Una nova eina ajudarà les dones a prendre decisions compartides en salut mental perinatal
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
La iniciativa, impulsada per Salut, s'adreça a les dones afectades d'un trastorn depressiu major greu i recurrent o d'un trastorn bipolar en qualsevol moment de l'etapa perinatalLa depressió afecta gairebé el doble de dones que d'homes en termes de nous diagnòstics anuals, i també tenen més risc de patir-ne un primer episodi
L'eina digital, en la qual ja es treballa, ajudarà a conèixer què són els trastorns d'estat d'ànim i quin impacte tenen en qualsevol etapa perinatal. També inclourà informació sobre el procés del diagnòstic, els tractaments que es poden dur a terme, siguin farmacològics o no i els avantatges i inconvenients que pot implicar prendre fàrmacs i quins aspectes cal valorar abans de prendre una decisió informada.
Les decisions compartides són especialment rellevants en el trastorn depressiu major greu i recurrent i en el trastorn bipolar durant l'etapa perinatal per diverses raons. En el trastorn depressiu major greu i recurrent, els antidepressius, la psicoteràpia i els canvis d'estil de vida poden tenir efectes diferents segons la persona. El trastorn impacta emocionalment i funcionalment, i la participació activa en les decisions ajuda a la persona a sentir-se escoltada, respectada i més motivada a seguir un tractament, afavorint l'estabilitat i la prevenció de recaigudes.
Les decisions compartides també són molt rellevants en el trastorn bipolar, especialment durant la lactància i l'embaràs, que són etapes clíniques delicades per l'efecte dels fàrmacs sobre el nadó, fet que implica decisions complexes i individualitzades. La participació activa de la dona en el tractament reforça la seva autonomia i benestar en un moment especialment sensible.
L'impacte
Segons dades de l'any 2024, la incidència anual de la depressió a Catalunya (nous casos per cada 1.000 habitants) mostra que les dones presenten una taxa de 12,41, mentre que els homes registren el 6,29. Això significa que la depressió afecta gairebé el doble de dones que d'homes en termes de nous diagnòstics anuals. En relació amb la prevalença (proporció de persones que conviuen amb la depressió en un moment donat) també és més alta en dones (7,11%) que en homes (3,2%), això vol dir que les dones tenen més risc de patir un primer episodi de depressió.
Participació
Aquesta nova eina s'impulsa des de la Secretaria d'Atenció i Participació i el Pla Director de Salut Afectiva, Sexual i Reproductiva (PSASiR) del Departament de Salut, conjuntament amb la participació del grup de treball que dins el PSASiR està elaborant el Pla de Salut Mental Perinatal. També hi participen l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, Salut Mental Catalunya i 35 professionals de diferents centres assistencials de Catalunya.
Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
Compartir les decisions
Decisions Compartidesva ser creat l'any 2015 amb l'objectiu de proporcionar a lespersones eines d'informació per decidir conjuntament amb els i les professionals de la salut quins tractaments o opcions terapèutiques són més adequats segons les seves preferències i valors. Actualment, hi ha disponibles 16 eines de Decisions Compartides, especialment útils en decisions sensibles a les preferències de les persones o bé quan hi ha una incertesa sobre l'efectivitat del tractament.
Aquestes eines són un recurs d'ajuda a la presa de decisions però cal també dissenyar un model i adoptar elements clau per impulsar un canvi de cultura organitzativa. Per aquest motiu, s'ha posat en marxa el programa per a la sistematització i adopció de la presa de decisions compartides en salutper transformar el model assistencial cap a un enfocament més participatiu, corresponsable i centrat en la decisió compartida.
Aquesta iniciativa s'inclou també en l'estratègia del Pla de Salut 2021-2025 del Departament de Salut, que posa l'accent en la participació de les persones en les polítiques públiques de salut per garantir els drets de ciutadania i pacients a una informació completa, adequada, comprensible i de fàcil accés sobre la seva salut; així com dels tractaments i els riscos individuals i col·lectius importants que els afecten, de manera que es possibiliti la coparticipació en les decisions.
Documentos descargables
Histórico de cambios
Valor anterior: ... i Reproductius, la Plataforma de Salut Mental...
Valor nuevo: ... i Reproductius, Salut Mental...