El Pla de millora de ginecologia al Berguedà incrementa l'activitat i redueix la llista d'espera
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Es va implementar a l'abril d'aquest any per poder pal·liar la important llista d'espera en aquest servei que acumulava l'Hospital de BergaEn tres mesos, han augmentat en 200 les primeres visites en ginecologia realitzades en comparació amb el mateix període de l'any passat i s'ha reduït en gairebé un 30% la llista d'espera existentEl Pla continuarà actiu com un model de treball amb la implicació de diferents actors i se'n farà un seguiment de la seva evolució

Des de l'inici del pla de xoc, el mes d'abril passat, i fins al mes de juny, el nombre de primeres visites en ginecologia i obstetrícia ha augmentat en un total de 200 visites més respecte al mateix període de l'any passat. Pel que fa a la llista d'espera, la tendència també és a la baixa. El gener passat hi havia més de 700 dones pendents de visita. Acyualment, aquesta xifra s'ha reduït en gairebé un 30%.
Un altre punt important en el qual s'ha incidit en aquests mesos és en les cirurgies ginecològiques que s'han dut a terme a l'Hospital de Berga. En tot el 2024 se'n van fer un total de 51, mentre que en els primers sis mesos de l'any ja en porten realitzades un total de 40, un augment de més del 150%.
En la presentació dels primers resultats, el gerent de la RSCC, Toni Sánchez, explica que "encara ens queda camí per recórrer però els primers resultats són molt positius. Ens vam plantejar mesures pensades per a garantir una atenció pública, propera i de qualitat a les dones del Berguedà". Per a fer-ho Sánchez posa l'accent en la importància d'impulsar la col·laboració entre professionals de l'Hospital de Berga i d'Althaia amb la idea "d'enfortir un servei que en els darrers anys ha patit una greu manca de professionals i una afectació directa sobre l'accessibilitat i la qualitat assistencial a l'Hospital de Berga".
Principals accions empreses
La situació a finals de l'any passat, amb retards de fins a 6-8 mesos per a una visita ordinària i més de 700 consultes pendents, feia indispensable un gir en el model organitzatiu. El pla de millora va plantejar revertir aquest escenari posant en marxa accions, entre les quals destaquen:
- Increment de les hores d'atenció en consultes externes i ecografies a l'Hospital de Berga. En aquest punt ha estat clau la coordinació entre els equips d'Althaia i de l'Hospital de Berga.
- Potenciació de la cirurgia ambulatòria i incorporar nous procediments comel tractament de la patologia del sòl pelvià.
- Programes i tècniques per evitar la incontinència que s'han pogut implementar en dones del Berguedà i que, per manca de professionals, no es podien dur a terme.
- Revisió de protocols de derivació.
Precisament, tot i aquest augment d'activitat, el volum de derivacions continua sent elevat. Un 69% de les peticions de primera visita provenen de llevadores, un 23% de metges de primària i un 8% del mateix hospital.
Aquest fet posa de manifest la necessitat de revisar criteris d'inclusió i reforçar la coordinació entre nivells assistencials. És precisament per això que els pròxims passos del pla de millora aniran adreçats a revisar els circuits de derivació. "Continuarem treballant en la reducció de les llistes d'espera i la recuperació de l'activitat assistencial bàsica perquè hem de reduir la llista perquè a finals d'any sigui zero però promourem accions concretes per a la millora dels circuits de derivació".
Els passos següents aniran dirigits a:
- Reforç dels protocols conjunts amb l'ASSIR per garantir la continuïtat assistencial.
- Formació contínua entre professionals dels dos centres per unificar criteris i millorar l'eficiència.
- Donar continuïtat a aquest model de col·laboració assistencial que permet que les dones amb patologies ginecològiques més prevalents siguin ateses a Berga, evitant així desplaçaments innecessaris, i que les gestants de risc siguin valorades conjuntament amb els equips especialitzats d'Althaia.