Èxit absolut d'assistència en dos cursos sobre etiquetatge alimentari organitzats per les Escoles Agràries
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Els dos cursos han despertat un gran interès entre petits elaboradors i professionals del sector, destacant la necessitat de claredat i transparència en la informació al consumidorLes sessions formatives han combinat teoria i pràctica per facilitar la correcta aplicació de la normativa d'etiquetatge, amb una elevada participació i un alt nivell d'interacció

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
L'augment de la preocupació per la informació alimentària i la seguretat dels productes ha quedat reflectit en l'elevada participació i interès generat pels cursos sobre etiquetatge organitzats per les Escoles Agràries, que han rebut un total de 40 assistents. Aquestes formacions, dirigides a petits elaboradors, comerços minoristes i responsables tècnics d'indústries alimentàries, han posat de manifest la importància de garantir la transparència i el compliment de la normativa vigent.
Per una banda, el curs 'Etiquetatge per a petits elaboradors i comerços minoristes: com etiquetar els productes del teu establiment' organitzat per l'Escola Agrària de Mas Bové, ha permès als participants aprofundir en la normativa d'etiquetatge, la informació obligatòria i els errors més comuns a evitar. Segons Mònica Elias, docent del centre i coordinadora de la formació, "és important que els operadors coneguin la normativa d'etiquetatge, més enllà de les obligacions legals. Un bon etiquetatge garanteix la informació relacionada amb el producte, a la vegada que genera confiança als consumidors i millora la imatge, tan del producte, com de l'operador".
El curs ha permès als participants aplicar els coneixements adquirits a través de l'anàlisi d'etiquetes reals, avaluant-ne el compliment amb la normativa vigent. Mitjançant exercicis pràctics, es van dissenyar etiquetes seguint els criteris legals establerts, i es va simular el procés d'elaboració d'una etiqueta per a un producte nou, escollit entre l'alumnat. A més, es van presentar exemples d'etiquetatge correcte i incorrecte per identificar errors comuns i aprendre com evitar-los, assegurant així la transparència i claredat en la informació al consumidor.
D'altra banda, el 'Taller pràctic d'etiquetatge', que ha tingut lloc a l'Escola Agrària i Alimentària de l'Empordà, ha aprofundit en aspectes tècnics més concrets, combinant teoria i pràctica per a facilitar la correcta aplicació de la normativa en diferents sectors alimentaris. Gerard Alexandre, director de l'escola, destaca que "Malgrat que la legislació sobre etiquetatge alimentari és coneguda per la majoria dels professionals del sector, la seva aplicació pràctica continua generant molts dubtes. En moltes ocasions, els petits productors i elaboradors es troben amb dificultats a l'hora d'interpretar correctament la normativa o adaptar-la a les característiques específiques dels seus productes. Per això, espais formatius com aquest taller són fonamentals per resoldre aquests interrogants, oferir eines pràctiques i assegurar que els aliments es comercialitzen amb etiquetes clares, precises i totalment alineades amb la regulació vigent."
Aquest taller ha ofert als participants l'oportunitat d'analitzar casos pràctics i treballar en exemples reals d'etiquetatge, amb l'objectiu d'assegurar que els productes compleixen amb els requisits legals. La sessió final presencial ha permès posar en pràctica els coneixements adquirits i resoldre les darreres qüestions amb l'experta.
Amb una elevada assistència i una participació activa, ambdues formacions han posat en relleu la necessitat d'oferir més espais d'assessorament i suport per als professionals del sector alimentari. Aquest interès reafirma la voluntat dels petits productors i de la indústria d'assegurar que els seus productes arriben al consumidor amb tota la informació necessària i de manera clara i rigorosa, seguint la normativa legal vigent.
Les Escoles Agràries ofereixen una àmplia oferta formativa en el sector de la indústria alimentària, amb cursos especialitzats en diferents àmbits. En el sector lacti, es poden trobar cursos d'elaboració de formatges, sistemes d'anàlisi d'accidents i defectes dels formatges. En productes carnis i transformació agroalimentària, ofereixen formacions de preparats carnis, principis bàsics de carnisseria i formulació i etiquetatge de derivats de carn per a petits elaboradors. També imparteixen cursos enfocats als fermentats vegetals, begudes probiòtiques i la seva aplicació. En l'àmbit de la seguretat i regulació alimentària, posen a disposició dels professionals del sector cursos sobre etiquetatge, homologació de proveïdors i ingredients i additius alimentaris. A banda, també ofereixen cursos específics per altres sectors: curs bàsic de mestre d'almàssera, curs bàsic de tast d'olis, elaboració de cervesa artesana sense alcohol, moltura i pa artesà, el creador d'amanides, elaboració de farcits de caneló, els plats preparats a baixa temperatura, així com digitalització de la petita/mitjana indústria agroalimentària per adaptar el sector als nous reptes tecnològics. Finalment, el programa també inclou iniciatives de formació integral com l'Escola de Pastors: Transformació Agroalimentària, orientada a potenciar la producció artesanal i sostenible. Algunes de les Escoles Agràries que imparteixen aquestes formacions són l'Escola Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura, l'Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, i l'Escola Agrària d'Amposta, Borges Blanques, Empordà, Mas Bové, Pallars, Pirineu i Solsonès, amb programes adaptats a les necessitats del sector agroalimentari i enfocats tant a professionals com a nous emprenedors. Aquesta formació especialitzada contribueix a millorar la qualitat i competitivitat de la indústria agroalimentària catalana.