Educació activa la compartició de dades d'abandonament de l'alumnat amb el món local per lluitar contra l'abandonament prematur
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.

- Una dotació de 52 educadors socials farà acompanyament cas a cas dels joves que abandonin els estudis
- Es creen comissions de seguiment per revisar les actuacions i avaluar-ne els resultats
El Departament d'Educació ha activat el canal de compartició de dades amb els municipis que ha de servir per intercanviar informació d'abandonament de l'alumnat, amb l'objectiu de lluitar contra l'abandonament escolar prematur. Aquesta mesura ha de permetre als ajuntaments fer seguiment i orientació en cas de detecció de risc d'abandonament, i era una demanda històrica del món local.
El Departament ha començat aquest curs a demanar a l'alumnat un consentiment informat per tal de poder fer la traçabilitat, seguiment i orientació de cada cas en què es detecti de risc d'abandonament. A partir d'aquest consentiment, el Departament ha començat a disposar durant aquests mesos de les dades, primer a nivell intern i, a partir d'ara, també a nivell extern. A través de l'EACAT, la plataforma extranet de les Administracions catalanes, els municipis sol·licitaran i rebran les dades d'abandonament de l'alumnat.
L'abandonament escolar prematur inclou la població que no ha completat l'educació secundària obligatòria o que, havent-la finalitzat, no ha acabat la formació postobligatòria i no segueix cap mena d'educació o formació. L'abandonament està associat a factors de risc com ara més possibilitats d'atur, de feines mal remunerades, d'exclusió social o pobresa, i menys perspectives de progressió professional.
Més educadors socials i noves comissions de seguiment
Paral·lelament, per al curs 2024-25 es posa en marxa una dotació de 52 educadors socials ubicats als serveis educatius. Faran seguiment i acompanyament dels joves que han abandonat els estudis, amb la finalitat que es reincorporin al sistema educatiu: els assessoraran sobre les diferents opcions educatives que tenen disponibles i els ajudaran en la presa de decisions. També col·laboraran amb altres professionals de l'administració educativa, els agents socioeducatius del territori i els centres educatius.
De cara al curs vinent també es crearan unes comissions de seguiment a nivell territorial i central, compostes pel referent de la Inspecció educativa, l'educador social abans esmentat, membres dels Equips d'Assessorament Psicopedagògic (EAP), el Servei d'Orientació d'Àmbit Comunitari (SOAC) i agents locals. Es reuniran, com a mínim, trimestralment, amb l'objectiu de compartir les dades, fer el seguiment de les intervencions dutes a terme i avaluar periòdicament els resultats.
La Unió Europea estableix com a objectiu per al 2030 un índex d'abandonament del 9%. A Catalunya, les dades recollides actualment pel RALC (registre d'alumnes de Catalunya) del curs 2021-2022 varien en funció dels diferents ensenyaments, i oscil·len entre el 23,6% d'abandonament als cicles de grau mitjà de formació professional i el 4,7% a 3r d'ESO. El RALC recull els diferents motius de baixes d'alumnat als centres, com per exemple, motius personals o familiars, motius laborals, accident o malaltia, trasllat a un altre centre, aplicació del protocol d'absentisme o desinterès en els estudis. L'EPA de 2023 situa la taxa d'abandonament escolar a Catalunya en un 14,8% de mitjana.
29 de juliol de 2024