Ayuntamiento de Manresa - Administración local (DOGC nº 2023-9005)

ANUNCIO sobre modificación de las bases reguladoras de la convocatoria para el acceso de cuatro plazas de agente de la Policía Local mediante oposición libre con constitución de bolsa de trabajo (CP01/2023AL) y una plaza por movilidad (CP01/2023AM).

 

En data 18 de setembre de 2023, la quarta tinent d'alcalde, regidora delegada de Recursos Humans i Govern Obert de l'Ajuntament de Manresa, ha dictat la Resolució número 15255, que es transcriu a continuació:

 

"Antecedents

Des de Direcció General de Coordinació de les Policies Locals s'ha informat sobre un seguit d'observacions que afecten les "Bases de la convocatòria per a l'accés de 4 places d'agent de la Policia local mitjançant oposició lliure amb constitució de borsa de treball (CP 01/2023AL) i una plaça per mobilitat (CP 01/2023 AM)", aprovades per Resolució número 13714 de la quarta tinent d'alcalde de data 10 d'agost de 2023. Les bases, juntament amb la convocatòria, han estat publicades en el BOP i en el DOGC de 29 d'agost de 2023 i es troben en fase de presentació de sol·licituds de participació al procés selectiu.

Un cop analitzades les qüestions plantejades en la comunicació esmentada es considera convenient procedir a la revisió de les bases indicades i aprovar el text modificat, disposant-ne la seva publicació i obrint nou termini de presentació de sol·licituds de participació.

 

Consideracions legals

Vist que no ha estat dictada la resolució d'aspirants admesos i exclosos al procés selectiu i no s'afecten drets, es pot procedir a la modificació de les bases sense haver de seguir els tràmits de revisió previstos a la Llei 39/2015, d'ú d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

En exercici de les competències que m'han estat conferides per la delegació efectuada per resolució de l'alcalde núm. 11378, de data 23 de juny de 2023, publicada al BOPB del dia 27 de juny de 2023.

 

Resolc:

 

Primer.- Modificar les Bases reguladores de la convocatòria per a l'accés de quatre places d'agent de la Policia local mitjançant oposició lliure amb constitució de borsa de treball (CP01/2023AL) i una plaça per mobilitat (CP01/2023AM), aprovades per Resolució número 13714, de 10 d'agost de 2023, el text íntegre de les quals, amb les modificacions introduïdes, és el que segueix:

 

 

"BASES DE LA CONVOCATÒRIA PER A L'ACCÉS DE 4 PLACES D'AGENT DE LA POLICIA LOCAL MITJANÇANT OPOSICIÓ LLIURE AMB CONSTITUCIÓ DE BORSA DE TREBALL (CP01/2023AL) I 1 PLAÇA PER MOBILITAT (CP01/2023AM)

 

BASE 1. OBJECTE DE LA CONVOCATÒRIA

Aquestes bases tenen per objecte la regulació del procediment per a la cobertura de 5 places vacants de l'Oferta Pública d'Ocupació de 2022 i 2023, d'agent de la Policia Local, enquadrades en l'escala d'administració especial, subescala de serveis especials, escala bàsica, grup de titulació C1, dotades amb les retribucions que corresponguin d'acord amb la relació de llocs de treball i la legislació vigent, de les quals:

- 4 es cobreixen pel sistema d'oposició lliure.

- 1 es cobreixen pel sistema de concurs de mobilitat horitzontal.

Si les places convocades pel torn de mobilitat no fossin cobertes per aquest procediment incrementaran les que hagin de ser proveïdes per torn lliure.

 

GRUP/ SUBGRUP

CATEGORIA

ESCALA/ SUBESCALA  I CLASSE

SERVEI D'ADSCRIPCIÓ

OPO

TORN

C/C1

3 Agents

Administració Especial/Serveis Especials/Policia Local

3 Seguretat Ciutadana

2023

Lliure

C/C1

1 Agent

Administració Especial/Serveis Especials/Policia Local

1 Seguretat Ciutadana

2022

Lliure

C/C1

1 Agent

Administració Especial/Serveis Especials/Policia Local

1 Seguretat Ciutadana

2023

Mobilitat interadministrativa

 

 

D'acord amb la disposició addicional vuitena de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals, introduïda per la Llei 5/2020, de 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, aquestes bases contemplen, pel que fa referència a la igualtat entre dones i homes, allò que disposa l'esmentada Llei pel que fa a la presència equilibrada de dones i homes en els diferents col·lectius professionals municipals.

El nombre de places reservat per a dones ha d'ésser proporcional als objectius perseguits i el percentatge mínim, atès que el Pla d'Igualtat de l'Ajuntament de Manresa no especifica altra cosa, no pot ésser inferior al 25% de les places convocades, sempre que se'n convoquin més de tres. És per això que el nombre de places reservat a dones és el següent:

- De les 4 places que es cobreixen pel sistema d'oposició lliure, 1 es reserva a dones.

Les persones aspirants que superin la convocatòria pel torn lliure i no obtinguin plaça quedaran en borsa durant el termini de dos anys a partir de la publicació dels resultats finals del procés selectiu. No obstant, la borsa es prorrogarà automàticament si finalitzat el termini de vigència encara no se'n disposa d'una de nova i continuarà vigent fins que se n'aprovi una altra que la substitueixi.

La borsa es podrà utilitzar per cobrir les necessitats que s'estableixen a l'article 31.2 del Decret 233/2002, de 25 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament d'accés, promoció i mobilitat de les policies locals i es podran utilitzar les tipologies de nomenament, en funció de cada cas, previstes a l'article 10 del Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel que s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

 

BASE 2. FUNCIONS I COMPETÈNCIES PROFESSIONALS CLAU

Les funcions a desenvolupar són les que els puguin ser encomanades d'acord amb la Llei 16/1991, de 19 de juliol, de les policies locals, i per les que els puguin ser encomanades per l'alcalde o càrrec en qui aquest delegui, dins de la seva competència, o pels seus comandaments superiors.

Les competències professionals considerades clau per al lloc de treball són:

- Flexibilitat i adaptació

- Solució de problemes i iniciativa

- Orientació al servei públic

- Treball en equip

- Habilitats relacionals i comunicatives

- Autocontrol i resistència a la pressió.

 

BASE 3. REQUISITS DE LES PESONES ASPIRANTS

Oposició lliure: les persones aspirants han de complir els requisits següents:

a) Tenir ciutadania espanyola, d'acord amb la legislació vigent.

b) Estar en possessió del títol de batxillerat, de tècnic (corresponent a cicle formatiu de grau mitjà) o una altra titulació equivalent o superior.

c) Haver complert 18 anys i no superar l'edat màxima de jubilació forçosa, prenent com a referència la data en la qual finalitzi el termini de presentació de sol·licituds.

d) No haver estat condemnat per cap delicte. No estar inhabilitat per a l'exercici de les funcions públiques ni estar separat mitjançant expedient disciplinari del servei de cap administració pública. Serà aplicable, tanmateix, el benefici de la rehabilitació, sempre que l'aspirant ho acrediti mitjançant el corresponent document oficial.

e) No patir cap malaltia ni estar afectat per cap impediment físic o psíquic que impossibiliti el normal exercici de les funcions pròpies de la categoria.

f) Estar en possessió dels carnets de conduir de la classe A2 i B.

g) Compromís de portar armes, que es prendrà mitjançant declaració jurada.

h) Complir les condicions exigides per exercir les funcions que els puguin ésser encomanades d'acord amb el que determinen la Llei 16/1991, de 10 de juliol, les disposicions que la despleguin i el Reglament de cossos de la Policia local.

Concurs per mobilitat: les persones aspirants han de complir els requisits següents:

a) Ser funcionari o funcionària de carrera de cossos de policia local de la resta de municipis de Catalunya. També poden prendre-hi part els funcionaris i funcionàries de carrera del cos de Mossos d'Esquadra i els de les forces i cossos de seguretat que exerceixin en l'Estat Espanyol.

b) Acreditar més de dos anys d'antiguitat com a funcionari o funcionària de carrera en la mateixa categoria objecte d'aquesta convocatòria o, si s'escau, en una d'equiparada.

c) Haver complert 18 anys i no superar l'edat màxima de jubilació forçosa, prenent com a referència la data en la qual finalitzi el termini de presentació de sol·licituds.

d) No haver estat condemnat per cap delicte. No estar inhabilitat per a l'exercici de les funcions públiques ni estar separat mitjançant expedient disciplinari del servei de cap administració pública. Serà aplicable, tanmateix, el benefici de la rehabilitació, sempre que l'aspirant ho acrediti mitjançant el corresponent document oficial.

e) No patir cap malaltia ni estar afectat per cap impediment físic o psíquic que impossibiliti el normal exercici de les funcions pròpies de la categoria.

f) Estar en possessió del títol de batxillerat, de tècnic (corresponent a cicle formatiu de grau mitjà) o una altra titulació equivalent o superior.

g) Estar en possessió dels carnets de conduir de la classe A2 i B.

h) Compromís de portar armes, que es prendrà mitjançant declaració jurada.

No poden prendre part en aquest concurs de mobilitat horitzontal el personal funcionari que es trobi en alguna de les situacions següents:

a) Els suspesos, mentre duri la situació de suspensió de funcions.

b) Els traslladats de llocs de treball i els destituïts de càrrecs de comandament com a conseqüència d'un expedient disciplinari, mentre durin els efectes de la sanció.

c) Els que ocupin un lloc de treball subjecte a un període especial de permanència mínima.

 

BASE 4. COMPLIMENT DE LES CONDICIONS I PAGAMENT DE LA TAXA

Tots els requisits s'han de complir el darrer dia de presentació de sol·licituds, excepte el permís de conduir de la classe A2 que, pels agents lliures es requerirà abans de la finalització del curs selectiu de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i pels agents de mobilitat abans de la presa de possessió del càrrec.

D'acord amb l'Ordenança Fiscal número 6, reguladora de la taxa per expedició de documents administratius de l'Ajuntament de Manresa, els drets d'examen es fixen en la quantitat de 20,00 euros i han de ser satisfets per les persones aspirants dins el termini de presentació de la sol·licitud, de conformitat amb la base 5. L'aspirant que no hagi satisfet els drets d'examen serà exclòs del procés.

D'acord amb el que estableix l'article 26 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, que aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, procedirà la devolució de les taxes que s'haguessin exigit quan no es realitzi el seu fet imposable per causes no imputables a l'interessat. Per això, el supòsit de desistiment o d'exclusió dels aspirants per no complir els requisits o no aportar els documents exigits a la convocatòria no donarà lloc a la devolució de la taxa per drets d'examen.

 

BASE 5. MITJANS DE PAGAMENT DE LA TAXA

La taxa per drets d'examen es gestiona mitjançant el règim d'autoliquidació, el que implica que les persones aspirants, d'acord amb el model facilitat per l'Ajuntament, han d'efectuar el pagament de l'import que resulta de la mateixa. L'abonament es podrà fer des del mateix tràmit telemàtic de presentació de sol·licitud i documentació o adreçant-se a qualsevol de les entitats financeres que consten al model d'autoliquidació, mitjançant efectiu o targeta als caixers automàtics de l'Ajuntament situats a les adreces que consten al model d'autoliquidació o mitjançant targeta per internet a la web municipal www.manresa.cat/pagaments.

 

BASE 6. PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS I DOCUMENTACIÓ

Les persones aspirants que desitgin prendre part en el procés selectiu hauran de presentar la sol·licitud en el model oficial, disponible a la seu electrònica de l'Ajuntament, en l'enllaç següent: https://www.manresa.cat/web/menu/4245-oferta-publica-d-ocupacio, juntament amb la documentació.

La sol·licitud de participació es podrà presentar de forma:

a) Telemàtica: a través del portal tràmits de la seu electrònica de l'Ajuntament de Manresa: https://www.manresa.cat/tramits, o bé entrant al portal d'oferta pública d'ocupació: https://www.manresa.cat/web/oposicions/OFE.

Cal omplir les dades del formulari i adjuntar la documentació sol·licitada en PDF. El mateix procés portarà a la persona sol·licitant al tràmit d'abonament dels drets d'examen en règim d'autoliquidació.

La presentació de sol·licituds de les persones aspirants a agent per concurs-oposició lliure caldrà que es faci de forma telemàtica, preferentment.

La presentació de sol·licitud de les persones aspirants que concursen per mobilitat només es podrà fer telemàticament.

b) Presencial: les sol·licituds podran presentar-se a les oficines següents:

 

LLOC

HORARI

TELÈFON

Servei d'Organització i Recursos Humans: C. del Bruc 33-35, 3a planta (edifici de La Florinda)

De dilluns a divendres de 2/4 de 9 del matí a les 2 del migdia i, a partir del 17 de setembre, els dilluns a la tarda de 4 a 6.

938752444

Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC): Pl. Major 1, bx.

De dilluns a divendres de 9 del matí a les 2 del migdia i, a partir del 17 de setembre, els dilluns fins les 6 de la tarda.

938782300
o
010

 

 

c) També es podran presentar al registre de qualsevol administració pública que integra el sector públic, a les oficines de Correus mitjançant correu administratiu, a les representacions diplomàtiques o oficines consulars d'Espanya a l'estranger, a les oficines d'assistència en matèria de registres, d'acord amb la legalitat vigent.

El termini per a la presentació de sol·licituds serà de vint dies hàbils improrrogables comptats a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Si l'últim dia de presentació d'instàncies és dissabte o festiu, es prorrogarà fins al següent dia hàbil. La presentació de la sol·licitud fora del termini esmentat comporta l'exclusió de l'aspirant.

Per ser admeses a les proves selectives, les persones aspirants hauran de manifestar a la sol·licitud que són certes les dades que indiquen a la mateixa, que compleixen totes les condicions establertes a les bases i que prenen el compromís de portar armes de foc, d'acord amb les condicions establertes a la legislació vigent, sota la seva responsabilitat i amb independència de la posterior acreditació en finalitzar el procés selectiu. La manca d'aquesta manifestació serà causa d'exclusió.

- A les sol·licituds de 4 agents mitjançant oposició lliure s'haurà d'adjuntar:

- Còpia del DNI

- Còpia de la titulació que és requisit de participació.

- Còpia del certificat de català de nivell B2 de la Secretaria de Política Lingüística o d'altre organisme que eximeixi de fer la prova, si s'escau.

Qui no acrediti el nivell de català exigit, haurà de realitzar la prova establerta en la fase d'oposició del procés selectiu. No obstant, l'acreditació documental, si no es realitza dins del termini de presentació de sol·licituds, es podrà aportar fins el dia hàbil previ a la realització de la prova.

- Còpia del certificat de realització i aptitud del curs de formació a l'Escola de Policia de Catalunya, si es disposa.

- Còpia del certificat mèdic oficial o bé un informe mèdic ordinari acreditatiu que l'aspirant reuneix les condicions físiques necessàries per portar a terme la prova d'aptitud física.

Referent a aquest certificat o informe no podran passar més de 3 mesos entre la data d'expedició del document i la data designada per fer la prova d'aptitud física.

No obstant això, aquest document també es podrà presentar fins al moment previ a la realització de l'exercici, essent aquest moment el de la crida de l'aspirant per a la realització de la prova física de la forma següent:

- En el moment anterior a la realització de la prova (original i fotocòpia).

- Telemàticament, a la web de l'Ajuntament de Manresa, mitjançant el tràmit: Aportació de documentació complementària a un expedient ja presentat.

https://www.manresa.cat/seu/menu/fitxa/784

- A les sol·licituds d'1 agent per mobilitat s'haurà d'adjuntar:

- Còpia del DNI

- Còpia de la titulació que és requisit de participació.

- Còpia del certificat de català de nivell B2 de la Secretaria de Política Lingüística o d'altre organisme que eximeixi de fer la prova, si s'escau. Aquesta còpia es podrà presentar en qualsevol moment del procés selectiu i com a màxim fins el dia hàbil abans de la realització de la prova corresponent.

- Fitxa de mèrits que s'al·leguin, els quals s'hauran de relacionar de la forma que s'hi indica, d'acord al model facilitat a l'apartat de convocatòries de la web municipal (oferta pública > CP01/2023AM - 1 agent de la Policia Local, mitjançant concurs de mobilitat horitzontal). Aquells mèrits que no s'hi hagin relacionat dins de termini de presentació de sol·licituds no es tindran en compte.

- Còpia de les acreditacions dels mèrits, de conformitat amb els que hagin estat relacionats a la Fitxa.

Per a la determinació dels mèrits i la seva acreditació s'estarà al que s'estableix en la base 10.

En cas que la documentació acreditativa a presentar obri en poder de l'Ajuntament de Manresa, la persona sol·licitant haurà d'indicar aquest fet a la seva sol·licitud i a la fitxa, tot dient en quin expedient o procediment va presentar el document al qual es fa referència.

Amb la formalització i la presentació de la sol·licitud, les persones interessades donen el seu consentiment per al tractament de les dades de caràcter personal que siguin necessàries per participar en la convocatòria i per a la resta de la tramitació del procés, d'acord amb la normativa vigent i especialment amb la llei orgànica de protecció de dades.

Tant la convocatòria com el seu resultat seran publicats al Portal de Govern obert i transparència que consta en la web municipal, amb expressió dels indicadors establerts en matèria de publicitat activa, per donar compliment a la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

 

BASE 7. ADMISSIÓ DELS ASPIRANTS

Un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, el president de la corporació o l'autoritat delegada dictarà una resolució en el termini màxim d'un mes, a comptar des de l'endemà de l'últim dia de presentació de sol·licituds, en la qual declararà aprovada la llista provisional de persones admeses i excloses, juntament amb el dia, hora i lloc per a l'inici del procés selectiu i la composició nominal de l'òrgan de selecció. Així mateix, s'hi assenyalarà les causes d'exclusió de les persones aspirants, si s'escau.

Aquesta resolució es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, al tauler d'anuncis i al lloc web: https://www.manresa.cat/web/oposicions/OFE. Es concedirà un període de deu dies hàbils per presentar esmenes i possibles reclamacions. Les al·legacions presentades es resoldran en el termini dels 30 dies següents a la finalització del termini per a la presentació. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat resolució, les al·legacions s'entendran desestimades. 

Si no s'hi presenten esmenes, es considerarà elevada a definitiva la llista de persones aspirants admeses i excloses i no caldrà tornar-la a publicar. Si s'accepta alguna reclamació, s'esmenarà la llista de persones admeses i excloses i l'esmena es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i als mateixos mitjans on s'hagués publicat la llista d'admissió.

 

BASE 8. ÒRGAN DE SELECCIÓ

El tribunal qualificador estarà integrat per un nombre senar de persones designades per la corporació i formades per un president i vocals amb la següent distribució:

a) Un terç ha de ser integrat per membres o persones funcionàries de la mateixa corporació, un dels quals en serà el president.

b) Un altre terç ha de ser integrat per personal tècnic especialitzat en aquesta matèria.

c) El terç restant ha de ser proposat pel Departament d'Interior, entre els quals hi haurà com a mínim, una persona proposada per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i una altra per la Direcció General d'Administració de Seguretat.

La persona que actuarà com a secretària serà funcionària del Servei d'Organització i Recursos Humans de l'Ajuntament i, en aquest cas, tindrà veu però no vot.

Els tribunals estaran sempre formats per un nombre senar de membres i s'haurà de designar el mateix nombre de membres suplents. La totalitat dels membres haurà de posseir un nivell de titulació igual o superior a l'exigit per a l'ingrés en el cos o l'escala de què es tracti. El personal tècnic o funcionari ha de tenir la idoneïtat necessària en relació amb el tipus de places a cobrir.

Els membres que pertanyin a cossos policials tindran una categoria igual o superior a la de les places objecte de la convocatòria. En cap cas, el tribunal no pot estar constituït majoritàriament per membres en actiu que pertanyin al cos de la policia local de l'Ajuntament de Manresa.

El tribunal no pot constituir-se ni actuar sense l'assistència de més de la meitat dels seus membres, titulars o suplents indistintament, a més de la del president i del secretari o de les persones que els substitueixin.

El tribunal pot disposar la incorporació a les seves tasques de tècnics especialistes per a totes o algunes de les proves, els quals actuaran amb veu però sense vot per debatre, en les sessions del tribunal, les qüestions que se'ls sotmetin relatives a les matèries de la seva competència.

El tribunal qualificador actuarà també com a Comissió de valoració pel concurs de mobilitat. La comissió de valoració és l'òrgan competent per efectuar la valoració dels mèrits i les capacitats de les persones candidates que es presentin a les convocatòries de concurs de mobilitat horitzontal.

 

BASE 9. PROCÉS DE SELECCIÓ D'OPOSICIÓ LLIURE

El procés de selecció d'oposició lliure constarà de tres fases diferents:

- fase d'oposició.

- fase de capacitació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

- fase de pràctiques en el terme municipal.

El dia, l'hora i el lloc d'inici de la primera prova es publicarà a la web municipal, a l'anunci de persones admeses i excloses.

La data, l'hora i el lloc de realització de la segona prova i següents seran determinats per l'òrgan de selecció i se'n donarà publicitat juntament amb els resultats de la prova anterior, i per qualsevol altre mitjà, si així ho creu necessari, per tal de facilitar-ne la màxima difusió. Amb aquesta publicació es considerarà realitzada l'oportuna notificació als interessats.

L'ordre d'actuació de les persones aspirants per a aquells exercicis que no puguin fer-se conjuntament s'establirà per ordre alfabètic de la lletra que comença el primer cognom, i en cas de ser igual, per ordre alfabètic de la lletra que comença el segon cognom. De mantenir-se la igualtat es realitzarà un sorteig entre els iguals.

Per a cadascuna de les proves es realitzarà una única crida. Les persones aspirants que no compareguin en el lloc, la data i l'hora assenyalats, fins i tot per raons de força major, seran definitivament exclosos del procés selectiu, excepte la previsió que s'estableix sobre les dones que es troben en alguna de les situacions que es recullen en l'apartat referent als exercicis de la fase d'oposició.

Si el tribunal té coneixement que alguna de les persones aspirants no reuneix íntegrament els requisits per participar en la convocatòria, en qualsevol moment del procés selectiu podrà proposar, amb audiència prèvia de l'interessat, la seva exclusió i, si escau, es posaran en coneixement de les autoritats pertinents les inexactituds o falsedats comprovades als efectes pertinents.

 

EXERCICIS DE LA FASE D'OPOSICIÓ

Les proves de la fase d'oposició, totes elles obligatòries i eliminatòries, seran les que a continuació es determinen.

En el cas que el dia i hora de realització de les proves (excepte la prova d'aptitud física) alguna de les dones aspirants es trobi en les situacions que s'esmenten a continuació, l'òrgan de selecció articularà els mecanismes necessaris per tal de possibilitar-li la realització de la/es prova/es o adaptarà la realització de la prova a les seves circumstàncies:

a) Hospitalitzada per embaràs de risc

b) Hospitalitzada per causa de part o pels dies immediatament posteriors a aquest

c) Sigui mare lactant i consideri que durant la realització d'alguna de les proves li coincidirà amb la lactància del seu nadó.

Per tal que l'òrgan de selecció habiliti aquest dispositiu, les aspirants que prevegin trobar-se el dia/dies de realització de les proves en les situacions esmentades a l'anterior paràgraf, hauran d'informar del seu estat a l'òrgan de selecció mitjançant correu electrònic a l'adreça: seleccio@ajmanresa.cat, tot indicant en l'assumpte: "oposició lliure per proveir places d'agent de la Policia Local: aspirant en previsió de part". En aquest correu hauran d'especificar les seves dades personals (nom i cognoms, DNI, telèfon de contacte), així com les dates de previsió del part o lactància i centre hospitalari o dependència on es trobi.

L'adaptació de les proves o la realització en dia diferent, que es preveu en aquest apartat, es produirà sempre que tal fet no condicioni el procés, de forma que el dilati excessivament o pugui comprometre els terminis de finalització per raons d'urgència acreditada.

1r exercici: cultura general

Consisteix en contestar, durant el període de temps que determini el tribunal qualificador, un qüestionari de preguntes tipus test, que seran proposades pel tribunal, en la proporció següent: 50% de preguntes relatives a coneixements de cultura general a un nivell concordant amb el títol acadèmic requerit a la base segona i el 50% restant relatives a coneixements sobre l'actualitat social, cultural i política, predominant les que tenen a veure amb el municipi de Manresa.

Aquest exercici es puntuarà entre 0 i 10 punts. Quedaran eliminades les persones opositores que obtinguin una qualificació final inferior a 5 punts.

2n exercici:_prova teòrica

Consisteix en contestar, durant el període de temps que determini el tribunal qualificador, un qüestionari tipus test o diverses preguntes relacionades amb els temes que figuren a l'annex 2 i amb les funcions pròpies dels agents de policia local. El tribunal elaborarà aquesta prova i podrà disposar que les persones aspirants llegeixin les respostes davant seu i els podrà sol·licitar els aclariments que consideri oportuns.

En cas que les preguntes impliquin redacció, a més del contingut també es valorarà la claredat, coherència i estructura (0,50 punts del total) així com els aspectes formals (0,50 punts del total).

Es puntuarà entre 0 i 10 punts. Quedaran eliminades les persones opositores que obtinguin una qualificació final inferior a 5 punts.

3er exercici: psicotècnic

Consisteix en una bateria de tests objectius que compleixin els requisits de validesa i fiabilitat i hagin estat baremats, estandarditzats i tipificats en una àmplia mostra de població que permeti garantir la confiança en els resultats obtinguts.

Aquest exercici ha de contenir, com a mínim, proves aptitudinals i proves de personalitat adequades al perfil requerit per a l'exercici de les funcions policials. Es qualificarà com a apte o no apte.

A criteri del tribunal, es podrà complementar aquest exercici amb una entrevista personal a les persones aspirants, a fi d'integrar tots els elements explorats anteriorment. En aquest cas, a les entrevistes hi ha de ser present, com a mínim, un membre del tribunal.

L'exercici es desenvoluparà d'acord amb allò establert a la Resolució INT/2403/2015, de 2 d'octubre, per la qual es dona publicitat al protocol pel qual s'estableixen els criteris orientatius d'avaluació psicològica per a l'accés, la promoció i la mobilitat de les policies locals de Catalunya.

Proves aptitudinals

Aquest exercici consistirà en una bateria de test psicotècnics que valoraran les aptituds de la persona aspirant. Aquests tests exploraran els següents àmbits: raonament verbal, raonament espaial, raonament numèric i raonament abstracte.

El resultat de la prova és APTE o NO APTE. Per ser declarat APTE cal obtenir una puntuació mínima de 5 punts de mitjana del global (sobre 10). En cas contrari, la persona serà declarada NO APTA i quedarà exclosa del procés selectiu.

Prova de personalitat i competències

La prova, que es realitzarà segons allò que disposa l'article 18.3 del Decret 233/2002, de 25 de setembre, valorarà, mitjançant una entrevista per competències professionals, la personalitat i l'estat psicològic de la persona aspirant.

Les competències que es treballaran a l'entrevista són les indicades com a competències clau i són:

- Flexibilitat i adaptació

- Solució de problemes i iniciativa

- Orientació al servei públic

- Treball en equip

- Habilitats relacionals i comunicatives

- Autocontrol i resistència a la pressió.

L'entrevista per competències es valorarà de 0 a 10 punts. Per superar la prova caldrà obtenir una puntuació mínima de 5 punts a l'entrevista i que cap de les competències hagi estat puntuada amb 0 punts. El resultat final de la prova és APTE o NO APTE. Les persones NO APTES seran excloses del procés selectiu.

Per realitzar aquestes proves, el tribunal ha de comptar amb l'assessorament de persones tècniques especialitzades en proves psicotècniques.

La falsedat demostrada en les respostes comportarà l'eliminació de l'aspirant.

4t exercici: aptitud física

Aquesta prova té per objecte comprovar, entre d'altres, les condicions de força, agilitat, rapidesa i resistència de l'aspirant. Consta de les subproves que s'especifiquen en l'annex 1 d'aquestes bases.

Per a la realització d'aquesta prova les persones aspirants han de presentar un certificat mèdic oficial o bé un informe mèdic ordinari acreditatiu que l'aspirant reuneix les condicions físiques necessàries per portar a terme la prova d'aptitud física.

Referent a aquest certificat o informe no podran passar més de 3 mesos entre la data d'expedició del document i la data designada per fer la prova d'aptitud física.

Aquest document es podrà presentar fins al moment previ a la realització de l'exercici, essent aquest moment el de la crida de l'aspirant per a la realització de la prova física de la forma següent:

- En el moment anterior a la realització de la prova (original i fotocòpia).

- Telemàticament, a la web de l'Ajuntament de Manresa, mitjançant el tràmit: Aportació de documentació complementària a un expedient ja presentat.

https://www.manresa.cat/seu/menu/fitxa/784

Per realitzar aquestes proves, l'òrgan de selecció comptarà amb l'assessorament de persones tècniques especialitzades en educació física.

Les persones aspirants hauran de presentar-se obligatòriament amb roba i calçat esportiu.

La superació de cadascuna d'aquestes proves es qualificarà com a apte o no apte i seran excloses del procés selectiu les persones que no les superin totes.

5è exercici: coneixement de la llengua catalana

Consisteix en la realització d'exercicis de coneixements sintàctics i de comprensió de la llengua catalana i, si escau, en la realització d'una entrevista amb una persona experta que permeti valorar-ne els coneixements orals. Es qualificarà com a apte o no apte.

Queden exempts de realitzar aquesta prova les persones aspirants que acreditin documentalment posseir el certificat de nivell B2 de català de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, o equivalent o superior.

També seran exemptes les persones aspirants que hagin participat i obtingut plaça en processos anteriors de selecció de personal per accedir a la mateixa administració, en què hi hagués establerta una prova de català del mateix nivell o superior, o que hagin superat la prova esmentada en altres processos de la mateixa oferta pública d'ocupació.

Per realitzar aquestes proves, l'òrgan de selecció ha de comptar amb l'assessorament de persones tècniques especialitzades en normalització lingüística.

6è exercici: reconeixement mèdic

Consisteix en un reconeixement mèdic, realitzat per metges col·legiats, per comprovar que no es detecta en les persones aspirants l'existència de cap de les exclusions mèdiques establertes en l'annex 3 d'aquesta convocatòria.

Aquest sisè exercici es qualificarà d'apte o no apte.

 

CURS ESPECÍFIC I PERÍODE DE PRÀCTIQUES

Curs selectiu

Consisteix en la superació del Curs de Formació Bàsica que organitza l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Queden exemptes de fer-lo les persones aspirants que aportin, abans del començament del curs, la certificació d'haver-lo superat amb anterioritat.

Durant la seva estada a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya l'alumnat resta sotmès al Decret 95/2010, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de règim interior de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, sens perjudici de la normativa que els sigui aplicable pel que fa a la seva vinculació administrativa.

La qualificació del Curs de Formació Bàsica serà d'apte o no apte. Les persones aspirants declarades no aptes queden excloses del procés selectiu.

Període de pràctiques

Un cop superat el Curs de Formació Bàsica, les persones aspirants han de realitzar un període de pràctiques de dotze mesos al municipi.

El període de pràctiques és obligatori i eliminatori, i la qualificació final serà d'apte o no apte. Les persones aspirants que obtinguin la qualificació de no apte quedaran excloses del procés selectiu. Per a la qualificació de les persones aspirants l'òrgan de selecció comptarà amb l'assessorament de, com a mínim, dues persones avaluadores que presentaran una proposta de valoració basada en trets conductuals predeterminats, bàsicament: els coneixements del treball, les habilitats socials i de comunicació, el compliment de les ordres i la disciplina, la disposició personal vers el treball, la responsabilitat, l'adaptació a l'organització, la iniciativa, la confiança en si mateix, el judici pràctic i l'autocontrol.

Durant la realització del Curs de Formació Bàsica a l'Escola de Policia de Catalunya o el període de pràctiques al municipi, o en acabar aquest període, les persones aspirants poden ser sotmeses a totes les proves mèdiques que siguin necessàries per comprovar la seva adequació al quadre d'exclusions mèdiques establert en l'annex III de la convocatòria. Si, de les proves practicades, es dedueix l'existència d'alguna causa d'exclusió, l'òrgan responsable ha de proposar, d'acord amb la gravetat de la malaltia o el defecte físic, l'exclusió de la persona aspirant del procés selectiu i, en aquest cas, correspon a l'òrgan competent per efectuar els nomenaments d'adoptar la resolució procedent, que en cap cas no donarà dret a indemnització.

Durant el curs selectiu i el període de pràctiques, les persones aspirants són nomenades funcionàries en pràctiques i han de percebre les retribucions que per a aquest personal funcionari estableix la normativa vigent.

Les persones aspirants que hagin superat el període de pràctiques seran proposades a l'alcaldia per a ser nomenades funcionàries de carrera.

Perllongament del període de pràctiques: en el supòsit que la persona aspirant no hagi arribat al temps mínim del període de pràctiques establert en el punt anterior per alguna de les causes que es detallen a continuació, el tribunal qualificador pot acordar el perllongament del període de pràctiques pel temps igual a l'incomplert:

· Baixa per incapacitat temporal de més d'un mes.

· Permís de maternitat, adopció o acolliment.

· Permís de lactància en cas que s'opti per compactar-la.

 

BASE 10. PROCÉS DE SELECCIÓ PEL CONCURS DE MOBILITAT

La selecció consisteix en la puntuació, per part de la comissió de valoració, dels mèrits i capacitats al·legats a la Fitxa i acreditats documentalment per les persones aspirants, d'acord amb el barem establert en aquesta convocatòria, així com en la superació de les proves que igualment s'estableixen com a forma d'acreditació d'aquells mèrits i capacitats o de les condicions i requisits exigits per a poder-hi participar.

Mèrits i capacitats:

La comissió de valoració puntuarà els mèrits al·legats a la Fitxa i acreditats documentalment per les persones aspirants dins de termini, d'acord amb el barem següent:

A) Antiguitat:

Per haver exercit com agent de policia local o categoria equiparada a d'altres cossos policials, per cada mes complert: 0,15 punts, fins a un màxim de 4.

B) Titulacions acadèmiques rellevants per al lloc de treball i que no sigui la que és requisit de participació. Es considera rellevant pel desenvolupament de la funció policial la formació, entre altres, en els àmbits de: Dret, Ciències Polítiques, Sociologia, Psicologia, Criminologia, Gestió i Administració Pública o Seguretat Pública:

B.1 Cicle formatiu de grau superior: 0,25 punts.

B.2 Grau o titulació universitària: 0,75 punts.

B.3 Màster o postgrau oficial que derivi de prèvia titulació universitària: 1 punt.

En aquest apartat només podrà puntuar una titulació.

C) Formació professional:

C.1 Per cursos de formació o perfeccionament sobre matèries relacionades amb les funcions pròpies d'agent i realitzats amb aprofitament. Els que només siguin d'assistència no es valoraran. Fins a un màxim de 3 punts:

- Per cursos de 25 a 50 hores, per cada un: 0,25 punts.

- Per cursos de 51 a 100 hores, per cada un: 0,40 punts.

- Per cursos de durada superior a 100 hores, per cada un: 0,50 punts.

Els aspirants han d'acreditar documentalment la durada, en hores, dels cursos al·legats i el centre organitzador.

D) Nivell de coneixement de la llengua catalana superior al B2 i altres llengües (fins un màxim d'1 punt):

- Català: nivell C1: 0,25 punts.

- Català: nivell C2: 0,50 punts.

Acreditat amb la presentació del certificat de la Secretaria de Política Lingüística o d'altres organismes competents.

- Altres llengües (alemany, anglès, àrab, coreà, danès, finès, francès, grec, italià, japonès, neerlandès, noruec, portuguès, romanès, rus, suec, turc i xinès):

Nivell B2: 0,15 punts.

Nivell C1: 0,25 punts.

Nivell C2: 0,50 punts.

Acreditat amb la presentació del certificat del nivell corresponent del Marc Europeu Comú de Referència (MECR). Només es valorarà el nivell més alt de la mateixa llengua.

Es valorarà sempre que la data d'expedició no sigui posterior a l'últim dia del termini de presentació de sol·licituds de participació.

E) Recompenses i distincions:

Es valoraran les recompenses i distincions individuals nominatives pròpies dels cossos de policia local o de la resta de forces i cossos de seguretat quan siguin rellevants en relació a les funcions de la categoria d'agent i sempre que quedi acreditat el fet causant, fins a un màxim d'1 punt i d'acord a les següents consideracions:

- Les que distingeixen el treball, l'esforç, la dedicació, l'antiguitat o permanència o la trajectòria professional: 0,10 punts.

- Les que distingeixen un resultat de salvament o assegurament de persones que es troben en situació de risc: 0,15 punts.

- Les que distingeixen actuacions o fets rellevants en contextos greus amb risc per als agents o de transcendència social o general: 0,20 punts.

No seran valorades les recompenses i distincions col·lectives, entenent per col·lectives les que s'adrecen a una unitat, equip de treball o col·lectiu. Això no obstant, sí que seran valorades si també hi consta, de forma nominativa, l'agent distingit.

F) Entrevista personal:

Serà obligatòria però no eliminatòria. Les persones aspirants que hagin superat les proves fins ara esmentades, mantindran una entrevista amb l'òrgan de selecció. L'entrevista personal tractarà sobre la trajectòria professional. L'òrgan de selecció podrà formular preguntes de caire professional per constatar la motivació pel lloc, l'experiència, els coneixements professionals i els mèrits al·legats. L'esmentada entrevista serà qualificada com a màxim amb 2 punts.

 

Proves:

1. Prova psicotècnica

Consisteix en una bateria de tests objectius que compleixin els requisits de validesa i fiabilitat i hagin estat baremats, estandarditzats i tipificats en una àmplia mostra de població que permeti garantir la confiança en els resultats obtinguts.

Aquest exercici ha de contenir, com a mínim, proves aptitudinals i proves de personalitat adequades al perfil requerit per a l'exercici de les funcions policials. Es qualificarà com a apte o no apte.

A criteri del tribunal, es podrà complementar aquest exercici amb una entrevista personal a les persones aspirants, a fi d'integrar tots els elements explorats anteriorment. En aquest cas, a les entrevistes hi ha de ser present, com a mínim, un membre del tribunal.

L'exercici es desenvoluparà d'acord amb allò establert a la Resolució INT/2403/2015, de 2 d'octubre, per la qual es dona publicitat al protocol pel qual s'estableixen els criteris orientatius d'avaluació psicològica per a l'accés, la promoció i la mobilitat de les policies locals de Catalunya.

Proves aptitudinals

Aquest exercici consistirà en una bateria de test psicotècnics que valoraran les aptituds de la persona aspirant. Aquests tests exploraran els següents àmbits: raonament verbal, raonament espaial, raonament numèric i raonament abstracte.

El resultat de la prova és APTE o NO APTE. Per ser declarat APTE cal obtenir una puntuació mínima de 5 punts de mitjana del global (sobre 10). En cas contrari, la persona serà declarada NO APTA i quedarà exclosa del procés selectiu.

Prova de personalitat i competències

La prova, que es realitzarà segons allò que disposa l'article 18.3 del Decret 233/2002, de 25 de setembre, valorarà, mitjançant una entrevista per competències professionals, la personalitat i l'estat psicològic de la persona aspirant.

Les competències que es treballaran a l'entrevista són les indicades com a competències clau i són:

- Flexibilitat i adaptació

- Solució de problemes i iniciativa

- Orientació al servei públic

- Treball en equip

- Habilitats relacionals i comunicatives

- Autocontrol i resistència a la pressió.

L'entrevista per competències es valorarà de 0 a 10 punts. Per superar la prova caldrà obtenir una puntuació mínima de 5 punts a l'entrevista i que cap de les competències hagi estat puntuada amb 0 punts. El resultat final de la prova és APTE o NO APTE. Les persones NO APTES seran excloses del procés selectiu.

Per realitzar aquestes proves, el tribunal ha de comptar amb l'assessorament de persones tècniques especialitzades en proves psicotècniques.

La falsedat demostrada en les respostes comportarà l'eliminació de l'aspirant.

2. Prova de coneixements professionals

Consistirà en resoldre per escrit, en el temps màxim de 90 minuts, un supòsit pràctic que es proposarà en relació amb les funcions pròpies dels agents de la policia local. La comissió de valoració pot disposar que cada aspirant llegeixi el seu exercici i li pot demanar els aclariments que consideri oportuns.

Es puntuarà entre 0 i 10 punts. Quedaran eliminades les persones aspirants que obtinguin una qualificació inferior a 5 punts.

3. Coneixements de la llengua catalana

Consisteix en la realització d'exercicis de coneixements sintàctics i de comprensió de la llengua catalana i, si escau, en la realització d'una entrevista amb una persona experta que permeti valorar-ne els coneixements orals. Es qualificarà com a apte o no apte.

Queden exemptes de realitzar aquesta prova les persones aspirants que acreditin documentalment, com a màxim fins el dia hàbil previ a la prova, posseir el certificat de nivell B2 de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya o equivalent o superior.

Poden restar igualment exempts de realitzar aquesta prova les persones aspirants que hagin participat i obtingut plaça en algun procés de selecció per a l'accés a la condició de funcionari públic, hagin superat una prova o un exercici de coneixements de llengua catalana del mateix nivell o superior al que es demana, sempre i quan aportin la documentació que acrediti aquesta circumstància.

Per realitzar aquestes proves, el tribunal qualificador ha de comptar amb l'assessorament de persones tècniques especialitzades en normalització lingüística.

4. Proves mèdiques

Consisteix en un reconeixement mèdic realitzat per metges col·legiats, per comprovar que no es detecta en les persones aspirants l'existència de cap de les exclusions mèdiques establertes en l'annex 3 d'aquesta convocatòria.

Aquesta prova serà obligatòria i eliminatòria i es qualificarà com a apte o no apte.

 

BASE 11. QUALIFICACIONS DE LES PERSONES ASPIRANTS I PROPOSTA DE NOMENAMENT

La qualificació final de cada aspirant s'obté sumant les puntuacions obtingudes en la totalitat de les fases del procés corresponent.

En cas d'empat en les puntuacions, en el concurs de mobilitat es prioritzarà l'aspirant que hagi obtingut millor puntuació en la prova de coneixements professionals.

En l'oposició lliure es prioritzarà qui obtingui millor puntuació en l'exercici teòric.

En ambdós casos, si persisteix l'empat tindrà preferència l'aspirant que hagi presentat la sol·licitud de participació abans.

Prèviament a la realització del sisè exercici pel sistema d'oposició lliure, el tribunal farà públic una llista ordenada dels aspirants amb les puntuacions finals atorgades a cada un d'ells i cridarà els primers del llistat, en nombre igual al de places a cobrir, per tal que passin el reconeixement mèdic.

Els professionals als quals s'encarregui la realització de la prova mèdica, lliuraran al tribunal un informe de cada una de les persones aspirants avaluades, qualificant-les com a aptes o no aptes.

En cas que alguna persona aspirant no superi el sisè exercici, el tribunal cridarà la següent de la llista que hagi superat les proves anteriors per tal que el realitzi.

Les persones aspirants que siguin considerades aptes en la prova mèdica seran proposades a l'alcaldia per al seu nomenament com a funcionàries en pràctiques.

El nombre de persones aspirants proposades no podrà ser superior al de places convocades, sens perjudici del que s'estableix a l'article 61.8 del Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

Les persones aspirants proposades per realitzar la fase de capacitació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya hauran de presentar al registre general d'aquest Ajuntament, en el termini màxim de vint dies hàbils, els documents acreditatius de les condicions exigides a la base 2 i que seran, com a mínim, els següents:

a) Còpia autèntica del DNI.

b) Còpia autèntica del títol exigit per prendre part en la convocatòria o resguard d'haver abonat els drets per a la seva expedició. L'Ajuntament podrà exigir l'exhibició del títol original. En el cas de titulacions obtingudes a l'estranger s'ha d'adjuntar l'ordre ministerial de reconeixement del títol expedit, de conformitat amb la normativa reguladora de l'homologació i consolidació de títols i estudis estrangers.

c) Còpia autèntica de la documentació acreditativa del nivell B2 de català o superior.

d) Còpia autèntica del permís de conduir de classe A2 i B. El permís A2 es podrà aportar amb posterioritat, d'acord amb el que s'estableix a la base 3, en tot cas abans de la finalització del curs de policia.

e) Còpia autèntica de la documentació acreditativa d'haver superat el curs de capacitació de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, en el cas que ja s'hagi realitzat.

f) Certificació negativa d'antecedents penals.

g) Declaració de no estar inhabilitat per a l'exercici de les funcions públiques ni estar separat mitjançant expedient disciplinari de qualsevol administració pública.

Qui tingui la condició de funcionari públic estarà exempt de justificar documentalment els requisits que no requereixin actualització. Únicament hauran de presentar un certificat de l'organisme que custodiï el seu expedient personal i acreditar la seva condició i les altres circumstàncies de les quals no hi hagi constància.

Si dins del termini esmentat, i tret dels casos de força major apreciats pel tribunal, les persones aspirants proposades no presenten la documentació o no reuneixen els requisits exigits, no podran ser nomenades funcionàries en pràctiques i quedaran anul·lades totes les seves actuacions, sens perjudici de la responsabilitat en què puguin haver incorregut per falsedat.

En aquest cas, com també en el supòsit de renúncia de la persona aspirant, el president del tribunal formularà proposta a favor de la persona aspirant aprovada que hagi obtingut la puntuació més alta i tingui cabuda en les places convocades com a conseqüència de l'esmentada anul·lació. Si és així, l'aspirant proposat, mitjançant un requeriment previ, disposarà de vint dies hàbils per presentar la documentació abans esmentada.

Tota la documentació que es presenti en llengua estrangera haurà d'anar acompanyada de la corresponent traducció jurada.

 

Adjudicació de places reservades a dones

L'adjudicació de les places convocades es farà seguint una única llista final de les persones que hagin superat el procés, ordenades segons la puntuació obtinguda, aplicant-hi els criteris de desempat establerts, llevat que per aquest procediment no s'assoleixi el percentatge determinat per la disposició addicional vuitena de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals i, en aquest cas, caldrà donar preferència a les candidates dones, fins a assolir l'objectiu perseguit, sempre que es compleixin les condicions següents:

a) Hi ha d'haver en tots els casos una equivalència de capacitació, determinada per la superació de les proves i els exercicis de la fase d'oposició del sistema selectiu.

b) Cap de les candidates dones seleccionades en virtut d'aquest criteri de preferència no pot tenir un diferencial negatiu de puntuació, en la fase d'oposició i, si s'escau, en la fase de concurs, de més del 15% respecte als candidats homes pretèrits.

El criteri de preferència que regula la present disposició no és aplicable si en el cos, l'escala i la categoria objecte de la convocatòria hi ha una presència de funcionàries dones igual o superior al 33%.

 

BASE 12. PROPOSTA DE NOMENAMENT DEFINITIU I PRESA DE POSSESSIÓ

Superat el curs selectiu i el període de pràctiques, el funcionari en pràctiques serà nomenat funcionari de carrera per part de l'òrgan convocant.

Un cop aprovada la proposta per part de l'alcalde o regidor delegat, els concursants nomenats hauran de prendre possessió de la plaça en el termini d'un mes a comptar de la data de notificació del nomenament. El nomenament de funcionaris s'haurà de publicar al Butlletí Oficial de la Província.

La manca de presa de possessió comportarà la pèrdua de tots els drets. El jurament o promesa tindrà, com a mínim, el contingut que determina l'article 6 de la Llei 16/1991, de 16 de juliol, de les Policies Locals, de la Generalitat de Catalunya.

L'agent nomenat quedarà obligat a retornar a l'Ajuntament de Manresa les despeses ocasionades en la seva formació obligatòria per a prendre possessió de la plaça, sempre i quan abandoni la seva relació funcionarial amb l'Ajuntament de Manresa, abans dels cinc anys des de la seva presa de possessió.

Procés de concurs per mobilitat: un cop finalitzada la qualificació de les persones aspirants, la comissió de valoració publicarà la llista d'aprovats por ordre de puntuació total, tenint en compte que no podrà declarar superat en el procés selectiu un nombre d'aspirants superior al de les places convocades, i l'elevarà al president de la corporació o regidor delegat, si escau, perquè formuli la proposta de nomenament i d'adscripció corresponent.

Els aspirants proposats per a la seva adscripció, presentaran al Registre general de l'Ajuntament, dins del termini de 20 dies hàbils a comptar del dia en què es faci pública la llista d'aprovats, els documents acreditatius de les condicions de capacitat i dels requisits exigits a la base segona de la convocatòria. Les persones que no presentin la documentació dins del termini indicat no podran ser nomenades i s'anul·laran totes les seves actuacions, sense perjudici de la responsabilitat en què hagin pogut incórrer per falsedat en la seva instància.

Un cop aprovada la proposta per part de l'alcalde o regidor delegat, els concursants nomenats hauran de prendre possessió de la plaça en el termini d'un mes a comptar de la data de notificació del nomenament. El nomenament de funcionaris s'haurà de publicar al Butlletí Oficial de la Província.

La manca de presa de possessió comportarà la pèrdua de tots els drets. El jurament o promesa tindrà, com a mínim, el contingut que determina l'article 6 de la Llei 16/1991, de 16 de juliol, de les Policies Locals, de la Generalitat de Catalunya.

 

BASE 13. BORSA DE TREBALL

Es constituirà una borsa de treball que estarà integrada per les persones aspirants que han superat la fase d'oposició ordenats d'acord amb la puntuació obtinguda segons el resultat final del procés selectiu d'accés lliure adreçada a cobrir situacions urgents degudament motivades de conformitat amb l'article 31.2 del Decret 233/2002, de 25 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament d'accés, promoció i mobilitat de les policies locals.

Els nomenaments i la seva durada s'hauran d'ajustar al que estableix l'article 10 del Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel que s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

Els nomenaments cessaran quan desapareguin les circumstàncies d'urgència que els van motivar o es donin les situacions de l'article 33 del Decret 233/2002, de 25 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament d'accés, promoció i mobilitat de les policies locals.

La borsa tindrà una vigència de dos anys a comptar de la seva constitució, si bé es prorrogarà de forma automàtica si finalitzat el termini de vigència encara no se'n disposa d'una de nova i continuarà vigent fins que se n'aprovi una altra que la substitueixi.

S'eximeix de la realització del curs específic per a l'accés a la categoria d'agent que organitza l'Escola de Policia de Catalunya i el posterior període de pràctiques, no obstant això, tindran prioritat en els oferiments les persones que han superat un curs de formació bàsica per a agents o un curs d'agents interins a l'Escola de Policia de Catalunya. Per aquest motiu, quan es verifiqui una necessitat es seguirà l'ordre de borsa però l'oferiment recaurà en la primera persona que disposi del curs degudament acreditat.

Les persones han d'haver presentat, juntament amb la sol·licitud, el certificat acreditatiu de la realització i aptitud del curs abans esmentat. També poden presentar-la posteriorment, durant la vigència de la borsa, i serà la seva responsabilitat acreditar aquesta situació a efectes de tenir prioritat en els nomenaments.

És obligació dels candidats que formin part de la borsa de facilitar un telèfon de contacte, així com una adreça de correu electrònic, als efectes de comunicació i mantenir-lo permanentment actualitzat

Els aspirants proposats hauran de presentar a la Secció de Recursos Humans, en el termini màxim de cinc dies naturals, els documents acreditatius de les condicions exigides. Qui tinguin la condició de funcionari públic estarà exempt de justificar documentalment els requisits que no requereixin actualització.

Si dins del termini esmentat, i tret dels casos de força major, les persones aspirants proposades no presenten la documentació o no reuneixen els requisits exigits, no podran ser nomenades funcionàries interines.

La prestació de serveis en règim d'interí no pot constituir dret preferent per a l'accés a la condició de funcionari de carrera.

En el cas que es produeixi la necessitat de fer ús de la borsa en un termini superior a un any i mig des de la finalització del procés de selecció, l'aspirant que opti a ésser nomenat interí haurà de repetir les proves psicotècniques i mèdiques que siguin necessàries per comprovar que no s'ha produït variacions en les condicions requerides.

 

BASE 14. INCIDÈNCIES

El tribunal queda facultat per resoldre els dubtes que es presentin i per prendre els acords que calguin per garantir el funcionament correcte del procés selectiu.

 

BASE 15. RECURSOS

Contra les resolucions definitives i els actes de tràmit de l'alcalde, si aquests actes decideixen directament o indirectament els fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procés selectiu, o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, els interessats podran interposar, d'acord amb l'article 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, potestativament, recurs de reposició en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la seva publicació o notificació, davant de l'alcalde, o bé recurs contenciós administratiu d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1988, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, en el termini de dos mesos a comptar a partir de l'endemà de la seva publicació o notificació, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, d'acord amb el que preveu l'article 10 de la Llei esmentada.

Contra les resolucions definitives i els actes de tràmit del tribunal, si aquests últims decideixen directament o indirectament el fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procés selectiu, o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, els interessats podran interposar en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la seva publicació o notificació, recurs d'alçada davant de l'alcalde.

Igualment els interessats poden interposar qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.

 

 

 

ANNEX 1 - PROVES FÍSIQUES

 

a) Salt de llargada.

Dempeus i amb els peus lleugerament separats, es pren impuls per al salt flexionant les cames i posant el braços enrere. Se saltarà realitzant una ràpida extensió de les cames i estirant els braços cap endavant. Quan caigui ha de mantenir els peus en el mateix lloc on ha realitzat el primer contacte mantenint l'estabilitat (2 intents). Trepitjar la línia de sortida en saltar es considerarà nul i es perdrà un intent.

 

b) Llançament de pilota medicinal.

Situat darrera la línia de llançament, dempeus i amb les cames separades, s'agafa la pilota medicinal (3 quilos) amb les dues mans i es llança cap endavant per sobre del cap, des de darrera el clatell. Durant la fase de llançament la zona dels metatars del peus han d'estar permanentment en contacte amb el terra (es poden aixecar els talons). Saltar o creuar la línia de llançament es considerarà nul i es perdrà un intent. També es considera nul si no s'abandona la zona de llançament per darrera la línia de llançament (2 intents).

 

c) Course navette.

Consisteix a recórrer, durant el màxim temps possible i a una velocitat progressiva marcada per una cinta magnetofònica, un trajecte en doble sentit d'anada i tornada de 20 metres.

La línia s'ha de trepitjar abans o en el moment en què se senti el senyal sonor per pivotar i canviar de sentit (no es pot fer girs circulars). En cap cas no es pot córrer cap a la línia contrària fins que no hagi sentit el senyal sonor.

El test finalitza quan l'aspirant s'atura o quan, per 2 cops consecutius, no s'arriba a xafar darrera de la línia de 20 metres al senyal sonor. En aquell moment s'anotarà el número de l'últim minut (període o palier) anunciat abans que l'aspirant s'aturi o perdi el ritme del senyal sonor.

 

d) Velocitat.

Córrer al màxim de les possibilitats 50 metres per un carrer individual (2 intents). L'aspirant haurà de prendre la posició de sortida completament a l'interior del carrer assignat i darrera de la línia de sortida. No està permesa la utilització de Tacs de Sortida i l'aspirant pot escollir realitzar la sortida ajupida o sortida de peu.

La Sortida serà donada pel jutge de sortida a les veus de "Al seu lloc!", "Llest!" i "Ja!". El jutge de sortida no iniciarà el procediment de sortida fins que estigui segur que l'equip de cronometratge estigui llest. La comunicació entre la zona de sortida i la zona d'arribada i cronometratge es farà mitjançant l'ús de banderes.

La puntuació d'aquest exercici serà d'apte o no apte. Per resultar apte caldrà assolir el barem mínim següent, en cadascuna de les proves:

 

Edat: menor de 35 anys

Salt de Llargada (igual o superior)

Llançament de pilota
(igual o superior)

Velocitat (igual o inferior)

Course Navette (igual o superior)

QUALIFICACIÓ

DONES

1,50 m

5,50 m

9'0 "

6,0 palies

APTA

HOMES

1,80 m

8,00 m

8'0 "

8,0 palies

APTE

 

 

Edat entre 35 i 45 anys

Salt de Llargada (igual o superior)

Llançament de pilota
(igual o superior)

Velocitat (igual o inferior)

Course Navette (igual o superior)

QUALIFICACIÓ

DONES

1,40 m

5,23 m

9'45 "

5,5 palies

APTA

HOMES

1,70 m

7,60 m

8'4 "

7,5 palies

APTE

 

 

Edat: més de 45 anys

Salt de Llargada (igual o superior)

Llançament de pilota
(igual o superior)

Velocitat (igual o inferior)

Course Navette (igual o superior)

QUALIFICACIÓ

DONES

1,30 m

4,96 m

9'92 "

5,0 palies

APTA

HOMES

1,60 m

7,22 m

8'82 "

7,0 palies

APTE

 

 

ANNEX 2 - TEMARI

 

A) Coneixement de l'entorn

1. Història de Catalunya (part I): de l'antiguitat al segle XVIII.

2. Història de Catalunya (part II): del segle XIX al segle XXI.

3. Història de la policia de Catalunya.

4. Àmbit sociolingüístic.

5. Marc geogràfic de Catalunya.

6. Entorn social a Catalunya.

7. Les tecnologies de la informació en el segle XXI.

 

B) Àmbit institucional

8. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya: Títol II. De les institucions.

9. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya: Títol III. Del Poder Judicial a Catalunya.

10. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya: Títol IV. De les competències.

11. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya: Títol V. De les relacions institucionals de la Generalitat.

12. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya: Títol VI. Del finançament de la Generalitat.

13. L'ordenament jurídic de l'Estat.

14. Declaració universal dels drets humans; Nacions Unides 1948

15. Els drets fonamentals i les llibertats públiques a la Constitució espanyola.

16. Les institucions polítiques de l'Estat.

17. Els òrgans jurisdiccionals. Poder judicial i Tribunal Constitucional.

18. L'organització territorial de l'Estat.

19. La Unió Europea.

 

C) Àmbit de seguretat i policia

20. Les competències de la Generalitat en matèria de seguretat.

21. El Departament d'Interior.

22. La coordinació policial.

23. Codi deontològic policial.

24. Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les Policies locals: Títol I. De les policies locals i les seves funcions.

25. Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les Policies locals: Títol II. De la coordinació i la col·laboració entre les Policies locals.

26. Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les Policies locals: Títol III. De l'estructura i de l'organització de les Policies locals.

27. Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les Policies locals: Títol IV. De l'accés i de la promoció.

28. Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les Policies locals: Títol V. Del règim estatutari.

29. Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les Policies locals: Títol VI. Del règim disciplinari.

30. La policia de proximitat: concepte i principis bàsics.

https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/wiki_prod/manuals_basics/093PPC/003.html

31. La policia de proximitat: habilitats i tècniques personals i relacionals.

https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/wiki_prod/manuals_basics/093PPC/005.html

32. Persuasió i influència. Concepte de persuasió i influència.

https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/wiki_prod/manuals_basics/088PITE/004.html

33. Tècniques de negociació i resolució de conflictes: La negociació com a procés.

https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/manuals_pdf/tecniques_resolucio_de_conflictes.pdf

 

D) El món local a Catalunya

34. El Règim local a Catalunya.

35. El municipi.

36. Història, societat i cultura del municipi de Manresa.

37. Terme municipal, xarxa viària municipal i comarcal.

38. Punts d'interès turístic i cultural de Manresa i comarca

39. Protocol d'abordatge de les violències sexuals a Manresa i el Bages.

https://web.manresa.cat/media/docs/docsArticle/4491/manresa_301121_digital-portada.pdf

40. Les guies de llenguatge inclusiu, llenguatge neutre i llenguatge no sexista de l'Ajuntament de Manresa.

https://web.manresa.cat/media/docs/docsArticle/11653/guia_llenguatge_inclusiu.pdf

https://web.manresa.cat/media/docs/docsArticle/11653/guia_llenguatge_neutre.pdf https://web.manresa.cat/media/docs/docsArticle/11653/guia_per_a_un_us_no_sexista_del_llenguatge_ajuntament_manresa.pdf

 

 

ANNEX 3 - QUADRE D'EXCLUSIONS MÈDIQUES

 

I. ANTROPOMETRIA:

—1  La dinamometria, amb l'estenòmetre de Blok, inferior a les 30 divisions en la mà dominant i a les 25 divisions en la mà no dominant, pel que fa als homes; i inferior a les 25 i 20 divisions, respectivament, en les mans dominant i no dominant, pel que fa a les dones.

—2  La capacitat vital, obtinguda amb l'espiròmetre, inferior als 3,5 litres en els homes, i als 3 litres en les dones.

 

II. MALALTIES, LESIONS I DEFECTES FÍSICS:

 

1.  Aparell circulatori

1.1 Insuficiència cardíaca en totes les seves possibles manifestacions, independentment de la seva causa.

1.2 Malformacions de cor o de grans vasos.

1.3 Lesions adquirides de cor o de grans vasos.

1.4 Trastorns de la conducció i del ritme cardíac.

1.5 Insuficiència coronària.

1.6 Pericarditis activa o residual.

1.7 Insuficiència arterial perifèrica.

1.8 Insuficiència venosa perifèrica.

1.9 Malformacions arteriovenoses. Shunt i aneurismes arterials. Limfedema.

1.10 Hipertensió arterial. Hipotensió simptomàtica.

 

2.  Aparell respiratori

2.1 Malalties respiratòries amb repercussió permanent o ocasional en la funció respiratòria.

2.2 Malformacions o lesions de les vies respiratòries altes o baixes, parènquima, pulmó, pleures o tòrax.

 

3.  Aparell genitourinari

3.1 Malformacions o lesions del tracte genitourinari.

3.2 Disfuncions urogenitals cròniques.

3.3 Nefropaties de qualsevol etiologia. Insuficiència renal. Hidronefrosi.

3.4 Litiasi del tracte urinari crònica.

3.5 Prolapse genital.

 

4.  Aparell digestiu

4.1 Malformacions o lesions de l'aparell digestiu, inclosos el fetge, les vies biliars, el pàncrees exocrí i les glàndules salivals.

4.2 Disfuncions que comprometin la masticació, la deglució, la digestió o l'excreció.

4.3 Hèrnies i eventracions no tractades o recidivants.

4.4 Úlcera gastroduodenal.

4.5 Hepatopaties (inclouen alteracions metabòliques).

4.6 Malaltia inflamatòria crònica intestinal i síndrome de mala absorció.

4.7 Pancreopaties cròniques o recidivants.

 

5.  Sistema hematopàtic: hemopaties que a judici del tribunal limitin l'exercici de la funció policial.

 

6.  Aparell locomotor

6.1 Malformacions o lesions que incapacitin, limitin o comprometin el lliure moviment de qualsevol articulació o que puguin disminuir la força i l'agilitat de les extremitats, el tronc o el coll, o la seva repercussió estàtica.

6.2  Qualsevol altre procés de l'aparell locomotor que a judici del tribunal dificulti l'exercici de les funcions policials.

 

7.  Trastorns psiquiàtrics i sistema nerviós

7.1 Qualsevol tipus de psicosi o trastorn afectiu, neuròtic o de personalitat que afecti un adequat comportament social i laboral.

7.2 Retard mental, trastorn del desenvolupament psicològic o trastorn mental orgànic que incapaciti per a les funcions pròpies del lloc al qual aspira.

7.3  Trastorns mentals i del comportament causats per consum de substàncies psicotròpiques.

7.4 Símptomes i/o signes clínics biològics indicadors d'intoxicació exògena (detecció de metabòlits de drogues d'abús en l'orina).

7.5 Epilèpsia i/o antecedents seus. Convulsions sense filiar.

7.6 Malformacions o lesions del sistema nerviós central o perifèric.

7.7 Síndromes vertiginoses de qualsevol etiologia.

7.8 Tremolor. Tics o espasmes.

7.9 Trastorns de la son.

 

8.  Glàndules endocrines : Malformacions o disfuncions de les glàndules endocrines o mixtes.

 

9.  Infeccions: qualsevol malaltia infectocontagiosa (vírica, bacteriana, micòtica o parasitària).

 

10.  Òrgans dels sentits

10.1  Lesions que puguin donar trastorns de la sensibilitat epicrítica o protopàtica o del funcionalisme neuromotor.

10.2  Agudesa visual monocular sense correcció inferior a 4/10.

10.3  Queratotomia radial.

10.4  Despreniment de retina.

10.5  Estrabisme manifest i no corregit.

10.6  Hemianòpsies o reduccions manifestes del camp visual.

10.7  Discromatòpsies.

10.8  Glaucoma.

10.9  Qualsevol altre procés patològic que, segons el parer dels facultatius que realitzin la prova, dificulti de manera important l'agudesa visual.

10.10 Agudesa auditiva que suposi una pèrdua entre 1.000 i 3.000 Hz a 35  dB o de 4.000 Hz a 45 dB.

10.11 Malformacions o lesions de l'oïda interna, mitjana o externa, que en comprometin el bon funcionament o en determinin afeccions cròniques.

10.12 Malformacions o lesions dels òrgans de la fonació (llavis, paladar, boca, cordes vocals, etc.) que comprometin la funció fonatòria normal.

10.13 Trastorns en la parla. Quequesa.

 

11.  Pell, fàneres i glàndules exocrines

11.1  Malformacions, tumoracions i lesions de la pell i les fàneres que puguin comprometre la funció policial.

11.2 Cicatrius que per la seva extensió, profunditat o estètica puguin comprometre la funció policial o facilitar la identificació.

11.3 Disfuncions de les glàndules exocrines que comportin compromís per a la funció policial.

11.4 Dermatosis generalitzades. Èczemes o psoriasis.

11.5 Altres alteracions dermatològiques que a judici del tribunal limitin o dificultin l'exercici de la funció policial.

 

12.  Altres

12.1 Processos neoplàsics.

12.2 Processos hereditaris amb repercussió permanent sobre funcions orgàniques

12.3 Malalties autoimmunes.

12.4 Diàtesi al·lèrgica.

12.5 Qualsevol afecció, lesió o disfunció que segons el criteri facultatiu pugui comprometre la funció policial."

 

Segon.- Disposar la publicació d'aquest acord, juntament amb el text íntegre de les Bases reguladores modificades, en els mateixos mitjans en què es va publicar la convocatòria i obrir novament termini de sol·licituds per a la plaça afectada, que serà de 20 dies hàbils a comptar de l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

 

Tercer.- Incorporar a aquest nou termini de presentació de sol·licituds, les de totes les persones aspirants que han concorregut al procés per tal que no s'hagin de tornar a presentar."

 

Contra la present Resolució, que és un acte de tràmit, no hi caben recursos en via administrativa; però en el cas que esdevingui definitiva, podeu interposar alternativament o recurs de reposició potestatiu davant el mateix òrgan que l'ha dictat, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà al de la publicació de la present resolució, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions públiques, o recurs contenciós-administratiu, davant el Jutjat del Contenciós-Administratiu de Barcelona en el termini de dos mesos, a comptar des de l'endemà al de la publicació de la present resolució, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa. Si s'optés per interposar el recurs de reposició potestatiu no podreu interposar recurs contenciós-administratiu fins que aquell sigui resolt expressament o s'hagi produït la seva desestimació per silenci. Tot això sense perjudici que pugueu interposar qualsevol altre recurs que pugueu estimar més convenient al vostre dret.

 

Manresa, 18 de setembre de 2023

 

Montserrat Clotet Masana

Quarta tinenta d'alcalde

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
8676 {"title":"Ayuntamiento de Manresa - Administración local (DOGC nº 2023-9005)","published_date":"2023-09-21","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"8676"} catalunya administración local,Ayuntamiento de Manresa,DOGC,DOGC 2023 nº 9005 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2023-09-21/8676-ayuntamiento-manresa-administracion-local-dogc-n-2023-9005 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.