Més de 40.000 docents respondran una enquesta sobre la regulació dels mòbils a secundària
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
L'enquesta, dissenyada per Ivàlua, se centra a l'ESO, i s'emmarca en el Pla de Digitalització Responsable L'objectiu és disposar d'una fotografia de l'ús dels mòbils i conèixer l'afectació en el clima del centre i en el rendiment de l'alumnat
Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
Més de 40.000 docents i membres d'equips directius de centres públics de secundària podran respondre a partir d'aquesta setmana a l'enquesta sobre la regulació dels dispositius mòbils a l'ESO que ha entrat en vigor aquest curs 2024-2025. Aquest qüestionari està dissenyat per l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) i s'emmarca en el Pla de digitalització responsable que ha posat en marxa aquest curs el Departament d'Educació i Formació Professional.
L'enquesta té per objectiu disposar d'una fotografia de quina és la regulació dels centres que imparteixen secundària en l'ús dels telèfons mòbils. Al mateix temps, el Departament vol conèixer quina és l'afectació dels dispositius i de la regulació pel que fa al clima del centre i al rendiment de l'alumnat.
Per això, en el qüestionari els docents i membres dels equips directius del centre responen a preguntes relacionades amb diferents aspectes com ara:
- En quines activitats educatives s'usen els mòbils (cerca d'informació, prendre apunts, usar, xarxes socials amb finalitats educatives, aplicacions educatives...)
- Freqüència d'ús educatiu del dispositiu mòbil a l'aula.
- Proporció d'alumnes amb dispositiu mòbil personal.
- Increment o reducció de les incidències relacionades amb l'ús indegut dels mòbils.
- Efecte en la relació entre els alumnes i la convivència als centres.
- Efecte en el rendiment de l'alumnat.
- Posicionament vers una possible regulació més restrictiva.
En total són entre 30 i 35 preguntes, depenent si els docents formen part de l'equip directiu, i que es poden respondre en 3-5 minuts de mitjana.
A més de l'enquesta, Ivàlua està duent a terme una revisió d'evidències sobre els impactes de les regulacions dels dispositius mòbils aplicades en altres entorns. L'objectiu és identificar quin ha estat l'impacte en l'aprenentatge i en la convivència als centres educatius en països o regions on s'han implementat i avaluat regulacions similars, i recollir aprenentatges que puguin servir per a la gestió d'aquesta regulació.
L'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) és un organisme dedicat a l'avaluació d'intervencions públiques de les administracions i entitats del tercer sector social. A través d'avaluacions contribueix a generar evidències per informar la presa de decisions i millorar les polítiques públiques. Departament d'Educació i Formació Professional i Ivàlua col·laboren de forma estable a través d'una addenda al contracte programa amb la Generalitat per a avaluar polítiques estratègiques d'educació.
Pla de digitalització responsable
Aquesta avaluació s'emmarca en el projecte de revisió de l'ús de pantalles i dispositius digitals a les aules engegat pel Departament d'Educació i FP el passat febrer quan també es va constituir la Comissió per una Digitalització Responsable als Centres Educatius amb diferents propòsits:
- Revisar l'ús que es fa actualment d'aquests dispositius i analitzar els efectes que tenen sobre infants i joves al sistema educatiu català, determinar els canvis necessaris a implementar i fer recomanacions al conjunt de la comunitat educativa.
- Crear un espai de reflexió i de debat expert per a fer una diagnosi de l'ús i els efectes pedagògics i sobre la salut de les pantalles en la població escolar de Catalunya.
- Vetllar per la protecció i promoció de la salut i els hàbits saludables i per l'aprenentatge de competències digitals en el context socioeducatiu com a part del seu desenvolupament i de l'exercici de la seva ciutadania.
- Protegir l'interès superior dels seus drets i el seu benestar garantint entorns educatius segurs i saludables.
La comissió la conforma una cinquantena de persones professionals i representants provinents d'organitzacions o entitats relacionades amb el desenvolupament digital, i també personalitats referents, directors/es de centres, docents, acadèmics de diversa expertesa i altres membres i entitats de la comunitat educativa. Les conclusions de la comissió estaran enllestides a finals de l'actual curs escolar.
Barcelona, 30 d'abril de 2025