Diputación de Barcelona - Administración local (DOGC nº 2023-9033)

ANUNCIO sobre aprobación inicial del estudio de elaboración de los mapas estratégicos de ruido de las infraestructuras viarias de titularidad de la Diputación de Barcelona con tráfico superior a los tres millones de vehículos al año, fase 4 (2022-2027).

Anunci pel qual es fa públic per a general coneixement que la Presidència Delegada de l'Àrea d'Infraestructures i Territori de la Diputació de Barcelona, en data 25 d'octubre de 2023, aprovà, un Decret (ref. Registre núm. 12982/23), el text íntegre del qual és el següent:

 

 

(...)

 

Aprovar inicialment l'estudi "Elaboració dels mapes estratègics de soroll de les infraestructures viàries de titularitat de la Diputació de Barcelona amb trànsit superior als 3 milions de vehicles l'any. Fase 4 (2022-2027)"

(Exp. 2021/21250)

 

Fets

 

1. Segons l'article 36 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local (LBRL), entre les competències pròpies de la Diputació es troba la coordinació dels serveis municipals entre si per la garantia de la prestació integral i adequada en la totalitat del territori provincial dels serveis de competència municipal, així com l'assistència i la cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis, especialment als de menor capacitat econòmica i de gestió.

 

2. D'acord amb l'article 26. 3 LBRL, l'assistència als municipis, prevista a l'article 36 LBRL, s'adreçarà preferentment a l'establiment i l'adequada prestació dels serveis públics mínims.

 

3. Són serveis mínims i obligatoris que han de prestar els municipis els que determina l'article 26 LBRL, entre els quals, s'ha de destacar, pel que respecta a l'objecte del present Decret, l'accés als nuclis de població i la pavimentació de les vies urbanes.

 

4. En base a aquestes consideracions legals, el Ple de la Diputació de Barcelona, reunit en sessió ordinària de data 23 de febrer de 2012, va aprovar un acord pel qual es determinen els serveis essencials i prioritaris de la Diputació de Barcelona. En virtut del referit acord plenari, i en base a la definició legal del seu caràcter de serveis mínims obligatoris municipals, es van declarar com a serveis públics essencials de caràcter propi de la Diputació de Barcelona en el seu àmbit, entre d'altres, els serveis propis de la conservació de les vies i carreteres.

 

5. Les competències pròpies de la Diputació en matèria viària s'exerceixen sobre una xarxa de carreteres, la qual es troba constituïda per una sèrie de vies locals, de les quals la Diputació de Barcelona n'és titular, d'acord amb la normativa autonòmica actualment en vigor, en virtut de l'article 6. 2 del Decret Legislatiu 2/2009, de 25 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de carreteres, el qual determina en aquest punt que "s'atribueix a les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, o als ens supramunicipals que els substitueixin d'acord amb el que estableix l'Estatut d'autonomia, la titularitat de les carreteres de la xarxa local en llurs àmbits territorials respectius".

 

6. La Disposició addicional Primera ("Atribució de competències a les administracions titulars de carreteres") del referit Decret Legislatiu 2/2009, de 25 d'agost, determina que "les competències que aquesta Llei atribueix a l'Administració de la Generalitat corresponen també a les altres administracions públiques que són titulars de carreteres de Catalunya no reservades a la titularitat de l'Estat, i als òrgans competents d'aquestes, ...", i per consegüent, corresponen també a la Diputació de Barcelona.

 

7. La gestió de la xarxa de carreteres de titularitat de la Diputació de Barcelona resta encomanada a la Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat d'aquesta Corporació.

 

8. La normativa aplicable en matèria de soroll estableix que els titulars d'infraestructures viàries on el trànsit sigui superior als 3 milions de vehicles a l'any, han d'elaborar i aprovar, previ tràmit d'informació pública per un període mínim d'1 mes, els mapes estratègics de soroll de les mateixes.

 

9. Un mapa estratègic de soroll és un mapa dissenyat per poder avaluar globalment l'exposició al soroll en una zona determinada, degut a l'existència de diferents fonts de soroll, o per poder realitzar prediccions globals per a la zona. També ajuda a definir estratègies per a la prevenció o remei de situacions compromeses. És a dir, els mapes estratègics de soroll tenen com a finalitat proporcionar informació sobre els nivells d'exposició de la població a determinats nivells acústics i determinar les zones d'afecció pel soroll produït per una determinada font. Tot això a partir del càlcul dels nivells d'immissió acústica generats per la mateixa.

 

10. Segons l'article 14 de la Llei estatal 37/2003, de 17 de novembre, "del Ruido", les administracions competents han d'aprovar, amb el previ tràmit d'informació pública, els mapes de soroll dels grans eixos viaris, ferroviaris, aeroports i aglomeracions.

 

11. L'article 4 de la mateixa Llei determina que, si no hi ha previsió expressa a la legislació autonòmica, la competència per a l'aprovació dels mapes de soroll correspon a la comunitat autònoma si l'àmbit territorial excedeix d'un terme municipal, i a l'Ajuntament corresponent en el cas contrari.

 

12. Per donar compliment a aquesta exigència, la Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat va elaborar i la Junta de Govern de la Diputació de Barcelona, en acord adoptat en sessió de data 10 d'abril de 2014, va aprovar l'estudi: "Mapes estratègics de soroll de les carreteres amb trànsit superior de 3 milions de vehicles a l'any de titularitat de la Diputació de Barcelona (2011- 2012)"(Codi: 4589AT01), amb els tràmits de publicitat corresponents.

 

13. La normativa vigent que regula la contaminació acústica, constituïda per l'art. 5. 1 de la Llei estatal 37/2003, de 17 de novembre, "del Ruido" i l'art. 8 del Decret 176/2009, de 10 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 16/2002, de 28 de juny de protecció contra la contaminació acústica i se n'adapten els annexos, també estableix l'obligatorietat d'elaborar plans d'acció en matèria de contaminació acústica, com a instruments per a la preservació i millora estratègica de la qualitat acústica de les infraestructures de transport.

 

14. Els plans d'acció en matèria de contaminació acústica han de determinar les actuacions que cal realitzar i el seu calendari d'execució durant un període de cinc anys per al compliment dels objectius de qualitat acústica establerts. S'han de revisar i, si cal, modificar quan es produeixi un canvi important de la situació acústica existent i, com a mínim, cada cinc anys a partir de la data de la seva aprovació. El procediment de revisió és el mateix que el de l'aprovació.

 

15. Segons l'art. 8 del Decret 176/2009, els plans d'acció en matèria de contaminació acústica de les infraestructures de transport els ha d'elaborar i aprovar l'Administració titular de la infraestructura d'acord amb la normativa sectorial vigent.

 

16. L'art. 22 de la Llei estatal 37/2003, de 17 de novembre, "del Ruido", determina que segons els termes previstos en aquesta Llei i normativa de desenvolupament, s'hauran d'elaborar i aprovar, previ tràmit d'informació pública per un termini no inferior a un mes, els plans d'acció en matèria de contaminació acústica corresponent als àmbits territorials dels mapes de soroll als quals fa referència l'apartat 1 de l'art. 14.

 

17. Els plans d'acció detallen les diverses actuacions a realitzar a les zones d'afecció que provoquin àrees de conflicte i que es diagnostiquin a través dels mapes estratègics de soroll.

 

18. A la primera fase d'elaboració dels mapes estratègics de soroll es van realitzar per l'esmentada Gerència de serveis de la Diputació de Barcelona els mapes de les infraestructures viàries de la seva titularitat amb trànsit superior a 6.000.000 de vehicles/any.

 

19. A la segona fase d'elaboració dels mapes estratègics es va establir que els responsables de les infraestructures haurien de realitzar els mapes estratègics de soroll de les carreteres amb trànsit superior a 3.000.000 de vehicles/any.

 

20. Per tal de donar compliment a la normativa sectorial, la Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, va procedir a efectuar l'elaboració del Pla: "Plans d'acció en matèria de contaminació acústica de les infraestructures viàries de titularitat de la Diputació de Barcelona amb trànsit superior a 3.000.000 vehicles/any" (Any 2015) (Codi: 1634PL1), redactat sota la supervisió de l'Oficina Tècnica de Planificació i Actuació en Infraestructures. Aquest Pla va ser aprovat per Decret del Vicepresident 1er. i president delegat de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de data 4 de desembre de 2015.

 

21. Finalment, i per donar compliment a la normativa sectorial, l'esmentada Gerència de serveis de la Diputació de Barcelona ha dut a terme l'elaboració de la quarta fase dels mapes estratègics de soroll de les infraestructures viàries de titularitat de la Diputació de Barcelona amb trànsit superior a 3.000.000 vehicles a l'any, els resultats dels quals s'hauran de trametre a coneixement de la Comissió Europea per part dels organismes de l'administració competent.

 

Fonaments de dret

 

1. Segons la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, desenvolupada pel Decret 176/2009, de 10 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 16/2002, l'àmbit d'aplicació d'aquest Pla està constituït per tota la xarxa local de carreteres de titularitat de la Diputació de Barcelona.

 

2. Atès el que disposa l'article 6. 3 del Text refós de la Llei de carreteres, aprovat per Decret Legislatiu 2/2009, de 25 d'agost, sobre l'elaboració dels plans zonals, que corresponen a la Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, com administració responsable de l'explotació i manteniment de les carreteres de titularitat de la Diputació de Barcelona.

 

3. L'adopció d'aquesta resolució és competència de la Presidència Delegada de l'Àrea d'Infraestructures i Territori de la Diputació de Barcelona, de conformitat amb l'apartat 5.I.5.f) de la part resolutiva del decret de la Presidència d'aquesta Diputació de Barcelona número 9902 de data 26 de juliol de 2023, sobre nomenament i delegació de l'exercici de les competències de la Presidència, en favor dels/de les Presidents/es delegats/des d'àrea, Diputats/des delegats/des de matèria i diputats/des adjunts/es d'àrea i de matèria, publicat al BOPB de data 28 de juliol de 2023, modificat pel decret de la Presidència numero 9916 de data 31 de juliol de 2023, publicat al BOPB de data 2 d'agost de 2023 i modificat per decret de la Presidència número 10050 de data 4 d'agost de 2023, publicat al BOPB de data 7 d'agost de 2023.

 

En conseqüència, atesos els motius exposats i la normativa aplicable, es proposa l'adopció de la següent

 

RESOLUCIÓ:

 

Primer. - APROVAR inicialment l'estudi: "Elaboració dels mapes estratègics de soroll de les infraestructures viàries de titularitat de la Diputació de Barcelona amb trànsit superior als 3 milions de vehicles l'any. Fase 4 (2022-2027)", d'aplicació a la xarxa local de carreteres de titularitat de la Diputació de Barcelona, que ha estat elaborat per l'Oficina Tècnica de Planificació i Actuació en Infraestructures, de la Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat i que s'adjunta com a ANNEX de la present resolució.

 

Segon. - FER CONSTAR els codis segurs de verificació (CSV) corresponents a l'estudi i els plànols annexats al mateix, que poden ser consultats i verificats mitjançant la pàgina de la Seu Electrònica de la Diputació de Barcelona, per a que es doni la publicitat deguda:

- CSV de la memòria de l'estudi: 86378dce01581fbac5dd

- CSV Annex 1. Plànols: f767191a6006efaad7ae

- CSV Annex 2. Plànols: 79e332d380f2d0e0e413

- CSV Annex 3. Plànols: 9fb16a814edd6b3f1013

- CSV Annex 4. Plànols: 5cd3bb2d843712e7940e

 

Tercer. - Notificar aquesta resolució al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i organismes competents en matèria de protecció contra la contaminació acústica.

 

Quart.- Publicar aquest acord al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya per donar la deguda publicitat a l'aprovació del Pla que s'aprova en virtut de la present resolució. En cas de no haver-hi cap reclamació o al·legació en el tràmit de la informació pública, transcorregut un mes des de la data de publicació en el BOPB de l'aprovació inicial que es determina en virtut de la present resolució, l'aprovació del Pla esdevindrà definitiva.

 

(...)

 

En virtut de la citada Resolució, i en compliment de les disposicions vigents en matèria de protecció contra la contaminació acústica, l'estudi esmentat queda exposat al públic. Per poder consultar l'estudi "Elaboració dels mapes estratègics de soroll de les infraestructures viàries de titularitat de la Diputació de Barcelona amb trànsit superior als 3 milions de vehicles l'any. Fase 4 (2022-2027)" i els plànols adjunts, a la Seu electrònica de la Diputació de Barcelona amb els següents CSV: 86378dce01581fbac5dd (Memòria de l'estudi), f767191a6006efaad7ae (Plànols 1), 79e332d380f2d0e0e413 (Plànols 2), 9fb16a814edd6b3f1013 (Plànols 3), 5cd3bb2d843712e7940e (Plànols 4), fent-ne exposició pública durant el termini d'un mes, comptat a partir de la data de publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, període durant el qual es podran formular reclamacions i al·legacions davant d'aquesta Corporació, Seu electrònica de la Corporació https://seuelectronica.diba.cat/ .

En cas de no haver-hi cap reclamació o al·legació en el tràmit de la informació pública, transcorregut un mes des de la data de publicació del present anunci en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, l'aprovació de l'estudi esdevindrà definitiva.

 

Barcelona, 26 d'octubre de 2023

 

Francesc Bartoll Huerta

Secretari delegat

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10833 {"title":"Diputación de Barcelona - Administración local (DOGC nº 2023-9033)","published_date":"2023-11-03","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"10833"} catalunya administración local,Diputación de Barcelona,DOGC,DOGC 2023 nº 9033 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2023-11-03/10833-diputacion-barcelona-administracion-local-dogc-n-2023-9033 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.