Conseller Berni Álvarez: "Impulsem el pla de millora dels equipaments esportius més ambiciós dels últims 20 anys"
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
El conseller ha presentat l'estratègia per modernitzar i condicionar les instal·lacions esportives de Catalunya durant el període 2025-2029El Govern invertirà 120 milions d'euros per garantir la seguretat, l'accessibilitat, la sostenibilitat i la funcionalitat dels espais"Donem resposta a les necessitats reals dels municipis i dels esportistes, des de l'esport base fins a l'elit, amb criteris de sostenibilitat i cohesió territorial", ha destacat

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
El conseller d'Esports, Berni Álvarez, ha presentat avui al Palau de la Generalitat l'estratègia de suport a la modernització i condicionament de les instal·lacions esportives de Catalunya. Una iniciativa "prioritària pel Departament d'Esports", dotada amb 120 milions d'euros, amb l'objectiu de garantir la qualitat, la seguretat, l'accessibilitat, l'eficiència i la sostenibilitat de les instal·lacions esportives públiques del país, "moltes de les quals estan envellides i presenten deficiències importants".
El Govern, tal com va acordar dimarts passat en la reunió del Consell Executiu, invertirà 120 milions d'euros durant el període 2025-2029 per executar un projecte que, segons el conseller, "busca donar resposta a les necessitats reals dels municipis i dels i les esportistes, des de l'esport base fins a l'elit, amb criteris de sostenibilitat i cohesió territorial".
Volem donar resposta a les necessitats reals dels municipis i dels i les esportistes, des de l'esport base fins a l'elit.Conseller Berni Álvarez
"Impulsem el pla de millora dels equipaments esportius més ambiciós dels últims 20 anys", ha assegurat Berni Álvarez, que ha recordat que "venim de molts anys de desinversió, amb la majoria d'instal·lacions esportives a Catalunya que són dels anys 80 i 2000".
Tal com ha recordat el conseller, el parc d'instal·lacions esportives de Catalunya consta de 20.686 equipaments, dels quals un 51% són de titularitat pública, un 12% pertanyen a entitats privades esportives i associatives, i la resta són privats residencials i turístics. "Una part significativa d'aquestes infraestructures requereix actuacions urgents de modernització, d'adaptació a la normativa, eficiència energètica i digitalització per respondre als nous reptes socials, ambientals i tecnològics", ha subratllat.
"Catalunya es mereix les millors instal·lacions esportives possibles", afegia Berni Álvarez, motiu pel qual l'estratègia de modernització i condicionament es fonamenta en 3 grans eixos:
- Diagnosi inicial per conèixer l'estat de les instal·lacions, amb una fitxa elaborada pel Departament d'Esports.
- Pla de xoc, adreçat a actuacions urgents, amb una dotació econòmica de 120 M €, per actualitzar les instal·lacions esportives en col·laboració amb l'Institut Català de Finances per ajudar els ens locals.
- Actualització del Pla director d'Infraestructures Esportives de Catalunya (PIEC).
Prova pilot amb 59 ens públics
Pel que fa a la diagnosi de l'estat actual de les instal·lacions, el conseller Álvarez ha exposat que abans del desplegament generalitzat el Departament d'Esports ha dut a terme una prova pilot amb 59 ens públics (54 ajuntaments, 4 diputacions 1 consell comarcal) que gestionen un total de 867 instal·lacions esportives. La voluntat del Departament ha estat fer una prova de l'eina per recollir propostes de millora i funcionament previ al llançament de la diagnosi.
Després de completar el qüestionari, s'han obtingut 207 respostes, que determinaran futures intervencions a fer gràcies a la diagnosi de la prova pilot. Després d'aquesta prova pilot, el següent pas serà fer la diagnosi completa i l'execució de les intervencions. Cal tenir en compte que és la primera vegada que es porta a terme una diagnosi de situació i no una diagnosi de dèficit d'equipaments.
Pavellons, piscines, camps i sales de la Xarxa Bàsica
Amb la dotació de 120 milions d'euros en el període 2025-2029, el projecte de modernització i condicionament s'adreça inicialment a les instal·lacions esportives públiques de titularitat municipal, especialment aquelles que presten serveis de caràcter comunitari, escolar, federatiu o de promoció de la salut, dins la Xarxa Bàsica d'Equipaments Esportius de Catalunya.
D'aquesta manera, es preveu la renovació i rehabilitació de pavellons, piscines, camps i sales dins de la Xarxa Bàsica d'Equipaments Esportius de Catalunya mitjançant:
• La millora de l'accessibilitat, la seguretat, la sostenibilitat energètica i la funcionalitat.
• La implantació de sistemes de gestió intel·ligent i digitalització d'instal·lacions.
• El suport als municipis amb menys capacitat tècnica o financera.
El Departament d'Esports coordinarà i executarà el projecte, un dels objectius prioritaris de la legislatura, en col·laboració amb el món local i els departaments competents. Així mateix, es promourà la col·laboració amb altres iniciatives públiques com el Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC), amb el qual es coordinaran els criteris d'elegibilitat, concurrència i seguiment dels ajuts.
Equitat territorial i infraestructures de qualitat
L'estratègia parteix d'un procés participatiu amb ajuntaments, consells comarcals, diputacions i els agents del sistema esportiu català, i estableix com a eix central l'equitat territorial en l'accés a infraestructures de qualitat.
El Govern vol promoure, d'aquesta manera, la cohesió territorial i l'equitat d'accés a infraestructures esportives dignes i actualitzades; la millora de la seguretat, l'eficiència energètica i l'accessibilitat universal; l'adaptació de les instal·lacions als nous requisits normatius i tecnològics, i la contribució del sistema esportiu a la lluita contra el canvi climàtic i la transformació digital del sector públic.
L'estratègia està concebuda com un full de ruta estructurat, alineat amb el PUOSC, la normativa sectorial i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, vinculats amb la salut i el benestar, la igualtat de gènere, la reducció de les desigualtats, les ciutats i comunitats sostenibles i l'acció climàtica.
Així, es pretén que les actuacions sobre les infraestructures esportives públiques contribueixin no només a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, sinó també a una transformació verda, inclusiva i cohesionada del territori.
A la presentació hi han assistit representants del Departament d'Esports i del Govern, com el secretari de Governs Locals i Relacions amb l'Aran, Xavier Amor. També dirigents, regidors i tècnics de les quatre Diputacions catalanes, de la Federació de Municipis de Catalunya, de l'Associació Catalana de Municipis i de diversos Ajuntaments catalans, entre d'altres.