Ayuntamiento de Figueres - Administración local (DOGC nº 2023-8986)

ANUNCIO sobre aprobación de las bases y la convocatoria para la provisión, por el sistema de oposición y libre acceso, de once plazas de agente de la Guardia Urbana, encuadradas en la escala de administración especial, subescala de servicios especiales, escala básica, grupo C, subgrupo C1 (exp. PRSE2023000006).

Aprovació de les bases i convocatòria per a la provisió d'onze places d'agent de la Guàrdia Urbana.

 

 

BASES DE CONVOCATÒRIA PER A LA PROVISIÓ DEFINITIVA, MITJANÇANT OPOSICIÓ LLIURE DE 11 PLACES D'AGENT DE LA GUÀRDIA URBANA

 

PRIMERA. OBJECTE DE LA CONVOCATÒRIA

És objecte de la convocatòria la selecció mitjançant el sistema d'oposició lliure, de 11 places d'agent de la Guàrdia Urbana de Figueres, enquadrades en l'escala d'administració especial, subescala de serveis especials, escala bàsica, grup C, subgrup C1, dotades amb les retribucions que corresponguin d'acord amb la relació de llocs de treball i la legislació vigent.

En aquesta convocatòria es reserven 3 de les 11 places per a dones, d'acord les previsions de la disposició addicional vuitena, Llei 16/1991, de 16 de juliol, de les policies locals. L'adjudicació de les vacants convocades es realitzarà seguint una única llista final de les persones aspirants, atès l'ordre de puntuació obtinguda i els criteris, si s'escau, de reserva i desempat legament establerts a la convocatòria.

Les funcions a desenvolupar són les que els puguin ser encomanades d'acord amb la Llei 16/1991, de 19 de juliol, de les policies locals de Catalunya i, en el seu cas, en el reglament del cos aprovat per l'Ajuntament.

 

SEGONA. REQUISITS DELS ASPIRANTS

Per prendre part en aquesta convocatòria, els aspirants han de complir els requisits següents:

a) Tenir ciutadania espanyola, d'acord amb la legislació vigent.

b) Estar en possessió del títol de batxillerat, tècnic o tècnica corresponent a cicles formatius de grau mitjà, o un altre d'equivalent o superior.

c) Haver complert 18 anys i no passar de l'edat legal de jubilació.

d) No haver estat condemnat per cap delicte. No estar inhabilitat per a l'exercici de les funcions públiques ni estar separat mitjançant expedient disciplinari del servei de cap administració pública. Serà aplicable, tanmateix, el benefici de la rehabilitació, sempre que l'aspirant ho acrediti mitjançant el corresponent document oficial.

e) No patir cap malaltia ni estar afectat per cap impediment físic o psíquic que impossibiliti el normal exercici de les funcions pròpies de la categoria.

f) Estar en possessió dels permisos de conduir de les classes A2 i B.

g) Acceptar el compromís de portar armes, que es prendrà mitjançant declaració jurada.

h) Complir les condicions exigides per exercir les funcions que els puguin esser encomanades, d'acord el que determina la Llei 16/1991, de 16 de juliol, de les policies locals de Catalunya, les disposicions que la despleguin i el Reglament de cossos de policia local.

i) Acreditar coneixements corresponents al nivell intermedi de català de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura (actual B2), o d'altres equivalents.

j) Abonar la taxa per drets d'examen, d'import 25 euros. El pagament de la taxa de drets d'examen haurà de fer-se efectiu mitjançant ingrés o transferència bancària d'acord amb el detall de la base desena.

Tots els requisits s'han de complir el darrer dia de presentació de sol·licituds, a excepció de l'abonament de la taxa de dret d'examen que ha d'estar pagada com a màxim cinc dies després de la finalització del termini.

Les persones aspirants que tinguin aprovat amb amb anterioritat el curs selectiu de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya hauran de presentar al Departament de Recursos Humans l'acreditació d'aquest fet.

 

TERCERA. SOL·LICITUDS

1. Les persones interessades en prendre part a les proves hauran de presentar, durant el termini de presentació de sol·licituds per formar part del procés selectiu, pel sistema d'oposició lliure, de 11 places d'agent de la Guàrdia Urbana de Figueres, la següent documentació:

- La instància específica de la convocatòria de l'Ajuntament de Figueres, on s'especifica que sol·liciten ser admesos en el procés selectiu de quatre places d'agent de la Guàrdia Urbana de Figueres. Els aspirants han de manifestar en aquesta sol·licitud que coneixen i accepten el contingut de les bases, que reuneixen tots i cadascun dels requisits exigits en la base segona, d'acord amb les condicions establertes a la legislació vigent.

- La instància haurà d'estar datada i signada per l'aspirant. La manca de signatura suposarà l'exclusió de l'aspirant del procés selectiu. No obstant això, la correcta finalització del tràmit de presentació electrònica de la sol·licitud valida la signatura i, per tant, la instància s'entén datada i signada per l'aspirant automàticament.

- Les sol·licituds han d'anar acompanyades de la següent documentació:

- Currículum vitae de l'aspirant

- Copia del títol exigit per prendre part en la convocatòria o resguard d'haver abonat els drets per la seva expedició. En cas de titulacions obtingudes a l'estranger s'hi ha d'adjuntar l'ordre ministerial de reconeixement del títol expedit, de conformitat amb la normativa reguladora de l'homologació i consolidació de títols i estudis estrangers. de la titulació requerida per l'accés.

- Còpia del Document Nacional d'Identitat

- Còpia Carnet de conduir, o documentació acreditativa d'estar en possessió del carnet de conduir de classe A2 i B.

- Document/certificat acreditatiu d'estar en possessió dels coneixements corresponents al nivell intermedi de català de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura (actual B2), o d'altres equivalents.

- Declaració jurada de no estar afectat per cap dels supòsits d'incompatibilitat que regula la Llei 53/1984, de 26 de desembre.

- Declaració jurada o promesa del compromís de portar armes de foc.

- Certificat mèdic oficial en el qual es faci constar que es reuneixen les condicions físiques necessàries per a portar a terme l'exercici de prova d'aptitud física de la fase d'oposició.

- Certificat d'antecedents penals vigent o imprès complimentat de "autorización a la administración pública para el acceso a los datos del registro central de penados a través de la plataforma de intermediación de datos del MINHFP"

2. D'acord amb el que estableix l'article 14.2.e) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, les instàncies es presentaran telemàticament al Registre general d'aquest Ajuntament.

La documentació s'ha de presentar en format PDF i cada document s'ha d'adjuntar per separat. No s'acceptarà documentació en format jpg o jpeg, ni en format Word, Excel, etc. Es recomana que la mida de cada document no sigui més gran d'1 MB i que tots els documents adjuntats siguin clarament llegibles. Tota la documentació que es presenti en llengua estrangera haurà d'anar acompanyada de la corresponent traducció jurada per poder ser valorada.

   3. Les presents bases, una vegada aprovades per la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Figueres, es publicaran íntegrament en el Butlletí Oficial de la Província de Girona (BOPG) i a la pàgina web municipal, a l'apartat Oferta pública. Després de la publicació de les bases en el BOPG, es publicarà un anunci de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), fent referència al número i data del BOPG en el que han sortit publicades les bases. L'anunci de la convocatòria també es publicarà en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i en el tauler d'edictes electrònics municipal. La sol·licitud s'adreçarà a l'Alcaldia Presidència de l'Ajuntament de Figueres durant el termini de presentació de sol·licituds, que serà de 20 dies hàbils comptats a partir de l'endemà de l'última de les publicacions de l'anunci de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) o en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). D'acord amb els principis d'eficàcia, d'economia i eficiència, racionalització i agilitat dels procediments administratius i de les activitats materials de gestió, als que serveix l'administració, s'admetran també aquelles sol·licituds que es presentin durant el termini que va des de la publicació de les bases íntegres en el BOP de Girona fins a l'anunci de la convocatòria en el DOGC.

4. El/la president/a de la corporació, a petició pròpia o a proposta de la presidència del tribunal qualificador, pot demanar, als efectes procedents, l'acreditació dels requisits necessaris quan cregui que hi ha inexactituds o falsedats en les quals hagin pogut incórrer els aspirants.

5. Si en alguna de les instàncies s'observa qualsevol defecte es requerirà a l'interessat perquè en un termini de deu dies solucioni la deficiència, o presenti els documents preceptius, amb l' advertència que si no ho fa s'arxivarà la instància.

6. Protecció de dades de caràcter personal: amb la formalització i presentació de la sol·licitud, els/les aspirants donen el seu consentiment al tractament de les dades de caràcter personal que són necessàries per prendre part en la convocatòria i per a la resta de la tramitació del procés selectiu, d'acord amb la normativa vigent.

 

QUARTA. LLISTA D'ASPIRANTS

Un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, la presidència de la corporació, o autoritat delegada, en el termini màxim d'un mes dictarà resolució aprovant les llistes d'aspirants admesos i exclosos. L'anunci dels aspirants admesos i exclosos es publicarà al portal web de l'Ajuntament de Figueres, al tauler d'anuncis electrònic i al Butlletí Oficial de la Província de Girona (BOPG). En l'esmentada resolució s'han d'indicar el lloc on es troben exposades al públic les llistes completes certificades d'aspirants admesos i exclosos i s'ha de determinar el lloc, la data i l'hora de l'inici de les proves selectives.

L'esmentada resolució també concedirà un termini de deu dies per a esmenes o reclamacions possibles. En cas que les persones excloses no esmenin dins d'aquest termini els defectes que se'ls imputen o no aportin la documentació preceptiva que n'hagi motivat l'exclusió, es considerarà que desisteixen de la seva sol·licitud de participació.

Les errades materials de fet es podran esmenar, en qualsevol moment, d'ofici o a petició dels interessats. Les al·legacions presentades seran resoltes en el termini màxim de trenta dies, transcorregut el qual, sense que s'hagi dictat resolució, les al·legacions s'entendran desestimades i es considerarà elevada a definitiva la llista d'aspirants admesos i exclosos i no caldrà tornar a publicar-la.

 

CINQUENA. TRIBUNAL QUALIFICADOR

El tribunal qualificador estarà integrat per les següents persones:

President: Un membre del personal funcionari de l'Ajuntament.

Vocals:

- Un membre designat a proposta de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

- Un membre designat a proposta de la Direcció General de Seguretat Ciutadana.

- Dos tècnics o experts especialitzats en la matèria.

- Dos membres del personal funcionari de l'Ajuntament.

Secretari: les funcions de secretari/ària del Tribunal Qualificador recauran sobre la secretària municipal o sobre la persona en qui delegui.

El tribunal no pot constituir-se ni actuar sense l'assistència de més de la meitat dels seus membres, titulars o suplents indistintament, i en tot cas, serà necessària la presència del president o presidenta i del secretari o secretària o de les persones que els substitueixin.

El tribunal queda facultat per resoldre els dubtes que es presentin i prendre els acords necessaris per al bon ordre de les proves en tot el que no preveuen aquestes bases.

En el cas que es produeixi un empat en les decisions del tribunal, el president podrà fer ús del vot de qualitat per desfer-lo.

Els membres del tribunal hauran d'abstenir-se d'intervenir quan els concorrin les circumstàncies previstes a l'art. 23 de la Llei 40/2015, de 1 de octubre, de Régimen Jurídico del Sector Público.

El tribunal pot disposar la incorporació a les seves tasques de tècnics i tècniques especialistes per a totes o algunes de les proves, els quals actuaran amb veu però sense vot per debatre, en les sessions del tribunal, les qüestions que se'ls sotmetin relatives a les matèries de la seva competència.

Als efectes previstos en el Real Decret 462/2002, de 24 de maig, sobre indemnitzacions per raó del servei (BOE 30/05/02), el tribunal qualificador és classifica en la categoria tercera.

 

SISENA. PROCÉS DE SELECCIÓ

La selecció pel sistema d'oposició consisteix en la superació de les proves corresponents, inclosos el curs selectiu i el període de pràctiques.

El dia, l'hora i el lloc d'inici de la primera prova, així com la composició del tribunal, es publicarà al tauler electrònic d'anuncis i al web municipal, com a mínim, amb 15 dies naturals d'antelació.

Cadascuna de les proves tenen caràcter obligatori i eliminatori.

La data, l'hora i el lloc de realització de la segona prova i següents seran determinats pel tribunal i se'n donarà publicitat juntament amb els resultats de la prova anterior, i per qualsevol altre mitjà, si així ho creu necessari, per tal de facilitar-ne la màxima divulgació. Amb aquesta publicació es considerarà realitzada l'oportuna notificació als interessats.

Per cadascuna de les proves es realitzarà una única crida. Els aspirants que no compareguin en el lloc, la data i l'hora assenyalats, fins hi tot per raons de força major, seran definitivament exclosos del procés selectiu.

Si el tribunal té coneixement que algun dels aspirants no reuneix íntegrament els requisits per participar en la convocatòria, en qualsevol moment del procés selectiu podrà proposar, amb audiència prèvia de l'interessat, la seva exclusió i, si escau, es posaran en coneixement de les autoritats pertinents les inexactituds o falsedats comprovades als efectes pertinents.

 

SETENA. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS DE SELECCIÓ.

El sistema de selecció és el d'oposició i constarà de les següents fases:

 

A. Fase prèvia. Coneixement de la llengua catalana.

Constarà d'una prova de català de nivell intermedi (certificat B2), certificat recollit a l'Ordre VCP/491/2009, de 12 de novembre, per la qual es refonen i s'actualitzen els títols, diplomes i certificats equivalents als certificats de coneixements de català de la Secretaria de Política Lingüística, modificada per l'Ordre VCP/233/2010, de 12 d'abril.

Estaran exempts/es de les proves per valorar el coneixement del català:

a.- Els/les aspirants que justifiquin amb els corresponents títols oficials que tenen el nivell exigit de català. Per determinar les equivalències dels títols oficials del departament d'ensenyament amb els certificats de la junta permanent de català, a més del títol, i per acreditar que s'ha fet tota l'escolarització a Catalunya sense exempció de l'assignatura de llengua catalana, cal presentar un certificat expedit, a sol·licitud de la persona interessada, expedit pel centre docent corresponent.

b.- Els/les aspirants que hagin participat i obtingut plaça en processos anteriors de selecció de personal en aquest Ajuntament, en què hi hagués establerta una prova de català del mateix nivell o superior, o que hagin superat la prova esmentada en altres processos de la mateixa oferta pública d'ocupació.

Aquesta prova es valorarà com a apte o no apte i és obligatòria i eliminatòria, quedant exclosos/es del procés de selecció els/les aspirants que, no estant dintre d'un dels supòsits d'exempció degudament acreditats, no obtinguin la qualificació d'aptes.

 

B. Primera fase: oposició.

1r. Exercici. Cultura general

Consisteix en contestar, en un període màxim d'una hora, un qüestionari de 50 preguntes tipus test, que seran proposades pel tribunal i en la proporció següent: 50% de preguntes relatives a coneixements de cultura general a un nivell concordant amb el títol acadèmic requerit a la base segona, i el 50% restant relatives a coneixements sobre l'actualitat política, social i cultural, inclosa la del municipi. Cada pregunta contestada de manera errònia restarà 0'25 punts sobre 50. Aquesta prova es valorà amb un màxim de 10 punts.

2n Exercici. Prova teòrica

Consisteix en contestar, en un període màxim d'una hora, un qüestionari de 50 preguntes tipus test relacionades amb els temes que figuren a l'annex 2.. Cada pregunta contestada de manera errònia restarà 0'25 punts sobre 50. Aquesta prova es valorà amb un màxim de 10 punts.

3r Exercici. Aptitud física

Aquesta prova té per objecte comprovar, entre d'altres, les condicions de força, agilitat, rapidesa i resistència de l'aspirant. Consta de les subproves que s'especifiquen en l'annex 1 d'aquestes bases.

De conformitat amb la base tercera, els aspirants han d'haver presentat amb la sol·licitud el certificat mèdic oficial en el qual es faci constar que reuneixen les condicions físiques necessàries per a portar-les a terme.

Per realitzar aquestes proves, el tribunal ha de comptar amb l'assessorament de persones tècniques especialitzades en educació física.

Les aspirants que el dia de la prova estiguin embarassades o que no hagin complert les 16 setmanes des del naixement del fill/a, podran sol·licitar l'ajornament de la realització de les proves físiques fins a la següent convocatòria, mitjançant instància presentada a l'oficina municipal d'atenció al ciutadà (OMAC). En aquests casos, la instancia haurà d'anar obligatòriament acompanyada d'un certificat mèdic oficial, expedit com a màxim 7 dies hàbils anteriors al registre de la instància, que acrediti la condició d'embarassada o en situació de post part de fins a les 16 setmanes de l'aspirant sol·licitant. El termini màxim per formalitzar aquesta petició serà de fins a 2 dies hàbils abans de la realització de les proves físiques. La presentació d'aquesta documentació en temps i forma correctes serà obligatòria per tal d'acceptar l'ajornament de la prova.

En cas d'ajornament, les aspirants podran realitzar la resta de proves de la fase d'oposició i guardar la nota obtinguda per a la següent convocatòria. No es guardarà la qualificació obtinguda a la prova psicotècnica que s'haurà superar en cada convocatòria. Aquesta reserva quedarà condicionada a que les proves efectuades mantinguin, en el següent procés de selecció, els mateixos barems i condicions que tenen en l'actual. Les aspirants amb reserva de nota hauran de fer, a la propera convocatòria, la resta de proves no realitzades, seguint l'ordre i condicions que recullin les bases de la nova convocatòria.

4t. Exercici. Psicotècnic

Consisteix en una bateria de tests objectius que compleixin els requisits de validesa i fiabilitat i hagin estat baremats, estandarditzats i tipificats en una àmplia mostra de població que permeti garantir la confiança en els resultats obtinguts. Aquest exercici ha de contenir, com a mínim, proves aptitudinals i proves de personalitat adequades al perfil requerit per a l'exercici de les funcions policials. A criteri del tribunal, es podrà complementar aquest exercici amb una entrevista personal dels aspirants, a fi d'integrar tots els elements explorats anteriorment. En aquest cas, a les entrevistes hi ha d'estar present, com a mínim, un membre del tribunal, igual que establir el nombre d'aspirants a realitzar aquest exercici, en funció del nombre de vacants a cobrir.

Per realitzar aquestes proves, el tribunal ha de comptar amb l'assessorament de persones tècniques especialitzades en proves psicotècniques.

La falsedat demostrada en les respostes comportarà l'eliminació de l'aspirant.

En el supòsit que l'aspirant embarassada hagi demanat ajornament de l'exercici d'aptitud física i superi la prova psicotècnica, en la següent convocatòria haurà de tornar a realitzar l'exercici psicotècnic.

Aquesta exercici només el realitzarà el nombre d'aspirants que determini el tribunal tenint en compte les places de la convocatòria.

5è. Exercici. Reconeixement mèdic

Consisteix en un reconeixement mèdic, realitzat per metges o metgesses col·legiats, per comprovar que no es detecta en els o les aspirants l'existència de cap de les exclusions mèdiques establertes en l'annex 3 d'aquesta convocatòria. Aquesta exercici només el realitzarà el nombre d'aspirants que determini el tribunal tenint en compte les places de la convocatòria.

 

VUITENA. QUALIFICACIONS DELS ASPIRANTS I PROPOSTA DE NOMENAMENT.

8.1 No es podrà declarar superat en el procés selectiu un nombre d'aspirants superior al de les places convocades.

8.2 Tots els exercicis són obligatoris i eliminatoris:

- L'exercici de la fase prèvia a la fase d'oposició, la prova de català, es qualificarà com a apte o no apte.

- El primer exercici de la fase d'oposició, cultura general, es puntuarà entre zero i deu punts. Quedaran eliminats els opositors que obtinguin una qualificació final inferior a 5 punts.

- El segon exercici, la prova teòrica, es puntuarà entre zero i deu punts. Quedaran eliminats els opositors que obtinguin una qualificació final inferior a 5 punts.

- El tercer exercici, aptitud física, es puntuarà cadascuna de les subproves entre 0 i 10 punts. Quedaran eliminades les persones que en la suma de les 5 subproves, hagin tret una puntuació inferior a 25 punts segons el barem de l'annex-1 aplicable a la seva edat. La qualificació final de l'exercici serà sobre 10 punts.

- El quart exercici psicotècnic, es qualificarà d' apte o no apte.

- El cinquè exercici, reconeixement mèdic, es qualificarà d'apte o no apte.

8.3 La qualificació final de cada aspirant en la fase d'oposició s'obté sumant les qualificacions del primer exercici, més les del segon exercici, més el 30% de la qualificació final del tercer exercici.

8.4 Prèviament a la realització del cinquè exercici, el tribunal farà pública una llista ordenada dels aspirants amb les puntuacions finals atorgades a cada un d'ells, i cridarà els primers del llistat, en nombre igual al de places a cobrir, per tal que passin el reconeixement mèdic.

Els professionals als quals s'encarregui la realització de la prova mèdica, entregaran al tribunal un informe de cada un dels aspirants.

En cas que algun aspirant no superi el cinquè exercici, el tribunal cridarà el següent de la llista que hagi superat les proves anteriors per tal que el realitzi.

Atenent a la reserva d'una plaça vacant per a candidates dones, les persones seleccionades no poden tenir un diferencial negatiu de puntuació en la fase d'oposició de més del 15% respecte al candidat home pretèrit.

8.5 Els aspirants que siguin considerats aptes en la prova mèdica seran proposats a l'alcaldia per al seu nomenament com a funcionaris en pràctiques. El nombre d'aspirants proposats no podrà ser superior al de places convocades.

8.6 Els aspirants proposats hauran de presentar a la secretaria de la corporació, en el termini màxim de vint dies, els documents acreditatius de les condicions exigides a la base segona.

Els qui tinguin la condició de funcionaris públics estan exemptes de justificar documentalment els requisits que no requereixin actualització. Únicament hauran de presentar un certificat de l'organisme que custodiï el seu expedient personal i acreditar la seva condició i les altres circumstàncies de les quals no hi hagi constància.

En cas d'empat en la darrera posició per ser cridat a fer el reconeixement mèdic l'ordre de classificació el determinarà:

- En primer lloc, si no s'ha assolit el percentatge que determina el punt tercer de la disposició addicional 8a de la Llei 16/1991 de la llei de Policies Locals, es donarà preferència a les candidates dones sempre que no tinguin un diferencial negatiu de puntuació en la fase d'oposició de més del 15% respecte als candidats homes pretèrits.

- En segon lloc la millor puntuació obtinguda al l'exercici prova teòrica.

- En tercer lloc, si l'empat persisteix l'ordre de classificació el donarà l'exercici de cultura general.

- Finalment, en el supòsit que, desprès d'aplicar el desempat amb el exercicis 2n i 1r, continuï l'empat, la classificació serà la que resulti de la millor qualificació en l'exercici d'aptitud física.

Els professionals als quals s'encarregui la realització de la prova mèdica, entregaran al tribunal un informe de cada un dels aspirants.

En cas que algun aspirant no superi el cinquè exercici, el tribunal cridarà el següent de la llista que hagi superat les proves anteriors per tal que el realitzi.

Els qui tinguin la condició de funcionaris públics estan exemptes de justificar documentalment els requisits que no requereixin actualització. Únicament hauran de presentar un certificat de l'organisme que custodiï el seu expedient personal i acreditar la seva condició i les altres circumstàncies de les quals no hi hagi constància.

Si dins del termini esmentat, i tret dels casos de força major, els aspirants proposats no presenten la documentació o no reuneixen els requisits exigits, no podran ser nomenats funcionaris en pràctiques i quedaran anul·lades totes les seves actuacions, sens perjudici de la responsabilitat en què puguin haver incorregut per falsedat.

 

NOVENA. CURS ESPECÍFIC I PERÍODE DE PRÀCTIQUES

 

Curs selectiu

Consisteix en la superació del Curs de Formació Bàsica que organitza l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Queden exempts de fer-lo els i les aspirants que aportin la certificació d'haver-lo superat amb anterioritat.

Durant la seva estada a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya l'alumnat resta sotmès al Decret 292/1995, de 7 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament de règim interior de l'Escola de Policia de Catalunya, sens perjudici de la normativa que els sigui aplicable pel que fa a la seva vinculació administrativa.

La qualificació del Curs de Formació Bàsica serà d'apte o no apte. Els o les aspirants declarats no aptes queden exclosos del procés selectiu.

Les aspirants que acreditin estar embarassades podran demanar l'ajornament de la realització d'aquesta fase fins a la següent convocatòria mitjançant instància presentada a l'oficina municipal d'atenció al ciutadà (OMAC). En aquests casos, la instancia haurà d'anar obligatòriament acompanyada d'un certificat mèdic oficial, expedit com a màxim 7 dies hàbils anteriors al registre de la instància, que acrediti la condició d'embarassada de l'aspirant sol·licitant. El termini màxim per formalitzar aquesta petició serà de fins a 7 dies hàbils després de la publicació de la proposta de nomenament de les persones aspirants com a funcionàries en pràctiques, comptadors a partir de l'endemà de l'esmentada publicació. La presentació d'aquesta documentació en temps i forma correctes serà obligatòria per tal d'acceptar l'ajornament de la fase de formació (curs selectiu).

 

Període de pràctiques

Un cop superat el Curs de Formació Bàsica, els i les aspirants han de realitzar un període de pràctiques de sis mesos al municipi.

El període de pràctiques és obligatori i eliminatori, i la qualificació final serà d'apte o no apte. Els i les aspirants que obtinguin la qualificació de no apte quedaran exclosos del procés selectiu. Per a la qualificació dels o les aspirants el tribunal comptarà amb l'assessorament de, com a mínim, dues persones avaluadores que presentaran una proposta de valoració basada en ítems conductuals predeterminats, bàsicament: els coneixements del treball, les habilitats socials i de comunicació, el compliment de les ordres i la disciplina, la disposició personal vers el treball, la responsabilitat, l'adaptació a l'organització, la iniciativa, la confiança en si mateix, el judici pràctic i l'autocontrol.

Durant la realització del Curs de Formació Bàsica a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya o el període de pràctiques al municipi, o en acabar aquest període, els i les aspirants poden ser sotmesos a totes les proves mèdiques que siguin necessàries per comprovar la seva adequació al quadre d'exclusions mèdiques establert en l'annex III de la convocatòria. Si de les proves practicades es dedueix l'existència d'alguna causa d'exclusió, l'òrgan responsable ha de proposar, d'acord amb la gravetat de la malaltia o el defecte físic, l'exclusió del o la aspirant del procés selectiu i, en aquest cas, correspon a l'òrgan competent per efectuar els nomenaments d'adoptar la resolució procedent, que en cap cas no donarà dret a indemnització.

Durant el curs selectiu i el període de pràctiques, els i les aspirants són nomenats funcionaris en pràctiques i han de percebre les retribucions que per a aquest personal funcionari estableix la normativa vigent.

En els casos de persones aspirants que no han pogut ser avaluades en la fase de pràctiques i/o en el curs selectiu per trobar-se en situació de baixa per maternitat, permís de paternitat o per incapacitat temporal, el Tribunal qualificador acordarà la seva reincorporació al període de pràctiques per tal de completar-lo, una vegada finalitzat el període de baixa maternal, permís de paternitat o obtinguda l'alta mèdica, respectivament.

En els casos de persones aspirants que no han pogut ser avaluades en la fase de pràctiques per haver estat suspeses de funcions com a conseqüència del compliment d'una sanció, per l'adopció d'una mesura cautelar en un procediment disciplinari o perquè se li hagin obert diligències prèvies o se li hagi incoat un procediment penal amb posterioritat a la seva admissió al procés selectiu, el Tribunal qualificador podrà acordar la seva reincorporació al període de pràctiques finalitzada la sanció o quan s'hagi deixat sense efectes la mesura cautelar. En qualsevol cas, i atenent a la transcendència del fet sancionat, el Tribunal podrà proposar la seva exclusió del procés de selecció.

Els aspirants que hagin superat el període de pràctiques seran proposats a l'Alcaldia per a ser nomenats funcionaris de carrera.

 

DESENA. TAXA DE DRET D'EXAMEN

Les persones que vulguin participar en el procés selectiu hauran d'abonar els drets d'examen que s'estableixen a l'Ordenança Fiscal número 8, apartat 15 a l'Annex 2, publicades al Butlletí Oficial de la Província 239, en data 16 de desembre del 2022. Les quotes s'han de satisfer per cadascú que sol·liciti participar com aspirant en oposicions, concursos, proves selectives d'accés, o borses de treball per l'Ajuntament de Figueres.

Les quotes a satisfer són les següents:

 

GRUP

PREU

Grup B/C o laboral equivalent

25,00€

 

En el cas de persones que acreditin estar en situació d'atur gaudiran d'una reducció del 100% de l'import de la taxa amunt esmentada, havent d'acompanyar el certificat acreditatiu d'estar aturades i inscrites com a demandants d'ocupació en el moment de presentar la sol·licitud. El pagament s'efectuarà dins del termini de presentació de sol·licituds, en la forma i lloc que es determini a la corresponent convocatòria. La taxa només es retornarà quan els participants constin com a exclosos en la llista definitiva d'admesos i exclosos.

 

DESENA.1 SOL·LICITUD D'AUTOLIQUIDACIÓ DELS DRETS D'EXAMEN I PROCEDIMENT DE PAGAMENT

Cal que l'aspirant sol·liciti en la instància l'autoliquidació del pagament, que posteriorment li farà arribar l'Ajuntament de Figueres perquè pugui fer el pagament. Des que es rep l'autoliquidació, es tindrà un termini de 5 dies hàbils per fer el pagament. En el moment de fer l'autoliquidació s'haurà d'indicar que: el nombre d'autoliquidacions a efectuar és una, escollir la tarifa segons el grup o subgrup de la plaça i en l'apartat d'observacions indicar el nom de la convocatòria. Així mateix, s'informa que queda deshabilitada l'opció de sol·licitar l'autoliquidació per correu electrònic.

 

DESENA.2 EXCLUSIÓ DE LA PERSONA ASPIRANT

La manca de pagament, el pagament incomplet o la no acreditació documental a efectes de l'exempció de la taxa dins el termini establert en el document d'autoliquidació, comportaran l'exclusió de la persona aspirant del procés selectiu.

 

ONZENA. INCIDÈNCIES

El tribunal queda facultat per resoldre els dubtes que es presentin i per prendre els acords que calguin per garantir el funcionament correcte del procés selectiu.

 

DOTZENA. RECURSOS

Contra les resolucions definitives i els actes de tràmit de l'alcalde, si aquests actes decideixen directament o indirectament els fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procés selectiu, o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, els interessats podran interposar, d'acord amb l'article 123 de la Llei 39/2015, de 1 de octubre, del Procediment Administratiu Comú de las Administraciones Públicas, potestativament, recurs de reposició en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la seva publicació o notificació, davant de l'alcalde, o bé recurs contenciós administratiu d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1988, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, en el termini de dos mesos a comptar a partir de l'endemà de la seva publicació o notificació, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, d'acord amb el que preveu l'article 10 de la Llei esmentada.

Contra les resolucions definitives i els actes de tràmit del tribunal, si aquests últims decideixen directament o indirectament el fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procés selectiu, o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, els interessats podran interposar en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la seva publicació o notificació, recurs d'alçada davant de l'alcalde.

Igualment els interessats poden interposar qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.

 

 

ANNEX I. TEMARI PER A LA FORMACIÓ PER A LA COBERTURA DE POSSIBLES VACANTS DE PLACES

 

PROVES FÍSIQUES

 

1. Coursenavette

Consisteix a recórrer, durant el màxim temps possible i a una velocitat progressiva marcada per una cinta magnetofònica, un trajecte d'anada i tornada de 20 metres.

 

2. Llançament de pilota medicinal

Dempeus i amb les cames separades, s'agafa la pilota medicinal (3 quilos) amb

les dues mans i, de darrera el clatell, es llança cap endavant per sobre el cap, sense aixecar el talons ni les puntes dels peus (2 intents)

 

3. Abdominals en 1 minut

- Cames flexionades 45º, un altre aspirant subjecta les punteres dels peus.

- Mans creuades al damunt del pit, amb els dits tocant a les clavícules.

- Elevació successiva del tronc a 45º i tornar a baixar fins tocar amb la zona lumbar al terra, realitzant tantes repeticions com sigui possible en un minut.

 

4. Salt vertical

Dempeus davant d'una paret i amb el braç estès. Flexió profunda de cames i extensió fins tocar amb la mà el punt més alt de la paret (2 intents).

 

5. Velocitat

Córrer al màxim de les possibilitats 50 metres.

 

Barem d'aptitud física homes fins a 30 anys

 

Punts

CourseNavette paliers

Llançament metres

Abdominals

Salt vertical centímetres

Velocitat

Punts

10

10·5

10·5

60

63

6"80

10

9

10

10

58

60

6"95

9

8

9·5

9·5

56

57

7"10

8

7

9

9

53

54

7"25

7

6

8·5

8·5

49

51

7"40

6

5

8

8

45

48

7"55

5

4

7·5

7·5

42

45

7"70

4

3

7

7

38

42

7"85

3

2

6·5

6·5

34

39

8"00

2

1

6

6

30

36

8"15

1

 

 

Barem d'aptitud física dones fins a 30 anys

 

Punts

CourseNavette paliers

Llançament metres

Abdominals

Salt vertical centímetres

Velocitat

Punts

10

8·5

8

53

53

7"55

10

9

8

7·5

51

50

7"70

9

8

7·5

7

49

47

7"85

8

7

7

6·5

47

44

8"00

7

6

6.5

6

44

41

8"15

6

5

6

5.5

41

38

8"30

5

4

5.5

5

39

35

8"45

4

3

5

4.5

36

32

8"60

3

2

4.5

4

33

29

8"75

2

1

4

3.5

30

26

8"90

1

 

 

Barem d'aptitud física homes de 31 a 40 anys

 

Punts

CourseNavette paliers

Llançament metres

Abdominals

Salt vertical centímetres

Velocitat

Punts

10

10

10·4

59

60

6"85

10

9

9·5

9·9

57

57

7"00

9

8

9

9·4

55

54

7"15

8

7

8·5

8·9

52

51

7"30

7

6

8

8·4

48

48

7"45

6

5

7·5

7·9

44

45

7"60

5

4

7

7·4

41

42

7"75

4

3

7

6·9

37

39

7"90

3

2

6

6·4

33

36

8"05

2

1

5·5

5·9

29

33

8"20

1

 

 

Barem d'aptitud física dones de 31 a 40 anys

 

Punts

CourseNavette paliers

Llançament metres

Abdominals

Salt vertical centímetres

Velocitat

Punts

10

8

7·9

52

50

7"60

10

9

7·5

7·4

50

47

7"75

9

8

7

6·9

48

44

7"90

8

7

6·5

6·4

46

41

8"05

7

6

6

5·9

43

38

8"20

6

5

5·5

5.4

40

35

8"35

5

4

5

4·9

38

32

8"50

4

3

4·5

4.4

35

29

8"65

3

2

4

3·9

32

26

8"80

2

1

3·5

3.4

29

23

8"95

1

 

 

Barem d'aptitud física homes a partir de 41 anys

 

Punts

CourseNavette paliers

Llançament metres

Abdominals

Salt vertical centímetres

Velocitat

Punts

10

9·5

10·3

58

57

6"90

10

9

9

9·8

56

54

7"05

9

8

8·5

9·3

54

51

7"20

8

7

8

8·8

51

48

7"35

7

6

7·5

8·3

47

45

7"50

6

5

7

7·8

43

42

7"65

5

4

6·5

7·3

40

39

7"80

4

3

6

6·8

36

36

7"95

3

2

5·5

6·3

32

33

8"10

2

1

5

5·8

28

30

8"25

1

 

 

Barem d'aptitud física dones a partir de 41 anys

 

Punts

CourseNavette paliers

Llançament metres

Abdominals

Salt vertical centímetres

Velocitat

Punts

10

7·5

7·8

51

47

7"65

10

9

7

7·3

49

44

7"80

9

8

6·5

6·8

47

41

7"95

8

7

6

6·3

45

39

8"10

7

6

5·5

5·8

42

35

8"25

6

5

5

5.3

39

32

8"40

5

4

4·5

4·8

37

29

8"55

4

3

4

4.3

34

26

8"70

3

2

3·5

3·8

31

23

8"85

2

1

3

3.3

28

20

9

1

 

 

ANNEX 2 TEMARI

 

A) Coneixement de l'entorn

1. Història de Catalunya (part I): de la formació de Catalunya al segle XVIII

2. Història de Catalunya (part II): la Catalunya contemporània (s. XIX i XX)

3. L'àmbit sociolingüístic

4. Marc geogràfic de Catalunya i organització territorial

 

B) Àmbit institucional

1. L'Estatut d'autonomia de Catalunya

2. Les institucions polítiques de Catalunya

3. El Departament d'Interior

4. L'ordenament jurídic de l'Estat

5. Els drets humans i els drets constitucionals: les garanties dels drets

6. Les institucions polítiques de l'Estat

7. Els òrgans jurisdiccionals: el poder judicial i el Tribunal Constitucional

8. L'organització territorial de l'Estat

9. La Unió Europea

 

C) Àmbit de seguretat, policia i mobilitat

1. Llei orgànica 2/1986 de cossos i forces de seguretat

2. Llei 16/1991 de policies locals de Catalunya

3. Llei d'ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya

4. Llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana.

5. Llei de seguretat viària i reglament general de circulació.

6. Codi d'ètica de la Policia de Catalunya.

7. La construcció d'un espai de seguretat, justícia i llibertat: els acords internacionals

 

D) El municipi, ordenances i reglaments

1. El municipi de Figueres

2. Història, societat i cultura de Figueres

3. Ordenança municipal de civisme i convivència ciutadana de la ciutat de Figueres.

4. Ordenança municipal de circulació de la ciutat de Figueres.

5. Ordenança municipal reguladora del soroll i les vibracions de Figueres

6. Ordenança municipal de Protocol, Control i Tinença d'Animals de Figueres

7. Reglament de la Guàrdia Urbana del municipi de Figueres

 

 

ANNEX 3. QUADRE D'EXCLUSIONS MÈDIQUES

 

I. ANTROPOMETRIA:

—1 La dinamometria, amb l'estenòmetre de Blok, inferior a les 30 divisions en la mà dominant i a les 25 divisions en la mà no dominant, pel que fa als homes; i inferior a les 25 i 20 divisions, respectivament, en les mans dominant i no

dominant, pel que fa a les dones.

—2 La capacitat vital, obtinguda amb l'espiròmetre, inferior als 3,5, litres en els homes, i als 3 litres en les dones.

 

II. MALALTIES, LESIONS I DEFECTES FÍSICS:

 

1. Aparell circulatori

1.1 Insuficiència cardíaca en totes les seves possibles manifestacions, independentment de la seva causa.

1.2 Malformacions de cor o de grans vasos.

1.3 Lesions adquirides de cor o de grans vasos.

1.4 Trastorns de la conducció i del ritme cardíac.

1.5 Insuficiència coronària.

1.6 Pericarditis activa o residual.

1.7 Insuficiència arterial perifèrica.

1.8 Insuficiència venosa perifèrica.

1.9 Malformacions arteriovenoses. Shunt i aneurismes arterials. Linfedema.

1.10 Hipertensió arterial. Hipotensió simptomàtica.

 

2. Aparell respiratori

2.1 Malalties respiratòries amb repercussió permanent o ocasional en la funció respiratòria.

2.2 Malformacions o lesions de les vies respiratòries altes o baixes, parènquima, pulmó, pleures o tòrax.

 

3. Aparell genitourinari

3.1 Malformacions o lesions del tracte genitourinari.

3.2 Disfuncions urogenitals cròniques.

3.3 Nefropaties de qualsevol etiologia. Insuficiència renal. Hidronefrosi.

3.4 Litiasi del tracte urinari crònica.

3.5 Prolapse genital femení. Endometriosi.

 

4. Aparell digestiu

4.1 Malformacions o lesions de l'aparell digestiu, inclosos el fetge, les vies biliars, el pàncrees exocrí i les glàndules salivals.

4.2 Disfuncions que comprometin la masticació, la deglució, la digestió o l'excreció.

4.3 Hèrnies i eventracions no tractades o recidivants.

4.4 Úlcera gastroduodenal.

4.5 , Hepatopaties (inclouen alteracions metabòliques).

4.6 Malaltia inflamatòria crònica intestinal i síndrome de mala absorció.

4.7 Pancreopaties cròniques o recidivants.

 

5. Sistema hematopàtic: hemopaties que a judici del tribunal limitin l'exercici de la funció policial.

 

6. Aparell locomotor

6.1 Malformacions o lesions que incapacitin, limitin o comprometin el lliure moviment de qualsevol articulació o que puguin disminuir la força i l'agilitat de les extremitats, el tronc o el coll, o la seva repercussió estàtica.

6.2 Qualsevol altre procés de l'aparell locomotor que a judici del tribunal dificulti l'exercici de les funcions policials.

 

7. Trastorns psiquiàtrics i sistema nerviós

7.1 Qualsevol tipus de psicosi o trastorn afectiu, neuròtic o de personalitat que afecti un adequat comportament social i laboral.

7.2 Retard mental, trastorn del desenvolupament psicològic o trastorn mental orgànic que incapaciti per a les funcions pròpies del lloc al qual aspira.

7.3 Trastorns mentals i del comportament causats per consum de substàncies psicotròpiques.

7.4 Símptomes i/o signes clínics biològics indicadors d'intoxicació exògena (detecció de metabòlits de drogues d'abús en l'orina).

7.5 Epilèpsia i/o antecedents seus. Convulsions sense filiar.

7.6 Malformacions o lesions del sistema nerviós central o perifèric.

7.7 Síndromes vertiginoses de qualsevol etiologia.

7.8 Tremolor. Tics o espasmes.

7.9 Trastorns de la son.

 

8. Glàndules endocrines

8.1 Malformacions o disfuncions de les glàndules endocrines o mixtes.

8.2 Diabetis mellitus.

 

9. Infeccions: qualsevol malaltia infectocontagiosa (vírica, bacteriana, micòtica o parasitària).

 

10. Òrgans dels sentits

10.1 Lesions que puguin donar trastorns de la sensibilitat epicrítica o protopàtica o del funcionalisme neuromotor.

10.2 Agudesa visual monocular sense correcció inferior a 4/10.

10.3 Queratotomia radial.

10.4 Despreniment de retina.

10.5 Estrabisme manifest i no corregit.

10.6 Hemianòpsies o reduccions manifestes del camp visual.

10.7 Discromatòpsies.

10.8 Glaucoma.

10.9 Qualsevol altre procés patològic que, segons el parer dels facultatius que realitzin la prova, dificulti de manera important l'agudesa visual.

10.10 Agudesa auditiva que suposi una pèrdua entre 1.000 i 3.000 Hz a 35 dB o de 4.000 Hz a 45 dB.

10.11 Malformacions o lesions de l'oïda interna, mitjana o externa, que en comprometin el bon funcionament o en determinin afeccions cròniques.

10.12 Malformacions o lesions dels òrgans de la fonació (llavis, paladar, boca, cordes vocals, etc.) que comprometin la funció fonatòria normal.

10.13 Trastorns en la parla. Quequesa.

 

11. Pell, fàneres i glàndules exocrines

11.1 Malformacions, tumoracions i lesions de la pell i les fàneres que puguin comprometre la funció policial.

11.2 Cicatrius que per la seva extensió, profunditat o estètica puguin comprometre la funció policial o facilitar la identificació.

11.3 Disfuncions de les glàndules exocrines que comportin compromís per a la funció policial.

11.4 Dermatosis generalitzades. Èczemes o psoriasis.

11.5 Tatuatges que siguin visibles amb la uniformitat reglamentària.

11.6 Altres alteracions dermatològiques que a judici del tribunal limitin o dificultin l'exercici de la funció policial.

 

12. Altres

12.1 Processos neoplàsics.

12.2 Processos hereditaris amb repercussió permanent sobre funcions orgàniques

12.3 Malalties autoimmunes.

12.4 Diàtesi al·lèrgica.

12.5 Qualsevol afecció, lesió o disfunció que segons el criteri facultatiu pugui comprometre la funció policial.

 

Figueres, 4 d'agost de 2023

 

Jordi Masquef Creus

Alcalde president

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
7564 {"title":"Ayuntamiento de Figueres - Administración local (DOGC nº 2023-8986)","published_date":"2023-08-24","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"7564"} catalunya administración local,Ayuntamiento de Figueres,DOGC,DOGC 2023 nº 8986 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2023-08-24/7564-ayuntamiento-figueres-administracion-local-dogc-n-2023-8986 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.