,00

27,99 - 25,00

2,00

37,99 - 35,00

2,00

≤ 24,99

3,00

≤ 34,99

3,00

 

 

Per superar aquest exercici serà necessari obtenir una puntuació mínima de 0,50 punts.

 

3) Cursa llançadora (Course navette)

 

Imagen del artículo Ayuntamiento de Barcelona - Administración local (DOGC nº 2023-9036)

 

 

Descripció:

Per començar, la persona aspirant es situarà darrera d'una línia. Al sentir el senyal sonor, iniciarà la cursa fins arribar a trepitjar la línia situada a la banda contrària (a 20 m). Haurà d'esperar a sentir un senyal sonor per continuar la cursa. Aquesta situació es repetirà durant tot l'exercici. El senyal sonor va imposant la velocitat, la qual augmenta cada minut.

La prova finalitzarà quan no sigui capaç d'arribar a trepitjar la línia abans de sentir el senyal sonor. Es retirarà pel seu carrer en direcció a la línia des d'on va iniciar l'exercici i lliurarà la targeta al testador/a. La persona aspirant podrà comprovar la marca escrita pel personal testador.

 

Normes:

a) Haurà de trepitjar les línies cada tram de 20 m.

b) Trepitjarà la línia abans de sentir el senyal sonor i sortir després del mateix.

c) En el canvi de sentit, no es pot fer girs circulars, s'ha de pivotar.

d) Es realitza un únic intent.

 

Valoració:

Es registrarà el número de l'últim palier (període) anunciat. Fins que no s'escolta la veu que informa del palier, no s'aconsegueix i s'ha d'estar dintre de l'espai de 20m de recorregut.

 

Barem de puntuació:

 

HOMES

 

 

 

 

    

DONES

Períodes

Punts

Períodes

Punts

< 11

0,00

< 8,5

0,00

11

0,50

8,5

0,50

12

1,00

9,5

1,00

12,5

1,50

10,5

1,50

13

2,00

11

2,00

13,5

2,50

11,5

2,50

14

3,00

12

3,00

14,5

3,50

12,5

3,50

15

4,00

13

4,00

15,5

4,50

13,5

4,50

 

 

Per superar aquest exercici serà necessari obtenir una puntuació mínima de 0,50 punts.

 

4) Circuit d'agilitat

 

Imagen del artículo Ayuntamiento de Barcelona - Administración local (DOGC nº 2023-9036)

 

 

Descripció:

La persona aspirant es col·locarà dempeus davant la línia de sortida, situada davant del trampolí. A la senyal del testador/a s'iniciarà el temps del cronòmetre i la persona aspirant començarà la prova.

En primer lloc, la persona aspirant sortirà corrent cap al trampolí i haurà de batre sobre ell des d'on, amb un salt, pujarà a la barra d'equilibri. També pot optar per pujar des del lateral a la barra d'equilibri; en aquest cas, haurà de passar també per sobre del trampolí i pujar a la barra d'equilibri en l'espai (assenyalat amb una línia) d'un metre mesurat des de l'extrem pròxim de la barra al de la línia de sortida (al de la primera marca d'aquesta).

Tot seguit la persona aspirant haurà de fer un gir del cos de 180° sobre la barra d'equilibri abans de sobrepassar la línia esmentada (no es pot trepitjar o sobrepassar amb cap dels dos peus). Per tant, els peus han de quedar dins de la zona de la primera línia abans de començar a caminar cap enrere. Seguidament, caminarà dret/a cap enrere fins a la meitat de la barra, a l'alçada d'una altra línia. Quan la persona aspirant trepitgi o traspassi la línia amb qualsevol dels dos peus, el testador/a dirà en veu alta: "dreta" o "esquerra" (corresponent als costats del propi aspirant). La persona aspirant s'asseurà lateralment pel costat indicat pel testador/a (amb l'eix del cos per davant de la línia esmentada) (les dues cames penjant pel mateix lateral de la barra - peus per sota de la barra-) i aixecarà ambdós braços i picarà de mans per tal d'assegurar que aquestes perdin el contacte amb la barra d'equilibri. En la següent acció, la persona aspirant s'haurà d'aixecar i caminar fins a l'altre extrem (respecte a la sortida) de la barra d'equilibri. Quan arribi a traspassar la línia situada a un metre del final de la barra d'equilibri amb alguna part del cos, haurà de saltar per caure dempeus sobre un matalàs situat a continuació de la barra d'equilibri.

A la caiguda del salt des de la barra d'equilibri, no podrà recolzar cap part del cos fora del matalàs. Seguidament, la persona aspirant continuarà fins a situar-se entre dos cons col·locats davant d'un altre matalàs, realitzant una tombarella agrupada i frontal, amb recolzament de les dues mans sobre el matalàs.

Sortirà per l'extrem contrari del matalàs, assenyalat per un con, dirigint-se cap a la primera tanca, que passarà pel davant fins ultrapassar-la.

Girarà cap a l'esquerra de la tanca i passarà per sota. Continuarà corrent cap el plint, el qual haurà de superar amb tot el cos (amb recolzament o sense) per sobre i entre dues barres verticals situades als extrems del mateix.

Tot seguit es dirigirà cap a la segona tanca, que passarà directament per darrera, girarà cap a la dreta i passarà per sota d' ella.

Continuarà corrent cap a la primera tanca, que haurà de saltar sobrepassant-la amb els dos peus per sobre de la tanca (dins dels límits verticals d'aquesta) amb una fase de vol prolongada. No serà correcte el salt de tisores des de parat o amb reducció de la carrera d'aproximació a la tanca.

S'aturarà el cronòmetre en el moment que la persona aspirant toqui amb un peu al terra després del salt de l'última tanca i s'enregistrarà el temps emprat.

 

Normes:

a) Qualsevol incompliment d'algun dels elements de la prova descrits en el desenvolupament d'aquest protocol serà considerat nul.

b) No es podrà trepitjar la línia de sortida abans de començar la prova, ni sortir abans del senyal del/ de la testador/a "preparat/da, ja".

c) En el transcurs de la prova no es pot desplaçar, en profunditat o alçada, ni tombar cap obstacle.

d) La tombarella haurà de ser realitzada sobre l'eix transversal del tronc, sortint del matalàs, ultrapassant el con de sortida sense tocar-lo.

e) Si la persona aspirant cau des de la barra d'equilibri, podrà tornar a començar de nou la prova sense que el cronòmetre s'aturi. Si cau una segona vegada en el mateix intent, aquest intent serà nul.

f) Les tanques estaran a una alçada de 90cm homes i 80 cm dones (+-1cm). El plint mesurarà aproximadament 100cm.

g) Es podran fer dos intents. Es farà un primer intent, i en el cas de no assolir la marca mínima es podrà realitzar un segon intent. La persona aspirant esperarà el temps que marqui el testador/a per fer el segon intent

h) Les marques s'especifiquen en segons i dècimes de segon.

 

Valoració:

Si els dos intents són nuls la persona aspirant quedarà exclosa del procés de selecció i abandonarà les instal·lacions esportives.

 

Barem de puntuació:

 

CIRCUIT AGILITAT HOMES

 

 

 

 

    

CIRCUIT AGILITAT DONES

Temps (segons)

Punts

Temps (segons)

Punts

> 23,13

0,00

> 27,06

0,00

23,13-21,44

0,50

27,06-25,08

0,50

21,43-20,61

1,00

25,07-24,11

1,00

20,60-19,78

1,50

24,10-23,14

1,50

19,77-18,94

2,00

23,13-22,16

2,00

18,93-18,11

2,50

22,15-21,19

2,50

18,10-17,27

3,00

21,18-20,00

3,00

17,26-15,91

3,50

19,99-18,50

3,50

15,90-14,82

4,00

18,49-17,34

4,00

≤ 14,81

4,50

≤ 17,33

4,50

 

 

Per superar aquest exercici serà necessari obtenir una puntuació mínima de 0,50 punts.

 

5) Circuit de piscina

 

Imagen del artículo Ayuntamiento de Barcelona - Administración local (DOGC nº 2023-9036)

 

 

Descripció:

La prova consisteix en cobrir una distància de 50 metres nedant, efectuant diverses immersions destinades a superar uns obstacles i recuperar un objecte situat al fons de la piscina.

La prova es desenvoluparà en una piscina dissenyada per a proves de natació de 25 metres i amb una fondària aproximada de 2,00/2,50 metres. (En funció de les disponibilitats, aquesta piscina podrà ser de 50 metres. Arribat el cas el Tribunal informarà del que correspongui).

a) Per iniciar la prova, la persona aspirant es col·locarà dempeus en un dels extrems de la piscina. Al senyal del testador/a, es posarà en marxa el cronòmetre i la persona aspirant es llançarà a l'aigua per iniciar el recorregut.

b) La persona aspirant, haurà de nedar una distància de 50 metres en el mínim temps possible, dins del carrer corresponent i complint amb les normes i exigències definides al final d'aquest redactat.

c) En el cas que la prova es realitzi en una piscina de 25 metres la persona aspirant ha de virar tocant la paret amb qualsevol part del cos.

d) La persona aspirant, haurà de superar, per sota, dos obstacles verticals de 70 cm (+-1cm). de fondària (similars als que es fan servir al Salvament Esportiu), sense ser tocats o desplaçats per la persona aspirant. Aquests obstacles es trobaran a 12'5 metres i a 37'5 metres de l'inici del recorregut aproximadament.

e) Dins dels 5 metres finals del recorregut, la persona aspirant haurà de recollir un objecte del fons de la piscina (fondària màxima, aproximada, de 2,5 m), el qual haurà de treure a la superfície i dipositar-lo (no llençar-ho) a sobre de la superfície de la vorera de la piscina.

f) La prova finalitzarà quan estigui dipositat l'objecte a la vorera de la piscina.

 

Normes:

1. Es disposarà d'un únic intent. Excepcionalment es farà un segon intent en cas de realització d'una sortida nul·la.

2. Es obligatori anar equipat/da amb el casquet de bany durant la prova.

3. El llançament a l'aigua es podrà fer des de la plataforma de sortides o la vorera de la piscina i l'estil de sortida i de nedar són lliures.

4. La persona aspirant ha de mantenir-se sempre dins del carrer assignat, marcat per les sureres i la projecció d'aquestes al fons de la piscina.

5. Quedarà a criteri de l'avaluador la interpretació de les imatges del contacte o desplaçament de l'obstacle.

6. Per finalitzar la prova, es dipositarà l'objecte, tenint contacte la mà, l'objecte i la superfície de la vorera. Si no agafa l'objecte, l'exercici serà nul.

 

Valoració:

El temps màxim per realitzar aquesta prova serà de:

- Homes (qualsevol edat) 55 segons.

- Dones (qualsevol edat) 60 segons.

Es contemplen penalitzacions de 5 segons de temps per les accions següents:

- Tocar les sureres i/o lateral de la piscina.

- Sortir del carrer assignat.

- Tocar o desplaçar els obstacles.

Restaran eliminades les persones aspirants que finalitzin la prova amb un temps superior als 55 segons per als homes, o 60 per les dones.

Si a criteri del Tribunal avaluador s'interpreta que la persona aspirant no realitza la prova o part de la prova seguint la descripció de la mateixa o penalitza per tal d'obtenir benefici, quedarà eliminada. Qualsevol altra circumstància no contemplada en aquest escrit quedarà al criteri i la interpretació del Tribunal.

Si la persona aspirant no completa el seu intent, quedarà eliminada.

En qualsevol dels casos que la persona aspirant quedi eliminada de la prova, queda exclosa del procés de selecció i abandonarà les instal·lacions esportives.

 

Barem de puntuació:
 

CIRCUIT PISCINA HOMES

    

CIRCUIT PISCINA DONES

Temps (segons)

Punts

Temps (segons)

Punts

> 55

0,00

> 60

0,00

55,00-50,00

0,50

60,00-55,00

0,50

49,99-47,50

1,00

54,99-52,50

1,00

47,49-45,00

1,50

52,49-50,00

1,50

44,99-42,50

2,00

49,99-47,50

2,00

42,49-40,00

2,50

47,49-45,00

2,50

39,99-37,50

3,00

44,99-42,50

3,00

< 37,50

3,50

< 42,50

3,50

 

 

Per superar aquest exercici serà necessari obtenir una puntuació mínima de 0,50 punts.

 

 

ANNEX IV. PROVA DE CONDUCCIÓ

 

CAPACITAT DE CONCENTRACIÓ

Es valorarà objectivament la resposta de la persona aspirant davant aquells aspectes que afecten la capacitat de concentració i que estan directament relacionats amb la conducció d'un vehicle d'emergències.

 

UTILITZACIÓ DE COMPONENTS

El coneixement del vehicles, la correcta utilització de tots els components i mecanismes, s'avaluaran a partir de l'observació dels criteris d'utilització dels mateixos en el decurs del temps de circulació.

 

PENALITZACIONS EN L'ÚS

Es consideraran penalitzacions d'ús, totes aquelles que no contempli la bona pràctica de conducció de vehicles pesants.

En la prova de maniobra es penalitzarà no respectar la mecànica del vehicle, tocar o desplaçar elements mòbils del circuit, i el temps de realització del circuit.

 

NO APTE DIRECTE

Es consideren penalitzacions excloents del procés de selecció les contemplades per la DGT, en el exàmens per a l'obtenció de carnet:

- Conducció negligent o manca de visibilitat.

- Pèrdua de control.

- Pujar alguna de les rodes a la vorera.

- Accident.

- Actuació evasiva.

- No seguir les indicacions de l'examinador.

Així mateix es considerarà no apte directe la no realització dels exercicis en el temps mínim establert.

Si en algun moment de la prova es realitza alguna acció per part de la persona aspirant que sigui objecte d'un no apte directe es podrà donar per finalitzada la prova sense necessitat de realitzar la prova completa.

 

 

ANNEX V. EXCLUSIONS MÈDIQUES

 

QUADRE D'APTITUD MÈDICA PER INGRÉS EN ELS COSSOS DE BOMBERS/ES

La persona aspirant ha d'estar exempta de tota malaltia orgànica, de tota seqüela d'accident i de qualsevol deficiència física o psíquica que pugui constituir una dificultat en la pràctica professional, i/o d'aquelles característiques somàtiques que puguin provocar patologia en la persona aspirant a conseqüència de la professió.

Les persones participants incloses en alguna de les causes d'exclusió mèdica establertes en aquest annex seran excloses de la convocatòria.

Es realitzaran les proves mèdiques necessàries per comprovar que les persones participants no estan incloses en cap de les causes d'exclusió mèdica indicades a continuació. En aquestes proves s'apliquen les tècniques mèdiques i analítiques d'ús convencional, i les exploracions o proves complementàries que els metges designats pel Tribunal Qualificador creguin oportunes. Cada una de les proves a realitzar es farà en una única crida en els dies i hores que es determinin. La no presentació al reconeixement mèdic o la negativa a realitzar les proves estipulades, suposa la exclusió de l'oposició.

A l'inici de la prova, les persones participants hauran de contestar, mitjançant declaració jurada, un qüestionari mèdic sobre les malalties patides i els tractaments mèdics a què hagin estat sotmeses. En el cas que una persona participant no consigni completament o falsegi alguna de les dades d'aquest qüestionari, serà exclosa de la convocatòria.

Tenint en compte que les causes d'exclusió mèdica que comporten nivells de tall (valors màxims o mínims per a l'exclusió) són variables biològiques i, per tant, susceptibles de patir petits canvis depenent del dia i de les circumstàncies externes, l'exclusió o no de la persona participant en una d'aquestes proves serà donada pel resultat de les mesures preses en el dia i hora determinats pel Tribunal Qualificador, amb els aparells establerts, els procediments validats i el personal especialment format per tal de garantir la igualtat d'oportunitats de totes les persones participants. En conseqüència, no tindran validesa les proves i els certificats mèdics que la persona participant pugui aportar abans, durant o després del dia de la prova mèdica en relació amb les causes d'exclusió abans esmentades i que són el resultat de proves en circumstàncies diferents per a cada persona participant.

 

Exclusions circumstancials

Malalties i lesions agudes de solució mèdica o quirúrgica actives en el moment del reconeixement, que potencialment puguin produir seqüeles que dificultin, limitin o impedeixin el desenvolupament de les funcions exigides per al lloc sol·licitat. En aquest cas el Tribunal Qualificador de l'oposició, amb l'assessorament convenient, podrà fixar un nou termini per comprovar l'estat de la persona aspirant. Finalitzat aquest termini, l'assessoria mèdica valorarà si persisteix la situació, si resten seqüeles o si han desaparegut els motius d'exclusió circumstancial.

 

1. OFTALMOLOGIA

- L'agudesa visual llunyana mesura SENSE correcció ha de ser superior o igual a 0.6 en ambdós ulls i igual o superior a 0.8 en visió llunyana binocular AMB correcció (agudesa visual mesura mitjançant el test de Snellen o equivalent).

- La visió monocular implica no aptitud. Així mateix, camps visuals amb reduccions significatives en algun meridià o escotomes absoluts/relatius a la sensibilitat retiniana.

- No presentar diplopia, retinopaties, hemeralopia o hemianòpsia. Les fòries permeten l'aptitud si són petites i la persona aspirant presenta una capacitat de fusió suficient.

- No patir alteracions significatives en la capacitat de recuperació a l'enlluernament o en la visió mesòpica (baixa il·luminació).

- No presentar alteracions palpebrals que impedeixin l'adequada protecció de l'ull.

- No presentar distròfies corneals significatives.

- No patir glaucomes, queratitis crònica o dacriocistitis crònica.

 

2. OTORRINOLARINGOLOGIA

- No s'admetrà audiòfon.

- No s'admetran pèrdues d'agudesa auditiva bilateral superiors a 35 decibels en freqüències conversacionals, de 500 a 3000 Hz.

- Pèrdua auditiva superior a 50 dB a qualsevol oïda a la freqüència de 4.000 Hz.

- Dificultats importants de la fonació que facin difícil l'enteniment de la comunicació verbal, especialment amb l'ús de mitjans de comunicació a distància que utilitzen en el desenvolupament de les seves tasques.

- Serà excloent presentar vertigen permanent de qualsevol etiologia.

Altres circumstàncies que seran motiu de NO aptitud són:

- Dificultats importants de la fonació.

- Perforació timpànica.

- Tartamudesa acusada que limiti la comunicació fluida.

- Obstrucció crònica de les foses nasals.

 

3. APARELL LOCOMOTOR

Es consideren excloents, alteracions i/o graus de mobilitat INFERIORS als següents valors de referència i limitacions descrites, i també seran causa d'exclusió les que limitin o dificultin la realització de les tasques pròpies del cos de bombers/es. En cas necessari i a judici del personal facultatiu, es realitzaran les proves complementàries necessàries.

A) Extremitats superiors:

a) Espatlla:

- Elevació progressiva en anteversió fins a 150 º

- Abducció fins 120º

b) Colze:

- Flexió fins a 100º

- Extensió fins 10º

- Supí pronació: De 30 º a 150 º

c) Canell:

- Flexió fins a 45º

- Extensió fins a 45º

d) Mà i dits:

- Afectació del primer dit de mà, quan no estigui conservada la pinça.

- Falta d'una mà o de part de la mateixa quan no estigui conservada la pinça.

B) Extremitats inferiors:

a) Maluc:

- Flexió fins a 100º

- Extensió fins 10º (més enllà de 0 º)

b) Genoll:

- Extensió completa.

- Flexió fins a 120º

c) Turmell:

- Flexo-Extensió dors plantar fins a 30 º

d) Peu:

- Peu equinovar (peu zambo).

- Peu pla espàstic.

e) Dits:

- Limitació de moviments que dificulti caminar, córrer o saltar.

- Falta o pèrdua del primer dit de qualsevol peu.

- Limitació completa de la flexió dorsal del primer dit.

- Dits en urpa que impedeixin portar les botes de feina.

C) Columna Vertebral:

- Escoliosi major de 20º o amb simptomatologia.

- Costella accessòria que produeixi "robament de subclàvia".

- Hèrnia Discal amb simptomatologia.

- Artrodesi a qualsevol nivell.

D) Altres processos que tindran caràcter excloent:

- Fractures que deixen seqüeles i dificulten la funció.

- Osteoporosi.

- Condromalàcia grau II o superior.

- Artritis que provoqui limitació funcional.

- Luxació recidivant.

- Paràlisi muscular. Miotonies.

- Altres malalties que limitin la mobilitat dificultant les funcions de bomber.

- No s'admetran pròtesis ni de maluc, ni de genoll, ni d'espatlla ni de colze.

 

4. APARELL DIGESTIU

Seran excloents les següents situacions clíniques:

- Estadis cirròtics o pre-cirròtics (grau histològic III i IV).

- Hepatopaties cròniques:

- Virus HB +.

- Malaltia de Wilson no compensada.

- Hepatopaties alcohòliques.

- Hipertransaminasemias idiopàtiques d'etiologia hepàtica amb nivells per sobre de 4 vegades el límit superior de la normalitat del laboratori de referència.

- Haver estat sotmesos a trasplantaments hepàtics.

- Pancreatitis crònica.

- Síndromes diarreics crònics que puguin limitar o dificultar les funcions de bomber.

- Eventracions no intervingudes que puguin limitar o dificultar les funcions de bomber.

- Pacients sotmesos a cirurgies resectives abdominals importants.

- Úlcera sagnant recidivant.

- Portador d'ostomia

- Qualsevol patologia de l'aparell digestiu amb o sense intervenció quirúrgica que presenti seqüeles funcionals amb repercussió orgànica.

 

5. APARELL CARDIOVASCULAR

Serà excloent patir o haver patit algun dels següents processos.

Es farà prova d'esforç. En el cas dels bufs es farà ecocardiograma. En cas necessari i a judici del personal facultatiu es faran les proves complementàries necessàries.

- Marcapassos implantat permanent.

- Miocardiopatia dilatada idiopàtica.

- Miocardiopatia hipertròfica.

- Valvulopaties.

- Infart de Miocardi.

- Coronariopaties.

- Pericarditis cròniques.

 - Taquicàrdies Ventriculars.

- Síndrome de Brugada.

- Taquicàrdies Auriculars.

- Flutter auricular.

- Fibril·lació auricular.

- Malaltia del node sinusal.

- Bloquejos AV complets, Mobitz I simptomàtics o Mobitz II.

- Bloquejos AV grau Síndrome Wolf-Parkinson-White.

- HTA severa amb repercussió clínica.

- HTA moderada mal tolerada.

- Síncopes vasovagals.

- Aneurismes cardíacs o de grans vasos.

- Insuficiència venosa perifèrica que produeixi signes d'estasi o alteracions tròfiques varicoses importants.

- Insuficiència arterial perifèrica.

- Seqüeles post-tromboembòliques.

- Alteracions circulatòries en mans/peus que siguin simptomàtiques o dificultin la funcionalitat dels mateixos.

 

6. APARELL RESPIRATORI

No presentar:

- Disminució de FVC, FEV1 i FEV1/FVC per sota del 80% del que s'estima normal per les seves característiques físiques i sexe.

- Asma bronquial.

- Qualsevol tipus de Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica

- Pneumotòrax espontani recidivant.

- Atelectasia.

- Emfisema.

- Tuberculosi activa.

- Síndrome d'Apnea Obstructiva del Son, els trastorns relacionats amb aquest, ni altres causes d'excessiva somnolència diürna.

- Altres processos respiratoris que incideixin negativament en les activitats físiques a realitzar així com en les tasques específiques del lloc de treball.

 

7. APARELL URINARI

No presentar:

- Insuficiència renal crònica.

- Trasplantaments renals.

- Manca d'un ronyó.

- Malalties renals cròniques evolutives.

- Anàlisi d'orina: Albuminúria i/o cilindrúria importants.

 

8. SISTEMA NERVIÓS CENTRAL

No patir ni haver patit:

- Parkinson, Corea o Balisme.

- Epilèpsia.

- Esclerosi Múltiple.

- Atàxia.

- Qualsevol grau d'hipòsmia.

- Accidents cerebrovasculars.

- Malaltia neuromuscular amb limitacions funcionals.

 

9. PELL I FÀNERES

Queda exclosa tota persona que presenti malalties dermatològiques i/o cicatrius que produeixin limitació funcional segons les restriccions establertes en aquestes pròpies bases.

 

10. PROCESSOS ENDOCRINOLÒGICS

Serà excloent patir algun dels següents processos:

- Malaltia de Cushing.

- Malaltia d'Addison.

- Síndrome metabòlic.

- Obesitat mòrbida constatada amb:

- IMC de 40 o major.

- IMC de 35 o major en la presència d'almenys una o altra morbiditat significativa com diabetis o hipertensió arterial.

 

11. ALTRES PROCESSOS PATOLÒGICS

Serà excloent patir algun dels següents processos:

- Hemopaties cròniques greus.

- Trasplantament de medul·la òssia.

- Proves analítiques compatibles amb patologia de base.

- Neoplàsies malignes amb repercussió funcional.

- Hèrnies inguinals i/o abdominals.

- Qualsevol malaltia infecciosa (vírica, bacteriana, micòtica o parasitària) crònica i rebel al tractament.

- Processos que requereixin tractament anticoagulant i/o antiagregant plaquetari.

- No alcoholisme ni drogodependència o en general qualsevol altre procés patològic que dificulti o impedeixi el desenvolupament de les funcions de bomber/a.

 

12. TRASTORNS PSICOLÒGICS I PSIQUIÀTRICS

Alteracions de la conducta avalades per informe especialitzat psiquiàtric i/o psicològic, segons els criteris diagnòstics de malalties mentals incloses en el DSM-V-TR o els seus possibles actualitzacions, que dificultin o impedeixin realitzar les funcions pròpies del Cos de Bombers/es.

 

13. Detecció de marcadors biològics de consum de drogues o de medicaments susceptibles de ser utilitzats amb finalitats no terapèutiques.

La detecció indicada serà motiu d'exclusió del procés

 

ANNEX VI

 

MÈRITS AVALUABLES

(Màxim 30 punts)

En aquesta fase, que no té caràcter eliminatori, es valoraran els aspectes que es relacionen a continuació:

 

1. ESTUDIS ACADÈMICS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL (fins a 9 punts).

1.1. El Tribunal valorarà amb 5,50 punts les següents titulacions de Tècnic/a Superior de Formació Professional i Tècnic/a Especialista (CFGS, FP-2 i/o FP3) o titulacions anteriors declarades equivalents:

 

FAMÍLIES PROFESSIONALS

TITULACIONS TÈCNIC/A SUPERIOR (GRAU SUPERIOR)

TITULACIONS LOE

Activitats físiques i esportives

   - Animació d'activitats físiques i esportives

   - Condicionament físic

   - Ensenyament i animació socioesportiva

Agrària

   - Gestió forestal i del medi natural

   - Paisatgisme i medi rural

Edificació i obra civil

   - Organització i Control d'Obres de Construcció

   - Projectes d'Edificació

   - Projectes d'Edificació, perfil professional rehabilitació i restauració

   - Projectes d'obra civil

   - Projectes d'obra civil, perfil professional d'ús d'aplicacions SIG (sistemes d'informació geogràfica)

   - Projectes d'obra civil, perfil professional de sobreestant

Electricitat i electrònica

   - Automatització i robòtica industrial

   - Electromedicina clínica

   - Manteniment electrònic

   - Sistemes de telecomunicacions i informàtics

   - Sistemes electrotècnics i automatitzats

   - Sistemes electrotècnics i automatitzats, perfil professional d'instal·lacions elèctriques i comunicacions del vaixell

Energia i aigua

   - Eficiència energètica i energia solar tèrmica

   - Energies renovables

   - Gestió de l'aigua

Fabricació mecànica

   - Construccions metàl·liques

   - Disseny en fabricació mecànica

   - Disseny en fabricació mecànica, perfil professional desenvolupament virtual de l'automòbil

Fusta, moble i suro

   - Disseny i moblament

   - Disseny i moblament, perfil professional de construccions efímeres i decorats.

Informàtica i comunicacions

   - Administració de sistemes informàtics en xarxa

   - Desenvolupament d'aplicacions multiplataforma

Instal·lació i manteniment

   - Desenvolupament de projectes d'instal·lacions tèrmiques i de fluids.

   - Manteniment d'instal·lacions tèrmiques i de fluids.

   - Mecatrònica industrial

   - Prevenció de riscos professionals

Marítimo-pesquera

   - Organització i manteniment de maquinària de vaixells i embarcacions

Química

   - Química ambiental

   - Química Industrial

Sanitat

   - Anatomia patològica i citodiagnòstic

   - Radioteràpia i dosimetria

   - Salut ambiental

Seguretat i medi ambient

   - Coordinació d'emergències i protecció civil

   - Educació i control ambiental

Serveis socioculturals i a la comunitat

   - Integració social

   - Promoció de la igualtat de gènere

   - Mediació comunicativa

Transport i manteniment de vehicles

   - Automoció

   - Manteniment aeromecànic d'avions amb motor de turbina

   - Manteniment d'aviònica

Ensenyaments esportius

   - Escalada

   - Salvament i socorrisme

 

 

1.2. El Tribunal valorarà amb 5,50 punts les següents titulacions de Tècnic/a de Formació Professional i Tècnic/a auxiliar ( CFGM, FP-1), de les següents famílies professionals o titulacions anteriors declarades equivalents, segons el quadre adjunt:

 

FAMÍLIES PROFESSIONALS

TITULACIONS TÈCNIC/A (GRAU MITJÀ)

TITULACIONS LOE

Sanitat

   - Emergències sanitàries

Seguretat i medi ambient

   - Emergències i protecció civil

 

 

1.3. El Tribunal valorarà amb 3,50 punts les següents titulacions de Tècnic/a de Formació Professional i Tècnic/a auxiliar ( CFGM, FP-1), de les següents famílies professionals o titulacions anteriors declarades equivalents, segons el quadre adjunt:

 

FAMÍLIES PROFESSIONALS

TITULACIONS TÈCNIC/A (GRAU MITJÀ)

TITULACIONS LOE

Agrària

   - Aprofitament i conservació del medi natural

Edificació i obra civil

   - Construcció

   - Obres d'interior, decoració i rehabilitació

Electricitat i electrònica

   - Instal·lacions de telecomunicacions

   - Instal·lacions elèctriques i automàtiques

Energia i aigua

   - Xarxes i estacions de tractaments d'aigües

   - Xarxes, instal·lacions i estacions de tractament d'aigua

Fabricació mecànica

   - Mecanització

   - Soldadura i caldereria

Fusta, moble i suro

   - Fusteria i moble

   - Instal·lació i moblament

Indústries extractives

   - Excavacions i sondatges

   - Excavacions i sondatges, perfil professional d'operacions de maquinària de construcció

   - Pedra natural

Informàtica i comunicacions

   - Sistemes microinformàtics i xarxes

Instal·lació i manteniment

   - Instal·lacions de producció de calor

   - Instal·lacions frigorífiques i clima

   - Manteniment electromecànic

   - Manteniment electromecànic, perfil professional de vaixells d'esbarjo i serveis portuaris

Marítimo-pesquera

   - Manteniment i control de la maquinària de vaixells i embarcacions

   - Operacions subaquàtiques i hiperbàriques

Química

   - Operacions de laboratori

   - Planta química

Serveis socioculturals i a la comunitat

   - Atenció a les persones en situació de dependència

Transport i manteniment de vehicles

   - Carrosseria

   - Conducció de vehicles de transport per carretera

   - Electromecànica de maquinària

   - Electromecànica de vehicles automòbils

   - Electromecànica de vehicles automòbils, perfil professional d'electromecànica de vehicles industrials

   - Electromecànica de vehicles, perfil professional d'avions amb motor de pistó

   - Manteniment d'embarcacions d'esbarjo

   - Manteniment de material rodant ferroviari

Ensenyaments esportius

   - Busseig esportiu amb escafandre autònom

   - Espeleologia

   - Descens de barrancs

   - Escalada

   - Salvament i socorrisme

Sanitat

   - Cures auxiliars d'infermeria

   - Farmàcia i parafarmàcia

 

 

Acreditació

Per acreditar els cicles formatius caldrà portar fotocòpia del títol oficial atorgat per l'administració competent, o el rebut de pagament dels drets del títol.

No es podrà valorar com a mèrit aquella titulació que s'acrediti com a requisit d'accés. A aquests efectes en el termini de presentació de la documentació acreditativa dels mèrits caldrà aportar la titulació al·legada com a requisit d'accés.

 

2. EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL (fins a 12 punts)

El Tribunal valorarà fins a 12 punts l'experiència professional assolida en els següents àmbits professionals vinculats amb les funcions a desenvolupar a la categoria de Bomber/a:

- Bomber/a professional (Administració Pública o empreses del sector Públic ). Es valorarà amb 0,10 punts per mes de treball treballat.

- Agent rural. Es valorarà amb 0,06 punts per mes de treball treballat.

- Auxiliar forestal, auxiliar forestal conductor, oficial 1a equip de prevenció activa forestal o tècnic especialista amb adscripció al GRAF de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'incendis i Salvaments del Departament d'Interior de la Generalitat. Es valorarà amb 0,06 punts per mes de treball treballat.

Pel que fa a l'acreditació de l'experiència professional a l'administració pública o empreses del sector públic, aquesta s'haurà de fer mitjançant certificació emesa pels òrgans, autoritats o els càrrecs que duen a terme la gestió dels recursos humans, així com un certificat de les funcions desenvolupades. També serà necessari aportar l'informe de vida laboral.

 

3 . ALTRES MÈRITS (fins a 9 punts):

3.1. Estar en possessió del carnet o certificat de bussejador a petita profunditat (professional), sempre que aquesta autorització no estigui inclosa en una titulació ja valorada en algun altre apartat. Es valorarà amb 1,50 punts.

3.2.Estar en possessió de la titulació de patró d'embarcacions d'esbarjo o equivalent segons R.D.875/2014. Es valorarà amb 0,50 punt

3.3. Estar en possessió de formació en llenguatge de signes catalana o espanyola de nivell B1 o superior en centres reconeguts. Es valorarà amb 1 punt.

3.4. Haver publicat documents o guies tècniques relacionades amb els àmbits professions recollits al punt 8.6. de les bases. Es valorarà amb 0,20 cada publicació amb un màxim d' 1 punt.

Per valorar-lo, és condició indispensable que s'acrediti mitjançant una fotocòpia del document acreditatiu corresponent. En el cas dels apartats 5.1. i 5.2. serà necessari que aquest estigui vigent en el termini de presentació de mèrits.

3.5. Permisos i certificats de conducció (fins a 4 punts):

- C+E es valorarà en 1 punts

- D es valorarà en 0,50 punts

- E+D es valorarà en 1 punts

- ADR (Transport de Mercaderies Perilloses) es valorarà en 0,50 punts.

- CAP (Certificat d'aptitud professional) es valorarà en 1 punts (Obligatori per conductors professionals del transport de mercaderies i passatgers. R.D. 284/2021 de 20 d'abril).

Per valorar-lo, és condició indispensable que s'acrediti mitjançant una fotocòpia del document permís de conduir o del certificat, i que aquest estigui vigent en el termini de presentació de mèrits.

3.6. Maneig de grues (fins a 1 punts):

- Habilitació per grues autopropulsades segons criteris del Real decret 837/2003

- Habilitació tipus A, es valorarà en 0,25 punts.

- Habilitació tipus B, es valorarà en 0,50 punts.

- Certificat d'aptitud pel maneig de grues carregadores. Categoria B - segons norma UNE 58161, es valorarà en 0,25 punts.

Per valorar-lo, és condició indispensable que s'acrediti mitjançant una fotocòpia del certificat, i que aquest estigui vigent en el termini de presentació de mèrits.

 

 

ANNEX VII.

 

TAXA PER DRETS D'EXAMEN

L'abonament de la taxa de participació en processos selectius:

Què és, com es pot abonar i on es pot abonar

 

Títol

Taxa per drets d'examen en convocatòries d'oferta pública d'ocupació de l'Ajuntament de Barcelona. El formulari de sol·licitud de participació telemàtica us indicarà automàticament l'import de la taxa.

 

Definició

El pagament de la taxa per drets d'examen és un requisit previ per poder participar en els processos de selecció de personal de l'Ajuntament de Barcelona, quan les bases de la convocatòria així ho especifiquin.

 

Atenció

Estan exempts de pagar la taxa les persones que es trobin en algun dels casos següents:

- Membres de famílies nombroses o de família monoparental, de categoria especial.

- Persones que es trobin en situació de desocupació, la qual no sigui per millora d'ocupació, i que no percebin cap prestació econòmica.

- Persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%.

Estan exempts de l'abonament del 50% de la taxa les persones que es trobin en el cas següent:

- Membres de família nombrosa o monoparental, de categoria general.

Igualment, caldrà justificar, si és el cas, trobar-se en aquesta circumstància, en els termes que s'estableix en el tràmit per a la presentació telemàtica de la sol·licitud, de conformitat amb allò que disposa la base 4.4 de la convocatòria.

 

Com es pot tramitar i fer l'abonament

- Sol·licitud presentada per mitjans telemàtics

Com es fa?

Des del portal de tràmits del web de l'Ajuntament de Barcelona, a l'hora d'emplenar les dades per tramitar la sol·licitud de participació en la convocatòria, haureu de seleccionar una de les opcions següents:

a) "Targeta de crèdit i/o dèbit"

b) "Bizum"

c) "Més endavant, de forma presencial en una entitat col·laboradora".

Segons l'opció seleccionada, podreu fer el pagament de la taxa en el mateix moment en línia o optar pel pagament posterior i presencial, imprimint l'autoliquidació per fer el pagament en una entitat bancària col·laboradora.

La mateixa aplicació us anirà indicant els passos que heu de seguir en funció de l'opció de pagament escollida.

- Sol·licitud presentada per mitjans NO telemàtics ("en suport paper")

 

Com es fa?

La persona aspirant haurà de desplaçar-se a l'Institut Municipal d'Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona, on se li generarà l'autoliquidació de la taxa d'exàmens per tal que faci el pagament en una entitat bancària i, posteriorment, haurà de fer la sol·licitud en suport paper aportant el comprovant del pagament. Aquesta inscripció s'ha de fer a les Oficines d'Atenció al Ciutadà (OAC) de l'Ajuntament de Barcelona, o bé trametre-les per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d' 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions.

 

Dates

La taxa s'ha de pagar en el termini que estableixen les bases de la convocatòria per tramitar la sol·licitud d'inscripció a les proves de selecció, i no s'admetrà el pagament fora d'aquest termini.

La manca de pagament de la taxa dins del termini comportarà la no admissió de la persona aspirant a les proves selectives.

 

Preu

Preus vigents:

- Processos d'oferta pública d'ocupació d'accés als grups A1 i A2 amb presentació de la sol·licitud per mitjans telemàtics: 26,08 euros.

- Processos d'oferta pública d'ocupació d'accés als grups B, C1, C2 i altres amb presentació de la sol·licitud per mitjans telemàtics: 16,12 euros.

- Processos d'oferta pública d'ocupació d'accés als grups A1 i A2 sense presentació de la sol·licitud per mitjans telemàtics: 52,16 euros.

- Processos d'oferta pública d'ocupació d'accés als grups B, C1, C2 i altres sense presentació de la sol·licitud per mitjans telemàtics: 32,24 euros.

 

Marc Legal

Ordenança fiscal 3.1

Bases de les convocatòries

 

ENTITATS BANCÀRIES COL·LABORADORES

Banc de Sabadell - Banco Santander - La Caixa (Caixa Bank)

Bankia - BBVA - Banco Popular Español

Catalunya Caixa (Catalunya Banca)

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11084 {"title":"Ayuntamiento de Barcelona - Administración local (DOGC nº 2023-9036)","published_date":"2023-11-08","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"11084"} catalunya administración local,Ayuntamiento de Barcelona,DOGC,DOGC 2023 nº 9036 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2023-11-08/11084-ayuntamiento-barcelona-administracion-local-dogc-n-2023-9036 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.